Irlandezii au retras din bănci 110 mld. euro, echivalentul a 60% din PIB

sâmbătă, 5 februarie 2011

 Irlandezii au retras din bănci 110 mld. euro, echivalentul a 60% din PIB
Foto: media1.ro

Irlandezii au retras 40 de miliarde de euro din cadrul principalelor bănci în luna decembrie, comparativ cu 27 de miliarde de euro cu o lună în urmă, conform datelor băncii centrale de la Dublin. În ultimul an, retragerile din depozitele constituite în cadrul creditorilor irlandezi au atins 110 miliarde de euro, echivalentul a 60% din PIB.


Accelerarea puternică a retragerilor de depozite din cadrul băncilor irlandeze la sfârşitul anului trecut pe fondul temerilor privitoare la turbulenţele de ordin politic sugerează că pachetul de susţinere financiară UE-FMI în valoare de 85 mld. euro destinat Irlandei nu a reuşit să refacă încrederea, scrie The Telegraph.

Banii primiţi de guvernul de la Dublin au rolul de a reface sistemul bancar ce a fost grav afectat de recesiune, în condiţiile în care printre cei mai mari clienţi ai acestora se numără dezvoltatori imobiliari ce au fost grav afectaţi de căderea pieţei imobiliare. "Aş fi oare dispus să-mi las banii într-o instituţie unde nu ştiu cine face regulile?", declară Gary Jenkins din cadrul Evolution Securities.

Recent, agenţia americană S&P a redus ratingul suveran al Irlandei cu o treaptă la A- invocând "perspective economice fragile, perspective reduse legate de câştigurile băncilor şi dificultăţi de finanţare pentru băncile locale".

Agenţia a redus şi ratingul Bank of Ireland, Allied Irish, Anglo Irish şi Irish Life, punând sub semnul întrebării "atât capacitatea, cât şi disponibilitatea guvernului irlandez" de a susţine în continuare creditorii. Cele patru bănci "depind în continuare în mare măsură de finanţare de la banca centrală" şi nu au reuşit să atragă fonduri de pe pieţe în pofida garanţiilor de stat.

Sursa: zf.ro


0 Comments: