(grafic) Republica Moldova - pe locul 5 în topul celor mai corupte țări din Europa

duminică, 16 octombrie 2011

(grafic) Republica Moldova - pe locul 5 în topul celor mai corupte țări din Europa
Foto: transparency.org

Republica Moldova se situează pe locul 5 în topul celor mai corupte țări din Europa, conform unui studiu realizat de Transparency International pentru anul 2010. Ţara noastră a acumulat 2,9 de puncte din 10, fiind depăşită doar de Rusia, Ucraina, Belarus şi Kosovo. 

La nivel global țara noastră se situează pe locul 105, având un nivel de corupţie comparabil cu cel din Algeria, Argentina, Kazahstan și Senegal.


Fiecare țară a fost evaluată de la 1 la 10. Cu cât punctajul obținut este mai mic cu atât nivelul de corupție este mai mare.


Potrivit studiului, Federația Rusă este cea mai coruptă ţară pe continentul european, iar cea mai puţin coruptă din Europa este Danemarca. Alături de ea, în top mondial, cu 9,3 puncte pe locul un se plasează Singapore și Noua Zeelandă, La celălalt pol s-a situat Somalia - cu un scor de 1,1 ea este cea mai corută ţară din lume, fiind urmată de Myanmar și Afganistan.

Transparency International definește corupția drept "un abuz de putere încredințată pentru interesul privat”.

Top 10 cele mai corupte ţări din Europa


1. Rusia
Cu un punctaj de 2,1 din 10, Rusia a fost desemnata de Transparency International ca fiind cea mai corupta tara din Europa, nivel comparabil cu Papua Noua Guinee, Tadjikistan si Kenya. La nivel global se situeaza pe locul 154.

 

2. Ucraina
Pe locul secund se regaseste Ucraina, cu un scor de 2,4, nivel de coruptie comparabil cu cel din Togo, Zimbabwe, Sierra Leone. La nivel global se afla pe locul 134.

 

3. Belarus
Cu un scor de 2,5, Belarus ocupa locul trei in topul celor mai corupte tari europene. Potrivit organizatiei, nivelul de coruptie este similar cu cel din Ecuador, Liban, Syria. La nivel global Belarus este clasata pe locul 127.

 

4. Kosovo
Nu este o surpriza ca si Kosovo este inclusa in clasament cu un punctaj de 2,8, comparabil cu cel din Indonezia, Insulele Solomon, Bolivia. La nivel global este pe locul 110.

 

5. Moldova
Republica Moldova se situeaza pe locul 5 cu un punctaj de 2,9. Nivelul coruptiei este similar cu cel din Argentina, Kazakhstan, Senegal. La nivel global se situeaza pe locul 105.

 

6. Bosnia-Hertegovina 
Cu un punctaj de 3,2, Bosnia-Hertegovina ocupa locul 6 in topul celor mai corupte tari, nivel similar cu cel din Liberia, Djibouti, Gambia. La nivel global este clasata pe locul 91.

 

7. Albania
Cu un nivel de coruptie apropiat cu cel din Maroc, India si Jamaica, Albania este pe locul 7 in clasamentul celor mai corupte tari europene, cu un punctaj de 3,3. La nivel global se situeaza pe locul 87.

 

8. Serbia
Situata pe locul 8, Serbia a obtinut un punctaj de 3,5 din 10. Potrivit organizatiei, nivelul de coruptie este similar cu cel din Thailanda, Malawi si Peru. La nivel global este pe locul 78.

 

9. Grecia
La egalitate cu Serbia, Grecia este una dintre cele mai corupte tari din Europa, cu un scor de 3,5. Nivelul de coruptie din Grecia este comparabil cu cel din China, Lesotho si Colombia. La nivel global se situeaza pe locul 78, ca si Serbia.

 

10. Bulgaria
Tara vecina, Bulgaria s-a dovedit a fi mai corupta ca Romania, dar nu cu mult. Cu un scor de 3,6 fata de 3,7 al Romaniei, Bulgaria este pe locul 10 in topul celor mai corupte tari europene. Nivelul de coruptie din Bulgaria este similar cu cel din El Salvador, Trinidad-Tobago si Vanuatu. La nivel global se situeaza pe locul 73.

 







Sursa: UNIMEDIA cu referire la fin.ro


0 Comments: