Israelul va schimba 1000 de deținuți palestinieni pe un soldat israelian

miercuri, 12 octombrie 2011

Israelul va schimba 1000 de deținuți palestinieni pe un soldat israelian
Foto: reporterus.com

După mai mulţi ani de negocieri intense, autoritățile israeliene şi mişcarea "Hamas" au ajuns la un acord pentru schimbarea sergentului israelian luat ostatic în Fâşia Gaza acum cinci ani, Gilad Shalit, pe circa o mie de prizonieri palestinieni, informează agenția de presă ITAR-TASS, cu referire la postul de televiziune Al Arabiya.


Potrivit acestuia, acordul a fost încheiat cu medierea părții egiptene, iar  schimbul va avea loc la începutul lunii noiembrie.Schimbul va avea loc în două etape. Inițial vor fi eliberați 450 de palestinieni. După ce Shalit va fi reîntors în patrie, Israelul va elibera alți 550 de prizonieri. Astfel, în urma acordului vor fi amnistiați 1027 de palestinieni, dintre care o treime  condamnaţi la închisoare pe viaţă.


Între timp, familia soldatului israelian a făcut o campanie pentru eliberarea acestuia. Pe de altă parte există numeroşi israelieni ale căror rude au fost ucise de militanţi palestinieni. Aceștea se opun eliberării în masă a prizonierilor.

Potrivit Şefului Serviciului general de securitate, Yoram Cohen, cei mai importanţi deţinuţi palestinieni au fost excluşi din acord. În prezent, în închisorile israeliene se află circa 5.000 de palestinieni.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: