„O democrație este mai puternică cu cât este în stare să-i protejeze pe cei mai vulnerabili”, declarație

vineri, 4 noiembrie 2011

„O democrație este mai puternică cu cât este în stare să-i protejeze pe cei mai vulnerabili”, declarație

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, s-a aflat într-o vizită de patru zile în Republica Moldova. La finele acesteia, Pillay a susținut o conferinţă de presă, în cadrul căreia s-a împărtățit cu impresiile sale despre republica Moldova.


Aceasta s-a arătat îngrijorat de condițiile economice din țară. „Am văzut cu ochii mei sărăcia și condițiile materiale proaste în care mulți moldoveni trăiesc. Problemele ce țin de salarii mici și infrastructura publică proastă au implicări serioase asupra realizării eficiente a drepturilor economice și sociale”, a punctat comisarul.

Ea a salutat strategia de reformă a sectorului justiției, care a fost aprobată în prima lectură ieri de către Parlament. Potrivit lui, o justiție mai bună și total independentă este esențială pentru protecția și promovarea drepturilor omului în toate domeniile.

„Traficul fiinţelor umane, în special al femeilor şi fetelor, rămâne o preocupare majoră în Moldova, în ciuda eforturilor evidente ale Guvernului de a combate acest fenomen. Este clar că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a aborda această nenorocire care distruge atât de multe vieţi, inclusiv urmărirea penală a acestor infractori, indiferent de faptul cine sunt şi cât de puternici pot fi”, a menționat Navi Pillay.

Mesajul acesteia pentru Guvern și public este ca diversitatea este una dintre cele mai importante valori. „O democrație este mai puternică cu cât este în stare să-i protejeze pe cei mai vulnerabili. Această lege va elabora normele, care deja stau la baza Constituției Moldovei, pentru a asigura că toți oamenii se bucură de aceeași demnitate și același respect în drepturile sale fundamentale”, a precizat comisarul ONU pentru Drepturile Omului.

„Sper să aud despre eforturile reînnoite ale Guvernului și Paramentului și a altor sectoare de reafirmare a mesajului despre asigurarea drepturilor omului pentru toți.  Aștept cu nerăbdare să aud despre schimbările pozitive de aici în viitor astfel încît să împărtășesc exemplul excelent al Moldovei cu lumea întreagă”, a concluzionat diplomatul.

În cadrul vizitei, ea a avut un șir de întrevederei cu înalţi oficiali ai Republicii Moldova, inclusiv cu preşedintele interimar, prim-ministrul şi alţi miniştri, oficiali din domeniul justiţiei şi membri ai Parlamentului. De asemenea, înaltul oficial ONU va vizita regiunea transnistreană. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: