Două teorii ale lui Einstein, confirmate de o sondă spaţială a NASA

luni, 9 mai 2011

Două teorii ale lui Einstein, confirmate de o sondă spaţială a NASA
Foto: realitatea.net

Sonda Gravity de la NASA care orbitează Pământul a confirmat două predicţii din teoria relativităţii a lui Einstein, care descriu felul în care Pământul deformează timpul şi spaţiul din jurul lui.


Sonda Gravity B a fost lansată în 2004 pentru a studia două aspecte ale teoriei relativităţii ale lui Einstein: efectul geodetic - deformarea spaţiului şi timpului în jurul unui corp gravitaţional şi "frame-dragging", care mai poartă şi numele de efectul Lense-Thirring  - rotaţia unui obiect alterează continuumul spaţio-temporal, deviind astfel un corp aflat în vecinătatea sa de pe poziţia prezisă de fizica newtoniană.

"Imaginaţi-vă că Pământul ar fi scufundat în miere. În timp ce planeta se roteşte, mierea din jurul lui se roteşte şi ea, şi aşa se întâmplă şi în cazul spaţiului şi al timpului. Sonda Gravity B a confirmat două dintre cele mai importante predicţii ale universului lui Einstein", a declarat Francis Everitt, principalul cercetător din cadrul misiunii şi profesor la Universitatea Stanford din Palo Alto, California.

Dacă gravitaţia nu ar fi afectat spaţiul şi timpul, giroscoapele ar fi arătat întotdeauna în aceeaşi direcţie în timp ce sonda orbita Terra. Giroscoapele au înregistrat însă mici schimbări în direcţia rotirii lor în timp ce gravitaţia Pământului trăgea de ele, confirmând astfel teoriile lui Einstein.

Aceste rezultate încheie cu succes una dintre cele mai vechi proiecte din istoria NASA. Agenţia spaţială a început să lucreze la acest experiment încă din 1963.

Sursa: jurnalul.ro


0 Comments: