80 la sută din filmele difuzate de posturile tv din Moldova sunt piratate, declarație

luni, 24 ianuarie 2011

80 la sută din filmele difuzate de posturile tv din Moldova sunt piratate, declarație
Foto: hotnews.md

Cca 80 la sută din filmele dufuzate de posturile TV din Moldova sunt piratate. Cel puțin așa susține preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţia Drepturilor de Autor şi Conexe ”Apollo”, Vasile Năstase. Acest fenomen își are locul pe motiv că cele trei instituții de stat, abilitate în acest domeniu: CCA, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală și MAI nu monitorizează respectarea drepturilor de autor în cazul producției de filme.


Chiar dacă pirateria se pedepsește, prin amenzi de până la 500 mii lei și privațiune de libertate de până la 7 ani, majoritatea posturilor TV din Moldova difuzează filme furate. Potrivit lui Năstase, numai pentru a difuza o singură dată filmul american, ”Harry Potter”, un post de televiziune ar trebui să achite 50 mii euro. ”Au fost cazuri când un post tv din Moldova a difuzat acest film de patru ori într-o zi”, spune Năstase.

În acest sens, Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţia Drepturilor de Autor şi Conexe duce tratative cu companiile americane care dețin drepturile de autor asupra filmelor produse în SUA cum ar fi 20th Century Fox, Warner Bros Pictures, NBC Universal.  Astfel, există probabilitatea ca asociația pe care o prezidează Năstase să reprezinte drepturile de autor ale acestor companii și să le apere interesele în instanța de judecată. Asociația pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţia Drepturilor de Autor şi Conexe ”Apollo” monitorizează 17 posturi TV din Republica Moldova.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: