Premierul grec a demisionat: Alegeri anticipate în Grecia

luni, 7 noiembrie 2011

Premierul grec a demisionat: Alegeri anticipate în Grecia
Premierul grec
Foto: realitatea.net

Premierul grec, Giorgios Papandreou, şi liderul opoziţiei de dreapta Antonis Samaras au ajuns duminică seara la un acord privind formarea unui Guvern de uniune naţională, care nu va fi condus de actualul prim-ministru. Două delegaţii din cadrul Pasok (socialişti) şi Noua Democraţie (dreapta) au convenit că "data cea mai potrivită pentru alegerile" anticipate este "19 februarie", scrie realitatea.net.


Potrivit sursei, un "acord" a fost găsit duminică seara între principalele două partide politice din Grecia pentru "formarea unui nou Guvern, care nu va fi condus de actualul prim-ministru Giorgios Papandreou", se arată într-un comunicat al preşedinţiei Republicii.

Noul Guvern va fi însărcinat cu "implementarea planului european anticriză" înaintea "viitoarelor alegeri", a precizat comunicatul, adăugând că Samaras şi Papandreou vor avea noi discuţii luni pentru a desemna un nou prim-ministru şi a stabili componenţa Guvernului.

Premierul grec, Georgios Papandreou, a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Miniştri pentru duminică după-amiază, după întrevederea pe care liderul principalului partid grec de opoziţie Antonis Samaras a avut-o cu preşedintele Karolos Papoulias, informează EFE.

Şeful statului l-a convocat pe liderul conservator pentru a examina posibilitatea formării unui guvern de uniune naţională, cu participarea tuturor forţelor politice, care să aplice măsurile recent convenite la Bruxelles cu privire la salvarea financiară a Greciei.

Antonis Samaras a insistat sâmbătă asupra desfăşurării de alegeri anticipate în luna decembrie. Liderul opoziţiei elene de dreapta Antonis Samaras a declarat duminică, după întrevederea avută cu preşedintele Karolos Papoulias, că premierul grec Georgios Papandreou trebuie să demisioneze pentru a debloca situaţia în ceea ce priveşte găsirea unei soluţii pentru rezolvarea crizei politice, informează AFP. "Atât timp cât Papandreou nu decide ce va face, el este un obstacol în calea oricărei soluţii. Eu sunt decis să-mi aduc sprijinul, dacă el demisionează totul îşi va urma cursul', a lansat Samaras, presat de Georgios Papandreou să contribuie la formarea unui guvern de uniune naţională pentru a salva ţara din criză.

'Nu sunt legat de scaunul puterii', a declarat la rândul său premierul Papandreou, care a obţinut recent votul de încredere al parlamentului.

Comisia Europeană consideră că 'opţiunea ideală' pentru Grecia ar fi un guvern de uniune naţională, rezultat al negocierilor începute de premierul Georgios Papandreou, a declarat sâmbătă, pentru EFE, Patrizio Fiorilli, purtător de cuvânt al executivului comunitar.

'Preşedintele (Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso) consideră că opţiunea ideală este un guvern de uniune care să fie capabil să aplice cât mai repede măsurile adoptate la summitul din 26 octombrie', a spus Fiorilli.

Cele două partide politice principale din Grecia, care au ajuns duminică seara la un acord politic pentru a forma un Guvern de unitate naţională, au convenit că 19 februarie este data cea mai potrivită pentru organizarea alegerilor anticipate, a anunţat Ministerul elen de Finanţe.

0 Comments: