DW: Republica Moldova mai face un pas important spre Uniunea Europeană

luni, 24 ianuarie 2011

DW: Republica Moldova mai face un pas important spre Uniunea Europeană
Foto: ziuaveche.ro

“Republica Moldova mai face un pas spre Uniunea Europeană. Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, va înmâna autorităţilor de la Chişinău Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize”, scrie Deutsche Welle.


Potrivit editorialistului de la Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu, cu toate că documentul nu prevede un termen exact de implementare și totul va depinde de mersul reformelor în Republica Moldova, șeful diplomaţiei moldovene, Iurie Leancă, se arată convins că Moldova are nevoie de 18 luni ca să-l implementeze. Potrivit ministrului, Chişinăul a îndeplinit deja 64% din prevederile Planului de Acţiuni.

 

Deşi a activat într-o perioadă de provizorat şi incertitudine politică, fostul guvern al Alianţei pentru Integrare Europeană de la Chişinău a izbutit, în 2010, să atragă simpatia Uniunii Europene.  În materie de politică externă, anul trecut, Republica Moldova a înregistrat mai multe succese decât în toţi cei 20 de ani de independenţă. Faptul care a determinat Uniunea Europeană să încredinţeze, neoficial, Chişinăului rolul de lider regional.

 

“În timp ce Republica Moldova, care era considerat un stat non-european şi slab dezvoltat a trecut oficial la documente electronice de călătorie, Ucraina nu poate face acelaşi lucru chiar dacă are tehnologiile necesare şi resurse financiare ca să facă acest pas. Declaraţiile frecvente făcute la adresa UE, precum că aceasta este în criză şi Ucraina nu este dorită acolo, fac parte din retorica politicienilor anchilozaţi, lipsiţi de voinţă politică şi aserviţi intereselor ruseşti”, a declarat expertul Institutului Democraţiei din Ucraina, Natalia Beliţer, într-un comentariu critic la adresa administraţiei de la Kiev.

 

Anularea obligativităţii vizelor pentru moldoveni ar putea avea efecte colaterale extrem de benefice, cum ar fi, de exemplu, dispariţia separatismului şi reîntregirea Republicii Moldova, consideră editorialistul de la DW.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Deutsche Welle


0 Comments: