Ședința CMC, din nou amânată: Consilierii nu pot împărți comisiile de specialitate

vineri, 21 octombrie 2011

Ședința CMC, din nou amânată: Consilierii nu pot împărți comisiile de specialitate
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Nici astăzi consilierii din cadrul Consiliului municipal Chișinău nu s-au putut înțelege cu privire la repartizarea comisiilor de specialitate. După lungi dispute, liderii fracțiunilor s-au întrunit pentru a discuta, iar la final au anunțat că ședința CMC de astăzi, 21 octombrie, a fost amânată pentru 3 noiembrie la solicitarea comuniștilor. Fracțiunea PCRM a solicitat timp pentru a se consulta și pentru a definitiva cererile sale.

Partidul Liberal a propus un mod de repartizare „echitabil” și „proporțional”, în opinia lor. Fiecărei fracțiuni ar urma să-i revină președinția a câte o comisie importantă și, respectiv, majoritatea membrilor în acea comisie. PL insistă să dețină Comisia economie, buget și finanțe; PLDM - Comisia juridică și PCRM - Comisia pentru construcții, arhitectură și resurse funciare. Restul comisiilor, ar reveni comuniștilor și raportul ar fi 5 la 2.


Consiliul municipal Chișinău dispune de 7 comisii speciale: Comisia juridică (7 membri), Comisia pentru buget, economie și finanțe (7 membri), Comisia pentru ecologie și gospodărie locativ-comunală (7 membri), Comisia pentru energetică, servicii tehnice, transport și comunicații (7 membri), Comisia pentru construcții, arhitectură și resurse funciare (9 membri),  Comisia pentru educație și ocrotirea sănătății (7 membri), Comisia pentru protecția socială, culturală, mass-media și relații interetnice (7 membri).

De cealaltă parte, PCRM este gata să cedeze președinția în 3 comisii, cu condiția că vor avea majoritate în toate comisiile. Comuniștii urmează să analizeze propunerea liberalilor și să vină cu un răspuns.

Totodată, PL a propus crearea unui Birou Permanent al CMC. „Deocamdată, niciuna din fracțiuni nu are majoritate în Consiliu. De aceea am decis ca propunerile și ordinea de zi să fie aprobată prin consens la un Birou Permanent al CMC”, a declarat Chirtoacă.

Liberalii consideră că este nevoie de crearea unui Birou Permanent al CMC pentru examinarea și aprobarea proiectelor ordinii de zi a ședințelor. Din partea fiecărei fracțiuni vor fi delegați câte doi consilieri. Primarul general face parte din oficiu din Birou.

Deși salută crearea Biroului, consilierii comuniști nu sunt de acord cu repartizarea delegaților. „Eu am propus să nu fie unul neformal, ci formal. Să fie reprezentat echitabil fiecare formațiune. Să nu fie câte unul de la fiecare, ci după numărul de mandate”, a subliniat Boris Golovin, președintele fracțiunii PCRM din CMC. În prerogativele Biroului ar intra examinarea și aprobarea ordinei de zi. Ședințele biroului vor avea loc cu cel puțin 7 zile înainte de ședința CMC și vor fi deschise pentru mass-media.

UNIMEDIA precizează că astăzi, consilierii locali s-au întrunit în ședință pentru a aproba formarea comisiilor de specialitate a CMC. Comuniștii urmau să propună membri pentru componența nominală a comisiilor, conducerea comisiilor și să decidă dacă va fi sau nu creat un birou permanent neformal.


Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi 


0 Comments: