Există riscul ca actuala guvernare să înlocuiască fosta “verticală a puterii” cu una nouă

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Există riscul ca actuala guvernare să înlocuiască fosta “verticală a puterii” cu una nouă
Foto: printscreen

Guvernul trebuie să se detaşeze de moştenirea lăsată de PCRM, care aplica pe larg răfuiala cu raioanele controlate de oponenţii politici. Guvernarea actuală este hotărâtă să schimbe starea lucrurilor. Aceasta o cere emergenţa integrării europene, precum şi debarasarea de practicile guvernării comuniste.


În corespundere cu relaţiile dintre centru şi regiuni în statele UE, Chişinăul tinde să aplice modelul european de extindere a autonomiei administraţiei locale. Una dintre priorităţile Guvernului Filat-2 este “descentralizarea puterii”, susţinută de toate componentele Alianţei pentru Integrare Europeană-2.

Măsurile planificate vor viza înlocuirea “verticalei puterii” cu implementarea normelor europene în domeniu. Decentralizarea nu reprezintă doar un “moft politic” pentru detaşarea de moştenirea lăsată de PCRM, care aplica pe larg răfuiala cu raioanele controlate de oponenţii politici, folosind distribuţia inechitabilă a resurselor bugetare.

De calitatea procesului respectiv va depinde dezvoltarea propriu-zisă a regiunilor, integrarea lor in sistemul naţional economic, sustenabilitatea dezvoltării lor inclusiv în domeniul social, umanitar etc. Imitarea acestui proces sau realizarea lui întârziată pot avea repercursiuni asupra integrării europene a regiunilor şi respectiv capacităţile lor de a absorbi fondurile europene, aflate ulterior la dispoziţie.  Totuşi, există riscul că actuala-vechea guvernare va înfăptui această reformă de o manieră politizată, înlocuind fosta “verticală a puterii” cu una nouă, dar deja “pro-europeană”.

Continuarea pe blogul lui Denis Cenuşa

sursa: Unimedia

0 Comments: