PG: Dosarul „Baghirov” a fost finalizat

miercuri, 12 octombrie 2011

PG: Dosarul „Baghirov” a fost finalizat
Foto: mediapublic.md

Procuratura Generală în comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate au finalizat urmărirea penală în cazul cetăţeanului Federaţiei Ruse, Eduard Bagirov, informează serviciul de presă al Procuraturii Generale. Dosarul va fi expediat în curând în instanța de judecată.


La începutul săptămânii, Procuratura Generală i-a înaintat lui Baghirov învinuirea finală, fiindu-i incriminată participarea în cadrul unui grup criminal organizat la dezordinile în masă din aprilie 2009 din centrul Capitalei (art.46, 285 Cod penal).

Procurorii au ajuns la concluzia că în decursul anului 2008 – primul trimestru 2009, infiltrându-se activ în mediul social în calitate de „blogger”, „scriitor” şi utilizând tehnologii de manipulare a maselor, a participat activ la elaborarea şi realizarea măsurilor de factură provocatoare, orientate la subminarea procesului pre şi post electoral pentru alegerile parlamentare din 05.04.2009. Potrivit planului subversiv, aceste distorsionări urmau să poarte caracterul unei „revoluţii Twitter”, iar responsabilităţile pentru consecinţele grave ale acţiunilor violente - puse pe seama forţelor de opoziţie.

Potrivit procurorilor, în scenariul respectiv se înscrie şi îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu, în intervalul 6 - 7 aprilie 2009, de către unele persoane cu funcţii de răspundere din cadrul MAI şi SIS.

Eduard Baghirov a fost reținut la Chișinău pe 16 iunie 2011. Acesta este membru al agenţiei pseudo-literare  www.litprom.ru - platformă virtuală de formare a opiniei publice în Federaţia Rusă şi spaţiul CSI, în special acolo unde populaţia este divizată după principiul lingvo-etnic.

Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat o dispoziție prin care cere Ministerului rus de Externe să se expună în fața organului legislativ suprem cu privire la acţiunile ulterioare pentru eliberarea scriitorului rus. Această decizie a fost votată unanim de toate partide politice. "Ministerul rus de Externe a trimis note de protest părții moldovenești, însă nu a primit nici o reacție. Baghirov, cum a fost în stare de arest, așa şi rămâne. Acest lucru înseamnă că acţiunile întreprinse de Ministerul de Externe nu sunt suficiente, sunt necesare acțiuni suplimentare," a declarat Robert Șlegel, deputatul care a propus votarea deciziei. Ministerul de Externe este obligat să formuleze un răspuns în termen de 15 zile.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: