Chirtoacă: O lacună în Constituţie poate face posibilă alegerea preşedintelui fără 2 voturi comuniste

sâmbătă, 5 februarie 2011

Chirtoacă: O lacună în Constituţie poate face posibilă alegerea preşedintelui fără 2 voturi comuniste
Foto: stelapopa.unimedia.md

"În ceea ce ţine de modalităţile de alegere a preşedintelui, ar fi o soluţie, asupra căreia se lucrează. Constituţia nu prevede în mod expres modul în care trebuie să aibă loc alegerea şefului statului în turul repetat de scrutin, nu e prevăzut expres cu câte voturi se alege preşedintele în turul doi". 


Declaraţia a fost lansată de prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, citat de publika.md. Acesta a lăsat să se înţeleagă că în prezent se lucrează asupra unei legi care ar putea să detalieze procedura de alegere a şefului statului şi să stabilească un cvorum mai mic de 61 de voturi. "În acest caz, ar exista o soluţie la limită", a adăugat Chirtoacă.

UNIMEDIA precizează că potrivit art.78 al Constituţiei, preşedintele ţării este ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi, adică cu 61 de voturi. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur. Dacă şi în turul doi nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate.În prezent, AIE deţine 59 de mandate în Parlament, iar PCRM - 42.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: