115 000 de dolari pentru evidența armelor în R. Moldova

luni, 10 octombrie 2011

115 000 de dolari pentru evidența armelor în R. Moldova
poză simbol

Numărul infracțiunilor comise cu aplicarea armelor de foc, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, este în creştere. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, pe parcursul a 9 luni ale anului 2011 au fost înregistrate 34 infracţiuni, dintre care 10 omoruri, față de 22 de infracțiuni înregistrate în 2010. De asemenea, în acest an au mai fost înregistrate 96 incidente cu arme.

Ultimul caz de omor, care a zguduit Capitala, a avut loc în luna septembrie, când Ion Șoltoianu l-a împușcat pe fostul angajat MAI, Ion Stratulat, cu arma pe care o deținea legal. Ulterior, la domiciliul sportivului au fost depistate încă două arme deținute ilegal. Atunci prim-ministrul Vlad Filat declarase că urmează în regim de urgență să fie modificată legislația la capitolul port de armă, dar și introducerea unor sancțiuni drastice pentru port de armă ilegal.


În acest contex, pentru a combate numărul infracțiunilor de acest gen și eleborarea și implementarea unui Program performant de evidenţă unică „Registrul de stat al armelor”, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Dezarmare (UNODA) şi Ministerul de Externe al României au acordat Republicii Moldova o asistenţă financiară în mărime de 115 000 dolari, anunță serviciul de presă al MAI.


UNIMEDIA menționează că pe parcursul anului 2010 au fost retrase şi anulate 314 permise de portarmă, cu suspendarea dreptului de posesie şi folosinţă asupra lor.

Actualmente, conform Registrului de stat al armelor, la evidenţa organelor de poliţie se află 52.546 persoane fizice care deţin în posesie 59.802 arme de foc.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: