UNESCO recunoaște Palestina. Israelul respinge decizia organizației

luni, 31 octombrie 2011

UNESCO recunoaște Palestina. Israelul respinge decizia organizației
Foto: Reuters

Palestina a devenit astăzi membru cu drepturi depline al UNESCO, după un vot organizat în afara conferinței generale de această agenție a Națiunilor Unite pentru educație, știință și cultură. Ministerul de Externe de la Ierusalim a afirmat că Israelul respinge decizia Adunării Generale a UNESCO privind primirea Palestinei ca membru deplin al organizației. În același timp, Israelul avertizează că va reconsidera colaborarea sa cu UNESCO.


 „Este o manveră palestiniană unilaterală care nu va aduce nicio schimbare, dar ar putea afecta pe viitor posibilitatea ajungerii la un acord de pace”, susține ministerul de Externe israelian.

Franța a anunțat că a votat în favoarea acestei aderări, alături de Rusia, China, India, Brazilia și Africa de Sud. Împotrivă s-au pronunțat SUA, Canada și Germania.
Până în prezent, autoritatea palestiniană a beneficiat de statutul de observator, relatează „Le Figaro”.

Statele Unite au amenințat că în cazul unui vot pozitiv, își vor suspenda contribuția financiară către agenția ONU, reducând astfel bugetul total cu 22%.Dintre cele 174 de state care și-au exprimat votul, 107 au fost în favoarea aderării, 14 s-au opus, iar peste 40 s-au abținut, potrivit BBC.

„Primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline va ridica numărul statelor membre ale UNESCO la 195”, a precizat UNESCO într-un comunicat, imediat după vot.Reprezentantul Israelului a declarat, după vot, că decizia luată astăzi ”este o tragedie pentru UNESCO” și ”un mare deserviciu adus dreptului internațional”, potrivit CNN.

UNESCO a adoptat acum versiunea Science Fiction a realității, prin admiterea unui stat non existent la organizația de știință”, a precizat reprezentantul Israelului.De asemenea, reprezentantul SUA a subliniat că Statele Unite  ”nu pot accepta o admitere prematură” a Palestinei la această organizație.

Votul de azi vine după ce, luna trecută, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a remis ONU o cerere pentru recunoaşterea statului palestinian.

Sursa: evz.ro


0 Comments: