Cât cheltuie pe mâncare moldovenii şi cât cheltuie chinezii, americanii şi egiptenii

marți, 29 martie 2011

Cât cheltuie pe mâncare moldovenii şi cât cheltuie chinezii, americanii şi egiptenii
Poză simbol
Foto: lady4ever.ro

În SUA, populaţia cheltuie numai un dolar din 10 pe mâncare, în timp ce în aşa-numitele state BRIC - Brazilia, Rusia, India şi China - populaţia cheltuie de cinci ori mai mult pe alimente, se arată într-o analiză realizată de publicaţia The Atlantic, citat de gandul.info. Vezi în continuare cât cheltuie moldovenii pentru consum.


Cheltuielile medii ale unui moldovean au constituit în trimestrul III 2010 în medie 1462,9 lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 12,5%. Cea mai mare parte a cheltuielilor a fost destinată acoperirii necesarului de consum alimentar – 37,5%, cu 3,4 puncte procentuale mai puţin faţă de trimestrul III 2009.

O pondere ridicată în cheltuielile gospodăriilor moldovenilor sunt legate de întreţinerea locuinţei (19,8%), îmbrăcăminte şi încălţăminte (11,3%). Celelalte cheltuieli revin pentru sănătate (6,5%), comunicaţii (4,5%), transport (5,0%), dotarea locuinţei (4,2%), învăţământ (1,5%). Astfel, moldovenii cheltuiesc cel mai mult pentru mâncare şi cel mai puţin pentru învăţământ.

Menţionăm că cheltuielile de consum ale populaţiei din mediul urban au fost de 1,5 ori mai mari faţă de cele ale populaţiei din mediul rural. Moldoveanul de la oraş, pentru asigurarea consumului de produse alimentare, a alocat în perioada iulie-septembrie 2010 în medie 34,3% din cheltuielile lunare de consum, iar cel de la sat – 41%.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: