Manifestanţii de pe Wall Street protestează în faţa locuinţelor miliardarilor din New York

marți, 11 octombrie 2011

Manifestanţii de pe Wall Street protestează în faţa locuinţelor miliardarilor din New York
Foto: gandul.info

Câteva sute de manifestanţi anti-Wall Street au participat, marţi, în Manhattan, la un "marş al milionarilor", cu opriri în faţa locuinţelor mai multor miliardari din New York, relatează AFP.


Protestatarii, care s-au oprit şi în faţa locuinţei lui Rupert Murdoch, au scandat "noi suntem cei 99 la sută" şi au purtat pancarte pe care scria "Taxaţi-i pe bogaţi" sau "Vrem ceea ce ni se cuvine".

După oprirea în faţa locuinţei magnatului media Rupert Murdoch, manifestanţii au mai făcut o escală şi la reşedinţa lui David Koch, industriaş şi filantrop republican, şi au încheiat marşul în faţa unei clădiri impozante din Park Avenue, unde se află locuinţa directorului băncii JP Morgan Chase, Jamie Dimon.


Protestatarii au purtat şi un cec imens, având inscripţionată valoarea de 5 miliarde de dolari, despre care afirmă că ar corespunde sumei câştigate de cei mai bogaţi americani prin eliminarea, în decembrie, a unui impozit special în statul New York.

Începând din 17 septembrie, sute de manifestanţi ocupă piaţa Zuccotti, aflată în sudul Manhattan-ului, pentru a denunţa lăcomia instituţiilor de pe Wall Street şi un sistem care îi favorizează pe cei mai bogaţi 1 la sută dintre americani, în detrimentul celorlalţi 99 la sută.

Fără revendicări clare, protestatarii se declară mulţumiţi că au deschis o discuţie naţională în legătură cu situaţia din Statele Unite, unde şomajul afectează 9,1 la sută din populaţie şi unde nivelul de trai al clasei mijlocii a scăzut în ultimii ani.

Manifestaţiile s-au extins în mai multe oraşe din Statele Unite, inclusiv în capitala federală, unde forţele de ordine au arestat marţi şase persoane, care au scandat sloganuri într-una dintre clădirile Senatului american. La Boston, mai mult de 100 de persoane au fost reţinute marţi, după ce au refuzat să părăsească un spaţiu public unde instalaseră zeci de corturi.


0 Comments: