Kommersant: Un nou obstacol pentru vinul moldovenesc în calea spre Rusia

miercuri, 12 octombrie 2011

Kommersant: Un nou obstacol pentru vinul moldovenesc în calea spre Rusia
Foto: AP

O nouă încercare pentru vinul moldovenesc. Importatorii ruși au întrerupt temporar livrarea de produse alcoolice pe piața Federației Ruse, pe motiv că depozitul principal de stocare a mărfurilor din Moscova, "Sanlogistik", nu și-ar mai putea prelungi licenţa, care expiră la 19 octombrie curent, scrie publicația rusă "Kommersant", cu referire la o scrisoare a unuia dintre importatori.


La rândul său, reprezentantul "Sanlogistik" spune că până la sfârșitul săptămânii, se va cunoaște dacă licența va fi sau nu prelungită. Potrivit lui, toate documentele necesare pentru prelungirea licenţei au fost depuse la autoritățile competente.

Timp îndelungat, depozitul "Sanlogistik", unde se află punctul vamal Borovskii, era unica „fereastră” prin care se importa vinul moldovenesc pe piața rusă. Din anul 2010, importatorii moldoveni pot furniza producția sa și prin punctul vamal din nord-vestul Sankt-Petersburgului. Însă importatorii spun că îi costă mai ieftin să importe vinul moldovenesc prin „Sanlogistic”, decât prin Sankt-Petersburg.

În 2006, şeful "Rospotrebnadzor", Ghenadie Onişcenco, a anunțat despre interdicția de a importa băuturi alcoolice din Republica Moldova, pe motiv că acestea nu ar corespunde cerințelor stabilite de Federația Rusă. În acea perioadă, relațiile moldo-ruse erau tensionate, din cauza unor divergențe privind soluționarea conflictului transnistrean. Reluarea importului a fost posibilă în toamna 2007. 

În 2010, Rusia s-a arătat nemulțumită din nou de calitatea vinului din Republica Moldova. Onișcenko a blocat importul acestuia, declarând că în vinul moldovenesc au fost depistate pesticide. Deși livrarea vinului din RM a fost reluată, ponderea acestuia pe piața rusească a scăzut drastic de la 34% până la 3% în prezent.

Embargourile impuse pentru vinul moldovenesc sunt asociate cu relațiile politice moldo-ruse. Și în 2010, acestea au fost unele tensionate, după ce fostul președinte interimar, Mihai Ghimpu, a desemnat ziua de 28 iunie drept zi a ocupației sovietice. 

Și în prezent, între Rusia și Republica Moldova riscă să apară un nou scandal politic, provocat de arestarea scriitorului rus, Eduard Baghirov. Procurorii moldoveni îl acuză de implicare în dezordinile în masă din aprilie 2009. Bagihrov se află în detenție mai mult de 3 luni, timp în care Ministerul de Externe al Federației Ruse a solicitat în repetate rânduri autorităților Republicii Moldova să-l elibereze.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: