(video) Suedia a făcut Moldova knock-out ieri la fotbal: 1:4

sâmbătă, 4 iunie 2011

(video) Suedia a făcut Moldova knock-out ieri la fotbal: 1:4
Foto: bleacherreport.com

Naționala de fotbal a R. Moldova a pierdut cu scorul de 1:4 meciul pe teren propriu din preliminariile Campionatului European 2012. Astfel, echipa moldovenească a pierdut șansa de a participa în grupele turneului european de anul viitor.

Unicul gol înscris de echipa noastră a fost marcat de Bugaiov abia în a doua repriză. Suedezii au înscris două goluri în prima repriză și două în cea secundă.

Precizăm că meciul dintre Moldova și Suedia a fost condus de o brigada de arbitri din Anglia. Disputa a avut loc ieri seara în Chișinău pe stadionul Zimbru.


În celălalt meci al Grupei E, San Marino a pierdut cu 0:1 în fața Finlandei.

În grupa D, România a învins Bosnia-Herzegovina cu 3:0.

 

Sursa: UNIMEDIA


"Ziua Tăcerii" în Moldova

Foto: adevarul.ro

Azi, 4 iunie, în Moldova este "ziua tăcerii". Niciun candidat sau formațiune politică nu mai are dreptul să facă agitație electorală înaintea scrutinului pentru alegerile locale de duminică 5 iunie.


Potrivit președintelui CEC, Iurie Ciocan, bannerele publicitare politice de pe Internet pot fi păstrate atât azi, cât și mâine - în ziua alegerilor. Afișele electorale de pe locurile special amenajate, în schimb, trebuiau scoase azi dimineață.

Pentru funcția de primar în Chișinău s-au înscris în cursă 15 candidați, dintre care doi s-au retras. Urnele de vot se vor deschide mâine la ora 07.00 dimineața și vor primi alegători până la ora 21.00.

După această oră, Comisia Electorală Centrală va da publicității date parțiale cu privire la participarea la vot și date despre voturile acumulate de candidați. De asemenea, televiziunea PublikaTV a anunțat că va da publicității rezultate EXIT-Poll.

Sursa: UNIMEDIA


19 oameni ucişi de bacteria E.coli în Germania şi Suedia

19 oameni ucişi de bacteria E.coli în Germania şi Suedia
Foto: clubafaceri.ro

Bacteria E.Coli a ajuns şi în Statele Unite ale Americii. 4 persoane care au călătorit recent în Germania au fost infectate. Autorităţile americane le ţin sub supraveghere. Şi fac teste pentru a stabili cu exactitate, dacă e vorba de aceeaşi tulpină de E.coli care s-a răspândit şi în Europa. 


În întreaga lume, numărul celor contaminaţi depăşeşte 1.700. Bacteria a ucis 19 persoane, majoritatea în Germania. Din fericire, în România n-a fost raportat încă niciun caz suspect.

Potrivit specialiştilor citaţi de Reuters, noua tulpină combină toxicitatea bacteriei obişnuite cu un adeziv puternic care o lipeşte de intestinele persoanei contaminate. Este cea mai periculoasă formă de E.Coli întâlnită până acum. Iar situaţia e cu atât mai alarmată cu cât, experţii nu reuşesc să identifice sursa primară a contaminării.

"Nu ştim de unde apare patogenul E.Coli, dar acesta de obicei trăieşte în intestinele bovinelor", a declarat bacteriologul Rolf Stahl.

Iniţial se credea că sursa de contaminare ar putea fi castraveţii din Spania. Aceştia au fost însă eliminaţi de pe lista de suspecţi. Acum nu se ştie nici măcar dacă legumele în general stau la baza infecţiilor din Europa. Totuşi, Rusia a interzis importurile de legume proaspete din toate ţările Uniunii Europene.

Sursa: realitatea.net 


Blog: Suedezii ne-au arătat unde ne este locul

Blog: Suedezii ne-au arătat unde ne este locul
Foto: Sandu Grecu blog

Nu vreau să repet celebra replică din filmul Джентльмены удачи, atunci când Evghenii Leonov, ajuns la pușcărie, a ocupat patul unui bandiugan. Probabil toți își amintesc de locul pe care i l-a arătat... Am jucat cu Suedia fără portar! Iar pentru asta scandinavii ne-au arătat și ei unde ne este locul. Cu Namașco și cu Racu, ne-au umplut suedezii sacul. 


Naționala Ligii a II-a și-a dat cu stângu-n dreptul. O echipă depășită de realitate. N-am mai văzut un meci atât de prost în era Balint. Și aici nu vreau să-l critic pe selecționer. Pentru că n-a avut cu cine! Asta e valoarea jucătorilor. Te doare capul!

Ce caută Namașco la națională? O întrebare logică atâta timp cât acest Namașco ne tot îngroapă de la o vreme încoace, iar antrenorii naționalei tot insistă și insistă cu el, de parcă ar fi singurul portar care există în Moldova. La echipa lui de club nu joacă. Oare Dan Petrescu e orb?

Continuare pe blogul lui Sandu Grecu... 

sursa: Unimedia

Banca Națională sărbătorește azi 20 de ani de la fondare

Banca Națională sărbătorește azi 20 de ani de la fondare
Foto: noi.md

Banca Naţionala a Moldovei sărbătorește azi 20 de ani de existență. Instituția organizează azi, 4 iunie, conferinţa internaţională dedicată împlinirii a 20 de ani de la fondarea ei cu genericul "Calea de ieşire din criză. Rolul băncilor centrale". La eveniment vor fi prezenţi înalţi reprezentanţi ai băncilor centrale din regiune, oficiali moldoveni din actuala conducere, precum şi cei care au stat la baza constituirii Băncii Naţionale a Moldovei. 


Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a Moldovei, BNM a emis o nouă monedă jubiliară, valoarea nominală a căreia constituie 100 de lei. Această monedă a fost emisă în 500 de exemplare şi va intra în circulaţie începând cu 3 iunie curent.

Moneda "20 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a Moldovei" este confecţionată din argint, are 31,1 grame, un diametru de 37 mm, este rotundă şi are margini zimţate.

Comercializarea acesteia către numismaţi şi alte persoane fizice interesate să o procure se va efectua prin intermediul băncilor licenţiate. Ultimele vor stabili preţul respectiv în mod independent, în mărime de până la 3% peste cel stabilit de banca centrală. Deocamdată, BNM nu şi-a anunţat preţul de comercializare a monedei.

Amintim că Banca Naţională a Moldovei a fost înfiinţată prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova la 4 iunie 1991, cu desemnarea guvernatorului Leonid Talmaci.

Începând cu 6 noiembrie 2009, BNM îşi desfăşoară activitatea sub conducerea guvernatorului Dorin Drăguţanu. Începând cu anul 2010, BNM a iniţiat implementarea unui nou regim de politică monetară - ţintirea directă a inflaţiei, prin care Banca Naţională susţine că se realizează mai eficient obiectivul fundamental al BNM - de asigurare şi menţinere a stabilităţii preţurilor.

Sursa: UNIMEDIA


(foto) Avion de lux pentru invitații de la nunta nepoatei lui Voronin

(foto) Avion de lux pentru invitații de la nunta nepoatei lui Voronin
Foto: alfa-air.eu

Vladimir Voronin și soția sa Taisia Voronin, însoțiți de mai mulți oaspeți, au plecat ieri dimineață în Azerbaijan. Aceștia au fost surprinși de ProTV dimineața când au intrat în aeroportul Chișinău. 

Potrivit presei, grupul ar fi plecat în Azerbaijan la nunta fiicei lui Oleg Voronin, Ekaterina Voronin, cu o cursă charter, iar avionul închiriat este unul de lux. Liderul comuniștilor a anunțat săptămâna trecută că nepoata sa se căsătorește cu fiul viceministrului transporturilor din Azerbaijan. 

Ekaterina Voronin a absolvit liceul Pușkin din Chișinău, iar apoi a plecat să-și continuie studiile la Londra.


Cel mai probabil, acolo aceasta și-a întâlnit viitorul soț, cu care va juca nunta azi seara. La eveniment, din Moldova, a fost invitată să cânte interpreta Mariana Șura.

Avionul cu care a plecat familia Voronin la Baku este înregistrat în România. Vedeți mai jos fotografii de pe site-ul oficial al companiei:













Sursa: UNIMEDIA


(foto) Palatul Buta din Baku pentru nunta Ecaterinei Voronin

(foto) Palatul Buta din Baku pentru nunta Ecaterinei Voronin
Foto: Buta Palace

Ex-preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin împreună cu familia sa și oaspeţii s-au întors în Chișinău din Capitala Azerbaidjanului, Baku, unde pe 3 iunie în Buta Palace a avut loc nunta nepoatei sale, Ecaterina. 

Despre aceasta anunță presa din Federația Rusă. Potrivit sursei, Ecaterina s-a căsătorit cu fiul viceministrului transporturilor din Azerbaijan, Musa Panahov. Cei doi s-au cunoscut în vara anului trecut la una din stațiunile Coastei de Azur. "Deşi la început părinţii mirelui s-au opus căsătoriei din cauza diferenţelor religioase, totuși mai târziu, au dat acceptul pentru căsătorie", a declarat o sursa apropiată familiei ministrului adjunct, mai scrie mass-media din Rusia.


La nuntă a fost invitat și președintele Azerbaijanului. Nuntașii au fost veseliți de interpreți cunoscuți din Rusia, Turcia și Moldova, despre care organizatorii nu vor să spună prea multe.

Avionul VIP de 34 de locuri cu care a venit familia Voronin la Baku aparține unei companii românești. O oră de zbor cu un astfel de avion costă de la 5 la 7 mii de euro. "Cursa București - Chișinău - Baku durează cca 3,5 ore. Asta înseamnă că familia Voronin ar putea plăti pentru zbor peste 30 mii euro", se mai notează în știrile difuzate de presa rusă.

Evenimentul a avut loc la Buta Palace din Azerbaijan. Vedeți mai jos fotografii din local.













Sursa: UNIMEDIA


7500 de euro de la Ministerul de Justiţiei al Irlandei pentru o moldoveancă

7500 de euro de la Ministerul de Justiţiei al Irlandei pentru o moldoveancă
Foto: etftrends.com

Curtea de Justiție din Irlanda a acordat despăgubiri în valoare de 7500 de euro unei femei, cetățean al Republicii Moldova, aceasta fiind soţia unui român, pentru faptul că statul irlandez i-a refuzat intrarea în țară și a ținut-o în închisoare timp de trei zile. 


Potrivit legilor irlandeze, soția originară dintr-un stat care nu face parte din UE are dreptul să intre în țară împreună cu soțul său originar dintr-o țară care face parte din UE la prezentarea unui permis de şedere şi / sau certificat de căsătorie.

Aurelia Răducan a sosit la aeroportul din Dublin cu soţul ei, Radu Răducan, la 29 octombrie 2010. Femeia nu avea o viză irlandeză, însă avea dreptul să fie acceptată pentru trecerea frontierei în cazul prezentării unui permis de şedere şi / sau certificatul de căsătorie. Aceasta a declarat că a prezentat documentele în cauză ofiţerului de imigraţie. Totuși, ofiţerul i-a cerut viza, deoarece permisul de şedere nu ar fi valabil. În situația creată doamna a fost arestată și adusă la închisoarea de femei Dóchas şi reţinută acolo pentru trei nopţi.

Potrivit ofițerilor de imigraţie, cuplul nu a prezentat permisul de şedere sau certificatul de căsătorie. Potrivit acestora, cei doi au oferit "explicații vagi şi contradictorii" cu privire la durata şederii lor, au avut bilete într-o singură direcție, iar doamna Răducan a depăşit termenul legal de ședere stabilit de viza irlandeză.

În hotărârea sa contra Ministerului de Justiţie al Irlandei şi Procurorului General, judecătorul Justice Hogan a remarcat faptul că doamna Răducan a avut dreptul incontestabil de a intra în statul Irlanda o dată cu prezentarea permisului de şedere sau certificatului de căsătorie. Curtea a constatat că aceste documente au fost prezentate.

"Suntem profund indignați că o persoană perfect nevinovată care a avut tot dreptul să intre pe teritoriul statului a fost refuzată şi obligată să stea trei zile în închisoare. Aceasta a fost o experienţă umilitoare şi degradantă", a declarat judecătorul.

Sursa: UNIMEDIA


Rusia și Ucraina vor insista asupra reluării dialogului oficial între Chişinău şi Tiraspol

Rusia și Ucraina vor insista asupra reluării dialogului oficial între Chişinău şi Tiraspol
Foto: UkrInform

Moscova va insista asupra reluării dialogului oficial între Chişinău şi Tiraspol în cadrul consultărilor privind reglementarea transnistreană care va avea loc la 21 iunie la Moscova, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în cadrul unei conferințe de presă la Odessa.


"Suntem hotărâţi să reluăm procesul de soluţionare politică. Dorim să negociem cu toate părţile interesate, în primul rând cu Chişinăul şi Tiraspolul, pentru ca la întâlnirea de la Moscova pe 21 iunie, să fie reluate oficial discuțiile privind soluţionarea politică în formatul "5 +2 ", a mai spus șeful diplomației ruse.

Vorbind despre viitorul politic al regiunii, Lavrov a menţionat că există o poziţie generală care trebuie să fie găsit un compromis în cadrul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, Transnistria având statut garantat politic special. "În această ordine de idei, nu avem careva divergențe cu Ucraina", a mai spus ministrul rus de externe.

La rândul său, Ucraina, ca şi celelalte state participante în reglementarea transnistreană sunt cointeresate în a reveni la negocierile în formatul 5 +2, a declarat ministrul ucrainean de externe, Konstantin Grișcenko.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la UkrInform


Alegerile locale sunt pe UNIMEDIA!

Alegerile locale sunt pe UNIMEDIA!
Colaj: UNIMEDIA

Portalul de știri UNIMEDIA îți prezintă alegerile locale 2011. Duminică, 5 iunie, începând de la primele ore ale dimineții, stai alături de noi pentru informații de ultimă oră de la Comisia Electorală Centrală, dar și de la secțiile de vot unde își vor exprima opțiunea principalii lideri politici din țară. 

Îți vom spune instantaneu prin știri, fotografii, dar și imagini grafice care este rata de participare la alegeri, care sunt ultimele declarații și încotro se îndreaptă Moldova după scrutinul electoral. Întreaga echipa UNIMEDIA va fi antrenată în spectacolul știrilor electoralei pentru ca voi, cei peste 30 de mii de vizitatori care ne sunteți alături în fiecare zi, să aveți parte de ultimele informații, dar și de experiența "Alegeri locale ÎN DIRECT". 


Seara, îți vom spune primii care sunt reacțiile liderilor politici, dar și care sunt rezultatele alegerilor. În cursul nopții de duminică spre luni, UNIMEDIA îți va prezenta LIVE care sunt ultimele rezultate parțiale oferite de CEC. În următoarele câteva zile suntem 24/24 on-line.

Stai aproape! Alegerile se fac pe portalul de știri numărul 1 din Moldova!

Sursa: UNIMEDIA


(video) Godea este încrezut ca va ieși în turul II: Nu mă retrag din cursă

vineri, 3 iunie 2011

(video) Godea este încrezut ca va ieși în turul II: Nu mă retrag din cursă
Foto: Privesc.EU

Mihai Godea, candidat independent la primăria Chișinău, a făcut o recapitulare a campaniei electorale pentru alegerile din 5 iunie. Acesta a declarat că nu se va retrage din cursă, fiind încrezut că va ieși în turul II al scrutinului. 


”Decizia de a părăsi Partidul Liberal-Democrat și de a candida independent nu a fost deloc ușoară, iar în timpul campaniei electorale am fost denigrat de mai multe ori. Cu toate piedicele care mi-au fost puse am demonstrat că se poate și merg în alegeri împăcat cu mine însumi”, a menționat sursa citată.

De asemenea, Godea a declarat că retragerea sa din PLDM a fost un semnal de alarmă pentru formațiune, că lucrurile merg într-o direcție greșită. ”Am renunțat la toate funcțiile din AIE și din cadrul partidului, acum am sesizat că s-a produs dezghețul, iar liderul liberal-democraților, Vlad Filat, a început să comunice cu membrii săi de partid și din raioane, consilii”, a mai spus fostul prim-vicepreședinte al PLDM. Acesta consideră că, liderul PLDM, Vlad Filat, și-a schimbat comportamentul în mare parte datorită lui.

Godea a mai precizat că, chiar dacă nu mai este membru al Alianței pentru Integrare Europeană, rămâne în continuare aliat al reformelor europene.

Amintim că Mihai Godea a părăsit PLDM în luna mai 2011, declarându-se nemulţumit de stagnarea reformelor și dictatura din partid.



Sursa: UNIMEDIA 
Video: Privesc.eu 


În timpul verii vom trece mai ușor hotarul moldo-ucrainean

În timpul verii vom trece mai ușor hotarul moldo-ucrainean
Foto: arena.md

Serviciile Vamale ale Ucrainei şi Republicii Moldova au convenit să încurajeze trecerea frontierei moldo-ucrainene de cetățenii ambelor state în timpul verii, a declarat preşedintele Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, Igor Kaletnik, în cadrul unei ședințe de lucru la care au participat și reprezentanții Serviciului Vamal al Republicii Moldova, relatează rosbalt.ru.


Potrivit acestuia, în perioada de vacanţă sunt inadmisibile cazurile când trecerea hotarului ar putea periclita planurile oamenilor de odihnă și turism.

"Turiștii nu trebuie să se simtă inconfortabil din cauza formalităţilor vamale. Traversarea frontierei trebuie să fie cât mai rapidă, indiferent dacă cetăţenii au asupra sa marfă sau nu", a declarat Kaletnik.

Preşedintele Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, de asemenea, a declarat că în cazul rândurilor mari la punctele de control vamal imediat vor fi luate măsuri, inclusiv creşterea numărului personalului.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la rosbalt.ru


(foto) O nouă tentație BMW pentru China: M3 Carbon Edition

(foto) O nouă tentație BMW pentru China: M3 Carbon Edition
Foto: topgear.ro

Daca e sa urmam numaratoarea, asta ar fi a treia versiune de M3 pe care BMW o dedica prosperei piete chineze. Dupa Matte Edition si Tiger Edition, a venit randul lui Carbon Edition sa trezeasca dorinte ascunse in inimile chinezilor.


Dupa cum ii spune si numele, e plin de fibra si insetii de carbon. Plafonul este facut din fibra de carbon, impreuna cu spoilerul fata, spoilerul spate, aripile laterale, eleronul, aerisirile capotei si cate ceva si pe la interior. Tot - din fibra de carbon. Prin asta s-ar traduce cateva kilograme in minus la greutatea masinii, adica mai peformanta, mai extrema, mai pe gustul chinezilor. Si ca sa se inteleaga ca e cat se poate de serioasa, nu s-a vopsit decat in alb si negru. Si si-a tras si jante negre, pe 19 inci.

Cele 111 exemplare ale editiei vor fi puse in vanzare in China incepand din luna iulie a acestui an, cu pretul de 130.000 de euro.



Sursa: topgear.ro


(video) Echipa consilierilor PLDM: Restructurări la sânge și toleranță zero la încălcări

(video) Echipa consilierilor PLDM: Restructurări la sânge și toleranță zero la încălcări

Capitala se confruntă cu o serie de probleme care solicită intervenții urgente. Partidul Liberal Democrat din Moldova propune cu un set de priorități imediate și nu va tolera nicio tergiversare sau piedici în realizarea obiectivelor propuse. Declarații în acest sens au fost lansate astăzi, 3 iunie, de către candidatul numărul 1 pe lista consilierilor municipali din partea PLDM, Victor Bodiu. 

„PLDM vine cu un program coerent și realist de dezvoltare a Chișinăului în următorii 4 ani, bazat pe expertiza profesională, argumentarea economică și rațiunea politică. Nu vom tolera piedici”, a declarat Bodiu în cadrul unei conferințe de presă. 


Echipa consilierilor liberal-democrați își propune „reorganizări la sânge” în sfera serviciilor de arhitectură, relații funciare și comerț, pentru a nu admite nici o construcție, nicio demolare ilegală și niciun chioșc amplasat ilegal. Potrivit lui Bodiu, poftele Termocom și Apă-Canal de a majora tarifele vor fi contracarate. Consilierii PLDM vor pleda pentru înființarea Agenției municipale de dezvoltare economică care se va ocupa de atragerea investițiilor. „În prezent, în Chișinău, 10 proiecte investiționale sunt blocate din cauza birocrației în Primărie”, spune Bodiu.

Nici cei care lucrează la Primărie nu vor fi trecuți cu vederea - angajările urmează a fi efectuate în bază de concursuri transparente. „Vom da dovadă de toleranță zero în încercarea de a încălca cadrul legal”, a conchis candidatul PLDM.



Sursa: UNIMEDIA 
Video: Privesc.eu 


Un adolescent din China și-a vândut un rinichi pentru a-și putea cumpăra un iPad 2

Un adolescent din China și-a vândut un rinichi pentru a-și putea cumpăra un iPad 2
Foto: hit.ro

Un adolescent din China si-a dorit atat de mult un iPad 2, incat si-a vandut un rinichi pentru pentru a-si putea cumpara acest gadget.


Baiatul, in varsta de 17 ani, pe nume Zheng, le-a povestit jurnalistilor ca isi dorea foarte mult sa isi achizitioneze o tableta Apple, insa nu avea bani. Astfel incat a inceput sa cerceteze internetul pentru a gasi o solutie. Pustiul a gasit “salvarea” intr-un anunt postat online, care oferea bani in schimbul donarii unui rinichi.

Zheng a contactat agentii si dupa o serie de negocieri a mers in Provincia Hunan, la un spital local, unde medicii de pe piata neagra i-au recoltat organul. A fost externat dupa trei zile si a plecat acasa cu suma de 3400 de dolari, din care si-a cumparat un iPad 2, un iPhone si un laptop.

I-a marturisit isprava mamei sale, care a mers imediat la politie pentru a raporta infractiunea. Autoritatile au sunat la numerele de telefon ale traficantilor de organe, insa telefoanele erau inchise, iar sansele de a le da de urma sunt extrem de mici.

Potrivit statisticilor oficiale, peste un milion de persoane din China au nevoie de transplanturi in fiecare an, dar mai putini de 10 000 reusesc sa primeasca organele. Prin urmare, piata neagra a organelor i-a amploare de la an la an.

Sursa: hit.ro


Un tată a vrut să-şi ucidă fetiţa cu sabia de samurai

Un tată a vrut să-şi ucidă fetiţa cu sabia de samurai

Un bărbat de 34 de ani din provincia chineză Yunan şi-a luat ostatică propria fiică, în speranţa că nu va fi reţinut de poliţişti, după ce a provocat un accident rutier.


Imagini şocante îl arată pe bărbat cum şi-a scos fiica din maşină şi a ameninţat că o taie cu o sabie de samurai dacă nu este lăsat în pace de poliţişti. Sub privirile îngrozite ale trecătorilor, tatăl turbat urla că îşi omoară fata.

După o oră de negocieri cu autorităţile, bărbatul i-a dat drumul fetiţei şi s-a predat.





Sursa: realitatea.net 

 


Dodon la cârma Capitalei: Voi da raport la fiecare 6 luni

Dodon la cârma Capitalei: Voi da raport la fiecare 6 luni
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie

Candidatul comunist, Igor Dodon, a prezentat astăzi, 3 iunie, principalele prevederi ale programului său electoral și anume soluțiile privind administrarea eficientă a primăriei Chișinău.

Astfel, Dodon propune modificarea structurii organizatorice a primăriei prin atragerea investițiilor. De asemenea, acesta consideră că funcționarii trebuie selectați prin intermediul unui concurs și nu prin dispoziția edilului Capitalei, iar în fiecare sector al Capitalei trebuie creat un birou de juriști, care vor consulta cetățenii.

Candidatul comunist a mai promis să vină în cu un raport al activității sale, la fiecare 6 luni. ”Patru ani la rând am așteptat schimbarea în Capitală, care a fost, însă nu spre bine”, a mai spus Dodon.  


Prezent la conferință, deputatul PCRM, Zinaida Greceanîi a menționat că în domeniul comercializării patrimoniului trebuie să existe transparență, iar toate deciziile în acest sens să fie publicate pe pagina web a primăriei. Greceanîi consideră că trebuie să existe și o trasparență maximă în gestionarea banilor publici.

La final, Igor Dodon a invitat cetățenii la un cocert ”Soluția pentru Chișinău”, care va fi organizat în Piața Marii Adunări Naționale și susținut de cunoscutul Benny Benassi.

Sursa: UNIMEDIA


Adevărul despre "Fred Flinstone": Femeile preistorice chiar ţineau bărbaţii sub papuc

Adevărul despre
Poză simbol
Foto: pictureshunt.com

Oamenii de ştiinţă au confirmat lucrul cu care desenele animate ne-au consolat şi ne-au distrat: femeile peşterii erau cele care băteau zările în lung şi-n lat în căutarea sexului şi a hranei, iar bărbaţii rămâneau şi o viaţă pe loc, la cratiţă, în jurul focului străbun.


Rezultatele studiului făcut de o echipă mixtă de cercetători de la Universitatea Oxford şi din alte ţări, publicat în revista Nature, le scot pe femeile preistorice Alfa şi pe bărbaţii vremii lor Beta. Ceva trebuie să se fi întâmplat, şi oamenii de ştiinţă nu ştiu să spună ce, de femelele şi-au pierdut statutul dominant pe care-l aveau în toate speciile, acum 1,7 până la 2,4 milioane de ani. Iar în era noastră au trebuit să trecă vreo două milenii ca femeile să-şi proclame măcar dreptul la egalitate, arzându-şi sutienele în piaţa publică în anii '60.

Dar dinţii oamenilor peşterilor, analizaţi de echipa de cercetători, au spus cea mai feministă dintre poveştile preistoriei. Analizând emailul acestora, şi în mod special cantităţile izotopului de stronţiu din canini şi molari găsiţi în peşterile din Africa de Sud, plus stronţiul existent în plantele şi animalele din zonă, rezultatele i-au luat pe oamenii de ştiinţă complet pe neaşteptate. S-a dovedit că mai mult de jumătate dintre femei nu era din acea zonă, comparativ cu aproximativ 10 % dintre bărbaţi, relatează dailymail.co.uk.

Deci, au concluzionat oamenii de ştiinţă, cei ma mulţi bărbaţi trăiau şi mureau în locurile lor de baştină, pe când femeile plecau în alte părţi să-şi facă o casă nouă, ele fiind cele care emigrau în alte teritorii. Dinţii analizaţi aparţineau la două specii de oameni preistorici: Australopithecus Aficanus, care se pare că este unul din strămoşii direcţi omului modern, şi Paranthropus robustus, una din ramurile dispărute ale arborelui evoluţionist al omului.

Ai probleme cu actele? CRIS „Registru” te ajută să votezi

Ai probleme cu actele? CRIS „Registru” te ajută să votezi
Poză simbol
Foto: apologeticum.wordpress.com

Cetăţenii cu drept de vot, ale căror acte sunt pierdute, furate, nevalabile sau care n-au fost documentaţi anterior cu acte de identitate își pot perfecta actul de identitate provizoriu pentru a putea vota la alegerile locale generale din 5 iunie, anunță serviciul de presă al Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. 


De asemenea, persoanele care nu dispun de înregistrare la locul de trai, pot primi gratuit adeverinţe ce atestă ultima înregistrare a acestora la domiciliu sau, după caz, lipsa reşedinţei, pentru a fi prezentate în ziua desfăşurării scrutinului la secţia/biroul electoral din raza de competenţă. Actele se eliberează gratuit în perioada 31 mai - 5 iunie.

MTIC informează că duminică, 5 iunie 2011, este zi de lucru pentru toate secţiile (Birourile) de evidenţă şi documentare a populaţiei, inclusiv secţiile primire şi eliberare a documentelor urgente ale CRIS „Registru” cu program de lucru de la 7.00 până la 21.00.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Robert Pattinson s-a însurat cu Kristen Stewart

(video) Robert Pattinson s-a însurat cu Kristen Stewart
Foto: captura video

Cei doi actori îndrăgiți din seria Twilight, Robert Pattinson și Kristen Stewart, s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii romantice, în natură.


Cei doi au fost foarte emoționați când și-au declarat iubire veșnică, iar alături le-au fost câțiva prieteni și apropiați.

Nunta, în schimb, nu este reală sau legală, deoarece Robert și Kristen s-au luat doar pe marile ecrane, în ultimul film din seria Twilight.



Obiectiv: Din 2012, impozitul pe venitul agenţilor economici va constitui 12%

Obiectiv: Din 2012, impozitul pe venitul agenţilor economici va constitui 12%
Poză simbol
Foto: businesslive.ro

Obiectivele preliminare ale politicii fiscale din Cadrul de cheltuieli pe termen mediu 2012-2014, realizat de Ministerul Finanţelor, arată că din anul 2012 se prevede reintroducerea impozitului pe venitul agenţilor economici în mărime de 12%. Totodată, vor fi anulate toate facilităţile fiscale generale şi individuale, inclusiv şi cota zero pentru venitul reinvestit.  Vezi ce alte obiective fiscale sunt stabilite pentru anul 2012.


Anul viitor, Ministerul Finanţelor îşi propune introducerea impozitului pe venitul din activitatea bancară în mărime de 18%. De asemenea, printre obiectivele enunţate este şi modificarea şi unificarea regimului de impozitare al veniturilor obţinute din activităţile profesionale ca notari, avocaţi, executori judecătoreşti, medierea.

Persoanele care practică astfel de activităţi de întreprinzători ca transporturi cu taxiuri, spălătorii, baruri, frizerii, comercializarea florilor, aparate vending, de asemenea vor plăti impozit pe venit, doar că acesta va constitui un tip de impozit simplificat. 

Impozitul reţinut la sursă din venitul sub formă de dividende ar urma să scadă de la 15% la 6% şi se va introduce mecanismul de reţinere finală al acestui impozit. Din 2012, se prevede diminuarea mărimii cotei impozitului reţinut la sursă din venitul nerezidenţilor, de la 15% la 12%, în aceeaşi mărime ca şi impozitul pe venitul agenţilor economici, cu excepţia venitului sub formă de dividende (6%).

Sursa: UNIMEDIA



Fotografia Zilei: Gafă la MTS

Fotografia Zilei: Gafă la MTS
Foto: sports.md

La un eveniment dedicat zilei sportivului, pe banner-ul Ministerul Tineretului şi Sportului, ordinea culorilor de pe drapelul de stat a fost inversată, nefiind respectată consecutivitatea acestora - albastru, galben şi roşu. Totodată, nu a fost respectată proporţionalitatea culorilor de pe tricolor. Poza a fost expediată la adresa redacţiei de către un vizitator UNIMEDIA.


Sursa: UNIMEDIA


20 de maşini noi pentru poliţia municipală

joi, 2 iunie 2011

20 de maşini noi pentru poliţia municipală
Foto: chisinau.md

Începând cu ziua de astăzi, 2 iunie, parcul auto al poliţiei municipale a fost completat cu 20 de autoturisme noi. Unităţile de transport au fost procurate de Primăria Chişinău, iar din bugetul municipal în acest sens au fost alocate 2 milioane lei. 


Potrivit serviciului de presă al Primăriei, autoturismele Chevrolet Aveo au fost transmise angajaţilor din subdiviziunile Comisariatului General de Poliţie al municipiului Chişinău. Autoturismele vor fi distribuite Serviciului Poliţiei Rutiere şi Regimentului de Patrulă şi Santinelă „Scut”.

Este cea de-a doua achiziţie de automobile în ultima jumătate de an pentru dotarea poliţiei municipale. În luna decembrie 2010, Primăria Chişinău a mai procurat 10 maşini noi pentru poliţie.

Până atunci, Primăria capitalei nu procurase automobile noi pentru Comisariatul General de Poliţie din anul 1997.

Sursa: UNIMEDIA


Motocositoare noi pentru Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi

Motocositoare noi pentru Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi
Foto: chisinau.md

Primele 25 de motocositoare procurate de către Primăria Chişinău au fost date în primire astăzi, 2 iunie, Asociaţiei de Gospodărire a Spaţiilor Verzi. Restul 42 de motocositoare, care au fost achiziţionate din Suedia,  vor ajunge la Chişinău în următoarele 2 – 3 săptămâni.


Potrivit primarul interimar al municipiului Chişinău, Nistor Grozavu,  noua achiziţie face parte dintr-un proiect de modernizare a serviciului de administrare a spaţiilor verzi, în condiţiile în care până acum erau utilizate pentru costitul ierbii maşini de uz casnic sau chiar coase clasice. Acesta  şi-a exprimat speranţa că odată cu modernizarea utilajelor, angajaţii de la întreprinderea „Spaţii Verzi” vor reuşi să gestioneze mult mai eficient parcurile din municipiu. 

Costul total al lotului de cositoare este evaluat la 1 milion 800 mii lei.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Un robot a rezolvat cubul lui Rubik în 10.18 secunde. L-a bătut un puşti

(video) Un robot a rezolvat cubul lui Rubik în 10.18 secunde. L-a bătut un puşti
Poză simbol

Un robot construit de studenţii de la universitatea Swinburne din Australia a rezolvat cubul lui Rubik în mai puţin de 11 secunde, însă recordul absolut este deţinut de un puşti de 15 ani.


Roboţii care să rezolve cubul lui Rubik au mai fost creaţi, însă cel al australienilor a spulberat recordul unei maşinării, reuşind să rezolve puzzle-ul în doar 10.18 secunde.

Recordul mondial este deţinut de Feliks Zemdegs, 15 ani, care a reuşit să rezolve cubul lui Rubik în doar 6,24 de secunde, scrie realitatea.net cu referire la capital.ro.

Cubul Rubik este un joc problemă de tip puzzle inventat în 1974 de către sculptorul și profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik.

Numit inițial „Cubul Magic” de către inventatorul său, Ernő Rubik, a fost redenumit „Cubul lui Rubik” de compania Ideal Toys în 1980.  Este considerată a fi cea mai bine vândută jucărie din lume.

Într-un cub Rubik clasic, fiecare din cele șase fețe este acoperită cu 9 etichete, colorate în una din șase culori (în mod tradițional alb, galben, portocaliu, roșu, albastru și verde). Un mecanism de pivoți permite rotirea independentă a fiecărei fețe, și astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului, fiecare față trebuie să aibă o singură culoare.




Arabii pregătesc un stadion plutitor pentru Campionatul Mondial din 2022

Arabii pregătesc un stadion plutitor pentru Campionatul Mondial din 2022

Arabii nu se lasă şi vor să dea lovitura la campionatul Mondial de Fotbal din 2022, cu stadioane futuriste.


Cel mai bogat stat arab, Qatar se pregăteşte interns pentru găzduirea Campionatului mondial de fotbal în 2022.

Şi pentru că s-au obişnuit să surprindă pe toată lumea cu construcţii gigantice şi inovative, arhitecţii au proiectat o arenă plutitoare.

Stadionul construit în Ocean, ar urma să găzduiască meciuri de fotbal în cadrul turneului mondial.

În prezent, mai există un stadion plutitor în Singapore.





Sursa: exclusivnews.ro 

 


Butonul +1 și-a făcut debutul pe Internet

Butonul +1 și-a făcut debutul pe Internet
Foto: hit.ro

Butonul +1, anuntat de Google in urma cu ceva timp, va incepe de astazi sa prolifereze pe Internet, urmand sa fie disponibil nu numai pe lista de rezultate generata de motorul Google, ci si pe site-uri propriu-zise.


Noua functionalitate oferita de gigantul web-ului are aceleasi caracteristici ca si butonul “Like” de pe Facebook, permitandu-le utilizatorilor sa transmita mesaje de genul: “asta e cool”.

Google a semnate parteneriate cu 11 site-uri cu trafic intens, primele care vor primi butonul +1, printre care Rotten Tomatoes, Reuters, Best Buy, BloomBerg si Washington Post.

Butonul va incepe de asemenea sa apara pe Android Market, YouTube si Blogger.

Sursa: hit.ro


Focar de holeră în Ucraina

Focar de holeră în Ucraina
Foto: cernauti.mae.ro

Încă un rezident din oraşul-staţiune Mariupol, coasta ucraineană a Mării Azov, a fost spitalizat joi cu simptome de holeră, ridicând la cinci numărul cazurilor de infestare cu bacilul de holeră în ultimele două zile în această localitate din estul Ucrainei. 


Bărbatul, în vârstă de 35 de ani, a acuzat o infecţie intestinală după ce a mâncat peşte prins de el în Marea Azov, relatează agenţiile de presă Unian şi Ukrnews.

Autorităţile au interzis înotul şi pescuitul pe întreaga coastă ucraineană a Mării Azov, dar încă nu au putut stabili sursa infecţiei de holeră la Mariupol. De asemenea, a fost interzisă comercializarea peştelui şi fructelor de mare provenind din Marea Azov, având în vedere că toate persoanele infestate au contractat holera după consumul de peşte din mare. 

Nu se ştie însă cum bacilul de holeră a ajuns în apele mării, dar nu este exclusă varianta unor posibile scurgeri din sistemul de canalizare. 

Administraţia din Mariupol acordă o atenţie deosebită apariţiei focarului de infecţie, ordonând patrularea plajelor de către poliţie pentru a împiedica orice încercare nesăbuită de înot sau pescuit. 

În Ucraina este încă vie amintirea anului 1970 când o epidemie de holeră a forţat instituirea măsurilor de carantină pe un teritoriu locuit de sute de mii de persoane. Chiar şi în zilele noastre, focare de holeră apar, în medie, în Ucraina la fiecare cinci ani, iar zilele caniculare de vară nu fac decât să crească riscul unei epidemii. 

Pentru oraşul staţiune Mariupol, apariţia focarului de holeră ameninţă să provoace pierderi turismului din zonă. Plajele din Mariupol, la fel ca cele din staţiunea vecină Bediansk de pe litoralul Mării Azov, sunt foarte populare printre ucraineni, graţie preţurilor reduse la cazare şi servicii.

Sursa: agerpes.ro


Lamborghini Aventador Roadster va ajunge pe piaţă în 2012

Lamborghini Aventador Roadster va ajunge pe piaţă în 2012

Lamborghini pregăteşte versiunea roadster a ultimul supercar lansat, noul Aventador LP700-4. Debutul va avea loc în anul 2012, modelul beneficiind de acelaşi motor V12 de 700 CP şi aceeaşi transmie ca şi versiunea coupe.


Vestea a fost facută publică de Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA, care stabileşte consumul standard şi costurile de utilizare a fiecărei maşini aflate la vânzare pe piaţa Statele Unite. Astfel, se pare că viitorul Lamborghini Aventador Roadster va avea nevoie de nu mai puţin de 21,4 litri pentru a parcurge 100 de km în regim urban şi 13,8 litri pe autostradă.

Dacă aceste informaţii se vor adeveri, bolidul italian va fi pus în mişcare de acelasş propulsor V12 care livrează 700 CP la 8.250 rotaţii pe minut şi un cuplu maxim de 690 Nm la 5.500 rotaţii pe minut. Puterea va fi transmisă către cele patru roţi prin intermediul aceleiaşi cutii automate cu 7 trepte.

Dacă un exemplar Aventador LP700-4 Coupe costă 255.000 euro în Europa, versiunea Roadster ar putea ajunge la un preţ de 270.000 euro.

Sursa: auto.ro 


Voronin cheamă la vot: Acum aveți șansa să îndreptați lucrurile strâmbe

Voronin cheamă la vot: Acum aveți șansa să îndreptați lucrurile strâmbe
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

În ziua de 5 iunie, vor avea loc alegerile locale generale. Poporul Moldovei va alege primarii satelor şi oraşelor. Acum aveţi şansa să îndreptaţi multe lucruri strâmbe, mâine ar putea fi prea târziu. Acesta este apelul liderului PCRM, Vladimir Voronin către cetățenii R. Moldova.


” La 5 iunie, poporul Moldovei va alege primarii satelor şi oraşelor – adică puterea care este cea mai apropiată de cetăţeni şi care, în virtutea îndatoririlor sale, este chemată să rezolve problemele localităţilor”, se scrie într-un comunicat de presă al lui Voronin.

În apelul liderului comunist se spune că ”alegerile locale au loc în condiţiile în care puterea centrală a ţării este, de facto, uzurpată de câteva partide. Este vorba despre partidele care, în aproape doi ani de administrare a ţării, n-au reuşit să dea poporului ţării noastre nimic în afară de trădare naţională și jafuri de mari proporţii”.

”De alegerea voastră, de decizia voastră depinde cum veţi trăi voi, apropiaţii şi urmaşii voştri în următorii ani, cum va trăi ţara”, se mai menționează în adresarea lui Voronin.

Sursa: UNIMEDIA


În aprilie, cumpărările de valută în numerar s-au redus cu 1,9%

În aprilie, cumpărările de valută în numerar s-au redus cu 1,9%
Poză simbol

În aprilie 2011, rulajul tranzacţiilor de cumpărare/vânzare contra lei moldoveneşti a principalelor valute străine efectuate pe piaţa valutară internă în numerar a constituit echivalentul sumei de 316,3 mln dolari SUA, micşorându-se cu 1,6% comparativ cu luna martie. Cumpărările s-au redus cu 1,9%, iar vânzarile - cu 0,2%, arată un comunicat al Băncii Naţionale a Moldovei.


Cumpărările nete ale principalelor valute străine pe piaţa valutară internă în numerar pe parcursul lunii aprilie 2011 s-au redus faţă de luna martie cu 4,8 mln dolari SUA, ajungând pâna la suma de 198,9 mln dolari SUA. 

În structura rulajului total al tranzacţiilor de cumpărare/vânzare contra lei moldoveneşti a principalelor valute străine efectuate pe piaţa valutară interna în numerar, tranzacţiile în euro au constituit 59,7%, cele în dolari SUA - 32,4%, în ruble ruseşti - 6,7%, în lei româneşti - 0,6% şi în hrivne ucrainene - 0,6%.

În aprilie 2011, rulajul tranzacţiilor pe piaţa valutara internă prin virament a constituit echivalentul sumei de 568,77 mln dolari SUA, înregistrând o descreştere cu 6% faţă de luna martie. 

Ponderea majoritară, de 64,22%, i-a revenit dolarului SUA. Luna aprilie 2011 s-a caracterizat printr-o descreştere a tranzacţiilor în euro, reprezentând ca pondere 31,92% din rulajul pieţei valutare.

Sursa: UNIMEDIA


A treia persoană reţinută în dosarul Chişinău Gaz

A treia persoană reţinută în dosarul Chişinău Gaz
Poză simbol
Foto: pan.md

Procuratura Anticorupţie anunţă despre încă o persoana reţinută în schema de fraudare a Întreprinderii Chişinău Gaz. De aceasta dată, procurorii au reţinut-o pe o fosta angajată a întreprinderii, în vârstă de 58 de ani, care a activat în calitate de inginer protecţia muncii. Femeia este bănuită de delapidarea averii străine prin complicitate cu contabilă.


Potrivit serviciului de presă al instituţiei, audierile la Procuratura Anticoruptie continuă, urmând a fi stabilit întreg cercul de persoane implicate în această schemă.

Precizăm că ieri, procurorii au reţinut-o pe contabila întreprinderii în cauză. Imediat după demascarea ilegalităţilor comise la întreprindere, contabila a depus cerere de eliberare din proprie iniţiativă. Din datele preliminare reiese că persoanele bănuite transmiteau personal contabilei sumele pentru consumul de gaze.

Anterior în acest caz, a fost reţinut un bărbat de 25 de ani, bănuit că ar fi intermediat delapidările. Tânărul găsea consumatori care acceptau să-i plătească o sumă mai mică decât cea indicată în factură, după care acesta convenea cu funcţionari din cadrul Chisinău Gaz „lichidarea datoriilor”. Astfel, în factura beneficiarului apăreau datorii „0”, iar de facto, în contabilitatea furnizorului acestea persistau. 

În cadrul acţiunilor de urmărire penală urmează a fi stabilite toate persoanele implicate în această schemă de fraudare, începând cu funcţionari din cadrul SRL „Chişinău Gaz”, intermediarii implicaţi dar şi persoanele fizice - beneficiari care au achitat ilegal serviciile comunale pentru gaze naturale.

Sursa: UNIMEDIA


(Foto) Copilăria a fost sărbătorită la Shopping Malldova

(Foto) Copilăria a fost sărbătorită la Shopping Malldova
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

De 1 iunie, copilăria a fost sărbătorită la Shopping MallDova. De ziua lor, copiii au avut parte de o adevărată poveste alături de personajele Disney, clovni şi pictori, care le-au colorat feţele în cele mai diverse nuanţe. Picii au recitat poezii, au cântat şi au dansat, au primit daruri, dulciuri, multe baloane şi îngheţată.


Cei mici au avut ocazia să facă câte o poză alături de eroii desenelor animate preferate, printre care Minnie şi Mikey Mouse, au înălţat baloane spre cer şi şi-au pus dorinţe. Întreaga zi la dispoziţia copilaşilor au stat maeştri în body art, care şi-au dat frâu liber imaginaţiei şi au pictat pe feţele lor - floricele, buburuze, pisicuţe, iepuraşi şi personaje din poveşti.

Clovnii au modelat baloane multicolore pe care le-au oferit în dar copiilor. Vizitatorii Shopping Malldova au asistat la un spectacol cu bule de săpun de diferite forme, iar iubitorii de animale au admirat un show nemaipomenit cu pisici.

Apogeul sărbătorii a constituit spargerea Piñatei, care era plină cu bomboane. Micuţii, mari iubitori de dulciuri, şi-au umplut buzunarele şi s-au bucurat de surprize.

Evenimentele dedicate Zilei Internaţionale a Copiilor s-au desfăşurat la centrul comercial Shopping MallDova în perioada 26 mai - 1 iunie.

Vedeți aici galeria foto în rezoluție largă. 

Vezi mai jos o galerie foto:



 





 













Publicitate

sursa: Unimedia