Japonezii vor să pescuiască gunoaiele din spaţiu cu o plasă gigantică

sâmbătă, 5 februarie 2011

Japonezii vor să pescuiască gunoaiele din spaţiu cu o plasă gigantică
Foto: ESA

Agenţia spaţială japoneză a apelat la serviciile unei companii care realizează plase de pescuit pentru a curăţa gunoaiele de pe orbita Terrei folosind o plasă gigantică.


Un raport al Pentagonului de anul trecut a avertizat că sunt atât de multe deşeuri în jurul Pământului încât orice coliziune în spaţiu ar putea distruge sateliţii pentru comunicaţii.
Agenţia spaţială japnoeză (JAXA) şi Nitto Seimo Co. vor să rezolve problema curăţând orbita. Ei vor să ataşeze o plasă din metal, care are câţiva kilometri lăţime, pe un satelit şi să îi lanseze în spaţiu împreună.

După ce ajung pe orbită, plasa va fi eliberată şi va începe să culeagă gunoaiele, într-o călătorie care va dura câteva săptămâni. Atât plasa, cât şi conţinutul ei, vor arde la intrarea în atmosfera Pământului.

Posibilitatea ca un satelit să se ciocnească de o bucată de gunoi spaţial i-a îngrijorat pe cercetători ani de zile. O astfel de coliziune ar distruge satelitul în mii de bucăţi, care ar putea lovi apoi alţi sateliţi.

În 2009 a avut loc o coliziune puternică între un satelit de comunicaţii al SUA şi o sondă spaţială militară rusească scoasă din uz, dar rămasă pe orbită, deasupra Siberiei.

Coliziunea la o viteză de 24.000km pe oră a creat un nor de 1.500 de bucăţi de deşeuri spaţiale, iar Staţia Spaţială Internaţională a trebuit să facă manevere speciale pentru a le evita.

Testarea unei rachete chinezeşti în 2007 a lăsat 150.000 de gunoaie în atmosferă. Se estimează că pe orbita Terrei plutesc circa 370.000 de bucăţi de deşeuri spaţiale.

0 Comments: