Descoperire: Venus are strat de ozon

luni, 10 octombrie 2011

Descoperire: Venus are strat de ozon
Foto: gandul.info

Cercetătorii au descoperit că şi planeta Venus are un strat de ozon, pe lângă Pământ şi Marte. Stratul, care este de 100 de ori mai subţire decât cel de pe Pământ, a fost identificat de sonda spaţială Venus Express, lansată în 2005 de Agenţia Spaţială Europeană, informează BBC.


Sonda spaţială a dat peste stratul de ozon în timp ce studia stelele din atmosfera planetei Venus. Stelele aflate în depărtare păreau mai slabe decât era de aşteptat, iar acest lucru se întâmpla fiindcă stratul de ozon absorbea o parte din lumina lor ultravioletă.


Omul de ştiinţă Franck Montmessin, de la centrul de cercetare a atmosferei LATMOS, din Franţa, consideră că descoperirea stratului de ozon pe Venus trebuie să dea naştere altor cercetări legate de existenţa vieţii pe alte planete.  Acesta a susţine că stratul de ozon al lui Venus se ridică până la 100 de kilometri, la o înălţime de trei ori mai mare decât cel de pe Pământ.

Astrobiologii consideră că prezenţa oxigenului, a carbonului şi a ozonului într-o atmosferă indică faptul că există viaţă pe suprafaţa acelei planete.

Un alt om de ştiinţă, Hakan Svedhem, care contribuie la misiunea Venus Express organizată de Agenţia Spaţială Europeană, este de părere că cercetările trebuie să continue: ,,Detectarea ozonului ne spune multe despre circulaţia şi chimia atmosferei planetei Venus. În afară de asta, avem deja o evidenţă mai mare a similarităţii fundamentale între planetele stâncoase, ceea ce arată importanţa studierii lui Venus pentru a le înţelege pe toate"


0 Comments: