PSD bate alarma: Romii din România vor să absoarbă societatea moldovenească

luni, 17 octombrie 2011

PSD bate alarma: Romii din România vor să absoarbă societatea moldovenească
Foto: PSD

În ultimele trei săptămâni, se atestă un val de imigrări în masă a cetățenilor români de origine romă pe teritoriul Republicii Moldova. Acest fenomen nu poate fi calificat altfel, decât o operaţiune interstatală secretă între autorităţile puterii de stat din Moldova şi România, cu scopul absorbirii societăţii moldoveneşti de către cetăţenii statului vecin. Declarația aparține președintelui Partidului Social Democrat, Victor Șelin, care susține că PSD este îngrijorat de lipsa de inacțiune a grănicerilor și vameșilor moldoveni.


Potrivit lui Șelin, timp de 3 săptămâni, cca 1200 de cetățeni români de origine romă au traversat frontiera moldo-română, iar alții cca 4 mii sunt în așteptarea pașaportului internațional pentru a putea veni în RM. „Romii care trec frontiera au în buzunare câte 5 mii euro, dar spun că mor de foame și vin în Republica Moldova să repare acoperișurile moldovenilor. Asta ar trebui să pună pe gânduri colaboratorii Serviciului Vamal și al Grănicerilor. E straniu că ei nu pleacă în UE pentru salarii decente dar vin aici, unde nici moldovenii nu-și pot găsi loc de muncă”, spune acesta.

Totodată, liderul PSD consideră că grănicerii și vameșii sunt impuși să permită intrarea cetățenilor români de origine romă pe teritoriul țării noastre, pentru că au primit indicații în acest sens de la șefii acestora.

Social-democrații avertizează că fluxul bine organizat al cetăţenilor de etnie romă, în special bărbaţi, are drept scop utilizarea acestora pentru a destabiliza situaţia din oraşe şi sate și anunțarea stării de urgenţă în ţară, fapt ce ar permite actualei guvernări să se mențină la putere. Șelin spune că, conștientizează că a abordat o temă sensibilă și ar putea fi acuzat de rasism. „Acest lucru însă nu mă deranjează. Cu toții știm că majoritatea romilor sunt certați cu legea și constituie un grup social de risc, iar incidentele cu romii în UE confirmă acest lucru. Dacă nu ar fi vorba de imigrări masive, nu am fi dost îngrijorați”, a mai declarat liderul social-democrat.

PSD constată că un alt fenomen ce demonstrează intenția de absorbţie a populației RM de către cetăţenii României are loc la nivelul de implicare a cetăţenilor români în viaţa politică a Moldovei. Mai mulţi români, cu experienţă în activitatea politică solicită cetăţenia moldovenească pentru a ajunge în strucuturile de stat. „Un exemplu în acest sens este membrul Partidului Liberal Democrat din România, senatorul Viorel Badea, care a declarat că își dorește să obțină cetățenia RM”, menționează Șelin.

Social-democrații fac apel către vameși și grăniceri să fie mai vigilenți și să limiteze accesul cetăţenilor României de etnie romă pe teritoriul Republicii Moldova.

UNIMEDIA precizează că potrivit presei de peste Prut, sute de români de etnie romă au făcut cozi la Servicul de Paşapoarte din Galaţi pentru a putea veni în Republica Moldova. Ei spun că au de gând să-și câștige pâinea făcând ceaune, căldări, alambicuri și tinichigerie pe casele basarabenilor. Amintim că mai multe state UE, printre care Franța și Grecia au inițiat proceduri de expulzare a romilor români, ca urmare a mai multor cazuri de infracțiuni comise de aceștia. În replică, România a invocat încălcarea dreptului oricărui cetăţean român de a circula liber în interiorul Uniunii Europene.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: