Banca Naţională organizează o conferinţă internaţională de ziua ei

miercuri, 1 iunie 2011

Banca Naţională organizează o conferinţă internaţională de ziua ei
Poză simbol

Banca Naţionala a Moldovei organizează pe 4 iunie conferinţa internaţională dedicată împlinirii a 20 de ani de la fondarea ei cu genericul "Calea de ieşire din criză. Rolul băncilor centrale", comunică Serviciul de Presă al BNM. La eveniment vor fi prezenţi înalţi reprezentanţi ai băncilor centrale din regiune, oficiali moldoveni din actuala conducere, precum şi cei care au stat la baza constituirii Băncii Naţionale a Moldovei. 


Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a Moldovei, BNM a emis o nouă monedă jubiliară, valoarea nominală a căreia constituie 100 de lei. Această monedă a fost emisă în 500 de exemplare şi va intra în circulaţie începând cu 3 iunie curent.

Moneda "20 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a Moldovei" este confecţionată din argint, are 31,1 grame, un diametru de 37 mm, este rotundă şi are margini zimţate.

Comercializarea acesteia către numismaţi şi alte persoane fizice interesate să o procure se va efectua prin intermediul băncilor licenţiate. Ultimele vor stabili preţul respectiv în mod independent, în mărime de până la 3% peste cel stabilit de banca centrală. Deocamdată, BNM nu şi-a anunţat preţul de comercializare a monedei.

Amintim că Banca Naţională a Moldovei a fost înfiinţată prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova la 4 iunie 1991, cu desemnarea guvernatorului Leonid Talmaci.

Începând cu 6 noiembrie 2009, BNM îşi desfăşoară activitatea sub conducerea guvernatorului Dorin Drăguţanu. Începând cu anul 2010, BNM a iniţiat implementarea unui nou regim de politică monetară - ţintirea directă a inflaţiei, prin care Banca Naţională susţine că se realizează mai eficient obiectivul fundamental al BNM - de asigurare şi menţinere a stabilităţii preţurilor.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: