Filat: Datoriile „Moldelectrica” și atacurile raider - două scenarii cu actori comuni

miercuri, 12 octombrie 2011

Filat: Datoriile „Moldelectrica” și atacurile raider - două scenarii cu actori comuni
Foto: gov.md

Unele persoane implicate în atacurile raider asupra a patru bănci din Republica Moldova sunt antrenate și în situația legată cu datoriile întreprinderii de stat „Moldelectrica”. Declarația aparține premierului Vlad Filat, care a comentat avertizarea lansată astăzi de ministrul Economiei privind pericolul în care se află sectorul energetic al RM.

Potrivit lui Filat, situația de la întreprinderea de stat „Moldelectrica” este cunoscută demult și asta pentru că litigiul cu compania „Electroalians” durează de mai mulți ani. 


„Este vorba de un litigiu foarte straniu. Pe parcursul timpului în instanțele de judecată ale RM am avut situații apropiate cu cele în cazul băncilor, însă situația de la „Moldeletrica” nu a apărut spontan și cu așa viteză cum a evoluat cazul cu atacurile raider asupra băncilor”, a spus acesta astăzi la finele ședinței Guvernului.

Șeful Executivului a asigurat însă că sectorul energetic rămâne funcțional, iar pentru a debloca situația cu datoriile de cca 60 milioane lei ale cele mai importante întreprinderi din acest sector se întreprind toate măsurile necesare. „Avem înțelegerea din partea partenerilor de la Kiev, care au început procedura vizavi de companiile implicate în acest litigiu. Aici nu este totul pierdut, trebuie să muncim foarte mult inclusiv cu partea ucrainească. O simplă constatare a situație nu rezolvă problema. Dl Lazăr este una din persoanele direct responsabile de acest caz și el a primit indicațiile necesare”, a conchis prim-ministrul.

UNIMEDIA precizează că astăzi, președintele interimar, Marian Lupu, a convocat ședința Consiliului Național de Securitate, în cadrul căreia a fost discutată situația din sectorul energetic al țării. Potrivit ministului Economiei, acest sector se află în pericol și asta din cauza litigiului între întreprinderea de stat „Moldelectrica” și compania ucraineană „Energoalians”. Lazăr a subliniat că atacurile raider asupra băncilor sunt „floare la ureche” în comparație cu ceea ce se întâmplă în acest sector.
Prin decizia unei instanțe de la Kiev, Moldelectrica a fost obligată să achite părții ucrainești 56 milioane de dolari, suma constituită din datorii și penalități. Datoria de 20 de milioane de dolari s-ar fi format în perioada 1999-2000, când societatea ucraineană a livrat cantităţi importante de curent electric pe piaţa moldovenească.

Partea moldovenească nu recunoaște datoriile invocate de instanța de la Kiev. Se vehiculează că cele două întreprinderi au fost implicate în trecut în scheme frauduloase, fapt ce a dus la acumularea acestor pretinse datorii. Dosarul este pe rol la Curtea de Apel Chișinău

Potrivit lui Lazăr, în cazul în care partea ucrainească ar câștiga procesul, „Moldelectrica” ar da falimentul și asta pentru că bugetul întreprinderii este de 3 ori mai mic decât suma datoriilor pe care ar urma să le achite.


Sursa: UNIMEDIA



0 Comments: