Euro creşte, dolarul scade

joi, 13 octombrie 2011

Euro creşte, dolarul scade
Foto: antena3.ro

Moneda unică europeană îşi schimbă tendinţa de la o zi la alta. Cursul oficial leu/euro anunţat pentru astăzi, 13 octombrie 2011, este în creştere faţă de ieri cu circa 12 bani, constituind 11,8238 MDL/EUR. Dolarul american îşi continuă tedinţa de ieftinire, cursul oficial leu/dolar SUA fiind stabilit pentru azi la nivelul de 11,8238 MDL/USD sau în creştere cu circa 5,8 bani faţă de ieri. 


Potrivit experţilor, instabilitatea cursului valutar înregistrată în ultima perioadă ar fi generată de intervenţia redusă a Băncii Naţionale pe piaţa valutară, iar, pe termen lung, noua abordare a BNM va aduce beneficii economiei RM.


BNM stabileşte cursul oficial al leului faţă de dolarul SUA. Cursurile oficiale pentru celelalte valute străine se stabilesc în funcţie de cotaţia lor faţă de dolarul SUA pe pieţele internaţionale din acea zi. Pe piaţa valutară internaţională, cursul dolarului american are tendinţa de a se deprecia în raport cu moneda unică europeană, cursul zilei de 12 octombrie constituind 1,3766 USD/EUR. 

Potrivit prognozelor luate în vedere în contextul Cadrului bugetar pe termen mediu (2012-2014) al RM, cursul de schimb al leului se va încadra în limitele medii anuale 11,93-12 lei/dolar SUA. Conform pronozelor reactualizate, Ministerul Economiei estimează un curs mediu anual al leului moldovenesc în anul 2011 de circa 11,8 MDL/USD. Aceeaşi prognoză rămâne valabilă şi pentru anul viitor.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: