A fost "Morgen", urmează "Marfa șii banii"

luni, 31 octombrie 2011

A fost
Secvență din filmul "Morgen"
Foto: Altfilm

Vineri, 28 octombrie, la Chișinău a fost prezentat filmul "Morgen", propunerea României la Oscar 2012. Evenimentul a fost organizat de ALTFilm, instituție care-și propune să proiecteze mai multe filme românești pentru publicul moldovean. 


După eveniment, Dumitru Marian, directorul ALTFilm, a scris pe platforma de opinii VoxReport că are dubii în privința pregătirii publicului nostru pentru vizionarea a astfel de filme. "Premiera filmului şi soarta lui de mai departe vor decide cumva dacă mai continuăm să aducem filme sau ne oprim. E un test pe care trebuie să-l trecem noi, ca şi distribuitor, dar mai ales publicul, ca şi consumator. Încă nu sunt sigur că o să îl trecem... Mă gândesc că noi, moldovenii, nu suntem gata să plătim pentru artă, pentru că arta e ceva care vine rar şi stă puţin, dar noi plătim numai pentru ceea ce se consumă constant şi care umple burta… popcorn, de exemplu", a scris acesta după premiera "Morgen".

UNIMEDIA precizează că la 10 noiembrie va avea loc premiera filmului „Marfa şi banii” (2001), de Cristi Puiu, prima peliculă românească selectată la Festivalul de la Cannes după 1989. Filmul este considerat prima piatră de temelie a Noului Cinema Românesc, iar Cristi Puiu unul din granzii Noului Val.

La 11 noiembrie va avea loc premiera filmului „Moartea Domnului Lăzărescu”, de Cristi Puiu, recompensat cu Premiul „Un certain regard”, Festivalul de la Cannes 2005.

La 18 noiembrie va avea loc premiera filmului „Aurora’’, ultimul film al regizorului Cristi Pui, care a fost prezentat în secţiunea „Un certain regard” a Festivalului de la Cannes 2010.

La 1 și 2 decembrie se va încheia seria premierelor cu filmele documentare „Metrobranding” şi „Victoria”, regizate de Ana Vlad şi Andi Voicu, produse de aceeaşi casă de producţie - Mandragora.

Proiecţiile au loc la cinema Gaudeamus în fiecare zi la 18.00 şi 20.00, iar în weekend la 16.00, 18.00, 20.00.

Prezentarea filmelor la Chişinău va avea loc datorită unei colaborări dintre Mandragora şi ALTFilm. Evenimentul este susţinut de Institutul Cultural Român „Mihail Eminescu”.

Portalul de știri UNIMEDIA este partener media al evenimentului. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: