În acest an, Moldova are piersicele mai scumpi

miercuri, 6 iulie 2011

În acest an, Moldova are piersicele mai scumpi
Foto: sauron.md

În luna iunie a anului curent, piersicele au fost vânduţi pe diverse pieţe de pe teritoriul Republicii Moldova cu până la 49% mai scump decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit bursei agricole AgraVista, această majorare a fost influenţată de producţia de import, care a predominat în prima jumătate a lunii iunie.


Pe piaţa din Cahul, piersicele s-au vândut la un preţ mediu de 28,33 lei/kg, pe când anul trecut preţul acestora era de circa 19 lei/kg. La piaţa din Chişinău, piersicele au fost comercializaţi la preţul mediu de 31,66 lei/kg, sau cu 25% mai scump faţă de anul trecut. 


Operatorii de piaţă susţin că producţia de origine autohtonă va ocupa în curând nişa de pe piaţă locală, iar preţurile vor avea o tendinţă de reducere. 

Menţionăm că pe piaţa din Ucraina (Copani), piersicele au fost comercializaţi la preţul mediu de 23,5 UAH/kg (34,12 lei/kg), iar anul trecut la preţul mediu de 20 UAH/kg (32,54 lei/kg). Astfel, în ţara vecină de asemenea se atestă o uşoară scumpire a piersecelor, cu 4,9%.

Sursa: UNIMEDIA


Facebook a blocat aplicația de Export Friend pentru Google+

Facebook a blocat aplicația de Export Friend pentru Google+
Foto: realitatea.net

Cum utilizatorii Google+ caută noi modalităţi de a-şi importa prietenii pe noua reţea socială, foarte la modă în această săptămână, Facebook s-a hotărât să depună rezistenţă. Extensia Chrome, Facebook Friend Exporter, oferă posibilitatea să exporţi prietenii de pe Facebook. Dar acum reţeaua lui Zuckerberg încearcă să oprească această aplicaţie, scrie ZDnet. 


Creatorul extensiei, inginerul software Mohamed Mansour, a observat şi a postat următorul mesaj pe pagina aplicaţiei: “Facebook se străduieşte să împiedice exportarea prietenilor. Aplicaţia nu va mai funcţiona pentru mulţi oameni”.

Aplicaţia nu a fost dezvoltată pentru a întâmpina Google+, menţionează ZDnet. Prima versiune a ei a fost lansată în noiembrie 2010. Este adevărat, însă, că a explodat în ultima săptămână: userii Google+ beta caută tot felul de modalităţi pentru a-şi aduce prietenii de pe Facebook pe noua reţea.

Compania lui Zuckerberg a observat saltul – aplicaţia are acum peste 17.000 de utilizatori – şi încearcă să o blocheze.

CNET scrie că aplicaţia încalcă termenii şi condiţiile Facebook. Mansour, ripostează însă: “Facebook nu este proprietar pe prietenii mei”.

Engleza rapid și eficient cu doar 900 lei

Engleza rapid și eficient cu doar 900 lei
Foto: engleza.md

Centrul de Limbi Europene „ORATORICA” organizează cursuri de limba engleză pentru doritorii de a-şi îmbunătăţi orizontul comunicaţional, pentru persoanele care au nevoie să utilizeze cunoştinţele de limba engleză în situaţii de socializare, schimb de experienţă, călătorii, studii, colaborare etc.


Fiind conştienţi de faptul că nu există o reţetă ideală a însuşirii exhaustive a unei limbi străine, „Oratorica” propune şedinţe în grup, dar şi individuale, cu un variat material didactic, cu o abordare profesionistă şi cu utilizarea mai multor tehnici instructiv-educative.

Cursurile au o durată de 6 săptămâni, câte 3 zile pe săptămână şi a câte 2 ore academice pe zi. Există 4 tipuri de cursuri: engleza generală, engleza pentru copii şi adolescenţi, engleza pentru afaceri, pregatiri pentru TOEFEL.

Engleza generală se desfăşoară pe 3 nivele: Beginner-Elementary, Intermediate, Upper-intermediate. În cadrul acestui curs vom adapta metodele la nivelul iniţial de cunoştinţe, vom utiliza atât tehnici tradiţionale, cât şi interactive – audio, video, skype calls cu persoane vorbitoare de limba engleză.

Centrul de Limbi Europene „Oratorica” şi-a propus să va ajute să obțineți abilitățile necesare pentru a dezvolta noi orizonturi în cariera dumneavoastră internațională.

Învățarea limbii engleze pentru business va contribui la dezvoltarea competențelor de comunicare în afaceri, cooperarea cu partenerii calificarea dumneavoastră pe piața muncii.

Costul unui curs pentru adolescenţi şi adulţi în cadrul Centrului de Limbi Europene „Oratorica” pentru 6 săptămîni este de doar 900 lei!

Pentru mai multe detalii, accesaţi www.engleza.md sau contactaţi-ne la +373 69 89 82 90.

Publicitate

sursa: Unimedia

PCRM a rămas fără pământul de sub sediu

PCRM a rămas fără pământul de sub sediu
Foto: UNIMEDIA

Terenul din str. Armenească 44/3, pe care se află sediul luxos al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, a fost reîntors în proprietatea administrației publice locale și a statului. Curtea de Apel Chișinău a admis că terenul a fost dat ilegal în arendă și că a fost, ulterior, privatizat ilegal. Declarația aparține şefului Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, Sergiu Palihovici, oferită pentru UNIMEDIA. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în instanța superioară.

„Cererea noastră a fost admisă și satisfăcută totalmente de către Curtea de Apel Chișinău. La atribuirea acestui teren nu a fost organizată niciun fel de licitație publică, așa cum prevede legea. Edificiul a fost extins și pe un teren ce nu aparține administrației publice locale, ci statului și nu avea cum să fie atribuit de către CMC. Dreptul de folosinţă a terenului, care este proprietate publică a statului, poate fi acordat, conform legii, doar asociaţiilor obşteşti. Partidele politice sunt asociaţii, dar nicidecum obşteşti. Acestea sunt doar câteva din încălcările admise la atribuirea acestui teren”, a precizat Palihovici.  


De cealaltă parte, juristul PCRM, Sergiu Sârbu, a declarat pentru UNIMEDIA că formațiunea pe care o reprezintă ar putea ataca la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel, după ce va studia toate documentele.

Potrivit Cancelariei de Stat, Consiliul Municipal Chişinău prin decizia sa din 16 martie 2006 a acordat un lot de pământ din proprietatea publică a statului, cu o suprafaţă de 0,247 ha, pentru construirea sediului PCRM pe strada Armenească 44/3, fără schimbarea destinaţiei acestuia. Acest lot a fost anterior un teren sportiv.

Printr-o altă decizie, din 22 ianuarie 2009, terenul a fost privatizat, dar deja nu în suprafaţă de 0,247 ha, dar de 0,2875, adică cu 3,15 ari suplimentar. Astfel, 3,15 ari care fac parte din proprietatea statului a fost transmis ilegal de către CMC în gestiunea Partidului Comuniștilor.

UNIMEDIA amintește că Vladimir Voronin, președintele PCRM, declara în cadrul unei conferințe de presă că formațiunea pe care o conduce intenționează să vândă imobilul deoarece nu are suficienți bani pentru a achita ratele la bancă. "Palatul imobiliar" din strada Armenească este evaluat la circa 10 milioane euro.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Moldova la Euronews: Resetare în relaţiile dintre UE și Moldova

(video) Moldova la Euronews: Resetare în relaţiile dintre UE și Moldova
Foto: Euronews

"Moldova s-a situat în fruntea agendei europene. La Chişinău vine preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care va vorbi despre perspectivele de integrare europeană a republicii. Experții prezic o resetare în relaţiile dintre UE şi aşa-numitul "noul vecin"". Despre asta se vorbește în ultimul reportaj difuzat de Euronews cu referire la R. Moldova. 

Potrivit sursei, unii moldoveni se arată destul de sceptici. "Probabil, Europa nu are nevoie de Republica Moldova. Ce ar putea oferi? Nimic. Tot de ce a avut nevoie, deja a oferit. Nu mai are sens să se extindă în direcţia noastră", consideră un locuitor al Chişinăului. "Vizita lui Herman Van Rompuy în Chişinău este un rezultat al relaţiilor dinamice dintre Republica Moldova şi UE în ultimii doi ani. Dar, în acelaşi timp, mai important este faptul că această vizită va pune bazele pentru o relaţie în următorii ani, care ar putea deveni decisivă pentru aspiraţiile europene ale Moldovei", a declarat pe de altă parte expertul Nicu Popescu.


Euronews consideră că principalul rol în următoarele şase luni îl va juca Varşovia. Preluând președinția UE, Polonia și-a îndreptat privirile spre est. "Transnistria este cel mai serios obstacol pentru integrarea țării noastre în UE. Fără reintegrarea țării, Republica Moldova nu va putea intra în UE", spune o locuitoare a Chişinăului. "Republica Moldova este îndreptată spre uniunea Europeană. Este obiectivul nostru național și o prioritate absolută nu doar a politicienilor noștri, dar și a majorității populației țării", a declarat premierul Vlad Filat în interviul acordat Euronews.

Potrivit acestuia, "Germania a jucat și joacă un rol important în procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Vizita Angelei Merkel la Chișinău nu poartă doar un caracter simbolic, dar va însemna și un suport direct către Republica Moldova". Totodată Filat a declarat că nu l-a invitat pe președintele Rusiei în Moldova, deoarece nu a avut ocazia să o facă. Premierul moldovean a recunoscut că un dialog constructiv și pragmatic cu Federația Rusă este necesar. Acesta va viza soluționarea conflictului transnistrean și relațiile economice între cele două țări.



Reportajul în limba engleză poate fi văzut aici. 

Sursa: UNIMEDIA


Rusia își dorește o prezență mai consistentă în Moldova

Rusia își dorește o prezență mai consistentă în Moldova
Foto: karadeniz-press.ro

Federația rusă și-a reiterat inițiativa de a-și extinde prezenţa consulară în Republica Moldova, pentru a proteja interesele a zeci de mii de cetăţeni ruşi şi compatrioţi care locuiesc în țara noastră. Despre asta se spune pe site-ul oficial al Ministerului rus de Externe, care face trimitere la consultările moldo-ruse care au avut loc în perioada 29-30 iunie.


sursei, cele două părți au discutat în detaliu aspectele cooperării în domeniul consular, precum şi respectarea şi protecţia drepturilor şi intereselor cetăţenilor Federației Ruse şi Republicii Moldova.

"Întâlnirea a avut loc într-o atmosferă cordială şi constructivă. Părţile au convenit ca următoarea rundă de consultări moldo-ruse va avea loc la Chişinău în 2012", se mai spune în comunicatul Ministerului rus de Externe.

Sursa: UNIMEDIA


(grafic) Euro şi dolarul, în cădere liberă

(grafic) Euro şi dolarul, în cădere liberă
Foto: freshgazette.com

De la începutul săptămânii, moneda unică europeană şi dolarul american sunt pe aceeaşi tendinţă de cădere. Cursurile oficiale anunţate de BNM pentru astăzi, 6 iulie 2011, sunt 16,6476 MLD/EUR şi 11,5010 MDL/USD. Astfel, faţă de ieri, euro s-a ieftinit cu încă 13,02 bani, iar dolarul - cu 5,47 bani, arată datele BNM.


Cursul oficial de astăzi pentru leul românesc este 3,9805 MDL/RON, pentru hrivna ucraineană - 1,4387 MDL/UAH şi pentru rubla rusă - 0,4128 MDL/RUB.

Potrivit experţilor, instabilitatea cursului valutar înregistrată în ultimul timp este una temporară. Aceasta ar fi generată, potrivit explicaţiei analiştilor, de intervenţia redusă a Băncii Naţionale pe piaţa valutară. Astfel, cursul valutar este lăsat în plutire liberă în funcție de variațiile cererii și ofertei de pe piaţă. Pe termen lung, noua abordare a BNM va aduce beneficii economiei Republicii Moldova, consideră experţii.

Ratele medii de schimb oficiale au fost în luna iunie 2011 de 16,6564 MDL/EUR şi 11,5857 MDL/USD, iar în luna mai 2011 - 16,6831 MDL/EUR şi 11,5922 MDL/USD.

Potrivit estimărilor Ministerului Economiei, cursul mediu anual al monedei naţionale va fi în anul 2011 la nivel de circa 11,7 MDL/USD. În anii 2012-2014, se prognozează un curs de schimb al leului de circa 12 MDL/USD, adică o uşoară depreciere a monedei naţionale în raport cu dolarul american.

 



Sursa: UNIMEDIA


Real Madrid are acum fundaș stânga de 30 de milioane de euro

Real Madrid are acum fundaș stânga de 30 de milioane de euro
Foto: Real Madrid

Ultima achiziție a echipei lui Jose Murinho este un fundaș stânga, care a venit de la Benfica Lisabona. Astfel, echipele au semnat un "acord de principiu", iar pentru jucător, Real Madrid a achitat suma de 30 de milioane de euro. 


Cotidianul A Bola scrie că Fabio Coentrao va semna un contract de 5 ani cu real Madrid. Discuții referitoare la transferul acestuia au avut loc încă în sezonul precedent.

Recent, Benfica a anunțat că sportivul va fi amendat pentru faptul că, într-un interviu, a declarat că își dorește foarte mult să evolueze la Real.

Fabio Coentrao are 23 de ani, pentru prima dată acesta a jucat la echipa FC Rio Ave, din orașul său natal, Vila do Conde, Portugalia.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la gsp.ro


A fost lansat primul laptop 3D și 2D

A fost lansat primul laptop 3D și 2D
Foto: mobile-news.ro

Ieri, 5 iulie, Toshyba Computers Systemesta a lansat primul laptop cu tehnologie 3D ce poate fi privit fără ochelari. În trimestrul III al anului acesta va putea fi achiziționat din mai multe magazine de specialitate din Europa. 


Astfel, Qosmio F750 3D este primul laptop disponibil la nivel mondial, care redă fișierele video în format 3D fără ochelari, la fel, conținutul 2D și 3D poate fi expus simultan pe același ecran.

De asemenea, noul laptop oferă tehnologie pentru conversia în timp real a DVD-urilor în 2D și 3D. De altfel, este un ajutor foarte bun pentru designeri, arhitecți, oameni de știință și doctori, aducând oportunități deosebite.

Modelul Qosmio F750 3D, cât și versiunea non-3D a laptopului, vor fi disponibile în Europa, în două variante de culori, începând cu al treilea trimestru al anului.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Mobile News


Expert CEPA: Republica Moldova încă nu a atins punctul "fără de întoarcere"

Expert CEPA: Republica Moldova încă nu a atins punctul

"Acum doi ani, Republica Moldova a făcut de sine stătător o "revoluţie fără CNN", pe care însă restul lumii în mare parte nu a observat-o. Premierul Vlad Filat a unit partide de orientare liberală şi a smuls puterea din mâinile liderului comunist Vladimir Voronin. Moldova are cele mai bune şanse, de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, de a ieşi din sfera de influenţă a Moscovei şi să adere la Occident", scrie jurnalistul ziarului american, The Wall Street Journal, Matthew Kaminski, în ultimul său articol publicat pe site-ul Centrului de Analiză Politică Europeană.


"În pofida asigurărilor lui Filat, e naiv să credem că această ţară a trecut deja punctul fără de întoarcere. Republica Moldova este o țară mică și distantă, care se află în afara zonei de atenţie a SUA, însă oferă UE o oportunitate bună pentru a găsi putere de a ajuta guvernul moldovean să finalizeze procesul de tranziţie," consideră expertul.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la CEPA


VoxReport: Nevoia de lider național

VoxReport: Nevoia de lider național
Foto: VoxReport

Certurile în AIE-2 nu încetează. Ieri, 4 iulie, la întâlnirea celor trei lideri am văzut încă o dată cât de tensionate sunt relaţiile dintre Filat, Lupu şi Ghimpu. Asta s-a observat în faţa camerelor de vederi, mă întreb ce-ar face cei trei crai dacă ar şti că nu sunt filmaţi, cum se comportă şi ce discută când sunt doar ei, tustrei? Ghimpu era mai relaxat, parcă el fusese la odihnă, nu Filat, care arăta mai obosit şi încruntat decât înainte de plecarea în mini-vacanţa din Turcia. Lupu era pur şi simplu mohorât. Am văzut cu toţii crisparea de pe faţa lui Filat când a intrat în sală şi s-a salutat foarte ne-demn, aş spune, mai întâi cu Lupu, aşa din mers, şi apoi cu Ghimpu, care s-a ridicat şi i-a întins mână pe care premierul ia strâns-o cu o ne-poftă nedisimulată. 


Ce vreau să spun este că oricât de supărat ar fi Filat pe Lupu – şi mulţi dintre noi sunt şi îl susţin mai degrabă pe primul decât pe al doilea – pentru piedicile pe care le pune speakerul în reformarea justiţiei şi eliminarea monopolurilor deţinute de Plahotniuc – nu că nu ar exista şi altele, dar astea sufocă acum societatea şi statul nostru fragile – trebuie să existe o minimă comunicare şi respect pentru etichetă. Dacă ar face acest lucru, Filat nu are decât de câştigat.

Continuare pe VoxReport... 

sursa: Unimedia

(video) John Malkovich va juca într-un film despre hoții în lege din Transnistria

(video) John Malkovich va juca într-un film despre hoții în lege din Transnistria

Actorul american John Malkovich va juca rolul principal în filmul "Educaţie siberiană", scenariul căruia se bazează pe memoriile lui Nicolai Lilin, crescut și educat în Transnistria.


Născut în stânga nistrului, urmașul criminalilor siberieni, Nicolai Lilin locuiește de câțiva ani în Torino. Autobiografia sa fost publicată pentru prima dată a în Italia în 2009 la una dintre cele mai bune edituri din ţară, Einaudi. Ulterior, textul a fost tradus în limbile germană, engleză, franceză şi altele.

Cartea povestește despre viaţa şi moravurile hoţilor în lege, numiți de Lilin "criminali cinstiți". Asupra scenariului a lucrat și regizorul Gabriele Salvatores. La sfârşitul lunii august acesta intenționează să înceapă filmările, cea mai mare parte a cărora vor avea loc în Lituania.

Malkovich va juca rolul moșului Kuzya, care îl învaţă ce înseamnă viaţa pe nepotul său Kolyma (rolul jucat de actorul lituanian Arnas Fedaravichus).



Sursa: UNIMEDIA


Fotografia Zilei: Not for sale

Fotografia Zilei: Not for sale
Foto: Dorin

Fotografia Zilei: Not for sale. Poză realizată într-un magazin din Chișinău. 


sursa: Unimedia

UE retrage de pe piaţă seminţe importate din Egipt

UE retrage de pe piaţă seminţe importate din Egipt
Foto: realitatea.net

Uniunea Europeană a decis marţi interzicerea temporară a importurilor de seminţe din Egipt şi retragerea de la vânzare a unui lot de seminţe de schinduf considerat drept legătura 'cea mai probabilă' dintre îmbolnăvirile cauzate de bacteria E.coli în Franţa şi Germania, potrivit AFP şi EFE. 


Un raport publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) care stabilea această legătură 'ne-a determinat să retragem de la vânzare anumite seminţe provenite din Egipt şi să interzicem temporar toate importurile de seminţe' din această ţară, a anunţat comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, John Dalli, scrie Agerpres.

Concret, autorităţile europene au cerut ţărilor comunitare să retragă de la vânzare şi să distrugă toate loturile de seminţe de schinduf importate din Egipt între 2009 şi 2011.

John Dalli a asigurat într-un comunicat că executivul comunitar 'va continua să monitorizeze situaţia îndeaproape şi va lua măsuri adiţionale dacă va fi necesar'. Potrivit acestuia, găsirea originii contaminării cu E.coli este 'o prioritate-cheie' pentru Comisia Europeană.

Aceste măsuri vor fi revizuite în mod periodic avându-se în vedere garanţiile oferite de autorităţile egiptene, rezultatele probelor ştiinţifice de laborator şi controalele efectuate de statele europene.

Sursa: realitatea.net cu referire la agerpres


Fără declarații prentru presă după ședința AIE

marți, 5 iulie 2011

Fără declarații prentru presă după ședința AIE
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Liderii Alianței pentru Integrare Europeană s-au întâlnit din nou în această seara la Reședința de Stat din str. Nicolae Iorga. Întâlnirea dintre aceștia nu a durat mult, iar după această niciunul dintre politicieni nu a dorit să facă declarații pentru presă. 

UNIMEDIA amintește că liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit și ieri seara, însă nu au ajuns la un numitor comun privind partajarea funcțiilor de președinte de raion pentru alianțele locale. 

Marian Lupu declara ieri că a prezentat la ședință și Acordul PD, care a fost pus în discuții și care va fi luat ca bază în negocieri. 


Amintim că, anterior, PD a venit cu un proiect privind formarea coalițiilor la nivel local. Acesta prevede ca distribuţia funcţiilor de preşedinte de raion se face în baza rezultatelor generale ale alegerilor obținute de cele trei partide. Astfel, PLDM urmează să obțină președinția a 13 raioane, PD – 9 raioane şi PL – 4 raioane.

Sursa: UNIMEDIA


A ucis-o pentru că l-a refuzat

A ucis-o pentru că l-a refuzat
Poză simbol
Foto: gazetarul.ro

Doi tineri au fost condamnați recent pentru omor. În primul caz, un tânăr în vârstă de 24 de ani, originar din orașul Cahul, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Inculpatul era sub influenţa alcoolului și a înjunghiat mortal o fată chiar în locuința acesteia.


Conflictul dintre cei doi a luat proporţii din cauză că fata nu dorea să prietenească cu băiatul. Inculpatul i-a aplicat victimei multiple lovituri cu un cuţit, în urma cărora aceasta a decedat. Corpul neînsufleţit al fetei de numai 21 ani a fost găsit de mama acesteia. 

Un alt caz de omor a avut loc în municipiul Chișinău în decembrie 2010. Potrivit procurorilor, doi fraţi, s-au luat la bătaie, unul dintre ei se afla în stare de ebrietate avansată și nu s-a putut apăra. Agresorul profitând de situaţie şi-a asfixiat fratele, pe care l-a lăstat fără suflare în doar câteva clipe. Prin sentinţa recentă a Judecătoriei Buiucani, bărbatul a fost condamnat la 12 ani şi jumătate de închisoare în penitenciar de tip închis. 


Sursa: UNIMEDIA


(video, audio) Show cu bufoni și "pulimioate" în coaliția de guvernare

(video, audio) Show cu bufoni și
Colaj: UNIMEDIA

După ping-pongul cu declarații dintre Vlad Filat și Vlad Plahotniuc, urmează un nou duel al acuzațiilor. De această dată, protagoniști sunt ministrul economiei Valeriu Lazăr și președintele comisiei parlamentare buget și finanțe, Veaceslav Ioniță. 

Valeriu Lazăr este hotărât să-l acționeze în judecată pe Veaceslav Ioniță pentru defăimare și informații false lansate la adresa sa în cadrul unei emisiuni televizate.

”Veaceslav Ioniță se declară expert în toate domeniile. Cu omul care comentează de la șopârle până la cosmos, ceva nu-i în regulă, s-a transformat într-un bufon sau într-un câine care latră pentru a nu se împrăștia turma când ciobanul pleacă.


Eu dacă intru într-o polemică cu Veaceslav Ioniță, atunci pierd. Cu demagogii nu poți să câștigi polemicile. Demagogii de dimineață până seara ”vkliuciaiet pulimiot și tu-tu-tu” în toate domeniile”, a declarat Lazăr, marți, 5 iulie într-o conferință de presă.

”Dacă nu-și cere scuze în public pentru defăimare, eu îmi asum dreptul de a-l acționa în judecată pentru declarațiile sale fără acoperire factologică”, a mai adăugat ministrului Economiei.

Ca răspuns la declarațiile făcute de Lazăr, Veaceslav Ioniță a afirmat că puțin îl interesează ce crede primul. ”Puțin mă interesează frustările omului dat, ceea ce mă interesează este ca cetățenii Republicii Moldova să știe că instituțiile publice lucrează spre binele cetățeanului. Nota mi-o dă alegătorul, iar eu sunt numit în funcție de alegător. În ce privește dnul Valeriu Lazăr, să-și dea demisia până ce nu a fost demis. Asta trebuie să facă un om care mai pretinde că are demnitate”, a menționat acesta.

Amintim că Veaceslav Ioniță a declarat săptămâna trecută în cadrul unei emisiuni televizate că Ministerul Economiei a negociat defectuos livrările energiei electrice către companiile de distribuție moldovenești, stabilind un preț exagerat. Acesta a cerut vicepremierului Valeriu Lazăr să demisioneze.



Sursa: UNIMEDIA 
Reporter: Cristina Aramă 


Video incredibil: Momentul în care un rechin sare peste un surfer

Video incredibil: Momentul în care un rechin sare peste un surfer
Foto: captură video

Un sufer se distra în apele de lângă plaja New Smyrna din Florida când un rechin de 1,2 metri lungime i-a trecut efectiv pe deasupra capului. Momentul a fost imortalizat de fotograful Jacob Langston.




Sursa: jurnalul.ro


Nokia se retrage de pe piața din Japonia

Nokia se retrage de pe piața din Japonia
Foto: hit.ro

In cadrul eforturilor de restructurare si reorganizare, Nokia a decis sa se retraga de pe piata din Japonia, a patra cea mai mare piata mobila din lume.


Compania a anuntat ca va inceta fabricarea de telefoane pentru operatorii de telefonie mobila NTT DoCoMo si Softbank Mobile, informeaza Cnet.


Potrivit vice-presedintelelui Nokia, Timo Ihamuotila, linia de telefoane de lux Vertu va fi singura care, pentru moment, va continua sa existe pe piata din Japonia. Ihamuotila sustine ca decizia a fost luata pe fondul actualului climat economic, care nu mai permite investitii in produse specifice Tarii Soarelui Rasare.

Desi pe plan global Nokia detine 40% din cota de piata a telefoanelor mobile, in Japonia, finlandezii au inregistrat mai putin de 1 procent, piata fiind dominate de branduri locale precum Sharp si Sony.

In plus, segmentul mobil este suprasaturat. 85% din locuitorii Japoniei detin telefoane mobile, majoritatea dintre acestea fiind high-end, cu retele 3G si feature-uri avansate precum suport pentru transmisii TV si pentru plati electronice.
Sursa: hit.ro


Cometa Lenin și-a schimbat traiectoria: Noua direcție, Pământul

Cometa Lenin și-a schimbat traiectoria: Noua direcție, Pământul

Cometa Lenin, despre care s-a scris că ar putea lovi Pământul, sau că este chiar misterioasa planeta Nibiru, și-a schimbat traiectoria, noua sa direcției fiind Terra, conform agenția.org.


De la începutul lui iulie, după ce s-a intersectat cu orbita planetei Marte, cometa a căpătat o traiectoria accentuată înspre Pământ, născând numeroase analize și idei privind posibilitatea unui impact.

Din calculele matematice reiese că nu există motive de îngrijorare momentan, cometa urmând să treacă la 35 de milioane de kilometri de Pământ.

Cometa Lenin va trece puțin mai aproape de Pământ decât planeta Venus, fapt ce o va face vizibilă cu ochiul liber.

Sursa: b1.ro


(foto) Topul Forbes al celor mai proaste mașini

(foto) Topul Forbes al celor mai proaste mașini
Foto: automotivetodays.com

Cand vine vorba despre calitate, eficienta, siguranta si valoare, acestea sunt masinile care ies pe ultimul loc. Americanii de la Forbes au facut un top de care orice cunoscator trebuie sa tina seama. Pentru a stabili lista celor mai prost facute masini care circula pe drumurile lumii, cei de la Forbes au stabilit niste criterii clare.


Au luat la puricat sase clasamente auto de calitate si performanta facute pe baza opiniilor si rapoartelor consumatorilor. Orice masina care s-a calificat pe ultimele locuri de cel putin doua ori, in toate aceste studii si clasamente, si-a gasit intr-un final locul si pe lista Forbes. 


 
Cadillac Escalade (modelul de baza)



Cea mai proasta clasificare pentru "valoare" in rapoartele consumatorilor, cel mai mare cost al intretinerii, cel mai prost raport siguranta/performanta. 
Chevrolet Tahoe Hybrid



Cea mai proasta clasificare pentru "valoare" in mai multe rapoarte ale consumatorilor, printre cele mai mari costuri ale intretinerii, un raport siguranta/performanta dezastruos. 
Dodge Nitro SLT



 A ajuns pe lista ca avand un cost foarte mare in raport cu satisfactia pe care o garanteaza clientilor. Este cap de clasament in "Consumer Reports Worst Cars" din SUA. Proprietarii de masini au spus ca nu se pot baza pe ea, iar consumul este cat cel al unui tractor. 
Dodge Dakota



Una dintre cele mai scumpe masini la capitolul intretinere, iar dupa ce ca iti trebuie o avere ca sa ai grija de ea, proprietarii care au asa ceva au declarat ca nu se pot baza pe aceasta camioneta. 
Jeep Wrangler Unlimited 



S-a calificat si el in temutul "Consumer Reports Worst Value", dar nu a scapat nici de "eticheta" cum ca ar fi una dintre cele mai nedorite masini sau dintre cele pe care nu prea te poti baza.

Mercedes-Benz S550



Poate parea surprinzator pentru multi faptul ca o limuzina germana de clasa acesteia intra intr-un asemenea clasament. Surprinsi au fost si cei de la Forbes, dar totul se explica prin faptul ca masina costa extraordinar de mult, se intretine cu niste sume astronomice si n-a auzit in viata ei expresia "economie de combustibil".

Chrysler Town & Country 2010



Rapoartele consumatorilor surprind acest SUV pe locuri fruntase la mai multe capitole de "nemultumiri". Intretinerea ei costa mult si proprietarii spun ca nu este o masina "de nadejde".

Chevrolet Colorado



Este in acest clasament deoarece se pare ca are un raport performanta/siguranta foarte prost.
Chevrolet Aveo/Aveo5



Se afla in "Consumer Reports Worst Cars" pe locuri fruntase in SUA. Cei care au cumparat aceasta masina sunt nemultumiti de ea si o considera nesigura, scrie Forbes. De asemenea, autoturismul a picat si testul consumului economic.

Jeep Liberty/Jeep Liberty Sport



Probleme mari cu siguranta si un motor care consuma foarte mult, aceastea ar fi caracteristicile negative care au proipulsat-o in top.

Nissan Titan



Cam aceleasi probleme ca la "colega" de lista de mai sus.

Smart ForTwo



Nesigura si cotata deseori in rapoarte drept o masina proasta. Forbes scrie ca nemultumirile clientilor se refera si la modelele Smart Fortwo coupe si Fortwo Passion coupe. 
Sursa: protv.ro


Medvedev supărat foc pe Băsescu la summit-ul Rusia-NATO

Medvedev supărat foc pe Băsescu la summit-ul Rusia-NATO
Foto: antena3.ro

Scandalul dintre partea română și partea rusă pare să nu se fi terminat. Azi, Dmitri Medvedev l-a atacat dur pe președintele Romaniei, Traian Băsescu, în timpul summitului Rusia - NATO, care a avut loc la Soci. Despre aceasta scrie hotnews.ro, care-l citează pe ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin. 

Ultimul a scris pe contul său de twitter că "Medvedev l-a atacat dur pe Basescu cu privire la afirmațiile jignitoare ale acestuia legate de anul 1941. Sunt bucuros că președintele m-a susținut în această chestiune", a scris Rogozin pe Twitter ( l. rusă: Д.А. Медведев жестко наехал на румынского Бэсеску за возмутительные высказывания по 1941. Рад, что президент поддержал меня в этом вопросе).


Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a fost primul oficial rus care a criticat declarațiile lui Traian Basescu referitoare la momentul în care trupele românești au trecut Prutul.

UNIMEDIA amintește că în luna iunie, oficialul român a declarat în cadrul unei intervenții în mass-media, că dacă ar fi în locul mareșalului Antonescu în anul 1941, și el ar fi trimis ostașii români să ia parte în atacul împotriva Uniunii Sovietice. Declarațiile au fost făcute chiar în ziua comemorării a 70 de ani de la intrarea României în al Doilea Război Mondial. De cealaltă parte, Ministerul de externe rus, a venit cu un comentariu referitor la declarațiile președintelui României. "Este absolut evident că o astfel de bravadă neruşinată, care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de victime ale nazismului, este inadmisibilă şi merită o reacţie adecvată din partea Europei civilizate", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, citat de Evenimentul Zilei.

"Cuvintele lui Băsescu - despre faptul că, «în locul mareşalului Antonescu, în 1941, şi el i-ar fi îndreptat pe ostaşii români peste Prut» pentru a lua parte la agresiunea Germaniei hitleriste împotriva URSS - sunt revoltătoare", consideră Ministerul rus al Afacerilor Externe.

De cealaltă parte, Băsescu s-a amuzat subtil de reacția rușilor. "Se pare că unii devin sensibili şi dacă discuţi despre istorie. Eu nu sunt istoric, dar cred că răspunsul meu a fost în deplin acord cu poziţia României, care, prin Parlamentul României, a condamnat pactul Ribbentrop-Molotov. Mai mult, Duma de Stat a condamnat pactul Ribbentrop-Molotov. Deci nu văd unde e supărare, iar Uniunea Sovietică nu există. Dacă cineva are dureri că a dispărut URSS....Eu nu am", a spus acesta.

Ministerul de Externe al României a calificat declarațiile MAE rus drept "reacţii publice cu o violenţă de limbaj inacceptabilă, fără o informare completă şi o minimă interacţiune prealabilă în plan diplomatic”.

Zilele trecute, ziarul rus Pravda a scris că România nu poate fi ignorată. "În viitorul apropiat, pe teritoriul său vor fi instalate elemente ale scutului american antirachetă. Băsescu nu este "un lup singuratic". El are o "acoperire" politică impunătoare, iar Rusia nu-l va putea neglija. În acest caz, România a lansat o provocare deschisă Federației Ruse. În ea s-au combinat o lovitură aplicată memoriei istorice şi politicii contemporane, dar şi o laudă publică a aliatului nazist", conchide publicaţia rusă.

Sursa: UNIMEDIA


Chirtoacă l-a demis pe Modârcă

Chirtoacă l-a demis pe Modârcă
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Arhitectul-şef al Capitalei, Vald Modârcă, a fost demis pe motiv că a atins vârsta de pensionare. Informaţia a fost oferită de către serviciul de presă al Primăriei Chişinău. Dorin Chirtoacă a emis o dispoziţie în acest sens, anunță jurnal.md


UNIMEDIA amintește că ieri, viceprimarul de ramură, Nistor Grozavu a declarat că Vladimir Modârcă ar putea fi demis. De cealaltă parte, Modârcă a anunțat că nu cunoaște care ar fi motivele demiterii sale, însă afirmă că se va conforma unui eventuale decizii.

Printre motivele invocate se numără și atingerea vârstei de pensionare. „Despre demiterea mea se vorbește deja de 24 de ani. Fiecare nou primar venit, întâi mi-a propus demisia. De două ori am fost chiar demis și apoi restabilit de judecată. Eu nu m-aș mira dacă aș fi demis iarăși, oricum peste doi ani iarăși m-oi întoarce”, afirmă șeful Direcției generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare.

Arhitectul orașului a menționat ieri totuși că se va conforma deciziei pe care o va lua primarul. „Eu mă consider un băiat serios și nu am de gând să mă judec cu primarul. Dacă organul public local nu are nevoie de Modârcă, nici eu nu am nevoie de ei. Eu niciodată nu am contenit să mă ocup de proiectări din arhitectură și urbanism, chiar și în perioada domniei mele aici la Direcția generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare”, a precizat acesta.

UNIMEDIA precizează că Vladimir Modârcă a atins de curând vârsta de 62 de ani. Și-a început activitatea profesională după absolvirea în 1968 a Colegiului de construcții din Chișinău. În anii 1971-1976 a studiat la Facultatea de Arhitectura și Urbanism a Institutului Politehnic din Chișinău, după care a activat în calitate de arhitect, ulterior arhitect-șef de proiect la Institutul de proiectări „Chișinăuproiect”.

Sursa: UNIMEDIA


În ianuarie-mai 2011, s-au transferat în Moldova peste o jumătate de miliard de dolari

În ianuarie-mai 2011, s-au transferat în Moldova peste o jumătate de miliard de dolari
Foto: online.wsj.com

În primele 5 luni ale anului 2011, în Moldova au intrat prin intermediul băncilor 504,83 mln dolari SUA, transferaţi din străinătate de către persoanele fizice rezidente şi nerezidente. Această sumă este cu aproximativ 18,8% mai mare decât cea transferată în aceeaşi perioadă a anului 2010, arată datele BNM.


În perioada ianuarie-mai 2011, cei mai mulţi bani veniţi de peste hotare în Moldova, prin sistemul bancar, au fost înregistraţi în luna mai, când s-au făcut transferuri de 117,9 mln dolari SUA, ceea ce înseamnă aproximativ 23% din totalul transferurilor pentru primele 5 luni ale anului curent.

Din suma totală a transferurilor, de 504,83 mln dolari SUA, aproximativ 86% au intrat prin Sisteme de Transfer Internaţional de Bani (STIB) utilizate în Moldova. 
În mai 2011, 42,1% din transferurile de mijloace băneşti realizate prin STIB au fost în dolari SUA, 43,3% - în valuta europeană şi 14,1% - în ruble ruseşti. Ponderea transferurilor în euro nu a depăşit ponderea celor în dolari din vara anului 2008.

Amintim că anul trecut, în Moldova au intrat prin intermediul băncilor 1,244 miliarde dolari SUA, transferaţi din străinătate de către persoanele fizice rezidente şi nerezidente, sau cu 5,24% mai mare decât în anul 2009.

Sursa: UNIMEDIA


Mobiasbancă lansează o nouă campanie promoțională: Vara fără dobândă

Mobiasbancă lansează o nouă campanie promoțională: Vara fără dobândă
Foto: mobiasbanca.md

Mobiasbancă tinde în permanenţă să ofere cele mai comode şi mai avantajoase produse şi servicii bancare. Această tendință este completată de către campania promoţională „Vara fără dobândă”,  lansată de curând. Oferta este destinată persoanelor fizice și este accesibilă în perioada 1 iulie – 31 august.


Astfel, în perioada 1 iulie – 31 august 2011:

- persoanele fizice ce vor beneficia de un credit în luna iulie – nu vor achita dobânda pe parcursul primelor 2 luni ale contractului de credit (dobândă 0% – pentru 2 luni).
- persoanele fizice ce vor beneficia de un credit în luna August – nu vor achita dobânda pe parcursul primei luni a contractului de credit (dobândă 0% – pentru 1 lună).

Produsele de credit Mobiasbancă incluse în campania promoţională sunt: 

Credite fără garanţii

Credit Retail – Credit pentru procurarea bunurilor şi achitarea serviciilor din magazinele sau oficiile partenerilor (peste 270 de întreprinderi specializate în comercializarea mărfurilor şi prestarea serviciilor, agenţii de turism).

Credit To-To – Credit pentru nevoi personale nenominalizate (nu trebuie indicată destinaţia creditului). Creditul se acordă în numerar, iar achitarea este lunară conform graficului în plăţi egale. Suma creditului – până la 60 000 lei.

Credit Study – Credit pentru achitarea contractelor de studii (orice gen de studii).Credit Work&Travel – Credit pentru finanţarea cheltuielilor legate de participarea în programele Work and Travel, organizate de către agenţiile specializate. 

Credite cu garanţii

Credit Prosper – Credit pentru nevoi personale nenominalizate în sumă de până la 2 milioane lei (nu trebuie indicată/justificată destinaţia creditului). Printre destinaţiile creditului pot fi: organizarea nunţii, cheltuielile ocazionate de naşterea unui copil, renovarea apartamentului/casei, reparaţia automobilului, procurarea mobilei, o vacanţă de vis, refinanţarea creditelor de la alte bănci, etc.

Credit Auto – credit pentru achiziţionarea de automobile noi şi rulate, atât de la dealeri autorizaţi, cât şi de la persoane fizice. Suma creditului poate fi de maxim 400 mii MDL.Credit Imobiliar– credit pentru construcţia sau procurarea unui imobil (apartament, casă) de pe piaţa primară sau secundară.

Publicitate

sursa: Unimedia

Tănase: Demiterea lui Muruianu - posibil început de reformă în justiție

Tănase: Demiterea lui Muruianu - posibil început de reformă în justiție
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Azi, 5 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii, iar ulterior și Parlamentul țării l-au demis din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție pe Ion Muruianu. "Suspendarea deciziei instanței superioare de către prima instanță, strămutarea dosarului privind validarea alegerilor din Chișinău la Bălți, demonstrează că președintele CSJ, Ion Muruianu, se ocupă în continuare de politică și nu justiție. El activează nu în baza legii, ci în baza unei presiuni, fie financiară, fie politică”, a declarat Ghimpu.


Fostul ministru al Justiției și actual judecător la Curtea Constituțională, Alexandru Tănase, a declarat că această demitere ar putea fi începutul pentru reforma în justiție. "Această decizie ar putea fi un start pentru reforma justiției, cu remanieri de cadre pentru a împrospăta corpul de judecători într-o proporție cât mai mare", a declarat Tănase în cadrul unei intervenții la PublikaTV.

De cealaltă parte, Gheorghe Amihalachioaie, președintele Uniunii Avocaților din Moldova, a declarat că breasla pe care o reprezintă salută decizia și o consideră una corectă din punct de vedere juridic.

UNIMEDIA amintește că liderii Alianței pentru Integrare Europeană s-au arătat inidignați de ultimele decizii ale CSJ în ce privește litigiile electorale. Asta după ce renumărarea mandatelor pentru Consiliul Municipal Chișinău s-a stopat și s-a reluat de câteva ori, iar dosarul privind validarea mandatului lui Dorin Chirtoacă a fost strămutat la Curtea de apel din Bălți. Mihai Ghimpu a criticat activitatea lui Ion Muruianu și atunci cînd Judecătoria Centru, încălcând procedura, a anulat decizia Curții de Apel.

Parlamentul a încercat să-l demită pe Ion Muruianu în 2010, pe motiv că Moldova ar fi pierdut mai multe procese la CEDO, dar și pentru că a numit jurnaliștii "câini turbați, periculoși pentru societate". Ulterior, Curtea Constituțională a calificat decizia drept ilegală și l-a restabilit pe Ion Muruianu în funcție. Colegiul disciplinar a recomandat Consiliului Superior al Magistraturii eliberarea din funcția de judecător al lui Ion Muruianu, dar CSM a anulat decizia Colegiului.

Până a fi demis, Muruianu candida pentru un al doilea mandat în fruntea CSJ.

Sursa: UNIMEDIA


Baghirov transferat de la centrul de detenţie la penitenciar

Baghirov transferat de la centrul de detenţie la penitenciar
Foto: ziuaveche.ro

Scriitorul şi bloggerul rus, Eduard Baghirov, arestat și acuzat în organizarea revoltelor din Chişinău din aprilie 2009, a fost transferat de la centrul de detenţie al Comisariatului de poliţie al Ministerului de Interne din Moldova la Departamentului Instituţiilor Penitenciare din Republica Moldova. Despre aceasta anunță presa rusă, care îl citează pe avocatul lui Baghirov, menționând că astfel Procuratura Generală a Republicii Moldova a răspuns plângerii clientului său asupra "condiţiilor intolerabile" de detenţie.


Avocatul A. Matcovschi, de asemenea, a declarat că lui E. Baghirov i-au fost permise primirea coletelor și întâlniri cu avocatul. În acelaşi timp, Matcovschi a spus că acesta încă se mai află sub presiune a organelor de anchetă care-i cer să dea depoziții necesare și să recunoasă faptul participării la organizarea revoltelor în masă care au avut loc în Chişinău în aprilie 2009.

UNIMEDIA amintește că în luna iunie a acestui an, cetățeanul rus, Eduard Baghirov a fost reținut la Chișinău, fiind bănuit de implicare în dezordinile în masă din aprilie 2009. Prima informație în acest sens a fost postată de către prietenul său pe una din rețelele de socializare chiar la 16 iunie. În aceeași zi presa rusă, citând Ambasada Federației Ruse la Chișinău, au confirmat informația.

Ulterior, peste 11 zile, informația a fost confirmată și de Procuratura Generală.

Sursa: UNIMEDIA


Blog: Banii altora

Blog: Banii altora

Nu îmi place să număr banii altora, cam mi-i totuna cum lumea îi face, nu le număr vacanțele, mărimea casei, afacerile soțiilor (amantelor) și toate astea. Eu din adolescență l-am ascultat pe Thompson, care spunea că “Într-o societate blocată, unde toată lumea este vinovată, singura crimă este sa te lași prins. Într-un univers al hoților, singurul păcat definitiv este prostia ”. 


După cum spuneam, eu nu număr banii altora, până când nu realizez că într-o măsură mai mare sau mai mică contribui la bunăstarea altora. Eu sunt foarte fericită să contribui la bunăstarea altora, atâta timp cât această contribuție este argumentată. Era un film mediocru despre niște tipi care au hotărât să fure câte un cent (sau 10, sau un dolar) și niciun om nu va observa asta, în schimb „hoții” vor câștiga milioane. Noi tot nu observăm.

Presa scrie despre „duelul politic”, despre „destrămarea Alianței” și „războaie economice”. Mi-e totuna de Alianță, e absolut firesc să se formeze Alianțe, să se destrame, să vină opoziția la putere, dar mai ales să apară o grămadă de mizerie în declarații.

Continuare pe blogul Vladei Ciobanu...

sursa: Unimedia

Cupon.md - o nouă metodă de a primi publicitate și clienți fără cheltuieli

Cupon.md - o nouă metodă de a primi publicitate și clienți fără cheltuieli
Foto: iComunicat

Dacă afacerea ta are nevoie de clienţi noi, dar nu vrei să pierzi sume mari de bani în marketing şi publicitate, atunci cupon.md iţi propune un nou trend în marketingul mondial: Cumpărăturile colective.


Cupon.md este un site care publică câteva super-oferte pe săptămână. Utilizatorii, au posibilitatea să aplice la ele procurând un cupon. Cu acest cupon, utilizatorii merg la compania promovată de cupon.md şi îşi primesc reducerea sau produsul dorit. Astfel, compania care este promovată nu doar primeşte publicitate pe cupon.md şi pe site-urile partnere, dar şi sute de clienţi absolut noi.


Unicitatea acestui canal de promovare este în faptul că compania oferă acea gratuitate sau reducere doar clienţilor noi, deci vor "plăti" doar pentru rezultat. La fel, compania poate măsura eficienţa campaniei şi să analizeze rezultatele ei îndată după finisarea ofertei pe site.

Cât costă participarea pe Cupon.md ? Nu costă nimic! Odată ce oferta cu care doreşti să te promovezi se încadrează în conceptul site-ului, o publicăm pe site - gratuit. Venitul nostru va fi un mic comision din vânzarile de cupoane.

Dacă ai o afacere şi ai nevoie de promovare și clienţi, atunci sună acum: 069 53 92 97 sau 068 42 72 55.

Publicitate

sursa: Unimedia

Jucător de un milion de dolari la Dacia

Jucător de un milion de dolari la Dacia
Foto: mircea.iurcu.ro

Dacia Chișinău a transferat recent la echipă un nou jucător. Internaționalul muntenegrean, Tumbasevic Janko, recent transferat de la Voievodina Novisad (Serbia) va juca pentru echipa moldovenească. Valoarea acestuia ajunge la 1 milion de euro, transmite Transfermarkt.


Cariera jucătorului din Muntenegru a început la FK Zeta Golubovici, echipă la care a jucat 7 sezoane. Ulterior Janko Tumbasevic ajucat la Voevodina Novisad, 5 sezoane, echipă de la care a fost transferat la Dacia.


Muntenegreanul are 26 de ani, si este născut în orașul Sabac din Serbia.

Echipa Voievodina a cucerit bronzul în campionatul Serbiei, ajungând la finala cupei acestei țări. Cei mai cunoscuți jucători ce au plecat de la Voievodina sunt Milos Krasik (Juventus Torino), Alexandar Katai (Olimpiakos Pireaus), și fundașul Vladimir Brancovic, care a evoluat pentru Sheriff Tiraspol.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la divizanationala.com


(video) Muruianu a fost DEMIS din nou de Parlament

(video) Muruianu a fost DEMIS din nou de Parlament
Colaj: UNIMEDIA

Președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, a fost demis de Parlamentul țării. Decizia a fost luată în urmă cu puțin timp de deputații Alianței pentru Integrare Europeană, după ce azi Consiliul Superior al Magistraturii a votat pentru demiterea magistratului.

Decizia de a-l demite pe președintele Curții Supreme de Justiție a fost votată de cei 53 de deputați ai coaliției de guvernare, după ce aceștia au primit avizul pozitiv al comisiei juridice numiri și imunități. 

Propunerea de includere pe ordinea de zi a proiectului de demitere a lui Ion Muruianu a fost propus de liderul PL, Mihai Ghimpu.  „Ceea ce se întâmplă a depășit toate limitele jurisprudenței chiar și din perioada medievală.


Suspendarea deciziei instanței superioare de către prima instanță, strămutarea dosarului privind validarea alegerilor din Chișinău la Bălți, demonstrează că președintele CSJ, Ion Muruianu, se ocupă în continuare de politică și nu justiție. El activează nu în baza legii, ci în baza unei presiuni, fie financiară, fie politică”, a declarat Ghimpu.

UNIMEDIA amintește că liderii Alianței pentru Integrare Europeană s-au arătat inidignați de ultimele decizii ale CSJ în ce privește litigiile electorale. Asta după ce renumărarea mandatelor pentru Consiliul Municipal Chișinău s-a stopat și s-a reluat de câteva ori, iar dosarul privind validarea mandatului lui Dorin Chirtoacă a fost strămutat la Curtea de apel din Bălți. Mihai Ghimpu a criticat activitatea lui Ion Muruianu și atunci cînd Judecătoria Centru, încălcând procedura, a anulat decizia Curții de Apel.

Parlamentul a încercat să-l demită pe Ion Muruianu în 2010, pe motiv că Moldova ar fi pierdut mai multe procese la CEDO, dar și pentru că a numit jurnaliștii "câini turbați, periculoși pentru societate". Ulterior, Curtea Constituțională a calificat decizia drept ilegală și l-a restabilit pe Ion Muruianu în funcție. Colegiul disciplinar a recomandat Consiliului Superior al Magistraturii eliberarea din funcția de judecător al lui Ion Muruianu, dar CSM a anulat decizia Colegiului.
Până a fi demis, Muruianu candida pentru un al doilea mandat în fruntea CSJ.



Sursa: UNIMEDIA


Un tânăr de 20 de ani a murit după ce s-a oprit cu motocicleta în stâlp

Un tânăr de 20 de ani a murit după ce s-a oprit cu motocicleta în stâlp
Poză simbol
Foto: adevarul.ro

Excesul de viteză la volan face noi victime. Ieri, 4 iulie, în or. Şoldăneşti, un tânăr de 20 de ani și-a pierdut viața după ce, motocicleta pe care o conducea a intrat în plină viteză într-un pilon electric. Potrivit poliției, acesta se deplasa cu exces de viteză, a pierdut controlul volanului, iar în urma tamponării a decedat la faţa locului.


Viteza excesivă a făcut victime și în apropierea s. Giurgiuleşti, raionul Cahul, unde a avut loc o ciocnire frontală între două automobile. Şoferulul unui automobilul de model BMW, în vârstă de 32 de ani, deplasându-se în curbă cu exces de viteză a ieşit pe banda de sens opus unde a comis ciocnirea frontală cu automobilul de model VAZ. În consecinţă au pătimit şoferul şi 2 pasageri din automobilul BMW şi 3 persoane din automobilul VAZ.

Serviciul de presă al poliției rutiere menționează că în ultimele 24 de ore, pe teritoriul ţării s-au produs 8 accidente rutiere soldate cu 1 persoane decedate şi 15 persoane traumatizate. Altele, 42 accidente s-au soldat fără persoane pătimite. 

Sursa: UNIMEDIA


Jaguar va construi un XF combi

Jaguar va construi un XF combi

Până acum era doar un zvon, dar acum avem confirmarea. Jaguar va construi un combi de talie mare, care va intra în concurență directă cu Audi A6 Avant, BMW Serie 5 Touring și Mercedes E-Klasse T-Modell.


Crearea unui break premium nu ar fi prima aventură de acest gen a lui Jaguar. Nu cu mult timp în urmă, compania britanică propunea o versiune familială a lui X-Type, pe care doritorii o puteau dota inclusiv cu tracțiune integrală.

De data aceasta însă, insularii vor să demonstreze că nimic din ceea ce pot face nemții nu le este peste puteri, așa că se vor bate cu aceștia exact în segmentul unde tripleta Audi/BMW/Mercedes n-a fost deranjata niciodată - combi-urile de talie mare.

Potrivit lui Andrew Whyman, inginerul-șef al proiectului XF, Jaguar va lansa o versiune break a lui XF în viitorul apropiat, pe care îl descrie drept o mașină “specială și, din multe puncte de vedere, unică".

“Ian Callum (designerul-șef al lui Jaguar – n.r.) va întreprinde ceva diferit în privinta lui XF Estate. Va arăta altfel decât un combi obișnuit, urmând a avea caracter și distincție”, a declarat Whyman, care, aproape sigur, s-a referit la un model de vacanță cu look de shooting-brake.

Sursa: autosaga.ro