Presa rusă: Ucraina ar putea cere preț mai mic la gaz pentru a accepta Rusia în OMC

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Presa rusă: Ucraina ar putea cere preț mai mic la gaz pentru a accepta Rusia în OMC
Foto: en.rian.ru

Ucraina are mai puțin de o săptămână până la 10 noiembrie pentru a începe discuţiile cu Rusia, şi, eventual, să blocheze procesul de aderare a Federației Ruse la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Despre aceasta au relatat surse confidențiale din cadrul OMC pentru agenția de presă ITAR-TASS. Mai mult decât atât, Rada Supremă a Ucrainei a inclus în agendă un proiect "privind crearea unui grup de lucru care va examina aderarea Rusiei la OMC." 

Potrivit prim-viceprim-ministrului ucrainean, ministru al Dezvoltării Economice şi Comerţului din Ucraina, Andrei Kliuiev, pentru permisiunea de aderare a Rusiei la OMC Ucraina ar putea cere reducerea preţului la gaz. 


Potrivit aceleiași surse, deşi este posibil ca o ţară să se opună acordării statutului de membru pentru Federaţia Rusă, șansele că i se va refuza aderarea la OMC sunt foarte mici, asta deoarece anterior în istoria acestei organizaţii astfel de cazuri nu au avut loc. Oricum, teoretic, Ucraina are îndeajuns timp pentru a soluționa toate probleme cu Federația.

Totodată, șeful delegaţiei ruse la negocierile privind aderarea Rusiei la OMC, Maxim Medvedkov, a declarat că "până în ultimul moment, orice se poate întâmpla." Potrivit acestuia, până în prezent Ucraina nu a înaintat nici o pretenţie.

UNIMEDIA reamintește că până de curând, cel mai mare obstacol în calea aderării Federației Ruse la OMC a fost Georgia. Totuși, aceasta a cedat presiunilor Uniunii Europene privind aderarea Federației Ruse la Organizația Mondială a Comerțului.

R. Moldova nu a negociat deocamdată un preț pentru gazele rusești, care vor fi livrate începând cu 1 ianuarie 2012.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: