Catastrofă în Noua Zeelandă. 300 de tone de ţiţei s-au scurs în ocean

marți, 11 octombrie 2011

Catastrofă în Noua Zeelandă. 300 de tone de ţiţei s-au scurs în ocean

În urma naufragiului unui petrolier sub pavilion liberian în largul coastelor Noii Zeelande, 300 de tone din cele 1700 de tone de ţiţei aflate la bordul vasului Rena s-au scurs în ocean. Nava de 236 metri lungime s-a lovit săptămâna trecută de o stâncă, în apropierea ţărmului de lângă portul Tauranga.


Muncitorii au curăţat petrolul de pe plaje, dar vremea rea a oprit operaţiunile de pompare a petrolului de pe vas. Este foarte probabil ca situaţia să se înrăutăţească. Pe plajele din Tauranga, zeci de păsări au fost găsite acoperite de petrol, iar ecologiştii le-au dus la adăposturi pentru a le curăţa. Sute de specialişti participă la eforturile de a elimina petrolul din zonă.

Ministrul neozeelandez al mediului, Nick Smith, a declarat că "Pentru Noua Zeelandă aceasta este cea mai mare catastrofă maritimă şi ecologică".

Petrolul s-a scurs din rezervorul principal al vasului şi se îndreaptă în direcţia sud-vest, către oraşul Mount Maunganui, lângă portul Tauranga din Insulele Nordice ale Noii Zeelande. "Există patru rezervoare principale de combustibil pe navă şi unul dintre ele prezintă scurgeri", a precizat Autoritatea Maritimă.

Cargoul Rena, cu o capacitate de 47.000 tone, care transporta aproximativ 2000 de containere, a eşuat, miercurea trecută, în golful Plenty, în circumstanţe încă neelucidate.

Sursa: rfi.ro


0 Comments: