Transparency International: Directorul CCCEC trebuie numit de Parlament la propunerea Guvernului

luni, 10 octombrie 2011

Transparency International: Directorul CCCEC trebuie numit de Parlament la propunerea Guvernului
Foto: CCCEC

Transparency International consideră că directorul Centrului pentru Combaterea Corupției și Crimelor Economice ar trebui să fie numit de Parlament la propunerea Guvernului. Despre aceasta a declarat, astăzi, 10 octombrie, Liliana Carasciuc, director Transparency International.


Potrivit sursei citate, dacă Centrul anticorupție va trece sub control parlamentar după cum prevede Strategia de reformare a CCCEC, instituția ar putea să se afle sub presiunea și controlul politicienilor.


Totodată, reprezentanții Transparency International Moldova au venit cu mai multe recomandări vizavi de proiectul Strategiei de reformare a CCCEC. Astfel, experții consideră că Centrul anticorupție ar trebuie să verifice declarațiile pe venit ale funcționarilor publici pentru a combate actele de corupție. 

În opinia experților de la Transparency International, CCCEC trebui să se ocupe doar de combaterea corupției, iar celelate competențe să revină Ministerul Afacerilor Interne sau Procuraturii. De asemenea, instituția trebuie demilitarizată, iar cerințele față de angajați să devină mai drastice.

UNIMEDIA menționează că proiectul Strategiei de Reformare a CCCEC a fost eleborat după recomandările ONU cu particparea experților internaționali. Proiectul presupune că instituția să treacă sub control parlamentar, iar candidatura la funcția de director să fie selectată prin concurs.

În același timp, proiectul presupune ca crimele economice, dar și controlul și revizia să treacă în competența altor autorități de drept.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: