Experienţele de după moarte – ultimele trucuri ale minţii?

luni, 31 octombrie 2011

Experienţele de după moarte – ultimele trucuri ale minţii?

Conform unor studii recente efectuate de psihologi din cadrul Universităţii din Edinburgh şi Consiliul de Cercetări Medicale din Cambridge, celebrele experienţe din preajma momentului morţii, nu sunt altceva decât simple ”manifestări ale funcţiilor normale ale creierului înainte de moartea finală a întregului organism”.


Scepticii cercetători merg chiar mai departe, şi susţin că fenomene precum călătoriile astrale în afara corpului sau întâlnirea cu rude sau prieteni decedaţi, sunt simple trucuri ale mentalului, şi nu viziuni ale lumilor şi planurilor eterice.

"Creierul nostru ne prosteşte la propriu. Într-unele dintre studiile noastre, am descoperit de fapt că majoritatea oamenilor care au susţinut că au avut experienţe de după moarte, nu erau deloc în pericol real de moarte. Evidenţele ştiinţifice sugerează de fapt că toate experienţele de acest tip au o bază biologică. În plus, majoritatea acestor experienţe sunt receptate în aceeaşi regiune a creierului care resimte senzaţii naturale precum depresia, fericirea sau dragostea", declară dr. Caroline Watt, unul dintre cercetători.

Una dintre cele mai frecvent raportate senzaţii ale experienţei de după moarte constă în conştientizarea faptului că subiectul tocmai a murit. Cu toate acestea cercetătorii cred că senzaţiile în cauză nu sunt legat strict de experienţele de extracorporalizare.

Există bunăoară o maladie denumită Cotard, sau "sindromul trupului mergător", în care pacienţii sunt convinşi că au murit, cu toate că sunt cât se poate de vii. Maladia Cotard afectează în special persoanele aflate în stare avansată de febră tifoidă sau scleroză multiplă.

0 Comments: