Presa franceză: Vama Ungheni este unul dintre motivele pentru care România nu va adera la Schengen

sâmbătă, 5 februarie 2011

Presa franceză: Vama Ungheni este unul dintre motivele pentru care România nu va adera la Schengen
Foto: L Express

Jurnaliştii de la L'Express au realizat un reportaj la vama Ungheni, despre care Franţa a spus că este poroasă şi acesta este, în opinia sa, unul dintre motivele pentru care România nu este pregătită să adere acum la Schengen, relatează România Liberă.

Reportajul se intitulează, uşor ironic, "România, noua frontieră a spaţiului Schengen", fiind ilustrat cu o fotografie în care este prezentată o bătrână în baston la vama Ungheni.

Jurnaliştii au vorbit cu un membru al forţelor de ordine, "Gigi", care le-a povestit că în general la acest punct de trecere sunt confiscate ţigări și medicamente care sunt de cinci ori mai ieftine în Republica Moldova.


L'Express notează că vineri au fost arestaţi circa 60 de poliţişti şi vameşi români pentru că au luat mită şi au "constituit un grup infracţional organizat" la punctul de frontieră de lângă Ucraina.

În decembrie, autorităţile europene se temeau de un "val de imigranţi moldoveni", în condiţiile în care România le permite acestora să "recupereze" cetăţenia română şi deci să circule mai liber în UE, aminteşte cotidianul. Şi mai uşor ar fi după aderarea României la Schengen. Răspunsul român: cifrele. 91.000 de dosare au fost depuse în 2010, iar cererile cresc. Însă procesul este de durată, 9-12 luni, iar probele ce trebuie aduse sunt numeroase. Dacă 1.500 de dosare au fost acceptate în 2008, numărul a fost 2.500 în 2009, 5.000 în 2010. Foarte departe de promisiunea preşedintelui Traian Băsescu, care dorea naturalizarea a "10.000 de cetăţeni moldoveni pe lună", comentează L'Express.

Amintim că Parlamentul European a amânat decizia de lărgire a spaţiului Schenghen, care urma să aibă loc în martie 2011. Germania şi Franţa susţin amânarea primirii Romaniei în Spatiul Schengen. Una din cauze este considerată vulnerabilitatea frontierei cu Ucraina, Moldova şi Serbia. 

Sursa: UNIMEDIA cu referire la romanialibera.ro


0 Comments: