Lazăr: Dezvoltarea turismului ar aduce moldovenii acasă

joi, 31 martie 2011

Lazăr: Dezvoltarea turismului ar aduce moldovenii acasă
Foto: UNIMEDIA

Ministerul Economiei propune crearea unei comisii guvernamentale pentru dezvoltarea turismului. În opinia conducerii ministerului, importanţa turismului rezidă în crearea noilor locuri de muncă şi atragerea în această ramură a cetăţenilor care muncesc peste hotare. „Sunt convins că turismul are potenţial de dezvoltare”, a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr astăzi, 31 martie 2011, în cadrul unei şedinţe cu operatorii şi agenţiile de turism.


Potrivit Asociaţiei agenţiilor de turism (ANAT), una dintre principalele probleme cu care se confruntă agenţii din domeniu este dificultatea obţinerii licenţei de activitate.

Potrivit reprezentanţilor ANAT, operatorii de turism sunt obligaţi în acest sens să atragă minim 50 -100 de turişti din RM şi să creeze o rută turistică internă. Agenţiile de turism au cerut de asemenea liberalizarea pieţei avia, în vederea ieftinirii serviciilor de transport aerian de pasageri. 

Conducerea Asociaţiei a menţionat că, sistemul de informare privind dezvoltarea turismului rural este imperfect, iar oferta turistică locală este modestă atât sub aspectul diversităţii, cât şi al calităţii. Acestea din urmă, potrivit operatorilor turstici, ar fi cauzate de accesul limitat la finanţare.

În concluzie, Valeriu Lazăr a declarat că problemele operatorilor şi agenţiilor vor fi abordate odată cu promovarea Ghilotinei 2+. Cât ţine de finanţarea companiilor ce oferă servicii de turism rural, ministrul le-a îndemnat să aplice la programe de finanţare, cum ar fi PARE 1+1 şi programul Băncii Mondiale de sporire a competitivităţii.

În acelaşi context, s-a decis să fie actualizată Strategia de dezvoltare a turismului pentru anii 2003-2015, care să fie aliniată la Strategia Naţională de Dezvoltare până în anul 2020, care urmează a fi elaborată.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: