În câteva săptămâni vor fi epuizate toate adresele web

duminică, 23 ianuarie 2011

În câteva săptămâni vor fi epuizate toate adresele web
adevarul.ro

Lumea va ajunge în situaţia în care toate adresele de internet vor fi epuizate, iar asta în doar câteva săptămâni, după cum susţine Vint Cerf, considerat părintele web-ului.


Cel care a pus bazele internetului prin conectarea calculatoarelor a declarat că este vina lui că cele 4,3 miliarde de adrese lansate pe piaţă în anul 1977 sunt pe cale să fie epuizate. "Am crezut că este doar un experiment şi m-am gândit că 4,3 miliarde de adrese sunt suficiente. Cine putea să ştie de cât spaţiu avem nevoie?", se întreabă Vint Cerf.

Pentru a înţelege cum funcţionează internetul trebuie să ştiţi că schimbul de informaţii dintre calculatoarele conectate la reţeaua de internet se realizează pe baza unor adrese unice, numite adrese Internet Protocol (IP).

Creşterea neprevăzută a solicitărilor de conectare la Internet nu poate duce decât la un singur rezultat: terminarea adreselor web. Cum cei 32 biţi alocaţi adreselor IPv4 s-au dovedit insuficienţi, spaţiul fiind limitat la 2 la puterea 32 posibile adrese unice, în prezent se lucrează la crearea IPv6 (Internet Protocol version 6), adică următoarea generaţie de protocol pentru internet. Astfel va fi posibilă mărirea spaţiului de adrese, de la 2 la puterea 32, la 2 la puterea 128, informează Discovery.

„IPv6 asigură în ciberspaţiu mai multe adrese decât toate grăunţele de nisip care există pe plajele din lume”, spunea comisarul european pentru Societatea Informaţională şi Media, Viviane Reding.

Sursa: Adevarul


0 Comments: