Euobserver: Pe lângă îndeplinirea criteriilor de aderare, Chișinăul va trebui să se confrunte cu temerile occidentale legate de un posibil aflux de imigranţi săraci

miercuri, 30 martie 2011

Euobserver: Pe lângă îndeplinirea criteriilor de aderare, Chișinăul va trebui să se confrunte cu temerile occidentale legate de un posibil aflux de imigranţi săraci
Foto: printscreen

Pe lângă îndeplinirea criteriilor de aderare a Republicii Moldova, Chișinăul va trebui să se confrunte cu temerile occidentale legate de un posibil aflux deimigranţi săraci şi oboseală UE generată de extinderea acesteia, scrie EUobserver.


“Coaliţia pro-europeană a lui Filat, care a ajuns la putere în urma revoluţiei din 2009, devine un succes al politicii externe europene în spațiul post-sovietic, pe fondul insucceselor privind standardele democratice din Belarus, Azerbaidjan şi Ucraina”, se mai spune în articol.

Euobserver mai punctează că Rusia este hotărâtă să elimine munițiile din Republica Moldova rămase din perioada Războiului Rece, apropiind astfel posibilitatea rezolvării conflictului transnistrean şi crescând şansele Republicii Moldova de aderare la UE în viitor. Potrivit publicației, problema cea mare rămâne soarta munițiilor ruse şi a circa 1200 de soldați ruși aflați în Transnistria pentru a le păzi.

Uniunea Europeană, la rândul său, anterior “a torpilat” câteva posibile acorduri lăsându-i pe ruși să stea pe un termen nedefinit în regiune. UE având experiența negativă a Ciprului, de asemenea, a declarat destul de clar că Republica Moldova nu poate intra în UE fiind divizată.

Premierul polonez Donald Tusk a promis la Chişinău, marţi, ca va ajuta Republicii Moldova să se orienteze spre UE. Tusk a mai declarat că ţările post-sovietice nu sunt uitate în pofida crizelor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: