Izvestia: "Reformatarea operaţiunii de menţinere a păcii" propusă de Rusia nu înseamnă retragerea de pe poziții iniţiale

joi, 31 martie 2011

Izvestia:
Foto: karadeniz-press.ro

"Întâlnirea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov cu omologul său din Republica Moldova, Iurie Leancă, care a avut loc pe 29 martie, a generat un optimism precaut, cu privire la procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, unde în ultimii ani au dominat stagnarea şi lipsa de dinamică pozitivă", scrie ziarul rus Izvestia.


Dacă e să analizăm cu atenţie cuvintele lui Lavrov, se poate observa că diplomatul rus a menționat două probleme fundamentale foarte dificil de rezolvat în calea soluționării problemei transnistrene: "statutul special al Transnistriei", înțeles diferit la Tiraspol şi la Chişinău și statutul neutru al Republicii Moldova, confirmat în Constituția țării, care vine în contradicţie cu aspiraţiile forţelor politice reprezentate în actuala coaliţie de guvernământ.

În ceea ce privește prezenţa pacificatorilor ruşi, care în R. Moldova de multe ori este considerată principalul obstacol pentru rezolvarea problemei transnistrene, declaraţia lui Lavrov potrivit căruia, Rusia este gata să "reformateze operaţiunea de menţinere a păcii", nu înseamnă retragerea de pe poziții iniţiale. Rusia își păstrează forțele de menţinere a păcii nu pentru o simplă prezență în regiune, ci pentru asigurarea procesului de soluţionare paşnică.

Potrivit publicației, la baza conflictului dintre Transnistria şi R. Moldova a stat nu factorul etnic sau cel religios, ci viziuni diferite asupra perspectivelor privind existenţa statalităţii moldoveneşti. Perspectivele reglementării transnistrene nu depind doar de bunăvoinţa Rusiei. în procesul de negociere sunt implicate în cel mai direct mod  SUA, OSCE și UE.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la izvestia.ru


0 Comments: