(video, foto) Susţinătorii lui Timoşenko au protestat împotriva deciziei judecătorești

marți, 11 octombrie 2011

(video, foto) Susţinătorii lui Timoşenko au protestat împotriva deciziei judecătorești
Foto: lb.ua

Susţinătorii fostului premier ucrainean şi lider al partidului de opoziție, Iulia Timoşenko, au organizat un miting de protest în centrul Kievului împotriva sentinței, potrivit lor ilegale, pronunțate de Judecătorul, Rodion Kireev în dimineața zilei de azi. În urma protestelor, cel puțin șapte persoane au fost arestate.

Pe pagina electronică a lui Timoşenko a fost făcută publică declarația, potrivit căreia, fostul premier al Ucrainei nu intenționează să părăsească țara cu toate că are posibilitatea să solicite azil politic în străinătate.


Condamnarea liderului de opoziție al Ucrainei a provocat mai multe reacții negative atât din partea occidentului, cât și din partea Federației Ruse.


Statele Unite s-au arătat îngrijorate de condamnarea fostului premier ucrainean, și consideră că acesta ar putea avea motivaţii politice. Totodată, autoritățile de la Washington au cerut revizuirea deciziei pronunțate marți.

Uniunea Europeană în persoana Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, este "profund dezamăgită" de acuzațiile aduse lui Timoșenko. În adresarea sa, oficialul european a sugerat că dacă situaţia nu se ameliorează, Ucraina riscă "consecinţe importante", în special ce ține de încheierea acordului de asociere UE-Ucraina.

Pe de altă parte, premierul rus, Vladimir Putin s-a arătat nedumerit de decizia Tribunalului de la Kiev. "Chiar, nu înţeleg pentru ce i s-au dat şapte ani de închisoare", a declarat acesta, aflat într-o vizită la Beijing. "Să pui sub semnul întrebării acordurile semnate între Federația Rusă și Ucraina în urma negocierilor, este contraproductiv și periculos", a subliniat oficialul rus.

La rândul său, Ministerul ucrainean de Externe susţine că autorităţile executive ale ţării nu au influenţat în niciun fel sistemul judiciar independent. "Timp de mai mulţi ani, Iulia Timoşenko a încercat să se pună mai presus decât legislația şi adevărul. Cu toate acestea, încercarea sa de a se pune mai presus de lege a fost suprimată de hotărârea judecătorească adecvată", se spune în comunicatul de presă al Ministerului.

Condamnarea ex-premierului, Iulia Timoșenko, va complica procesul de integrare europeană a Ucrainei, a recunoscut preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici. "Verdictul pronunțat astăzi este cu siguranță un incident nefericit, care va împiedică procesele de integrare europeană a Ucrainei",  a declarat Ianukovici în cadrul unui briefing de presă.

UNIMEDIA amintește că Iulia Timoșenko a fost condamnată la 7 ani de privațiune de libertate, termen ce coincide cu pedeapsă cerută de procurori.  Ea a fost obligată să achite 187 milioane dolari, suma prejudiciului estimat în urma contractelor de livrare a gazelor naturale, încheiate cu Rusia. Cel care urmează să primească banii este compania „Naftogaz”.










Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: