Întâlnire la Tiraspol: Prima întrevedere să nu fie ultima!

luni, 7 noiembrie 2011

Întâlnire la Tiraspol: Prima întrevedere să nu fie ultima!
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Delegația formată din reprezentații ţărilor garante, mediatorilor şi observatorilor în reglementarea problemei transnistrene a avut la 5 noiembrie o întrevedere cu conducerea nerecunoscutei rmn în frunte cu așa zisul ministru de externe, Vladimir Iastrebciak.


Din delegație au făcut parte reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Giedrius Čekuolis, reprezentantul special al Rusiei pe problema transnistreană, Serghei Gubarev, reprezentantul special al Ucrainei în procesul de reglementare transnistreană, Igor Harcenko, șeful delegatiei UE în Moldova, Dirk Schuebel și asistentul adjunct al secretarului de stat american, Daniel Russell, anunță administrația de la Tiraspol.

Potrivit lui Iastrebciak, Transnistria este pregătită pentru începerea negocierilor în formatul "5+2". "Important este ca prima întrevedere să nu fie ultima," a declarat acesta.

Totodată, șeful delegației transnistrene s-a lăudat că eliberarea lui Ilie Cazac a fost un pas întreprins pentru normalizarea relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului. "Această decizie a fost luată în baza cererii de grațiere depusă de Cazac. Spre deosebire de Chișinău, care folosește activ acest eveniment, noi nu am făcut niciodată din decizia dată PR politic", a spus Iastrebciak.

Pe de altă parte, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Giedrius Čekuolis, a anunțat că spre sfârșitul lunii noiembrie, reprezentanţii ţărilor garante, mediatorilor şi observatorilor vor conveni asupra unui plan unic de reglementare transnistreană pe care-l vor prezenta părţilor. "Nu trebuie să credem că după reluarea negocierilor în formatul "5 +2" progresul va fi unul extrem de rapid. Acest proces nu este teatru sau o cursă de maşini. Avem multe întrebări de discutat. Sunt totuși optimist că vom avea progrese în cadrul acestor negocieri," a declarat oficialul european.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: