Condamnarea crimelor comunismului: Prioritate pentru PL, "bombă" pentru AIE

sâmbătă, 5 februarie 2011

Condamnarea crimelor comunismului: Prioritate pentru PL,
Foto: karadeniz-press.ro

Condamnarea crimelor regimului totalitar comunist a fost şi va fi o prioritate pentru Partidul Liberal, susţin deputaţii liberali Victor Popa şi Ion Hadârcă. Totodată, analistul politic Igor Boţan susţine că proiectul de condamnare a crimelor comunismului este o bombă sub unitatea Alianţei Pentru Integrare Europeană.

"Problema nu e dacă trebuie condamnate sau nu, problema e când trebuie condamnate crimele regimului totalitar comunist. E o bombă sub unitatea AIE, anterior PD s a opus acestei idei şi dacă revine în prim plan, democraţii vor căuta tot felul de scuze, PLDM se va abţine, apelând la interesul electoral, cum a mai făcut-o", a declarat anaistul ieri, 4 februrie, în cadrul emisiunii Fabrika la Publika TV.


Boţan afirmă că în contextul unei instabilităţi politice şi a unei creşteri a preţurilor, este nepotrivită revenirea la acest subiect. "Comuniştii caută subterfugii, pentru a nu vota preşedintele şi asta ar fi pentru ei o justificare. În plus, asta ar mobiliza electoratul PCRM", crede analistul.

La râdul său, deputatul liberal Victor Popa afirmă că pentru amânarea proiectului se vor găsi scuze întotdeauna. "Dacă sub seceră şi ciocanul au fost deportaţi sute de mii de oameni, de ce noi trebuie să le păstrăm şi să le promovăm? Noi condamnăm crimele regimului sovietic, nu condamnăm PCRM. Dacă Partidul Comuniştilor se consideră continuator a regimului totalitar comunist, atunci cad sub foc şi ei", a explicat Popa.

Acesta a precizat că marţi, fracţiunea PL se va întruni într-o şedinţă pentru a lua o decizie referitor la momentul când va fi înaintat proiectul.

Amintim că acum două zile, liderul PD, Marian Lupu, a declarat că proiectul de condamnare a comunismului nu este o super prioritate pentru a fi inclus în ordinea de zi a şedinţelor Parmanentului, în contextul problemelor economice actuale. Preşedintele fracţiunii PLDM, Mihai Godea, a declarat că adoptarea proiectului ar putea creşte ratingul comuniştilor, menţionând că există şi alte metode de a-i elimina de pe scena politică. 

UNIMEDIA precizează că proiectul de condamnare a crimelor regimului totalitar comunist a fost propus spre examinare Parlamentului în 2010, în urma recomandărilor Comisiei Cojocaru, creată la iniţiativa liderului PL, Mihai Ghimpu. Până acum, Legislativul nu a mai inclus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: