Sinteza politică pentru ultima săptămână a lunii ianuarie

duminică, 23 ianuarie 2011

Sinteza politică pentru ultima săptămână a lunii ianuarie
Colaj: UNIMEDIA

Săptămâna viitoare se anunţă a fi una încărcată pentru politicienii moldoveni. Deputaţii vor începe pregătirile pentru prima şedinţă a noii sesiuni a Parlamentului. Guvernul va continua desemnarea vice-miniştrilor. În curând, Moldova urmează să primească Planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Mâine, 24 ianuarie 2011, la Chişinău va sosi Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, scrie Publika TV.


Se aşteaptă că oficialul european va prezenta Guvernului de la Chişinău un plan de reforme, pe care ţara urmează să le implementeze pentru a obţine liberalizarea regimului de vize. Demnitarul european intenţionează să discute cu reprezentanţii de vârf ai Republicii Moldova despre intensificarea cooperării în domeniul justiţiei, a drepturilor civile şi securităţii. Vizita Ceciliei Malmström este planificată pentru 24-25 ianuarie.

Miercuri, pe 26 ianuarie, Comisiile permanente ale Parlamentului urmează să se întrunească pentru a analiza proiectele de lege, pe care deputaţii trebuie să le adopte în primul rând. Agenda primei şedinţe plenare trebuie să fie aprobată de către biroul permanent al Legislativului. Sesiunea Parlamentului va începe în primele zile ale lunii februarie. Deputaţii trebuie să numească noua componenţă a Comisiei Electorale Centrale şi a Curţii de Conturi.

Între timp, Guvernul va continua desemnarea vice-miniştrilor. La ultima şedinţă au fost numiţi 11 din cei peste 30 de miniştri adjuncţi. Locuri vacante au rămas aproape în toate ministerele.

Membrii coaliţiei de guvernământ ar trebui să se gândească la alegerea preşedintelui. Ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova, Valeri Kuzmin, intenţionează să discute despre situaţia politică actuală cu liderii tuturor partidelor parlamentare. Întâlnirea diplomatului cu Marian Lupu este planificată pentru săptămâna viitoare. Alegerea preşedintelui depinde în mare măsură de opoziţia comunistă.

Sâmbăta viitoare, plenul PCRM va decide dacă va înainta sau nu o candidatură pentru funcţia vacantă de vicepreşedinte al Parlamentului şi dacă va participa la alegerea şefului statului.

Sursa: Publika TV


0 Comments: