Raportul Comisiei „Cazinourilor”: Ioniță și-a depășit atribuțiile de serviciu

joi, 13 octombrie 2011

Raportul Comisiei „Cazinourilor”: Ioniță și-a depășit atribuțiile de serviciu
Veaceslav Ioniță
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Președintele Comisie parlamentare Economie, Buget și Finațe, Veaceslav Ioniță și consultantul parlamentar Andrei Conișescu și-au depășit atribuțiile de serviciu, acceptând introducerea amendamentului deputatului PL Veaceslav Untilă în textul Legii Cazionurilor. Aceasta este una din constatările comisiei parlamentare de anchetă, responsabilă pentru elucidarea circumstanțelor promulgării legii ce conține erori, și care a dus la prejudicierea bugetului de stat cu 6 milioane de lei. 

Potrivit raportului comisiei, prezentat astăzi în Parlament, Ioniță și-ar fi depășit atribuțiile atunci când și-a permis să răspundă din numele Parlamentului la scrisoarea Guvernului. Textul scrisorii, pregătit de consultant și semnat de președintele comisiei parlamentare Economie, Buget și Finațe, confirmă că amendamentul la Legea Cazinourilor a fost introdus legal, prin votul deputaților și corespunde politicii promovate de Guvern.


Comisia de anchetă nu poate spune, însă, dacă Ioniță și Conișescu au acționat prin colaborare, și asta pentru că ambii ar fi dat declarații evazive. De asemenea, s-a constatat că fostul vicepreședinte al Parlamentului, Serafim Urechean, a încălcat Regulamentul Parlamentului, pentru că a admis ca în cadrul ședinței Parlamentului să se intervină cu un amendament la o lege care deja a fost votată.

În raport se spune că unul din factorii care a dus la promulgarea unei legi cu erori este organizarea nesatisfăcătoare a activității Parlamentului, de care a fost responsabil speakerul Mihai Ghimpu și secretarul general al Parlamentului, Adrian Fetescu. Totodată, s-a concluzionat că prin contrasemnarea textului final al legii, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a dat dovadă de iresponsabilitate în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

„Asta fost greșeala mea să semnez o scrisoare în locul dlui Ghimpu. Textul scrisorii este pregătit de consultant. Răspunsul urma să ajungă la Guvern pe 30 septembrie. Era deja 4 octombrie, ziua mea, cînd mi s-a adus această scrisoare. A fost sinceritatea, naivitatea mea - nu era frumos ca speakerul să trimită o scrisoare întârziată. Și am semnat doar eu, în calitate de președinte a comisiei, ceea ce nu este corect și ceea ce m-a costat scump. Era ziua mea, eram fericit și am vrut să fac lucru bun”, a declarat Ioniță acum câteva săptămâni.

Astfel, comisia de anchetă recomandă Parlamentului examinarea chestiunii privind demiterea lui Veacelsav Ioniță din funcția de președinte al Comisiei Economie, Buget și Finanțe, îmbunătățirea activității Aparatului Parlamentului și delimitarea responsabilităților, precum și admonestarea funcționarilor implicați.

Raportul urmează a fi remis Procuraturii Generale, care va stabili cine sunt vinovații. Din comisia de anchetă au făcut parte deputații PCRM - Zinaida Chistruga, Artur Reşetnicov, Oleg Reidman, Anatolie Zagorodnîi; PLDM - Simion Furdui, Tudor Deliu şi Iurie Apostolache; PD - Raisa Apolschi; PL - Valeriu Munteanu.

UNIMEDIA amintește că la 15 iulie 2010, Parlamentul a votat legea cazinourilor, care nu conținea amendamentul lui Veaceslav Untilă. Ulterior, textul legii a fost modificat ilegal, prin introducerea modificărilor propuse de Untilă. Amendamentul prevedea că taxa pentru o masă de joc să fie de 180 de mii de lei pentru un an în loc de 360 mii lei. Eroarea a fost depistată în septembrie de Guvern, care a solicitat explicații de la Parlament. Speakerul Mihai Ghimpu a cerut informații de la Veaceslav Untilă. Ultimul urma să prezinte o scrisoare explicativă lui Ghimpu, iar speakerul urma să răspundă la solicitarea Guvernului. Scrisoarea lui Ioniță însă, în care se spunea că amendamentul a fost votat în Parlament și este introdus perfect legal, a fost expediată direct Executivului, fără a fi citită de Mihai Ghimpu. În consecință, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 6 milioane de lei. Ulterior, deputaţii au decis crearea unei comisii speciale de anchetă, care să elucideze circumstanţele şi vinovaţii de eroarea comisă.

Sursa: UNIMEDIA 
Autor: Ana Rîmbu 


0 Comments: