Expert: Kievul trebuie să dea de înțeles Chişinăului şi Bucureştiului că statutul Transnistriei nu poate fi rezolvat fără consimţământul Ucrainei

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Expert: Kievul trebuie să dea de înțeles Chişinăului şi Bucureştiului că statutul Transnistriei nu poate fi rezolvat fără consimţământul Ucrainei
Foto: printscreen

"În ultimele săptămâni Kievul "a dat-o în bară", nefăcând nici un efort pentru a influenţa evenimentele politice în direcția vulnerabilă şi totodată vitală pentru Ucraina de sud-vest. În lumina experienţei proprii, Ucraina, acum ar trebui să corecteze această greşeală prin dublarea eforturilor diplomatice în favoarea neutralității Republicii Moldova şi pentru a preveni orice agresiune faţă de Transnistria". De această părere este vice-directorul Institutului American în Ucraina, James George Jatras citat de RIA Novosti.


Potrivit lui, Kievul, chiar și cu întârziere, ar trebui să adopte o atitudine mai proactivă în ceea ce priveşte Republica Moldova şi, în special, Transnistria. 

Trebuie de demonstrat în mod clar că Ucraina nu va tolera în nici într-un caz forţa sau presiunea asupra Tiraspolului cu scopul constrângerii la supunere față de Chişinău, consideră expertul.

James George Jatras propune să fie efectuată o analiză complexă politică a relațiilor dintre Ucraina și Transnistria, în special a procedurilor la frontieră şi organizarea navigării pe Nistru. De asemenea, să fie adoptate proceduri care vor da posibilitatea importurilor şi exporturilor transnistrene să aibă un acces liber prin teritoriul Ucrainei. Este necesar, de asemenea, să fie analizată posibilitatea ca navigația comercială pe Nistru dintre Transnistria și Marea Neagra să fie efectuată sub pavilion ucrainean. 

"În orice caz, Kievul trebuie să dea de înțeles Chişinăului şi Bucureştiului că statutul Transnistriei nu poate fi rezolvat fără consimţământul Ucrainei şi Rusiei," opinează acesta.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la rian.ru

 


0 Comments: