(video) Chirtoacă „a momit” peștele înapoi în lacul Valea Morilor

marți, 11 octombrie 2011

(video) Chirtoacă „a momit” peștele înapoi în lacul Valea Morilor
Foto: UNIMEDIA

Începând de astăzi și până în toamna anului viitor, pescuitul în lacul „Valea Morilor” este strict interzis. Asta după ce, în bazinul acvatic a fost adusă o tonă de pește care urmează să „curețe” lacul de iarbă și stuf. Peștele este o donație din partea Asociației Vânătorilor și Pescarilor, cu ocazia Hramului Chișinăului. 

În lac va înota mai multe specii de pește, printre care crap, amur alb și negru, fitofag, novac și șalău. În această toamnă la Valea Morilor va mai fi adusă încă o tonă jumătate de pește, iar la primăvară alte trei tone.


„Peștele a fost adus de departe, tocmai de la Gura Bîcului, cam 70 de km de aici. Sunt mai mult de 5 specii de pești - crap, amur alb, novac, șalău. În total, în lacul de la Valea Morilor vor fi aduse mai mult de 10 specii diferite. Pentru că nivelul apei este scăzut noi o să aducem treptat peștele. Acum o tonă, mai ducem acum toamna încă 1,5 tone, restul - 3 tone, deja la primăvară”, a menționat Oleg Ciocoi, președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor.

Restul peștelui va fi cu plată. Două tone și jumătate de pește costă circa 100 mii lei. Însă, pescarii vor trebui să-și strângă undița -  o patrulă a poliției va supraveghea zona în fiecare zi. 

„Această tonă de pește o să ajute să fie revitalizată mai repede zona. Vegetația, flora și faună vor intra într-un echilibru firesc. După 5 ani de zile, peștele revine acasă”, a declarat primarul general Dorin Chirtoacă.

UNIMEDIA amintește că în 2006, tot peștele din lacul „Valea Morilor” s-a sufocat din lipsă de oxigen. Lucrările de curăţare a lacului din Parcul „Valea Morilor” au început în octombrie 2006. Intervenţia în zona acvatică a început în lipsa unui proiect de execuţie şi fără ca în buget să fie prevăzute surse financiare necesare. La scurt timp, după ce a fost evacuată apa din lac, lucrările au fost stopate. Mai târziu, peste 2 ani, Primăria Chişinău a revenit la acest proiect, iar lucrările au fost reluate.

Acum lucrările de reabilitare se află la etapa a patra, cea finală.  Apa în bazin urmează să se acumuleze pe cale naturală. Până acum, pentru „reînvierea” lacului s-au cheltuit peste 50 milioane de lei.



Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi 


0 Comments: