Joe Biden va aborda și problema traficului de ființe umane în Republica Moldova şi Rusia

sâmbătă, 5 martie 2011

Joe Biden va aborda și problema traficului de ființe umane în Republica Moldova şi Rusia
Foto: huffingtonpost.com

Principala problemă care va fi abordată de vicepreşedintele american Joe Biden în timpul vizitei sale în Republica Moldova şi Rusia va fi și traficul de ființe umane, a declarat vineri un oficial de la Casa Albă, citat de China Daily.


"Acesta este un subiect, care, cu siguranță prezintă interes", a declarat consilierul vicepreședintelui american pentru securitate națională, Tony Blinken. "Este o problemă care preocupă în mod deosebit administrația americană, această problemă va fi abordată în discuție oriunde am face vizite, așa că sunt sigur că ea va figura pe agenda lui Biden," a spus el vineri.

Blinken a refuzat să ofere alte detalii, spunând doar că acestea vor fi date publicității după vizitele lui Biden.

UNIMEDIA amintește că vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, va efectua o vizită în Republica Moldova pe 11 martie. Este cel mai important oficial american care va vizita R. Moldova până în prezent.

Sursa: UNIMEDIA


6 oameni au murit în Rusia, după ce un avion s-a prăbuşit în timpul unui zbor de probă

6 oameni au murit în Rusia, după ce un avion s-a prăbuşit în timpul unui zbor de probă
Poză simbol
Foto: aircrashobserver.com

Şase oameni şi-au pierdut viaţa în Rusia, după ce un avion Antonov s-a prăbuşit în timpul unui zbor de probă. Aeronava aparţinea uzinei aeronautice Voronej şi era testată înainte de a fi trimisă guvernului din Myanmar, care a comandat două astfel de avioane anul trecut. 


La bord se aflau patru membri ai echipajului şi doi cetăţeni din Myanmar, însă niciunul nu a supravieţuit. Mai mulţi oficiali ruşi au mers în zona în care s-a prăbuşit aeronava pentru a efectua investigaţii.

Anul trecut, compania aeriană rusă de stat a criticat dur avionul de tip Antonov-148 pentru că ar prezenta probleme la închiderea uşilor şi deficienţe la motoare.

Coreea de Sud, atacată de hackeri pentru a doua zi consecutiv

Coreea de Sud, atacată de hackeri pentru a doua zi consecutiv
Foto: eleftherosnext.blogspot.com

Câteva zeci de site-uri private sau aparţinând unor instituţii sud-coreene, inclusiv cel al preşedintelui, au fost atacate sâmbătă după ce în ajun se înregistrase un atac informatic similar de proporţii şi mai mari. 


Atacul a constat în accesarea simultană a unui site prin intermediul unui număr mare de aşa-zise computere "zombi" (folosite fără ştirea proprietarilor lor), scopul fiind supraîncărcarea serverelor, care, nemaiputând face faţă cererii, afişează mesajul "denial of service".

Aproape 30 de site-uri au căzut victime, sâmbătă, unui astfel de atac, în timp ce vineri site-urile a circa 40 de ministere sau agenţii guvernamentale sud-coreene nu au putut fi accesate.

Printre site-urile afectate de atacurile de sâmbătă se numără cel al Biroului prezidenţial, al Ministerului de Externe, Ministerului Apărării, cele ale câtorva instituţii financiare, precum şi cel al forţelor americane din Coreea.

Poliţia a anunţat că atacurile au fost iniţiate de pe 30 de servere din 18 ţări sau teritorii, între care SUA, Israel, Rusia, Hong Kong, Taiwan, Thailanda, Japonia, India, Brazilia şi Iran.

În iulie 2009, un atac informatic masiv a blocat 25 de site-uri oficiale în Coreea de Sud şi Statele Unite, inclusiv cel al Departamentului de Stat, Casei Albe sau Pentagonului. Experţii americani au exclus însă ipoteza ca aceste atacuri să fi fost iniţiate de Coreea de Nord.

(video) Protest la Stăuceni

(video) Protest la Stăuceni
Foto: PublikaTV

Azi dimineaţă, toţi copacii din singurul parc din Stăuceni au fost tăiaţi. Asta pentru că aici urmează să fie construit un bloc locativ. Zeci de oameni au ieşit în parcul din localitate, unde o firmă de construcţie a început defrişarea zonei, pentru demararea lucrărilor la un bloc de locuit


Incidentul a împărţit oamenii în două tabere. Unii sunt împotriva defrişării copacilor şi susţin că firma de construcţie, care ridică în acest loc un bloc de locuit, acţionează ilegal.

Alţi oameni nu sunt împotriva demarării construcţiei unui bloc locativ în zonă, în speranţa că aici apartamentele vor fi mai ieftine decât în Capitală.

Un consilier local a declarat, pentru Publika TV, că judecătoria Râşcani a pus sechestru pe acest teren. El mai spune că Primăria a acţionat ilegal, când a dat autorizaţie pentru construcţia pe acest lot de pământ a unui bloc de locuit.

Primarul din Stăuceni nu a fost de găsit, pentru a comenta această situaţie.



Sursa: PublikaTV


Volnițchi: Reprezentanții PD și PL au anunțat că nu au mandat să voteze bugetul pentru 2011

Volnițchi: Reprezentanții PD și PL au anunțat că nu au mandat să voteze bugetul pentru 2011
Foto: gov.md

Misterul în jurul bugetului 2011, adoptarea căruia a fost amânată astăzi de către Guvern, continuă. Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, Igor Volnițchi, a declarat pentru UNIMEDIA că motivul pentru care nu s-a desfășurat ședința este anunțul neașteptat al reprezentanților PD și PL că nu au mandat să voteze proiectul de buget. 

„Şedinţa de astăzi a Guvernului a fost amînată, deoarece, cu jumătate de oră înainte de începerea ei, reprezentanţii PD şi PL au declarat că nu au mandat pentru a susţine bugetul de stat", a declarat Volnițchi pentru UNIMEDIA în urmă cu puțin timp.


Potrivit lui, acest lucru s-a întâmplat "în condiţiile în care la elaborarea bugetului au participat toate ministerele, proiectul de lege fiind coordonat şi cu misiunea FMI". "În plus, decizia privind punerea în discuţie a bugetului în cadrul şedinţei de astăzi, fusese luată încă la începutul săptămînii. Nu a fost ceva neaşteptat, care să necesite decizii spontane în ultimul moment”, a mai precizat acesta.

UNIMEDIA amintește că vicepremierul liberal pentru probleme sociale, Mihai Moldovanu, a declarat în dimineața zilei de astăzi că bugetul nu a fost adoptat deoarece el nu a fost discutat în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană.

Sursa: UNIMEDIA


Transnistrenii l-au eliberat pe primarul din Corjova

Transnistrenii l-au eliberat pe primarul din Corjova
Foto: presa-basarabia.comFoto:

Primarul și consilierul local din satul Corjova au fost eliberați de transnistreni. Potrivit PublikaTV, cei doi au fost eliberați la ordinul direct al lui Igor Smirnov. 


Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, declară că Valeriu Mițul și Iurie Coțofană au fost eliberați după ce s-au implicat și organizațiile internaționale.

Amintim că primarul satului Corjova, Valeriu Miţul şi consilierul local Iurie Coţofană au fost arestaţi pe 2 martie, după slujba de comemorare a victimelor războiului de pe Nistru şi duşi la secţia de miliție din Dubăsari. Ulterior, aceştia au fost condamnaţi la 7 zile de arest.

Sursa: UNIMEDIA


Dosarul lui Muruianu, pe masa SIS

Dosarul lui Muruianu, pe masa SIS
Foto: agenda.md

Ion Muruianu, dar și ceilalți judecători care au depus dosarul pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție sunt verificați de Serviciul de Informații și Securitate.


Potrivit JurnalTV, toți candidații au fost verificați de SIS, iar acum a venit rândul lui Ion Muruianu.

UNIMEDIA amintește că până termenul limită pentru depunerea dosarelor în cadrul concursului pentru suplinirea funcţiei de șef al Curţii Supreme de Justiţie a expirat la 15 februarie 2011. Actualul preşedinte al CSJ, Ion Muruianu, s-a înscris deja pentru un al doilea mandat de patru ani. Pe lângă acesta, alte 4 persoane și-au înaintat candidatura: Constantin Gurschi, Nicolae Timofti, Raisa Botezatu, Mihai Poalelungi.

Judecătorul Nicolae Timofti a fost ales ieri în calitate de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Precizăm că fostul Parlament a încercat să-l demită pe Ion Muruianu pe motiv că Moldova ar fi pierdut mai multe procese la CEDO, dar și pentru că a numit jurnaliștii "câini turbați, periculoși pentru societate" . Ulterior, Curtea Constituțională a calificat decizia ilegală și l-a restabilit pe Ion Muruianu în funcție. Colegiul disciplinar al CSM a recomandat Consiliului Superior al Magistraturii eliberarea din funcția de judecător al lui Ion Muruianu, dar CSM a anulat decizia Colegiului.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Vladimir Putin, pus să explice ce înseamnă ПИДР, ГЕИ și ПИЗДЮН

(video) Vladimir Putin, pus să explice ce înseamnă ПИДР, ГЕИ și ПИЗДЮН
Foto: Rossia 24

Situație amuzantă la o emisiune televizată de la postul rusesc Rossia 24. Premierul Federației Ruse a fost pus la încercare grea de către o studentă. În cadrul conferinței "Dezvoltarea Rusiei centrale", desfășurată în perioada 3-4 martie 2011, Vladimir Putin a primit o întrebare mai puțin obișnuită. 

O studentă din auditoriu l-a întrebat de ce după schimbarea denumirii instituției din "miliție" în "poliție", abreviere unor funcții fac trimitere la niște termeni precum ПИДР, ГЕИ (Gay) și ПИЗДЮН. 

"Eu nu am citit legea, dar prietenii mi-au spus că sunt acolo niște funcții și abrevieri interesante. Spre exemplu: ПИЗДЮН - Polițeiskii inspector sashita detsvo i iunostva" (Inspector pentru protecția copiilor și tinerilor), a citit studenta, oferind și alte exemple. 


Vladimir Putin a fost luat prin surprindere de întrebare, dar a încercat să iasă din situație. Vezi mai jos cum a reacționat:



Sursa: UNIMEDIA


A început Carnavalul de la RIO. VEZI VIDEO

A început Carnavalul de la RIO. VEZI VIDEO
Foto: a1.ro

Muzică, dans, culoare şi multă veselie pe străzile din Rio de Janeiro. Carnavalul care adună în fiecare an milioane de participanţi şi-a deschis în mod oficial porţile. Primarul i-a înmânat cheia oraşului. "Rege Momo, aş vrea să spun că sunt foarte fericit să ofer în mod oficial controlul asupra oraşului Rio de Janeiro, Înălţimii Voastre", a spus primarul oraşului Rio de Janeiro. 


Ceremonia are loc în fiecare an şi reprezintă începutul festivităţilor pline de culoare care au devenit simbolul oraşului brazilian. Totuşi, locuitorii din Rio de Janeiro nu au mai aşteptat startul oficial şi au început petrecerea. Carnavalul de la Rio va include binecunoscuta paradă a celor 12 şcoli de samba, care va avea loc pe Sambadrom în nopţile de duminică şi luni.

Celebrarea de anul acesta a fost marcată de dificultăţi. La începutul lunii februarie, costumele şi recuzita mai multor şcoli participante au ars într-un incendiu.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la realitatea.net


Francezii nu mai au încredere în preşedintele Sarkozy

Francezii nu mai au încredere în preşedintele Sarkozy
Foto: karadeniz-press.ro

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, se confruntă cu cea mai scăzută rată de popularitate de la începerea mandatului său, în mai 2007, conform unui sondaj al Institutului TNS publicat de Figaro Magazine, conform AFP.


Sarkozy a ajuns la 22% rată de popularitate, mai scăzută cu două procente decât cea din luna ianuarie.

Şi premierul Francois Fillon se confruntă cu o scădere a popularităţii, care este la nivelul de 33 la sută.

Conform sondajului, în topul popularităţii se menţine adversarul socialist al lui Sarkozy, director FMI, Dominique Strauss Kahn, cu o popularitate de 45 la sută.

Sursa: Antena3.ro


Apple va returna 100 de dolari celor care şi-au cumpărat iPad recent

Apple va returna 100 de dolari celor care şi-au cumpărat iPad recent
Foto: San Francisco, Apple office

Apple a anunţat că va returna clienţilor care şi-au cumpărat un iPad în ultimele două săptămâni, înainte de reducerea preţului acestuia, câte 100 de dolari, informează Forbes.com, citat de Antena3.ro


iPad s-a ieftinit cu 100 de dolari, odată cu prezentarea nolui iPad 2, care se va lansa pe piaţa din Statele Unite pe 11 martie şi va avea acelaşi preţ ca primul iPad.

Aceasta nu este prima iniţiativă de acest gen a celor de la Apple, ei au returnat bani sau au oferit credit pentru cumpărături celor care şi-au cumpărat produsele Apple cu puţin timp înainte să apară generaţi următoare a gadgeturilor.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Antena3.ro


Primul Rechin din Moldova!

Primul Rechin din Moldova!
Foto: Sandu Grecu blog

Se numește Vadim Cobâlaș. Nu este fotbalist. Este rugbyst și va juca la echipa Sale Sharks, locul 10 în prima ligă valorică a Angliei, Premiership! Pentru cei care, poate, nu cunosc, Anglia este la rugby la fel ca și la fotbal: printre cele mai tari din lume!


Știrea m-a șocat și totodată m-a făcut să mă simt mândru. Vadim Cobâlaș. Câți până acum știau de el, chiar dacă uitându-ne în CV-ul lui realizăm că are niște performanțe deosebite: campion al Moldovei cu Blumarin, campion al României cu Dinamo și de 5 ori campion al Rusiei cu VVA Monino! De două ori a fost desemnat cel mai bun rugbyst moldovean al anului, în 2009 și 2010. Dar marea lui realizare este acest transfer în Anglia, istoric pentru întreg sportul moldovenesc, nu doar pentru rugby.

"Pentru mine este un vis împlinit acest transfer. Am ajuns să joc în cel mai cunoscut campionat. Succesul meu se datorează școlii moldovenești de rugby și în special primului meu antrenor, Vasile Revenco. Sper ca acest lucru sa fie și un exemplu pentru tinerii jucători din Moldova care vin din urmă", a mărturisit Cobâlaș.

Pentru mine plecarea unui moldovean în campionatul Angliei este un motiv de mândrie, cu atât mai mult cu cât Vadim Cobâlaș va juca în elita rugbyului englez, la una dintre cele mai vechi echipe din lume, Sale Sharks Manchester! Fondat în 1861, clubul britanic împlinește în această vară 150 de ani! În această perioadă, Sale Sharks a reușit să câștige toate trofeele în Anglia, în total 15 la număr, înafară de titlul național. Oricum clubul este unul dintre cele mai iubite din Albion, iar meciurile de pe teren propriu, care se dispută pe arena Edgeley Park (capacitatea: 10.852 locuri, un pic mai mare decât stadionul Zimbru), se joacă cu casa închisă.

Citește continuare pe blogul lui Sandu Grecu...

sursa: Unimedia

A cerut 1000 de euro mită și s-a ales cu dosar penal

A cerut 1000 de euro mită și s-a ales cu dosar penal
Foto: bucharestcity.olx.ro

Un controlor-revizor a fost reținut pentru că ar fi cerut 1000 de euro de la directorul Gospodăriei Comunal- Locative Cahul, pentru a nu reflecta în actul de control încălcările depistate în evidența contabilă a întreprinderii. 


Potrivit serviciului de presă al CCCEC, funcționarul reprezenta Serviciul Control Financiar şi Revizie din subordinea Ministerului Finanţelor și efectua o verificare complexă la întreprinderea muncicipală.

La 04 martie 2011 în adresa Centrului anticorupție, direcția SUD, a parvenit o plîngere prin care se reclama faptul extorcării a 1000 euro. În aceeași zi organul de urmărire penală al CCCEC a pornit o cauza penală în baza art. 324 al. 2 lit. c) Cod penal - corupere pasivă.

Reținerea a avut loc în biroul de lucru pus la dispoziţia controlorului-revizor în incinta ÎM GCL Cahul, după primirea sumei extorcate de 1000 euro marcați mită CCCEC.

La fața locului, împreună cu funcționarul se afla și concubina acestuia, față de care există bănuieli rezonabile că ar fi avut tangenţă la primirea banilor. După percheziționarea biroului, pe masa de lucru, într-un manual de fizică, procurat de ambii (concubini) de la o gheretă din Cahul cu 20 de minute până la reţinere, a fost depistată suma extorcată.

Revizorul în vîrstă de 36 de ani este reținut pe un termen de 72 de ore și se află în Izolatorul de detenție provizorie din Cahul.

Sursa: UNIMEDIA


Raport INCSR: Republica Moldova este un punct de tranzit regulat de droguri, destinate pentru Europa de Vest

Raport INCSR: Republica Moldova este un punct de tranzit regulat de droguri, destinate pentru Europa de Vest
Foto: fm93.com

"Republica Moldova nu se numără printre țările mari producătoare de droguri, dar are un climat favorabil pentru cultivarea plantelor de mac şi marijuana", se spune în ultimul Raport Internaţional pentru Strategia Controlului Drogurilor (International Narcotics Control Strategy Report – INCSR) pentru anul 2011, efectuat de Departamentul de Stat al Statelor Unite.


Potrivit documentului, producţia anuală internă de marijuana și mac este estimată la câteva mii de kilograme fiecare. Moldova este un punct de tranzit regulat de droguri destinate pentru Europa de Vest. Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, deficienţele agențiilor de aplicare a legii şi controlul limitat al teritoriului din stânga Nistrului, unde legislaţia Republicii Moldova şi, prin extensie, politica sa în domeniul drogurilor nu este aplicabilă, a avut ca rezultat atât traficul continuu de droguri prin Moldova în Europa, cât şi creșterea importului de droguri sintetice şi substanţe psihotrope în Moldova, atât pentru utilizarea în interior, cât și răspândirea acestora în afara ţării.

Ca şi în anii precedenţi, poliţia moldovenească, serviciile vamale şi poliția de frontieră cooperează în acțiunile anti-drog. Totodată raportorii admit că acțiunile anti-drog sunt limitate de lipsa unui număr suficient de ofiţeri de poliţie specializați, lipsa de finanţare suficientă şi de echipament tehnic necesar. Cooperarea cu autorităţile ucrainene constituie o necesitate absolută pentru a opri fluxul de heroină şi cocaină în Republica Moldova din porturile ucrainene Odessa şi Illicivsk.

Autorităţile moldoveneşti au înregistrat 1555 de cazuri legate de droguri în primele zece luni ale 2010. Trei reţele criminale şi unsprezece grupuri criminale au fost lichidate de către poliţia moldovenească în 2010. MAI a fost foarte activ în 2010, în lupta împotriva traficului de droguri.

Canabisul şi macul constituie o sursă de venit pentru populaţia locală în unele zone rurale. Potrivit MAI, atât canabisul, cât şi macul sunt cultivate în special pentru folosirea în interiorul țării, cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, transportate în ţările vecine, cum ar fi Ucraina şi Rusia.

Nu au existat schimbări majore privind educaţia de conştientizare a abuzului de droguri sau necesitatea tratamentului persoanelor care suferă de narcomanie. În noiembrie 2010, autorităţile moldovene au înregistrat 8604 de persoane dependente de droguri. Cu toate acestea, unii oficiali consideră că numărul real al persoanelor dependente de droguri în Republica Moldova este aproape de trei ori mai mare. Sistemul naţional de colectare a datelor privind aceste persoanele se bazează aproape exclusiv pe persoane care fie voluntar, sau involuntar au contactat instituţiile publice relevante.

Legislaţia naţională din Moldova nu face distincţie între corupţia în cazurile traficului de droguri şi corupţia în alte tipuri de infracţiuni. Politica guvernamentală a Republicii Moldova nu încurajează producerea, transportul, sau distribuirea drogurilor ilicite sau spălarea profiturilor obținute din traficul de droguri.

Raportul Internaţional pentru Strategia Controlului Drogurilor este un raport anual al Departamentului de Stat, prezentat Congresului SUA pe 3 martie anul acesta. Documentul descrie eforturile statelor în lupta internaţională împotriva drogurilor.

Sursa: UNIMEDIA


(video) Veaceslav Negruță: Nu știu de ce s-a amânat ședința Guvernului. Dl Filat o să vă spună

(video) Veaceslav Negruță: Nu știu de ce s-a amânat ședința Guvernului. Dl Filat o să vă spună
Foto: Privesc.EU

Ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță, declară că nu știe de ce premierul a hotărât amânarea ședinței Guvernului de astăzi. 

"Acest lucru nu ține de procesul bugetar. Detalii mai multe o să vă dea dl prim-ministru. Totul rămâne la discreția dlui Filat. Detalii vor fi ulterior. Nu are nimic în comun cu proiectul de buget sau procesul bugetar. A spus dl prim-ministru că va discuta în alt format problemele care au apărut. Din păcate, pe mine mă depășește subiectul. Eu nu sunt la curent cu altceva decât finanțele publice", a declarat pentru presă Negruță, imediat după încheierea ședinței Executivului. 


UNIMEDIA amintește că, Vlad Filat a încheiat pe neașteptate ședința Guvernului de astăzi. "Situația nu este deloc simplă. Eu trebuie să iau niște decizii. Sunt unele probleme, care nu țin de aspectul bugetar și nici de actul de guvernare", a declarat Filat în debutul ședinței și a amânat-o.



Sursa: UNIMEDIA 
Video: Privesc.eu 


(video) I-au înghețat creierul pentru ca să o salveze

(video) I-au înghețat creierul pentru ca să o salveze
Foto: realitatea.net

Miracol medical în Marea Britanie, unde un bebeluş a fost salvat de la moarte, după ce a fost îngheţat timp de trei zile. La naştere, fetiţa nu respira deloc, iar doctorii au resuscitat-o, după care au împachetat-o în gheaţă ca să evite leziunile cerebrale. Acum Ella are nouă luni şi este perfect sănătoasă. 


La naştere, inima micuţei Ela nu bătea deloc. După 20 de minute de resuscitare, medicii au readus-o însă la viaţă, dar din cauza lipsei de oxigen fetiţa ar fi putut suferi leziuni cerebrale grave. A fost transferată la o clinică din Cambridge, unde medicii au înfăşurat-o într-o pătură cu gheaţă, scăzându-i temperatura corpului de la 37 la 33 de grade.

"Era toată albă, înfofolită aşa. Era îngheţată. Dar a meritat fiecare clipă. Uimitor. Absolut uimitor acel echipament", a spus mama bebeluşului.

Fetiţa a stat aşa trei zile. "Cu această procedură încercăm să încetinim metabolismul creierului şi să-l ajutăm să se refacă şi să limităm leziunile deja produse", a spus medicul din Cambridge.

Pare incredibil, dar după opt zile, fetiţa a ajuns acasă. Deşi devenită comună pentru pacienţii cu traume craniene, hipotermia indusă nu mai fusese folosită la nou-născuţi. Acum fetiţa are nouă luni. Face fizioterapie, iar potrivit specialiştilor, creierul ei funcţionează normal.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la realitatea.net


Scandal în Scoţia! 13 cartonaşe galbene şi 3 roşii în Celtic - Rangers

vineri, 4 martie 2011

Scandal în Scoţia! 13 cartonaşe galbene şi 3 roşii în Celtic - Rangers
13 cartonaşe galbene şi 3 roşii în Celtic - Rangers

Federaţia de Fotbal din Scoţia (SFA) a anunţat deschiderea unei anchete, după ce, în timpul şi după meciul dintre Celtic Glasgow şi Rangers, scor 1-0, din optimile de finală ale Cupei Scoţiei, conducătorii celor două cluburi şi jucătorii s-au luat la bătaie, informează AFP.


Arbitrul întâlnirii de miercuri seară, Calum Murray, a arătat 13 cartonaşe galbene şi trei roşii. Echipa Glasgow Rangers a încheiat meciul în nouă jucători, iar El-Hadji Diouf, tot de la Rangers, a primit cartonaşul roşu după fluierul final al partidei. De asemenea, tot la finalul partidei, a fost nevoie ca antrenorul echipei Celtic, Neil Lennon, şi secundul de la Rangers, Ally McCoist, să fie despărţiţi după ce s-au luat la bătaie.
Spiritele s-au încins după aproximativ o jumătate de oră de la debutul partidei, când arbitrul l-a eliminat pe Steven Whittaker, de la Rangers, pentru un al doilea cartonaş galben (minutul 36). Un incident a izbucnit apoi, la marginea terenului, între jucătorul El-Hadji Diouf (Rangers) şi Neil Lennon. McCoist a fost reţinut în momentul în care dorea să intervină în acest conflict, iar arbitrul i-a arătat cartonaşul galben fotbalistului senegalez.
La final, 34 de persoane au fost arestate de poliţie, care a anunţat că nu mai are bugetul necesar pentru a face faţă acestor violenţe. 


(grafic) Peste 2,5 miliarde de lei pentru Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor

(grafic) Peste 2,5 miliarde de lei pentru Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor
Colaj: UNIMEDIA

Educația este prioritară pentru Guvern. Cel puțin așa reiese din datele proiectului de buget pentru 2011, pregătit spre adoptare de către Ministerul Finanțelor. Astfel, în 2011, Ministerul Educației va primi din bugetul de stat cea mai mare sumă - 1,5 miliarde lei. 

Pe locul 2 se plasează Ministerul Transporturilor, căruia îi revin 1,3 miliarde lei, în timp Ministerul de Interne și Ministerul Sănătății vor primi peste 875 de milioane de lei. 

Un buget aproximativ egal cu cel al sănătății va avea și ministerul Agriculturii, căruia îi revin din bugetul de stat cca 826 de milioane de lei. 


Potrivit proiectului de buget prezentat de Ministerul Finanțelor, cel mai mic buget vor avea Ministerul Tineretului, căruia îi revin 58 de milioane de lei, dar şi Ministerul Tehnologiei Informaţiei - cca 4,3 milioane de lei.



1. Ministerul Economiei - 345,34 milioane
2. Ministerul Finanţelor - 572,25 milioane
3. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare - 826,26 milioane
4. Ministerul Muncii, Proteciei Sociale şi Familiei - 367,53 milioane
5. Ministerul Sănătăţii - 875,47 milioane
6. Ministerul Educaţiei - 1,593 miliarde
7. Ministerul Culturii - 217,83 milioane
8. Ministerul Justiţiei - 618,88 milioane
9. Ministerul Apărării - 448,2 milioane
10. Ministerul Afacerilor Interne - 981 milioane
11. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene - 185,61 milioane
12. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor - 321,4 milioane
13. Ministerul Tineretului şi Sportului - 58,61 milioane
14. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor - 1,353 miliarde
15. Ministerul Mediului - 372,08 milioane
16. Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor - 4,37 milioane

Amintim că în anul 2011, se prognozează că vor fi atrase la buget venituri în sumă de circa 19,087 miliarde lei. Cheltuielile bugetare, potrivit proiectului de buget, vor constitui aproximativ 20,354 miliarde lei. Astfel, deficitul bugetar prognozat pentru anul 2011 va fi de circa 1,267 miliarde lei. Acesta urmează să fie acoperit în măsură de 65% din surse externe.

Statul planifică că, în anul 2011, va obţine din privatizări 280 milioane de lei.

Amintim că în 2010, Produsul Intern Brut al R. Moldova a înregistrat o creştere de 6,9%, depăşind prognoza iniţială de 1,5%, precum şi prognoza revizuită ulterior (de 3,5%). Anul trecut, s-a înregistrat o inflaţie de 8,1%, iar deficitul bugetar raportat la PIB a constituit 2,4%.

Pentru anul 2011, se prognozează o creştere economică cu 4,5%, inflaţie de 7,5% şi un deficit raportat la PIB de 1,9%.

Sursa: UNIMEDIA


Şoferii din UE scapă nepedepsiţi dacă încalcă legile de circulaţie în Anglia

Şoferii din UE scapă nepedepsiţi dacă încalcă legile de circulaţie în Anglia
Foto: evz.ro

Şoferii străini care nu respectă regulile de circulaţie în Marea Britanie scapă nepedepsiţi după ce guvernul a decis să nu semneze directiva Uniunii Europene care permite pedepsirea celor care încalcă legea, chiar dacă nu sunt rezidenţii ai ţării respective, anunţă The Daily Telegraph.


Înainte ca directiva să fie adoptată de 25 de ţări mulţi şoferi scăpau de amendă în momentul în care se întorceau în ţara lor. Uniunea Europeană a realizat o bază de date europeană care să conţină detalii ale maşinii. Conform datelor europene, şoferii străini sunt responsabili pentru 15% din infracţiunile de depăşire a vitezei deşi reprezintă numai 5% din şoferii din trafic. 

Marea Britanie şi Irlanda au refuzat să adopte pactul, dar Irlanda s-ar putea să se conformeze cu directiva după pauza post electorală. Ministrul care se ocupă cu siguranţa şoselelor în Marea Britanie, însă, a declarat că impunerea directivei ar însemna costuri foarte mari fără să fie cu adevărat eficientă. „Este în interesul Marii Britanii să nu o adopte în această etapă”, a mai spus el.

Acordul semnat această săptămână de cele 25 de state membre ale Uniunii Europene va face mai uşoară găsirea şi acuzarea celor care au luat amenzi în trafic în altă ţară. Şoferii vor fi pedepsiţi în funcţie de legea din ţara în care s-a comis infacţiunea. Amenzile pentru parcare nu sunt incluse în acord.

Sursa: evz.ro


În 2010, produsele agricole s-au scumpit cu 43% față de 2009

În 2010, produsele agricole s-au scumpit cu 43% față de 2009
Foto: groupromo.ro

În anul 2010, preţurile producătorului la produsele agricole au crescut cu 42,9% faţă de anul 2009, dintre care la produsele vegetale - cu 57,8% şi la produsele animaliere – cu 4,7%, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Vezi în continuare ce produse te-au bătut la buzunar în 2010. 


Dintre produsele vegetale, cel mai mult s-au scumpit seminţele de floarea-soarelui (cu 89,4%), strugurii (cu 82,9%), culturile cerealiere şi leguminoase (cu 69,2%), fructele şi pomuşoarele (cu 57,3%). Preţuri în scădere s-au înregistrat doar pentru fructele sâmburoase (cu 4,3%).

Dintre produsele animaliere, creşteri de preţ au fost înregistrate la lână (cu 13,3%), lapte (cu 12,5%) şi ouă (cu 6,3%). Totodată, s-au micşorat preţurile de vânzare a bovinelor şi porcinelor în masă vie, respectiv, cu 14,5% şi cu 1,1%.

Potrivit datelor statistice, în 2010, cele mai mari scumpiri la produsele vegetale au fost atestate în ultimul trimestru al anului.

Sursa: UNIMEDIA


China vrea să trimită oameni pe Lună până în 2020 și construieşte o nouă bază pentru rachete spaţiale

China vrea să trimită oameni pe Lună până în 2020 și construieşte o nouă bază pentru rachete spaţiale
Foto: thevelvetrocket.com

China, care are mari ambiţii spaţiale şi vrea să trimită oameni pe Lună până în 2020, va avea o nouă bază foarte modernă pentru construirea de rachete, informează vineri presa locală, citată de AFP.


China, care are mari ambiţii spaţiale şi vrea să trimită oameni pe Lună până în 2020, va avea o nouă bază foarte modernă pentru construirea de rachete, informează vineri presa locală, citată de AFP.    

Un număr de 20 din cele 22 de uzine care vor forma "cea mai importantă bază de design, producţie şi testare de rachete din lume" sunt deja terminate, a indicat cotidianul Global Times.    

Rachetele Longue Marche IV şi Longue Marche V vor fi concepute şi construite în acest complex de 200 de hectare de la Tianjin (nord-est-ul Chinei), a precizat cotidianul, citându-l pe Liang Xiaohong, un înalt responsabil al programului spaţial chinez.     

China a trimis primul om în spaţiu în 2003, fiind al treilea stat din lume care a făcut acest lucru după fosta Uniune Sovietică şi SUA.     

În septembrie 2008, trei astronauţi chinezi au făcut un zbor de 68 de ore cu ieşire în spaţiu la bordul Shenzhou VII.    

China a lansat cu succes, pe 1 octombrie anul trecut, de ziua sa naţională, a doua ei sondă lunară, Chang'e-2. Iar prima sondă chineză spre planeta Marte va fi lansată în acest an, în luna octombrie, în colaborare cu Rusia, potrivit agenţiei China Nouă. 

Sursa: antena3.ro


Salariul mediu al femeilor constituie 72% din salariul bărbaţilor

Salariul mediu al femeilor constituie 72% din salariul bărbaţilor
Foto: careeradvisor.ro

În Republica Moldova, structura populaţiei este 52% femei şi 48% bărbați. Femeile sunt mai instruite şi mai longevive, însă au salarii mai mici decât bărbaţii şi o reprezentare politică mai slabă. Acestea sunt datele prezentate de Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, prilejuită cu marcarea a 100 de ani de la prima celebrare a Zilei Internaţionale a Femeilor - 8 martie.


Potrivit datelor, la posturi de conducere la nivel central femeile constituie: printre deputaţi – 20,8%, printre miniştri – 6,25%. La posturi de conducere la nivel local femeile constituie: Administraţia Publică Locală – 18% din primari femei, preşedinţi de raioane - 3,1%, consilieri raionali - 16,9% , consilieri locali - 28,7%.

Tipurile de activităţi economice“feminizate” sunt: sănătatea şi asistenţa socială (80,5% dintre salariaţi), educaţia (73,8% dintre salariaţi), hoteluri şi restaurante (76,4% dintre salariaţi); activităţile financiare (64,2% dintre salariaţi); activităţi recreative, culturale şi sportive (62,2% dintre salariaţi).

Printre cele mai importante realizări ale femeilor din R. Moldova se numără: Adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi (2006), aplicarea măsurilor de asigurare a sănătăţii mamei şi copilului, Adoptarea Legii cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie (2008).

Sursa: UNIMEDIA 
Reporter: Rodica Căruntu 


(video) Wiesmann Spyder - merită să urce pe linia de producție?

(video) Wiesmann Spyder - merită să urce pe linia de producție?
Foto: autobook.ro

Wiesmann si-a expus conceptul Spyder la Geneva si asteapta cu nerabdare parerea vizitatorilor pentru a-i hotari soarta. Voi ce parere aveti?


In urma cu putina vreme, va anuntam ca Wiesmann isi va expune conceptul Spyder la Salonul Auto de la Geneva. Acum a venit momentul sa va clatiti ochii cu o serie de fotografii ale conceptului si sa va dati cu parerea daca aceasta masinarie extrema cu aspect retro merita sa intre in productie.

Wiesmann nu a dat prea multe detalii despre propulsorul acestui prototip, dar tindem sa credem ca este V8-ul de sub capota BMW-ului M3.

Motorul de 4 litri si 420 CP ajuta masina sa alerge pana la 100 km/h in mai putin de 4 secunde si sa atinga viteza maxima de 290 km/h. Performantele expuse de constructor sunt credibile, daca amintim si de masa totala de 1.000 de kilograme.

Va reamintim ca acest concept expus de Wiesmann la Geneva a fost construit la cererea iubitorilor marcii, care isi doreau sa vada un model extrem al constructorului.

In acest moment, Wiesmann Spyder este supus unui test care vizeaza clientii marcii, diversi specialisti si fani ai marcii. In urma opiniilor acestora, constructorul va hotari soarta acestui model. In cazul in care decizia va fi favorabila intrarii pe linia de productie, Spyder nu va fi construit inainte de 2012.



Sursa: autobook.ro


(video) Heidi Klum şi-a dat jos chiloţii după premiile Oscar

(video) Heidi Klum şi-a dat jos chiloţii după premiile Oscar
Foto: videonews.ro

Heidi Klum a dovedit că este gata de orice ca să facă o bucurie unui prieten. După gala premiilor Oscar, Heidi a fost abordată de un reporter al emisiunii lui Jay Leno, care i-a cerut un suvenir pentru acesta. 


Dar eleganta ei rochie nu avea buzunare, iar poşeta era minusculă, aşa că Heidi nu avea niciun mic obiect de dăruit. Ca să nu-l dezamăgească totuşi pe Leno, Heidi n-a stat nicio clipă pe gânduri şi şi-a scos... lenjeria intimă.

Întâmplarea a fost filmată, iar înregistrarea a ajuns pe youtube, dar fără momentele cele mai intime.



Sursa: antena3.ro


Visterniceanu a fost demis! Noul preşedinte al CSM este Nicolae Timofti

Visterniceanu a fost demis! Noul preşedinte al CSM este Nicolae Timofti
Nicolae Timofti, noul președinte al Consiliului Suprem al Magistraturii
Foto: csj.md

Consiliului Superior al Magistraturii are un nou preşedinte. În calitate de conducător al CSM a fost ales judecătorul Nicolae Timofti. Acesta a fost ales în această funcţie cu votul majorităţii membrilor din Consiliu, după ce Dumitru Visterniceanu, care a deţinut această funcţie timp mai bine de un an, a fost demis astăzi în cadrul unei ședințe.


"Am fost eliberat din funcție de către membrii consiliului. Au fost invocate motive că n-am asigurat independența judecătorilor, că n-am înțeles ce-i aia managemet", a declarat Dumitru Visterniceanu pentru PublikaTV.

Nicolae Timofti, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, figurează printre candidaţii la funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie - alături de Ion Muruianu, actualul preşedinte CSJ, Constantin Gurschi, Raisa Botezatu, dar şi alţii.

Precizăm că judecătorul Nicolae Timofti, în vârstă de 62 de ani, a lucrat consultant superior la Ministerul Justiţiei. În iunie 1990 este ales vicepreşedinte al Judecătoriei Supreme (care în 1996 s-a transformat în CSJ) şi preşedinte al Colegiului Penal. După reformarea sistemului judecătoresc, în 1996, este numit preşedinte al Curţii de Apel şi apoi eliberat din această funcţie în decembrie 2001 odată cu expirarea mandatului.

Acum este membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Sursa: UNIMEDIA


4 martie – Ziua mondială a luptei împotriva exploatării sexuale

4 martie – Ziua mondială a luptei împotriva exploatării sexuale
Poză simbol
Foto: beautyfromashes.org

Anual, la data de 4 martie, la nivel mondial se sărbătoreşte Ziua luptei împotriva exploatării sexuale.  Este o zi în care revenim asupra discuţiilor referitoare la pericolul pe care îl prezintă actele de violenţă, abuz şi exploatare sexuală în întreaga societate, inclusiv asupra copiilor. 


Fiind o problemă sensibilă, dar şi complexă, în acelaşi timp, exploatarea sexuală rămâne a fi o realitate de o amploare îngrijorătoare: aproximativ unul din 5 copii din Europa ajunge să devină victimă a unui act de violenţă sexuală. Acest fenomen negativ se poate manifesta sub diverse forme: incest sau abuz sexual, pornografie, prostituţie, agresiune din partea unui alt copil sau adult etc.

Situaţia nu se prezintă mai pozitiv nici în ţara noastră, unde suntem martori ai unor cazuri reale în care copiii au avut de suferit de pe urma unui act de hărţuire, molestare sexuală sau chiar viol. Pe lângă acest fapt, este înregistrat un şir de situaţii, în care victimele nu raportează despre un abuz, fie din motivul lipsei încrederii în organele de drept, fie din cauza nesiguranţei sau a altor circumstanţe.

Potrivit statisticilor UNICEF, “industria sexului” exploatează în jurul a 2 mln. de copii în fiecare an, iar mai mult de 1 mln. de imagini reprezentând între 10000 – 20000 de copii victime ale abuzului, circulă în spaţiul virtual. Dintre aceşti copii,  foarte puţini sunt identificaţi, restul rămânând anonimi, copii abandonaţi sau cel mai probabil, victime ale abuzului repetat.

Sursa: UNIMEDIA


5 proiecte care vor fi propuse UE pentru finanţare

5 proiecte care vor fi propuse UE pentru finanţare
Foto: politik.md

Prim-ministrul, Vlad Filat a prezidat astăzi, 4 martie, şedinţa Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică, în cadrul căreia au fost aprobate 5 proiecte care vor fi propuse Delegaţiei Uniunii Europene spre finanţare. Este vorba despre: implementarea Planului de Dezvoltare Strategică 2011-2014 şi a standardelor internaţionale de către Curtea de Conturi, suport pentru Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, suport Agenţiei de Transplant, consolidarea capacităţilor administrative ale Agenţiei de Proprietate Publică, precum şi crearea consorţiilor pentru învăţămîntul vocaţional tehnic şi a rutelor progresive de calificare profesională.


În cadrul şedinţei au mai fost examinate aspecte ce ţin de Programul de suport bugetar în domeniul energetic cu finanţare de la Uniunea Europeană, proiectele strategice mari din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, instrumentul de consolidare instituţională Twinning, proiectul Investiţii şi Servicii Rurale (RISP II), priorităţile de politici publice pentru anii 2012-2014 şi calendarul noului document de planificare strategică.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică a stabilit priorităţile de politici publice pentru anii 2012-2014. Acestea sînt grupate în şapte priorităţi: integrarea europeană, reintegrarea ţării, politică externă eficientă şi echilibrată, supremaţia legii, combaterea sărăciei şi servicii publice de calitate, creştere economică durabilă şi descentralizarea puterii.

Sursa: UNIMEDIA


Ikebane şi păpuşi japoneze la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie

Ikebane şi păpuşi japoneze la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie
Foto: fleurs-enrose.blogspot.com

La 10 martie, în incinta Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie din Moldova, va avea loc inaugurarea expoziţiei de ikebane şi păpuşi japoneze. 


La eveniment vor participa Angela Lobastov, preşedintele filialei Institutului de Ikebană Ikenobo şi Iamada Midori, profesor al Institutului de Ikebană Ikenobo din Kioto, Japonia.

Pentru vizitatori expoziţia va lucra începînd cu data de 11 martie până pe 14 martie 2011. Iar pe data de 11 martie, între orele 16.00-18.00 vor fi organizate lecţii de ikebană japoneză, susţinute de profesorul Iamada Midori.

Evenimentul este organizat de Ambasada Japoniei în Moldova şi Filiala Institutului de Ikebană Ikenobo din R. Moldova.

Sursa: UNIMEDIA


ONG-urile: Dacă avem aspirații europene, Legea privind Combaterea Discriminării este o necesitate

ONG-urile: Dacă avem aspirații europene, Legea privind Combaterea Discriminării este o necesitate
Foto: karadeniz-press.ro

Organizaţiile pentru drepturile omului din Republica Moldova salută aprobarea proiectului de Lege privind Prevenirea şi Combaterea Discriminării de către Guvern şi îndeamnă Parlamentul RM să-l adopte în urma consultărilor cu societatea civilă. Totodată ei îşi exprimă îngrijorarea faţă de cererile din partea anumitor grupuri ca Legea nediscriminare să fie retrasă de la vot. 


„Un studiu sociologic, efectuat în Moldova recent, arată percepţiile oamenilor de rând despre fenomenul discriminării. S-a evidenţiat că deseori sunt supuşi discriminării oameni cu dizabilităţi fizice şi mentale, minorităţi etnice şi sexuale, persoanele în vârstă şi femei. Este clar că legislaţia existentă nu este suficientă pentru combaterea discriminării. Astfel, Legea privind Prevenirea şi Combaterea Discriminării este o necesitate pentru Moldova”, se spune în declarația oficială, semnată de 6 organizații.

Potrivit notei informative a proiectului de Lege, aspiraţiile Republicii Moldova de integrare europeană, necesită ajustarea cadrului legislativ naţional la cel internaţional. „Aderând la anumite instrumente internaţionale (Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, CEDO) Republica Moldova şi-a asumat obligaţii primordiale de a respecta demnitatea şi drepturile omului pentru fiecare persoană ce se află sub jurisdicţia sa”, se spune în nota Ministerului Justiției.

Începând cu anul 2000 în statele membre ale Uniunii Europene, pe lângă prevederile destinate să asigure egalitatea de tratament între femei şi bărbaţi, se aplică o legislaţie antidiscriminare pentru a garanta niveluri minime de egalitate de tratament şi de protecţie pentru toţi cetăţenii care trăiesc şi muncesc în Europa. Aceste dispoziţii vizează garantarea aplicării unui tratament egal pentru toţi, indiferent de: origine rasială sau etnică, religie şi convingeri, handicap, orientare sexuală, vârstă.

Includerea în șirul de domeniii de discriminare a noțiunii de „orientare sexuală” a stârnit nemulțumirea multor organizații creștine din Republica Moldova, precum și a Partidului Popular Creștin Democrat. Potrivit lor, având o lege care îi va proteja, minoritățile sexuale vor încerca să-și afirme în mod agresiv practicile homosexuale, fapt ce ar putea aduce dupa sine legalizarea căsătoriilor între minoritățile sexuale.

Proiectul de Lege privind Prevenirea şi Combaterea Discriminării a fost avizat de Guvern și urmează a fi examinat în Parlament.

Sursa: UNIMEDIA


Un moldovean a încercat să scoată din Ucraina monede antice

Un moldovean a încercat să scoată din Ucraina monede antice
Poză simbol
Foto: npopamuseum.netfirms.com

La postul vamal Cuciurgan, agenții Serviciului de Securitate al Ucrainei împreună cu lucrătorii vamali au reţinut un cetățean al Republicii Moldova, care a încercat să scoată din Ucraina, nouă monede antice, pe care le-a ascuns în buzunarele hainelor, informează comunicatul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei.


Potrivit experţilor, printre obiectele confiscate, erau 9 monede de cupru din secolele IV-III î.Hr. şi o monedă de argint emisă în Imperiul Rus (1732), care prezintă valoarea istorică şi arheologică şi nu pot fi scoase de pe teritoriului Ucrainei.

Potrivit hotărârii instanței raionale de judecată a regiunii Odesa, contrabandistului îi va fi aplicată o amendă, iar monedele confiscate.

S-a constatat că, la sfârşitul anului trecut, persoana în cauză făcea naveta în Ucraina pentru achiziţionarea şi contrabanda a articolelor numismatice.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la odessa-daily.com.ua


Mozilla se pregăteşte să lanseze Firefox 4 RC

Mozilla se pregăteşte să lanseze Firefox 4 RC
Foto: Mozilla

Mozilla a scăpat de toate bug-urile din cea mai recentă versiune beta a browseru-ului Firefox 4 şi lucrează în prezent la Release Candidate. Potrivit rapoartelor, Mozilla va lansa versiunea RC pe 9 martie, însă dezvoltatorul încă nu a stabilit o dată sigură. Un purtător de cuvânt a declarat că Mozzila aşteaptă versiunea RC săptămâna viitoare. 


Dezvoltatorul Benjamin Smedberg a spus că Mozilla Firefox 4 va afecta Firefox Mobile 4, precum şi următoarea versiune Firefox 5.

Cu toate acestea, versiunea mobilă nu va fi gata împreună cu Firefox 4. Browserul mobil este bazat pe aceeaşi platformă ca şi versiunea completă, şi se va putea sincroniza cu setările, tab-urile şi marcajele pe desktop.

Sursa: ITStiri


72 milioane dolari SUA au intrat în Moldova în luna ianuarie 2011

72 milioane dolari SUA au intrat în Moldova în luna ianuarie 2011
Foto: basarabia91.net

În ianuarie 2011, în Moldova au intrat prin intermediul băncilor echivalentul a 72 milioane dolari SUA, transferaţi din străinătate de către persoanele fizice rezidente şi nerezidente. Această sumă este cu aproximativ 13,6% mai mare decât cea transferată în prima lună a anului 2010, arată datele BNM.


Din suma totală a transferurilor, de 72 milioane dolari SUA, aproximativ 84,7% au intrat prin Sisteme de Transfer internaţional de bani (STIB) utilizate în Moldova.

În ianuarie 2011, 49,4% din transferurile de mijloace băneşti realizate prin STIB au fost în dolari SUA, 40,9% - în euro şi 9,7% - în ruble ruseşti.

Amintim că în anul 2010, în Moldova au intrat prin intermediul băncilor 1,244 miliarde dolari SUA. Această sumă este cu aproximativ 5,24% mai mare decât cea transferată în anul 2009, arată datele BNM.

Sursa: UNIMEDIA


Au apărut pe piaţă castraveţi şi roşii autohtone. Vezi la ce preţ!

Au apărut pe piaţă castraveţi şi roşii autohtone. Vezi la ce preţ!
Foto: stirilocalemd.wordpress.com

La piaţa agricolă din Chişinău au fost expuse spre comercializare roşii şi castraveţi de origine autohtonă. Potrivit bursei agricole AgraVista, legumele sunt cultivate în Transnistria. 


Preţul roşiilor de seră este dublu faţă de producţia de import, iar castraveţii costă cu circa 15-20 lei/kg mai mult.

Amintim că, potrivit ultimelor date comunicate de AgraVista, preţul la castraveţii de import pe piaţa angro din Chişinău constituie 26 lei/kg.

Comercianţii din piaţă explică preţul mare la roşii şi castraveţi prin costurile energetice mari la cultivarea acestora în seră.

Sursa: UNIMEDIA


Politicon: Doar 6 femei în top 50 cei mai influenţi politicieni din luna februarie

Politicon: Doar 6 femei în top 50 cei mai influenţi politicieni din luna februarie
Colaj: UNIMEDIA

Reprezenatele sexului frumos din Republica Moldova sunt mai puţin active pe arena politică. Astfel explică directorul Centrului de analiză politică "Politicon", Anatol Țăranu, numărul mic de femei în top 50 cei mai influenţi politicieni ai lunii februarie 2011.


"Din păcate doamnele în politica moldovenească ocupă o poziţie pasivă, nu se manifestă plenar", afirmă Ţăranu, menţionând că în pentru prima dată printre cei 100 de politicieni apare viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, şi că aceasta deodată s-a clasat pe poziţia a 20-a, cea mai înalt plasată dintre femei.

Natalia Gherman a acumulat 117.5 din totalul de 240 de puncte. Următoarea clasată este prim-vicerector ULIM, liberala Ana Guţu cu 105 puncte la activ, fiind urmată la scurtă distanţă de vicepreşedintele Parlamentului, liberal-democrata Liliana Palihovici. Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, democrata Valentina Buliga ocupă locul 33, după ce a obţinut 99 de puncte. Liberala Corina Fusu, vicepreşedinta Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media intră în top pe locul 35, cu 97 de puncte. Ultima femeie care a reuşit să intre în top 50 este Maria Postoico, preşedinte al fracţiunii parlamentare a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, care s-a clasat pe locul 43, după ce a adunat 85 de puncte.

Din top 100 politicieni ai lunii februarie, mai făceau parte şi Irina Vlah, liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova în UTAG, Vitalia Pavlicenco, preşedinte al Partidului Naţional-Liberal, Zinaida Greceanîi, fost prim-ministru al RM - însă ele nu au intrat în top 50. Astfel doar 9 femei au reprezentat sexul frumos în acest tot, dintre care doar 6 s-au clasat în primii 50.

Sursa: UNIMEDIA

 


Victoriabank felicită femeile cu ocazia sărbătorii de 8 martie

Victoriabank felicită femeile cu ocazia sărbătorii de 8 martie
Foto: victoriabank.md

Cu prilejul frumoasei zile de 8 Martie, Victoriabank – Prima Bancă din Moldova, transmite sincere şi calde felicitări tuturor femeilor din Moldova. 


Fie ca viitorul apropiat să vă aducă prosperitate şi oportunităţi inedite, noi realizări personale, multă fericire, linişte sufletească, pace în familie, căldură în inimi, bucurie şi dragoste din partea celor apropiaţi. 

Publicitate

sursa: Unimedia

Lupu: Cu sprijinul UE, reformarea Republicii Moldova va continua

Lupu: Cu sprijinul UE, reformarea Republicii Moldova va continua
Foto: parlament.md

Vizita la Chişinău a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, este un semnal politic deosebit de important pentru noi, constituie un sprijin pentru continuarea reformelor începute. Declaraţii în acest sens au fost făcute ieri, 3 martie, de către preşedintele Parlamentului Marian Lupu, preşedinte interimar al Republicii Moldova, în cadrul întrevederii cu Catherine Ashton.


În cadrul dialogului Preşedintele a reiterat poziţia fermă a instituţiei prezidenţiale şi a Parlamentului de a realiza toate acţiunile orientate spre integrarea europeană a Republicii Moldova. Un pas real în această direcţie este procesul de negociere a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care a demarat deja, crearea Zonei de Liber Schimb şi Aprofundat ca parte integrantă a acestui acord, implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE şi a Programului Naţional pentru implementarea Planului de Acţiuni.

„Am făcut un schimb de opinii vizavi de situaţia politică din Republica Moldova şi am căzut de acord că atât actualul Parlament, cât şi Guvernul trebuie să-şi păstreze actuala formulă pentru o perioadă de patru ani. Numai în aceste condiţii putem realiza până la capăt toate cele preconizate cu structurile europene”, a spus Marian Lupu.

În opinia Catherine Ashton actuala conducere a Republicii Moldova a realizat multe acţiuni de succes într-o perioadă scurtă de timp şi a dat asigurări că Uniunea Europeană va acorda şi în continuare tot sprijinul eforturilor de integrare a statului nostru în familia europeană.

Preşedintele Marian Lupu a mai spus că prima vizită a Catherine Ashton în Moldova este una de succes şi că această vizită va impulsiona puternic relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Sursa: UNIMEDIA


Rihanna şi-a cumpărat două sacoşe de jucării de la un sexshop

Rihanna şi-a cumpărat două sacoşe de jucării de la un sexshop
Foto: images.dailyfill.com

Rihanna şi-a dat seama că celebritate înseamnă că poate lua ce e mai bun de la viaţă şi, prin urmare, face tot ceea ce îi trece prin cap chiar dacă este urmărită peste tot de paparazzi.


Aflata în Australia, Rihanna a dat efectiv iama într-un sexshop unde a petrecut mai multe zeci de minute. Interpreta a plecat din magazinul plăcerilor încărcată cu două sacoşe pline de... bunătaţi. Din păcate reporterii aflaţi la faţa locului nu au putut afla ce şi-a cumpărat Rihanna, cert este că aceasta părea foarte mulţumită la ieşirea din sexshop.

Singura explicaţie mai "decentă" pentru avântul de care a dat dovadă vedeta la sexshop ar fi că ea va folosi "cumpăraturile" în cadrul show-ului ei care nu este unul tocmai cuminte.

Sursa: tabu.ro


Iastrebciak: Primarul de la Corjova și consilierul local vor fi eliberați, dar să nu anticipăm lucrurile

Iastrebciak: Primarul de la Corjova și consilierul local vor fi eliberați, dar să nu anticipăm lucrurile
Reprezentantul Departamentului de Externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrebciak
Foto: president-pmr.gov.org

(UPDATE 14:02) „Evident că primarul de la Corjova și consilierul vor fi eliberați, dar haideți să nu anticipăm lucrurile. Mai rămân unele proceduri care nu au fost epuizate”, a declarat Iastrebciak acum câteva minute, la sfârșitul întrevederii cu Carpov. 


„Important e să nu acordăm acestui incident o tentă politică. În pofida caracterului pașnic al manifestației, declarat inițial, marșul de la Corjova s-a transformat în unul politic, cu defilarea simbolicii Republicii Moldova și însoțit de elemente huliganice”, a declarat reprezentantul Departamentului de Externe din regiunea transnistreană, Vladimir Iastrebciak, la sfârșitul întrevederii de astăzi.

La rândul său, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a declarat că a informat partea transnistreană despre poziția oficială a Republicii Moldova: „Am cerut identificarea unei soluții urgente pentru a elibera pe cei doi reținuți”, a declarat Carpov.

Menționăm că ieri, 3 martie, delegația moldovenească în Comisia Unificată de Control a părăsit ședința, în semn de protest împotriva reținerii celor doi cetățeni moldoveni.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov au discutat astăzi cu reprezentantul Departamentul de Externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrebciak. Potrivit Publika TV, întîlnirea celor doi, care are loc la sediul Misiunii OSCE din Capitală, a durat mai mult de o oră.

Amintim că primarul satului Corjova, Valeriu Miţul şi consilierul local Iurie Coţofană au fost arestaţi pe 2 martie, după slujba de comemorare a victimelor războiului de pe Nistru şi duşi la secţia de miliție din Dubăsari. Ulterior, aceştia au fost condamnaţi la 7 zile de arest.

Sursa: UNIMEDIA


7 trucuri pentru un somn liniştit

7 trucuri pentru un somn liniştit

Vrei să arăţi impecabil şi să ai un tonus bun în fiecare zi? Secretul este un somn odihnitor, care să ajute organismul să se revigoreze. Pentru ca stresul şi agitaţia de peste zi să nu te împiedice să-l obţii, ţine cont de sfaturile noastre!


1. Creează-ţi un orar şi respectă-l. Încearcă să-ţi fixezi o oră la care să te culci şi una la care să te trezeşti.

Astfel, îţi ajuţi organismul să aibă un ciclu normal de somn-veghe, să lupte cu insomnia şi cu starea de somnolenţă de peste zi. De preferat este să te culci până la miezul nopţii şi să dormi între 6 şi 8 ore pe noapte.

2. Evită băuturile energizante înainte de culcare

Dacă vrei un somn liniştit, evită ţigările, cofeină şi alcoolul, stimulenţi care te menţin trează multe ore după ce îi consumi. În caz că nu ştiai, cofeina se elimină dupa 8 ore din organism, timp în care efectele ei sunt încă active. 

Cât despre alcool, chiar dacă este considerat drept un sedativ pentru ca te ajuta să adormi mai uşor, spre dimineaţă te trezeşti mai des şi pot aparea şi coşmaruri. Chiar dacă o ţigară te ajută să te relaxezi nicotină te va trezi de mai multe ori în timpul nopţii.

3. Nu mânca prea mult înainte să te aşezi în pat

De preferat este să nu mai mânânci cu cel puţin două ore înainte de culcare. Însă dacă nu te poţi abţine, poţi bea o cană de lapte cu miere, un ceai de muşeţel, sau poţi lua o gustare. Un iaurt sau un fruct (un măr, o banană) sunt perfecte.

4. Creează-ţi o rutină de relaxare

Dacă ai probleme cu somnul, încearcă să-ţi creezi o rutină care să-i transmită corpului tău că este timpul să adoarmă. Fie că faci o baie fierbinte, fie că citeşti sau asculţi muzică relaxantă, un obicei menţinut pe termen lung te va ajuta să lupţi cu insomnia şi să adormi mult mai uşor.  

5. Fără televizor în dormitor

Asociind statul în pat cu urmăritul emisiunii preferate la TV poate întârzia venirea lui Ene pe la gene.

6. Nu abuza de exerciţiile fizice seara

Ar fi de preferat să faci sport dimineaţa sau după amiaza şi mai ales în aer liber.

7. Spune NU meselor copioase seara

Preferă gustările, evită alimentele bogate în proteine (ex carne). Exemplul bun ar fi produsele lactate (un iaurt sau un pahar cu lapte). În plus, acestea conţin un aminoacid: L-triptofan ce a dovedit ca induce somnul.

Republica Moldova, calificată drept o țară proeuropeană de "Grupul de la Vişegrad"

Republica Moldova, calificată drept o țară proeuropeană de
Foto: parlamentultinerilor.md

V4 salută angajamentul guvernelor pro-europene în Republica Moldova şi Georgia pentru a avansa negocierile privind Acordul de Asociere.


Joi, pe 3 martie, Bratislava a găzduit o conferinţă a miniştrilor de externe din "Grupul de la Vişegrad" (V4). La conferință au participat Karel Schwarzenberg (Republica Cehă), secretarul de stat Nicholas Dovgelevich (Polonia), Janos Martonyi (Ungaria) şi Mikulas Dzurinda (Slovacia), precum și ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.

Întâlnirea a fost dedicată participării ţărilor V4 în "Parteneriatul Estic". Participanţii la conferinţă au reafirmat disponibilitatea lor să sprijine politic ţările care fac parte din program. Aceștea s-au întâlnit cu reprezentanţii din Armenia, Georgia, Moldova, Ucraina şi Belarus.

"Grupul de la Vişegrad" a sugerat Ucrainei să finalizeze negocierile privind Acordul de comerţ liber aprofundat şi comprehensiv (Deep and Comprehensive Free Trade Area - DCFTA). 

V4 a salutat angajamentul guvernelor pro-europene în Republica Moldova şi Georgia pentru a avansa negocierile privind Acordul de Asociere şi să înceapă negocierile cu privire la DCFTA. Guvernele din Armenia şi Azerbaidjan au fost încurajate să înceapă negocierile privind Acordul de Asociere, iar guvernului din Belarus i s-a cerut eliberarea imediată a prizonierilor politici şi să pună capăt represiunilor politice şi hărţuire a opoziţiei, mass-media independente şi societății civile.

Grupul de la Visegrád, sau V4, este o organizație de cooperare formată din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, fiind similară uniunii economice vest-europene Benelux.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la mzv.sk


200 ore de muncă în folosul comunității pentru că a condus beat o motocicletă

200 ore de muncă în folosul comunității pentru că a condus beat o motocicletă
Foto: click.ro

Un motociclist va munci 200 ore în folosul comunităţii pentru că a condus mijlocul de transport în stare de ebrietate avansată. 


Potrivit Procuraturii Generale, la solicitarea procurorilor, instanţa de judecată l-a privat pe bărbat de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de 3 ani.

În octombrie 2010, inculpatul a fost oprit de un agent de poliţie şi condus la expertiza medicală a sângelui.

Rezultatele au confirmat prezenţa unei mari cantităţi de alcool în sângele motociclistului.

Sursa: UNIMEDIA


Bombă în Anglia: Kolo Toure a fost suspendat pentru dopaj!

Bombă în Anglia: Kolo Toure a fost suspendat pentru dopaj!
Kolo Toure
Foto: mcfc.co.uk

Apărătorul ivorian al lui Manchester City, Kolo Toure, a fost depistat pozitiv cu o substanţă interzisă în fotbal potrivit The Sun.


Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al clubului, care a spus că Toure a fost suspendat până la finalizarea anchetei.

"Federaţia ne-a informat că Toure a fost testat după un meci şi depistat pozitiv. Ca urmare, e suspendat din orice activitate a primei echipe sau a clubului, până la finalizarea demersurilor legale", a declarat purtătorul de cuvânt al echipei Mancster City.

Dacă se confirmă acuzaţia de dopaj , Kolo Toure ar putea fi suspendat pe o perioadă de doi ani. 

Kolo Toure, care va împlini 30 de ani pe data de 19 martie, a ajuns la Manchester City de la Arsenal Londra în 2009, contra sumei de 16,3 milioane de euro, evoluând în 49 de jocuri, răstimp în care a izbutit un gol. De menţionat că jucătorul este al doilea căpitan al "cetăţenilor", după argentinianul Carlos Tevez.

Fundaşul are în palmares 85 de selecţii în echipa naţională a Coastei de Fildeş, pentru care a înscris de patru ori. La Arsenal, cu care a câştigat titlul în 2004, Cupa Angliei în 2003 şi 2005, şi a bifat o finală de Liga Campionilor în 2006, a jucat în 226 de partide, înscriind 9 goluri. Kolo Toure este încă o afacere profitabilă făcută de managerul Arsene Wenger, care l-a cumpărat pentru 150.000 de lire sterline de la formaţia ASEC Mimomas, din Abidjan, şi la vândut la Manchester City contra unei sume de peste 110 ori mai mare.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la realitatea.net

 


65.000 de Mazda 6 sunt rechemate în service din cauza unor păianjeni care trăiesc în motor

65.000 de Mazda 6 sunt rechemate în service din cauza unor păianjeni care trăiesc în motor
Foto: thetruthaboutcars.com

Mazda recheamă în service 65.000 de automobile Mazda 6 din America de Nord şi Centrală, suspectând prezenţa unor păianjeni în sistemul de ventilaţie, care ar putea să producă încendii, informează BBC.


Un purtător de cuvânt al Mazda a anunţat că mai mulţi dealeri au descoperit 20 de cazuri în care o conductă de ventilaţie de la motor era blocată de pânzele unor păianjeni, ceea ce creştea presiunea în rezervorul de benzină, crescând riscul apariţiei unor fisuri sau chiar declanşarea unor incendii.

Autovehiculele vor fi verificate, curăţate şi li se va instala un arc care va bloca accesul păianjenilor.

Reprezentanţii Mazda susţin că, până acum, nu au fost înregistrate incidente cauzate de pânzele păianjenilor.


 
Știri
Templates Novo Blogger