Expert: Noul reprezentant al UE în Moldova va pune în aplicare planul balcanic în rezolvarea problemei transnistrene

duminică, 23 ianuarie 2011

Expert: Noul reprezentant al UE în Moldova va pune în aplicare planul balcanic în rezolvarea problemei transnistrene
Miroslav Lajčák
ohr.int

"Miroslav Lajčák, fără îndoială, este un reprezentant al elitei diplomatice a Uniunii Europene, având o vastă experienţă în zone dificile şi aflate în conflict, precum în țările Balcanilor de Vest". Comentariul aparţine expertului în regiunea balcano-dunăreană, Vasili Kașirin, şi a fost făcut pe marginea desemnării fostului ministru de Externe al Slovaciei, Miroslav Lajčák, în calitate de reprezentant special al Uniunii Europene în Republica Moldova.


"Numirea unui diplomat de carieră, tânăr şi energic, care are în spate o experienţă vastă în rezolvarea problemelor complexe şi dificile ale politicii balcanice, la postul de reprezentant special al Uniunii Europene în Republica Moldova, poate servi o dovadă că oficialii de la Bruxelles într-adevăr au decis să facă din Moldova şi Transnistria, un vector cheie al politicii sale în Est şi intenţionează să facă schimbări calitative ale statutului UE în formatul de negocieri 5+2", consideră expertul.

Numirea lui Miroslav Lajčák ar trebui să fie văzută ca o altă verigă într-un lanţ de acțiuni și declarații ale cancelarului Angela Merkel. Posibil că se va face o încercare de a pune în aplicare în Republica Moldova și Transnistria același model realizat în Bosnia şi Herţegovina, care constă în integrarea și reținerea forțată de către jucătorii internaționali a unei comunități național-teritoriale integre în componența unui stat străin din punct de vedere spiritual și ideologic, este de părere expertul Vasili Kaşirin.

Pe de altă parte, Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a declarat anterior că procesul de reglementare transnistreană intră într-o fază nouă. Şi este important de notat faptul că inițiativa în aceste acțiuni în mod evident nu aparţine Rusiei. Or, rămâne întrebarea dacă Rusia este pregătită pentru aceste schimbări.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la Regnum


0 Comments: