Cinci mituri despre Mihai Eminescu

duminică, 23 ianuarie 2011

Cinci mituri despre Mihai Eminescu
wordpress.com

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, poezia "Pe lângă plopii fără soţ" îi este dedicată Veronicăi Micle, iar în anii de studenţie petrecuţi la Berlin, tânărul de 22 de ani nu a reuşit decât să risipească banii de bursă primiţi de la Junimea, fără să-şi obţină doctoratul. De fapt, lucrurile nu stau chiar aşa.


1. Data naşterii: 15 ianuarie 1850
În arhiva bisericii Uspenia din Botoşani, ziua de "15 ghenarie 1850" este înregistrată drept ziua în care s-a născut Eminescu. Deoarece este o dată oficială, s-a crezut că aceasta este şi cea reală. Există însă multe alte surse care arată că Eminescu s-a născut pe 20 decembrie 1849.

În primul rând, Eminescu însuşi, atunci când a oferit o fotografie a sa societăţii Junimea, a notat pe verso ca dată de naştere 20 decembrie 1849. În plus, pe o Biblie care a aparţinut familiei Eminovici, tatăl poetului a notat cu mâna lui datele de naştere ale copiilor şi există mărturii privind existenţa acelui înscris pe Biblia respectivă: 20 decembrie. Un alt argument este că Titu Maiorescu a plănuit să scoată prima ediţie din poeziile lui Eminescu în decembrie 1883, tocmai pentru a-i face cadou de ziua lui acest prim volum. 

2. "Pe lângă plopii fără soţ" este dedicată Veronicăi Micle
În realitate, poezia nu a fost inspirată de Veronica Micle, ci de Cleopatra Poenaru, o doamnă ceva mai în vârstă, deosebit de spirituală şi inteligentă. Se pare că nu era extrem de sensibilă la curtea pe care i-o făcea Eminescu. Fiică a pictorului C. Lecca, Cleopatra era la acea vreme divorţată şi avea doi copii. 

3. "Luceafărul" spune povestea lui Eminescu şi a Veronicăi Micle
Deşi ar putea fi găsite mai multe asemănări între viaţa lui Mihai Eminescu şi "Luceafărul", o interpretare de acest gen nu face decât să simplifice sensurile poeziei. 

4. Perioada studiilor la Berlin este una ratată
De-a lungul timpului, s-a considerat că anii 1872-1874, pe care Eminescu i-a petrecut la studii la Berlin, au fost unii pierduţi deoarece el nu s-a întors în ţară cu diploma de doctor în filosofie pe care o aşteptau de la ei junimiştii, în special Titu Maiorescu. Studiul recent al Ilinei Gregori dedicat anilor petrecuţi de poet în capitala Imperiului German arată însă că acel interval a fost extrem de fertil pentru tânărul student. Spre exemplu, el mergea atunci la cursuri de egiptologie, care aveau să dea roade mai târziu, în opere precum "Egipetul" sau "Avatarii faraonului Tla".

5. Eminescu, victima unui asasinat politic
În legătură cu moartea lui Eminescu au apărut numeroase teorii, inclusiv unele care susţin că poetul a fost asasinat din cauza convingerilor sale politice naţionaliste. Practic, autorul unor astfel de teorii pretinde să fie crezut pe cuvânt, deşi nu citează anumite surse concrete.

Sursa: evz.ro


0 Comments: