Grecia. Referendum pentru planul de salvare

marți, 1 noiembrie 2011

Grecia. Referendum pentru planul de salvare
Georges Papandreou, prim-ministrul Greciei
Foto: AP

Grecia va organiza un referendum pe tema noului acord european de susţinere financiară a ţării, anunţă premierul grec, Georges Papandreou, citat de AFP. „Vom respecta voinţa poporului grec”, a declarat Papandreou în cursul unei întâlniri cu membrii grupului parlamentar socialist.


De altfel, premierul grec a declarat că va solicita şi votul de încredere al Parlamentului pe tema acordului european asupra datoriei suverane a Greciei.

„Oare grecii acceptă noul acord sau nu? Dacă nu îl vor, nu va fi adoptat”, avertizează primul-ministru elen.

„Dacă va fi un referendum, putem considera în mod rezonabil că grecii ar putea să nu accepte măsurile de austeritate. Putem trage concluzia că aceasta va prăbuşi întregul pachet de cărţi de joc", a comentat Howard Wheeldon, analist senior la firma BGC Partners de la Londra. În opinia analiştilor, organizarea unui referendum - primul în ultimii aproape 40 de ani, probabil la începutul anului viitor - este consternantă, în condiţiile în care cel mai recent sondaj de opinie a arătat că majoritatea grecilor (60%) privesc nefavorabil acordul de la Bruxelles. 

Primele reacţii la anunţul surpriză au mers de la acuzaţii că Papandreou joacă viitorul ţării şi predicţii de faliment, până la îndoieli privind legalitatea referendumului şi declaraţii ale unor parlamentari potrivit cărora un vot negativ ar obliga la demisia premierului şi alegeri anticipate. 

„Este greu de prezis ce se va întâmpla dacă grecii resping planul. Va fi suficient de rău pentru Uniunea Europeană şi mai ales pentru zona euro, dar va fi mult mai rău pentru Grecia”, consideră Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru economie. „În scenariul unui vot negativ, Grecia ar declara imediat faliment. Nu îi văd rămânând în zona euro”, estimează Pissarides. 

Ultima dată când în Grecia a avut loc un referendum a fost în decembrie 1974, când cetăţenii au votat pentru abolirea monarhiei, la scurt timp după prăbuşirea dictaturii militare. 

Sursa: UNIMEDIA cu referire la agerpres.ro


0 Comments: