În Moldova, numărul bolnavilor mintal este în continuă creștere

luni, 10 octombrie 2011

În Moldova, numărul bolnavilor mintal este în continuă creștere
Foto: ec.europa.eu

Ziua Mondială a Sănătății Mintale este marcată, astăzi, 10 octombrie, în întreaga lume, în acest an având genericul „Investiții în sănătate mintală”. Conform unor statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), circa 450 de milioane de oameni suferă de tulburări mintale și de comportament și peste 120 de milioane de persoane suferă de depresie.


Unele din motivele responsabile de aceste boli sunt abuzul de alcool, de droguri, sărăcia. Se consideră că fiecare a patra persoană se va confrunta cu o tulburare mintală într-o oarecare perioadă a vieții, astfel prevenirea acestora, cât și promovarea unui mod de viață correct suntde o importanță majoră.


Potrivit Ministerului Sănătății al Republicii Moldova,în țară prevalența maladiilor mintale și de comportament, conform datelor statistice din 2010 este de 2764,3 la 100 mii populație și se află în continuă creștere. Anul precedent, din totalul de 98564 persoane bolnave înregistrate, 18640 au fost copii cu vârsta până la 18 ani (19%).

„Nu ne putem aştepta la îmbunătăţirea statisticilor privind sănătatea mintală la nivel mondial dacă nu vom spori sprijinul financiar şi asistența pentru promovarea sănătăţii mintale şi furnizarea de servicii adecvate pentru cei care au nevoie de ele. Decesele, invaliditatea şi bolile cauzate de tulburările mintale trebuie să se regăsească în agenda de sănătate publică”, a declarat Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite (ONU).


Sursa: UNIMEDIA
Autor: Olga Cheptene


0 Comments: