Petru Bogatu: Negocierile în vederea reeditării AIE au demarat anapoda. Ce începe rău se termină şi mai rău!?

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Petru Bogatu: Negocierile în vederea reeditării AIE au demarat anapoda. Ce începe rău se termină şi mai rău!?
Foto: evenimentul.md

Veşti proaste pentru cei aproape 60 la sută dintre alegători care au votat la 28 noiembrie pentru Europa, continuarea reformelor democratice şi debarasarea definitivă de comunism. Aşa cum se prezintă lucrurile astăzi, Alianţa pentru Integrare Europeană riscă să nu fie reeditată, scrie analistul politic şi jurnalistul Petru Bogatu într-o postare pe blogul său.

Aceasta după ce liderii Partidului Democrat au declarat la sfârşitul săptămânii trecute că negocierile lor cu PCRM au şanse să aibă o finalitate ”constructivă”. În acelaşi timp, vineri, într-un interviu pentru publicaţia moscovită ”Moskovski komsomoleţ”, Vladimir Voronin i-a înjurat pe Mihai Ghimpu şi Vlad Filat, dar l-a menajat în schimb pe Marian Lupu. Liderul comunist a dat de înţeles că şi-ar dori o coaliţie de guvernământ cu PD.


Toate aceste gesturi sunt simptomatice şi dau de bănuit că presiunea pusă de Moscova pe anumite cercuri influente de la Chişinău pentru a împiedica refacerea AIE ar putea să aibă sorţi de izbândă. Ne întăresc în această opinie unele informaţii despre modul în care decurg negocierile dintre PLDM, PD şi PL în vederea reconstituirii Alianţei. Lucrurile deocamdată nu stau deloc bine, consideră Petru Bogatu.

Este curios faptul că sâmbătă a sosit la Chişinău, Serghei Narâşkin, şeful administraţiei de la Kremlin care s-a întâlnit ieri cu Marian Lupu. Pentru duminică este programată şi o întrevedere a oficialului rus cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, dar şi cu liderul comunist Vladimir Voronin. Potrivit presei ruse, Serghei Narâşkin, vine în Moldova pentru a impulsiona crearea unei alianţe postelectorale largi, din care să facă parte toate cele patru partide parlamentare - PCRM, PLDM, PD si PL.

Deşi nu a fost vorba despre funcţii concrete, PD lasă să se întrevadă, totuşi, că şi-ar dori să preia şefia Parlamentului şi Guvernului, iar lui Vlad Filat i se oferă posibilitatea, aparent onorabilă şi tentantă, să pretindă postul de preşedinte al republicii. Dar fără nicio garanţie că şeful statului va întruni cele 61 de voturi necesare ca să fie ales. Practic, liderul PLDM este pus în situaţia de a avea soarta lui Marian Lupu după alegerile din iulie 2009. Este stresat şi PL care, în aceste împrejurări, riscă să rămână fără nicio funcţie.

Fostul preşedinte comunist nu se pregăteşte să treacă în opoziţie, după cum afirmă unii analişti de la noi, ci se înverşunează să revină cu tot dinadinsul la putere. Îl favorizează enorm corupţia la nivel înalt. Dezvăluirile WikiLeaks atestă că în 2009, Voronin a oferit 10 milioane de dolari pentru a-l cumpăra pe Lupu. Câţi bani sunt puşi la bătaie acum? se întreabă Bogatu.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la blogul lui Petru Bogatu


Program de instruire "Manager Energetic European". Participă!

Program de instruire
Foto: callenderinc.com

Centrul de Formare Continuă al Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei a dat start proiectului de instruire „Manager Energetic European”, destinat specialiştilor responsabili de gestionarea energetică în cadrul întreprinderilor autohtone, angajaţilor companiilor furnizoare de energie electrică şi termică. Programul prevede cursuri şi training-uri în domeniu, conduse de experţi ai CCI Potsdam, precum şi un stagiu practic de o săptămână în Germania. Participanţii vor deveni, la rândul lor, formatori, împărtăşindu-şi experienţa cu colegii din Republica Moldova.


La proiect pot aplica consultanţi în domeniul energetic, ingineri proiectanţi, specialiştii din domeniul construcţiilor, experţi în management, precum şi administratori ai blocurilor de locuit. La finele cursului, participanţii vor elabora un proiect individual, pentru un obiect concret, şi programul de acţiuni ce trebuie întreprinse. 

Cerinţe pentru participare la program: 
Studii superioare în domeniul energeticii sau construcţiilor;
Minimum 3 ani de experienţă de lucru în domenii conexe; 
Minimum 1 an de experienţă de predare;
Dorinţa de a se realiza ca formator în domeniu.

Înscrierea la program se va face pe bază de concurs. CV-ul poate fi depus până la 15 decembrie 2010, la Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, mun. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare 151, e-mail: personal@chamber.md. Informaţii suplimentare: (373 22) 23-32-86, www.chamber.md.

Sursa: UNIMEDIA


Invenţiile lui Da Vinci au fost expuse la Londra

Invenţiile lui Da Vinci au fost expuse la Londra
Foto: realitatea TV

Omagiu inedit pentru una dintre cele mai strălucite minţi ale omenirii.O companie germană a organizat o expoziţie cu 22 dintre invenţiile lui Leonardo da Vinci, pictorul şi inventatorul renascentist italian de la finele secolului al XV-lea.


Exponatele, construite de studenţi sub îndrumarea inginerilor companiei, sunt în prezent expuse la Londra. Marele renascentist italian este cunoscut şi pentru invetarea primului elicopter, pe care-l numise "şurub aerian". De asemenea, Da Vinci a pus la punct numeroase modele de poduri, folosite şi acum, dar şi primul planor, asemănător cu deltaplanul din zilele noastre.

Ineditul expoziţiei constă şi în faptul că o mare parte din exponate au rămas încă de pe vremea lui Da Vinci numai în stadiu de proiect, iar iniţiativa este, pentru multe din prototipurile marelui renascentist, o premieră.

Un băiat de 14 ani, unul dintre cei mai temuţi asasini din Mexic

Un băiat de 14 ani, unul dintre cei mai temuţi asasini din Mexic
Foto: eleconomista.com.mx

Armata federală mexicană a arestat un asasin minor, de numai 14 ani, ale cărui crime i-au îngrozit pe locuitorii statului Morelos, în ultimele luni.


Războiul dintre cartelurile de droguri şi armata federală mexicană îşi arată o nouă şi oribilă faţă, după arestarea unui asasin minor, folosit de baronii cocainei pentru eliminarea rivalilor.

Poreclit "El Ponchis", puştiul, pe numele său real Edgar Jimenez Lugo, a comis în ultimele luni o serie de crime care i-au îngrozit pe locuitorii statului mexican Morelos. La numai 14 ani, el este unul dintre cei mai temuţi asasini plătiţi ai cartelului Pacificului de sud, după ce s-a specializat în decapitarea şi, uneori, spânzurarea victimelor. "El Ponchis" a fost arestat pe un aeroport local, în timp ce încerca să fugă în Statele Unite, împreună cu cele două surori ale sale.

După arestare, puştiul de 14 ani a dezvăluit că a ucis patru oameni. Jimenez susţine că a fost răpit de traficanţi şi obligat să ucidă, fiind în permanenţă ameninţat. "Le-am tăiat gâtul. M-am simţit foarte rău. Am fost forţat să o fac. Mi-au spus că mă omoară", a spus băiatul.

Cel mai grav este că povestea adolescentului este departe de a fi un caz izolat. Poliţia mexicană se confruntă cu cazuri în care copii de 8 ani încearcă să intre în lumea traficanţilor.

Tiger Woods, Federer şi Mickelson, sportivii cu cele mai mari câştiguri în 2010

Tiger Woods, Federer şi Mickelson, sportivii cu cele mai mari câştiguri în 2010
Comentariu: Tiger Woods
Foto: bild.de

Tiger Woods, unul dintre cei mai buni jucători de golf din toate timpurile, este şi în acest an în capul mesei bogaţilor din sport, cu aproximativ 69 de milioane de euro câştigaţi din performanţe, publicitate şi drepturi de televizare, devansându-i pe tenismanul elveţian Roger Federer şi pe colegul său Phil Mickelson (SUA).


Pilotul de Formula 1 Michael Schumacher este sportivul german cu cele mai mari câştiguri în 2010, după ce a acumulat 20 de milioane de euro în anul revenirii sale în Marele Circ. Campionul mondial de Formula 1, Sebastian Vettel, a câştigat în acest an 13,5 milioane de euro.

Top 10 sportivi cu cele mai mari câştiguri în 2010:

1. Tiger Woods (golf, SUA) 69 de milioane de euro
2. Roger Federer (tenis, Elveţia) 47 de milioane de euro
3. Phil Mickelson (golf, SUA) 46 de milioane de euro
4. Floyd Mayweather (box, SUA) 45 de milioane de euro
5. LeBron James (baschet, Miami Heat, SUA) 35 de milioane de euro
6. Lionel Messi (fotbal, FC Barcelona, Argentina) 34 de milioane de euro
7. David Beckham (fotbal, LA Galaxy, Anglia) 30 de milioane de euro
8. Cristiano Ronaldo (fotbal, Real Madrid, Portugalia) 29,5 milioane de euro
9. Manny Pacquaio (box, Filipine) 29 de milioane de euro
10. Alex Rodriguez (basesball, New York Yankees, SUA) 28,5 milioane de euro

Mihai Ghimpu: Eu cred că totul va fi bine. Eu am încredere în colegii mei de Alianţă

Mihai Ghimpu: Eu cred că totul va fi bine. Eu am încredere în colegii mei de Alianţă
Foto: UNIMEDIA

"Eu am aflat că Narîşkin vine la Chişinău abia ieri seara. Avem o întâlnire programată pentru mâine, în jurul orei 12:00. Nu ştiu despre ce anume vom discuta, nu cunosc nici un fel de detalii. Eu cred că totul va fi bine. Eu am încredere în colegii mei de Alianţă". Declaraţia îi aparţine preşedintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Precizăm că şeful administraţiei Prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, vine în această seară la Chişinău, unde va avea o serie de întrevederi cu liderii partidelor care au intrat în Parlament, cu excepţia liderului PLDM, Vlad Filat. - Vladimir Voronin (PCRM), Marian Lupu (PDM) şi Mihai Ghimpu (PL).


Menționăm că în august 2009, aflat într-o vizită la Moscova, Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Serghei Narîșkin. De asemenea, aceștia s-au mai întâlnit și în august 2009, atunci când a fost creată Alianța pentru Integrare Europeană. 

Sursa: UNIMEDIA


Voronin despre Filat şi Ghimpu: PCRM nu poate negocia cu "regele contrabandiştilor" sau cu un "absolvent al clinicii de psihiatrie"

Voronin despre Filat şi Ghimpu: PCRM nu poate negocia cu
Foto: UNIMEDIA

Liderul Comuniştilor, Vladimir Voronin declară într-un interviu pentru publicaţia rusă "Moskovski Komsomoleţ" că PCRM poate să negocieze doar cu Partidul Democrat, condus de Marian Lupu. Acesta a exclus orice coaliţie cu PLDM şi PL, pentru că nu poate duce tratative cu "regele contrabandiştilor" - Filat sau cu Mihai Ghimpu, pe care l-a calificat drept "absolvent al clinicii de psihiatrie".


Vladimir Voronin a folosit etichetări batjocoritoare atât în adresa lui Filat, cât şi lui Ghimpu, menţionând că nu poate duce tratative cu aceşti doi lideri. "A făcut două clase în patru ani şi 14 ani - Dreptul la Universitate. În tot acest timp a cărat profesorilor toate raţele, găinile şi porcii din satul său, doar ca să termine facultatea. Cea mai înaltă funcţie pe care a deţinut-o a fost cea de jurist la Direcţia de construcţii nr.15", a spus Voronin despre liderul Partidului Liberal.

Cu toate acestea, el este conştient că PCRM şi PDM nu au suficiente voturi pentru a alege un nou şef al statului. Motiv pentru care, spune Voronin: "Vom apela la simţămintele patriotice ale acelor ticăloşi de la Filat. Acum ei încearcă să ne forţeze. Adică Voronin n-ar avea încotro. Atunci când aveam 60 de mandate şi nu ne ajungea doar unul, pe ei în cot îi durea de patriotism. Iar Ghimpu i-a luat pe ai săi şi-i plimba prin parcuri, ca să nu participe niciunul la vot. Acum încearcă să ne educe, cică trebuie să ne iubim patria",  declară Vladimir Voronin.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Publika TV


Un paznic a fost ucis cu sânge rece de fostul său coleg de serviciu

Un paznic a fost ucis cu sânge rece de fostul său coleg de serviciu
Poză simbol
Foto: mytex.ro

Paznicul unei gospodării agricole, situată la doar 3 km de la oraşul Briceni, a fost ucis cu sânge rece de fostul său coleg de serviciu. Tragedia s-a produs în noaptea de 28 spre 29 noiembrie 2010.


În dimineaţa zilei de 29 noiembrie curent, şoferul, care transporta muncitorii gospodăriei, a depistat cadavrul însângerat al bărbatului, în vârstă de 75 de ani, domiciliat în oraşul Briceni. Speriat, acesta a sesizat poliţia din localitate, care s-a deplasat imediat la faţa locului. Oamenii legii au stabilit că victima a fost înjunghiată de circa 30 de ori în regiunea abdomenului şi toracelui cu un cuţit, iar de la hemoragie abundentă a decedat.

 Forţele de ordine au iniţiat o urmărire penală, iar graţie cercetărilor de specialitate oamenii legii au identificat suspectul principal de comiterea acestui omor. Este vorba despre un fost angajat al acestei întreprinderi, originar din raionul Teleneşti, în vârstă de 35 de ani, care a venit la amicul său să înnopteze, iar a doua zi dis-de-dimineaţă intenţiona să discute cu şeful acestuia despre o eventuală reangajare.

Potrivit cercetărilor poliţieneşti, după mai multe pahare de coniac, aceştia s-au luat la ceartă, iar suspectul, a înjunghiat gazda cu un cuţit în abdomen. Audiat de poliţie, acesta nu îşi aduce aminte cu exactitate câte lovituri i-a aplicat, dar recunoaşte că a făcut-o cu bestialitate. După ce şi-a văzut colegul însângerat, tipul a încercat să spargă safeul din biroul şefului, însă nu a reuşit iar dându-şi seama că a omorât un om - a luat-o la fugă. 

Tipul declară că a fugit prin câmp la gara auto din oraşul Briceni, după care a plecat în Ucraina prin Tiraspol, la concubina sa. La doar câteva zile, individul a fost reţinut şi reîntors în ţară de poliţiştii din Briceni şi actualmente este cercetat penal pentru omor.

Potrivit legislaţiei, acesta riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 12 la 20 de ani sau detenţiune pe viaţă.

Sursa: UNIMEDIA


Lectură de weekend: Impresiile de călătorie în Republica Moldova ale jurnaliștilor ruși

Lectură de weekend: Impresiile de călătorie în Republica Moldova ale jurnaliștilor ruși
Foto: imperialhotel.md

Jurnaliștii ruși, redactorul-şef adjunct al revistei "The New Times", Ilia Barabanov, și reporterul postului de radio "Ekho Moskvî", Irina Vorobiova, au povestit la emisiunea postului de radio Ekho Moskvî, "Svoimi Glazami", despre impresiile sale de călătorie în Republica Moldova unde au asistat la alegerile anticipate.

"Acești oameni au dreptul să aleagă, ei au posibilitatea reală de a alege. Ei cred că de voturile lor într-adevăr depinde cine va trece în Parlament, cine va deveni deputat şi cum se va schimba soarta acestei ţări. Ori, dacă va fi creată alianţă, sau nu - nu contează. Important este că oamenii au învăţat să aprecieze dreptul lor de vot," a declarat Barabanov.

Potrivit lui, criza politică va fi rezolvată în mod inevitabil, deoarece, principiul fundamental al democraţiei este capacitatea de a negocia. "Ei învaţă să negocieze, și li se primește. Consider că, noile alegeri anticipate nu vor avea loc, ei vor reuși să creeze o coaliţie, care va alege un guvern şi un nou preşedinte," consideră jurnalistul rus.

"De ce ne plac astfel de alegeri? Deoarece este interesant să le urmărești. În fiecare oră apar noi rezultate, iar noi urmăream cum se schimbă situaţia. Este un proces politic plin de viaţă. Şi accesul la politicieni ne bucura foarte mult," a declarat Vorobiova.


Etichetarea "jurnaliştii ruşi"
 
"De data aceasta, colegii noştri de la televiziunea rusă ne-au stricat călătoria. Am rămas un pic şocați, pentru că primele reportaje ale posturilor de televiziune rusești au făcut propagandă, în care a fost denigrată Alianţa," a spus Vorobiova.

Fraza "suntem jurnaliști ruși" trezește multe suspiciuni. "Politicienii ne evită. Ei cred că la interviu suntem amabili, iar apoi vom face un reportaj plin de informaţii trunchiate. Faptul că suntem din mass-media independentă nu contează, suntem cu toţii etichetaţi - "jurnaliştii ruşi", spune jurnalista.
 
Relația Rusia – Moldova
 
"Rusia şi Kremlinul într-adevăr nu înţeleg ce vor de la Moldova. Ei îşi dau seama că, Uniunea Europeană este rău, NATO este rău, Moldova loială este bine. Iar, modul în care sunt folosite posturile de televiziune federale, care demult nu mai fac jurnalism (oamenii vin şi execută comanda politică), o demonstrează foarte bine," spune Barabanov. 

În 2005, televiziunea rusă l-a denigrat pe Vladimir Voronin, iar în aprilie 2009, pe oponenţii lui politici. "Kremlinul nu știe cu cine să coopereze în Republica Moldova, cu cine și despre ce să negocieze. Dacă pe lângă oricare ambasadă occidentală cu sediul la Chișinău lucrează o echipă de analişti, care se întâlnesc cu diferite persoane, elaborează o poziţie şi analizează situațiile, atunci în ambasada Federației Ruse, câțiva ofiţeri de securitate trimit rapoarte la Piața Roșie, bazate pe reportajele de la Pervy Kanal. Şi în baza acestor reportaje confuze se face politica noastră de stat", consideră jurnalistul rus.

"Oficialii ruși nu înţeleg cum se face politica în Republica Moldova. Judecând după reportajele posturilor de televiziune rusești, Moldova visează zi și noapte la unire cu România. Desigur, astfel de dorințe există, dar adepții unirii cu România în Republica Moldova, probabil nu sunt mai mulți decât susținătorii unirii Rusiei cu Noua Zeelandă", mai spune Barabanov.
 
Sursa: UNIMEDIA cu referire la echo.msk.ru


Sectorul energetic este pregătit în totalitate pentru sezonul rece

Sectorul energetic este pregătit în totalitate pentru sezonul rece
Poză simbol
Foto: evenimentul.md

Sectorul energetic este pregătit în totalitate pentru sezonul rece, fiind asigurată funcţionarea tuturor sistemelor şi reţelelor de furnizare a energiei electrice şi termice consumatorilor Republicii Moldova. Această informaţia a fost făcută publică de către viceministrul Economiei, Ilarion Popa, în cadrul unei şedinţe de la guvern, în cadrul căreia a fost abordată problema pregătirii Republicii Moldova către sezonul rece 2010-2011.


Şi Agenţia Rezerve Materiale a raportat despre pregătirea în proporţie de 100% către sezonul rece. Directorul general al Agenţiei, Vasile Pîntea a confirmat că deciziile aprobate anterior de către Executiv şi Comisia pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor, privind aprovizionarea sinistraţilor cu lemne şi cărbune pentru încălzirea locuinţelor, au fost executate integral, resursele respective fiind transmise autorităţilor locale care urmau să repartizeze ajutorul beneficiarilor.

Autorităţile responsabile de asigurarea securităţii pe traseele republicii, de funcţionarea sistemelor sănătăţii, educaţiei, mediului, administrarea fondului locativ, de asemenea, au raportat despre gradul înalt de pregătire pentru iarnă. 

Totodată, premierul Vlad Filat a sugerat că locuitorii capitalei achită un tarif exagerat pentru agentul termic. Directorul Agenţiei pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune că tarifele actuale vor rămâne în vigoare. Parlicov nu exclude că în ianuarie am putea asista la o nouă scumpire a căldurii, tendinţă motivată de o eventuală majorare a tarifelor la gazele de import.

Ultima dată, agentul termic s-a scumpit pentru locuitorii municipiului Chişinău în luna mai. Acum, o gigacalorie costă 821 de lei.

Sursa: UNIMEDIA


Şeful administraţiei Prezidenţiale de la Moscova, Serghei Narîşkin vine la Chişinău

Şeful administraţiei Prezidenţiale de la Moscova, Serghei Narîşkin vine la Chişinău
Foto: nn.by/

Şeful administraţiei Prezidenţiale de la Moscova, Serghei Narîşkin va sosi în această seară la Chişinău, relatează ProTv Chişinău. Deocamdată însă, nu se cunosc mai multe detalii despre programul vizitei înaltului oficial de la Kremlin.


Informatia a fost confirmată de Ambasada Rusiei de la Chişinău. Narîşkin va avea întrevederi cu liderii partidelor care au intrat în Parlament, cu excepţia liderului PLDM, Vlad Filat.
 
Ştirea se actualizează.

sursa: Unimedia

Republica Moldova şi România au semnat un acord de cooperare în domeniul sănătăţii

Republica Moldova şi România au semnat un acord de cooperare în domeniul sănătăţii
Foto: flux.md

România şi Republica Moldova au semnat la 3 decembrie un acord de cooperare în domeniul sănătăţii şi a ştiinţelor medicale, se anunţă într-un comunicat al serviciului de presă al Ministerului Sănătăţii.


Ministrul ministrul Sănătăţii din Republica Moldova, Vladimir Hotineanu, şi omologul său din România, Cseke Attila, au semnat, la Bucureşti, “Acordul de cooperare între Ministerul Sănătăţii al României şi Ministerul Sănătăţii al  Republicii Moldova”.

Documentul conţine mai multe dispoziţii ce prevăd dezvoltarea cooperării în domeniul sănătăţii şi al ştiinţelor medicale. Astfel, începând de anul viitor, vor fi organizate vizite reciproce ale experţilor din cele două ţări pe domenii de interes, ca de exemplu strategii de sănătate, finanţarea serviciilor din sistemul sanitar, management spitalicesc sau politica de pregătire a personalului medical.

A fost stabilit şi cadrul pentru cooperare directă între societăţile de ştiinţe medicale. Republica Moldova şi România vor coopera concret şi pentru prevenirea bolilor transmisibile. 

Cele două state au semnat un astfel de Acord de colaborare pentru prima dată. Din 1994 și până în prezent, a existat o înţelegere, dar care şi-a încetat valabilitatea.

Sursa: UNIMEDIA


Poliţia a anihilat o grupare criminală specializată în contrafacerea banilor şi documentelor

vineri, 3 decembrie 2010

Poliţia a anihilat o grupare criminală specializată în contrafacerea banilor şi documentelor
Poză simbol
Foto: clujeanul.ro

O grupare criminală specializată în contrafacerea banilor şi documentelor a fost anihilată de către reprezentanţii organelor de drept. Tipii au fost surprinşi în flagrant, în momentul în care încercau să pună în circulaţie o nouă partidă de dolari falşi.


Pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie, ofiţerii din cadrul MAI au verificat informaţia operativă, potrivit căreia trei chişinăuieni fabrică şi pun în circulaţie dolari contrafăcuţi şi acte false. Ca rezultat a unui şir de acţiuni de specialitate, forţele de ordine au documentat 4 achiziţii a banilor falşi, în valoare totală de 3800 de dolari SUA.

Suspecţii, cu vârsta cuprinsă între 42 şi 50 de ani, au ajuns pe mâna poliţiei după ce au efectuat o comandă sub acoperire a forţelor de ordine-un paşaport moldovenesc cu date eronate, contra sumei de 900 de dolari.

În urma percheziţiei la domiciliile figuranţilor au ridicate permise de conducere, paşapoarte tehnice, paşapoarte româneşti şi moldoveneşti cu semne vădite de falsificare, ştampile şi blanchete curate cu ştampila aplicată.

Actualmente, poliţiştii cercetează cazul în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor acestui caz, identificării altor persoane implicate, precum şi organizatorilor reţelei, stabilirea locului aflării tipografiei şi a altor corpuri delicte.

Cei trei suspecţi se află în arestul poliţiei, iar în privinţa lor a fost iniţiată câte o cauză penală - „Fabricarea sau punerea în circulaţie a banilor falşi sau a titlurilor de valoare false” şi „Confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false”. Dacă vina acestora va fi demonstrată, aceştia riscă până la 15 ani de închisoare.

Poliţia se adresează tuturor cetăţenilor să efectueze schimbul de bani doar în locuri autorizate, iar dacă au avut de suferit de pe urma unor infracţiuni similare să anunţe imediat poliţia la numerele de telefon: 577-218, 577-127 sau 902.

Sursa: UNIMEDIA


Clubul AOAM „Pro-Sper” s-a reunit pentru a discuta oportunităţile de colaborare România - Republica Moldova

Clubul AOAM „Pro-Sper” s-a reunit pentru a discuta oportunităţile de colaborare România - Republica Moldova

O nouă şedinţă a clubului Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM) “Pro-Sper” a avut loc pe 2 decembrie. De această dată oamenii de afaceri s-au întrunit pentru a discuta oportunităţile de colaborare România – Moldova, mai ales că, o zi mai devreme, la 1 decembrie, a fost sărbătorită Ziua Naţională a României. Invitaţii speciali au fost Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova şi Olga Turcanu, reprezentant RTC Group.


Colaborarea mediului de afaceri din România şi Republica Moldova, oportunităţile şi barierele întâmpinate de oamenii de afaceri din Moldova şi România, investiţiile româneşti în Republica Moldova au fost principalele subiecte puse în dezbatere de cei circa 25 de membri ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova prezenţi la şedinţă. 

„Dezvoltarea pieței și investițiilor în RM necesită garanții legate de stabilitatea economică și politică a țării” a subliniat Marius Lazurca, care a reamintit că România a fost și este un susținător și promotor al procesului de integrare a RM în UE, a împărtășit experiența țării sale de aderare la UE, iar în ultimul an și jumătate România a fost foarte activă în RM prin deschiderea consulatelor generale și prin implementarea altor instrumente juridice solide. „Din punct de vedere psihologic, cetățeanul de rând va simți punctul determinant de apropiere de UE în momentul liberalizării regimului de vize”, a mai menţionat ambasadorul român.

În cadrul viitoarelor activități ce vor fi întreprinse pentru consolidarea relațiilor româno-moldovenești, se planifică înființarea Camerei de Comerț româno-moldovenești, organizarea misiunilor comerciale și încurajarea investițiilor oamenilor de afaceri din România în Moldova.

Discuțiile de la şedinţa curentă s-au axat pe brand-urile Diverta şi Debenhams, istorii de succes ale unor afaceri româneşti în Republica Moldova. Prezentarea a fost făcută de Olga Țurcanu (RTC Group) şi a cuprins informaţii despre istoricul afacerii, decizia de a se extinde în Republica Moldova, despre problemele şi oportunităţile întâmpinate în procesul de dezvoltare a afacerii.
 
Clubul AOAM "Pro-Sper" a fost fondat la începutul lunii noiembrie 2010. El reuneşte manageri de top, oameni de afaceri de succes din Republica Moldova, care în cadrul unor reuniuni săptămânale discută şi se informează reciproc cu privire subiecte majore din societate, iniţiază şi coordonează diferite proiecte organizate în cadrul clubului, comunică la nivel formal şi informal cu personalităţi, invitați de marcă din ţară şi de peste hotare.


sursa: Unimedia

Jurnaliştii transnistreni au participat la stagii de perfecţionare în cadrul instituţiilor de presă de la Chişinău

Jurnaliştii transnistreni au participat la stagii de perfecţionare în cadrul instituţiilor de presă de la Chişinău
Poză simbol
Foto: antena3.ro

Cinci jurnalişti din regiunea transnistreană au participat în perioada 4 octombrie-26 noiembrie 2010 la un program de stagii organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Stagiarii au avut posibilitatea să lucreze câte două săptămâni alături de colegii lor din redacţiile publicaţiilor Ziarului de Gardă şi Кишиневский Обозреватель, a portalului informaţional www.enews.md şi a postului de televiziune TV 7, transmite icomunicat.md.


Oxana Cruc, reporter la postul de Radio „Jelannoe” din Râbniţa, a menţionat că a avut o posibilitate unică de a lucra timp de 2 săptămâni alături de ştiriştii de la TV 7. „Am reuşit să fac primii paşi în televiziune alături de profesionişti, am încercat să scriu şi să redactez ştiri de televiziune. A fost foarte interesant să urmăresc şi să învăţ tehnicile utilizate de reporteri şi moderatori în timpul emisiei în direct”, a spus Oxana Cruc. 

Boris Akimov, directorul executiv al ONG-ului „Vindicator” din Tiraspol, a remarcat că stagiul realizat în redacţia portalului enews.md i-a dat posibilitatea să reflecte diverse evenimente: sociale, culturale, de divertisment. „Am sesizat diferenţa dintre jurnalismul clasic şi cel on-line, astfel am învăţat să scriu şi să ajustez ştirile, reportajele şi interviurile pentru presa on-line”, a explicat Boris Akimov. 

Cea de-a doua etapă a programului de stagii va avea loc în perioada decembrie 2010-ianuarie 2011. Programul de stagii este organizat de CJI în cadrul proiectului „Fortificarea competenţelor profesionale ale mass-media transnistrene de a mediatiza subiecte social-economice”, cu susţinerea financiară a Ambasadei SUA în Moldova. 

Sursa: UNIMEDIA


Fondatorul WikiLeaks vorbeşte despre impactul notelor diplomatice

Fondatorul WikiLeaks vorbeşte despre impactul notelor diplomatice
Foto: adevarul.ro

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a vorbit live, la un videochat cu cititorii The Guardian, despre dezvăluirile care-au bulversat o lume întreagă şi au pus pe jar cele mai mari puteri ale lumii, odată cu apariţia celor 250.000 de mesaje secrete, trimise de ambasadele Statelor Unite.


În ultimii patru ani, scopul nostru a fost să dăm surselor partea leului, celor care îşi asumă cu adevărat riscurile în orice fel de dezvăluire jurnalistică, fără eforturile cărora jurnaliştii nu ar fi nimic. Dacă într-adevăr va fi cazul, aşa cum presupune Pentagonul, ca acel tânăr soldat, Bradley Manning, să fie în spatele unor dezvăluiri recente, atunci el este, fără îndoială, un erou fără egal", spune Julian Assange.

Întrebat dacă va face publice numele unor informatori, Assange a spus că, în toată istoria WikiLeaks, care se întinde pe patru ani, nu a existat nicio acuzaţie credibilă, nici măcar din partea Pentagonului, cum că vreo persoană ar fi avut de suferit de pe urma activităţii WikiLeaks.

Cât despre impactul pe care l-a avut WikiLeaks în ultimul an, Assange notează: "Întotdeauna am apreciat WikiLeaks ca un concept cu un rol global, şi, într-o anumită măsură a fost clar că asta face încă din 2007, când a schimbat rezultatul alegerilor din Kenya. M-am gândit că va avea nevoie de doi ani, şi nu patru, pentru a fi recunoscut de alţii ca având acest rol important, aşa că suntem în întârziere şi mai avem multe de făcut". 

"Ameninţările la adresa vieţilor noastre sunt lucruri cunoscute, luăm măsuri de siguranţă atât cât putem, fiind vorba despre o superputere", a spus el, referindu-se la SUA.

Tom Flanagan, fost consilier al premierului canadian, a spus recent: "Cred că Assange ar trebui asasinat... Cred că Obama ar trebui să dea acest ordin. Nu aş fi trist dacă Assange ar dispărea". Întrebat ce simte cu privire la astfel de declaraţii, Assange a spus că "Flanagan şi ceilalţi care fac astfel de declaraţii la modul serios ar trebui acuzaţi de incitare la crimă".

Formula 1: Fernando Alonso, votat cel mai bun pilot din 2010

Formula 1: Fernando Alonso, votat cel mai bun pilot din 2010
Foto: guardian.co.uk

Germanul Sebastian Vettel, de la Red Bull, este noul campion mondial al piloţilor de Formula 1, dar Fernando Alonso rămâne cel mai bun în opinia şefilor celor 12 echipe din Marele Circ.


Spaniolul Fernando Alonso (Ferrari) a fost votat cel mai bun pilot al sezonului 2010 de Formula 1 de către şefii celor 12 echipe din competiţie.

Aceştia au fost invitaţi de revista Autosport să participe la un sondaj pentru a-i desemna pe cei mai buni 10 piloţi din ultima ediţie a Campionatului Mondial. Rezultatele au fost convertite în conformitate cu noul sistem de punctaj adoptat de FIA (25-20-15-10-8-6-5-3-2-1).

În urma opţiunilor exprimate de şefii din Formula 1, Fernando Alonso, care a ratat "la mustaţă" titlul mondial, în ultima etapă a sezonului, l-a devansat pe germanul Sebastian Vettel, noul campion al lumii. Spaniolul de la Ferrari a acumulat 229 de puncte, 9 mai multe decât Vettel, iar vestea că este considerat cel mai bun l-a bucurat peste măsură.

"Sunt mulţumit să aflu că majoritatea şefilor din F1 m-au ales drept cel mai bun pilot al anului, deşi nici nu mai trebuie să spun că aş fi preferat să devin campion mondial. Oricum, acest top este un motiv în plus să pot spune că a fost un sezon minunat, în ciuda dezamăgirii de la final", a spus Alonso, pentru Autosport.

Angelina Jolie, splendidă la un dineu romantic cu iubitul ei, Brad Pitt

Angelina Jolie, splendidă la un dineu romantic cu iubitul ei, Brad Pitt
Foto: Abaca/ Barcroft Media

Angelina Jolie și tatăl copiilor ei, Brad Pitt, au mâncat într-un celebru restaurant din Paris. Actrița a arătat splendid și le-a demonstrat cârcotașilor că este considerată pe bună dreptate una dintre cele mai frumoase femei din lume, relatează LadyClub.


Cuplul s-a asortat și au avut un look compus din piese vestimentare de culoare neagră. Recent, într-un interviu pentru revista Vogue, actrița a declarat că cele mai multe piese vestimentare din garderoba ei sunt de culoare neagră, exclusiv din motive practice.

 

Mercedes SLK 2012, prezentat într-un clip publicitar

Mercedes SLK 2012, prezentat într-un clip publicitar
Foto: autoevolution.com

Noul Mercedes SLK a fost prezentat mai repdede decât se aştepta presa internaţională, mulţumită unui clip publicitar care a fost făcut public pe internet. Din nefericire, la fel de repede cum a apărut, clipul video a fost şi scos de pe site-ul YouTube. Prin urmare am rămas doar cu o singură fotografie (cea care ilustrează acest articol), plus ceea ce ştiam deja despre maşină.


La capitolul design, se observă, aşa cum se presupunea, că SLK 2012 se inspiră din modelul SLS AMG. Ies în evidenţă farurile adaptive cu lumini permanente LED, un spoiler integrat în partea din spate şi stopurile LED, potrivit Worldcarfans.com - din nefericire, cele din urmă nu pot fi observate doar din această imagine. Un pachet sport, oferit opţional, include o parte frontală revizuită, cu proiectoare de ceaţă LED, jante AMG şi frâne speciale.

Interiorul este dominat de consola centrală şi guri de ventilaţie rotunde, conform aceleiaşi surse. În plus, în bord a fost integrat şi un ceas, scaunele sunt şi ele speciale – reflectă lumina.

Pe lista de opţionale vor mai fi incluse probabil şi sistemul audio Harman Kardon, sistemul COMAND Online, cu acces la internet, plus celebrul deja plafon din sticlă electromagnetic, denumit Magic Sky Control.

Motorizările aşteptate la acest model vor fi, desigur, unele “noi şi puternice” care “combină plăcerea la volan cu eficienţa”. Detaliile în acest sens sunt puţine, însă motoarele vor beneficia de sistemul Start/Stop din standard, plus o transmisie 7-Gtronic PLUS.

Este posibil ca noul Mercedes SLK să apară la salonul Auto din America de Nord (NAIAS), din ianuarie.

Sursa: antena3.ro


Expert polonez: Alegerea preşedintelui este puţin probabilă, ceea ce va însemna noi alegeri anticipate

Expert polonez: Alegerea preşedintelui este puţin probabilă, ceea ce va însemna noi alegeri anticipate
Poză simbol
Foto: agenda.ro

"Alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova nu au contribuit la depăşirea crizei constituţionale şi politice din ţară, care se menține din 2009", scrie expertul Centrului de Studii Orientale, Witold Rodkevich. Potrivit lui, niciuna dintre coaliţii posibile, care ar putea fi formate, nu va putea să aleagă un preşedinte pentru a evita noile alegeri parlamentare anticipate.


În acelaşi timp, expertul nu a exclus faptul că elita politică a Republicii Moldova, obosită de instabilitatea politică din țară își dau seama de necesitatea de a ajunge la un compromis pentru a evita următoarele alegeri anticipate. "În cazul în care AIE va ajunge la un consens asupra unui guvern de coaliţie, Partidul Comuniștilor în acest moment ar putea sprijini un candidat de compromis pentru postul de președinte", consideră expertul.

"Voronin ar putea decide că este mai bine să ajungă la un compromis, decât să riște să mai participe o dată în alegeri", meditează expertul. Potrivit lui, discuţiile privind formarea unei coaliţii vor dura cel puţin două luni. "Inițial, cele trei partide pro-europene (PLDM, PD, PL) vor încerca să creeze o coaliţie majoritară, care va alege un preşedinte al parlamentului şi prim-ministru. După care, coaliţia va încerca să-i convingă pe comunişti să găsească un candidat neutru pentru postul de președinte. De asemenea, nu se poate de exclus posibilitatea formării guvernului din Partidul Comuniștilor şi Partidul Democrat, dar în ambele cazuri, alegerea preşedintelui este puţin probabilă, ceea ce va însemna noile alegeri anticipate," mai scrie Rodkiewicz.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la osw.waw.pl


Un american a slăbit aproape 10 kg, mâncând doar cartofi

Un american a slăbit aproape 10 kg, mâncând doar cartofi
Foto: good-times.webshots.com

"În ultima vreme, legumei mele preferate i-au fost atribuite o sumedenie de proprietăţi dăunătoare. Amidonul din componenţa lui a fost declarat aproape cauza principală a epidemiei de obezitate din SUA. Eu nu sunt de acord cu această poziţie şi voi demonstra că nutriţioniştii se înşeală în această privinţă", a scris Voigt pe blog înainte de experiment.


Un bărbat din SUA a reuşit să slăbească aproape zece kilograme consumând timp de 60 de zile doar cartofi. 

Directorul executiv al Comisiei pentru cartofi din statul Washington, Chris Voigt, a decis să reabiliteze leguma preferată şi să-i redea statutul de produs dietetic, organizând o acţiune publicitară de larg răsunet, potrivit agerpres.

De la 1 octombrie, el a trecut la un regim alimentar catalogat cel puţin dăunător de majoritatea medicilor. Chris şi-a propus să mănânce doar 20 de tuberculi de cartofi pe zi. La final a calculat că a slăbit în jur de 10 kg.

Timp de 60 de zile a consumat exact 1800 tuberculi de cartofi, cu un aport de 2600 de calorii zilnic.

Medicii au constatat chiar beneficii ale curei cu cartofi - nivelul colesterolului i-a scăzut cu 25%, iar al zahărului din sânge cu 10%. 

Stefan Füle: "Pentru binele cetăţenilor Moldovei, sper să continue programul pro-european"

Stefan Füle:
Comentariu: Stefan Füle
Foto: svd.se

"S-a văzut foarte clar: consolidarea democraţiei şi implementarea reformelor structurale este calea corectă. Aşteptăm, de asemenea, ca partidele să valorifice oportunitatea pentru a consolida stabilitatea politică. Pentru binele cetăţenilor Moldovei, însă, sper, în primul rând, că vor fi capabili să continue ambiţiosul program pro-european". Declaraţia aparţine comisarului european pentru extindere, Stefan Füle, şi a fost lansată în cadrul unui interviu acordat pentru Deutsche Welle.


Stefan Füle a precizat că agenda Comisiei Europene în relaţie cu Republica Moldova, pentru perioada următoare, este una ambiţioasă. "Dar, întâi de toate, e nevoie să le dăm politicienilor din Moldova timp. Este o etapă importantă şi foarte serioasă în vederea formării unei coaliţii de guvernământ. Politicienii de la Chişinău pot conta pe dorinţa noastră de a adânci relaţia cu Republica Moldova, ca şi pe sprijinul nostru pentru reforme ambiţioase şi pentru îndeplinirea agendei de apropiere a ţării de Uniunea Europeană", a mai spus comisarul.

UNIMEDIA precizează că preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, va întreprinde o vizită la Chişinău pe data de 10 decembrie curent.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Deutsche Welle


Vlad Filat și Marian Lupu s-au întâlnit azi cu Asif Chaudry, ambasadorul SUA în R. Moldova

Vlad Filat și Marian Lupu s-au întâlnit azi cu Asif Chaudry, ambasadorul SUA în R. Moldova
Asif Chaudry, ambasadorul american în Moldova
Foto: gov.md

Liderul PLDM și cel al PDM s-au întâlnit astăzi cu ambasadorul american în R. Moldova, Asif Chaudry. Potrivit democraților, Marian Lupu s-a întâlnit cu reprezentantul SUA în dimineața zilei de astăzi la sediul PDM. Reprezentanții formațiunii au declarat că la întâlnire a participat doar președintele partidului și Asif Chaudry.  

În după amiaza zilei de astăzi, cu șeful misiunii diplomatice americane s-a întâlnit și președintele PLDM, Vlad Filat. Niciuna dintre cele două formațiuni politice nu a anunțat presa despre întrunirile cu Chaudry.


Potrivit surselor neoficiale, la cele două întâlniri s-ar fi discutat situația post-electorală din Moldova. UNIMEDIA amintește că acum câteva zile, site-ul internațional Wikileaks a dat publicității mai multe documente confidențiale în care este prezentată corespondeța ambasadorului american la Chișinău cu guvernul american. Potrivit notelor lui Asif Chaudry, Vladimir Voronin i-ar fi propus lui Marian Lupu 10 milioane de dolari în schimbul unei coaliţii cu PDM

Ambasada americană la Chișinău a refuzat să comenteze informațiile publicate de Wikileaks. Mark Tkaciuk, Dumitru Diacov, Valeriu Lazăr și Igor Corman au declarat că informațiile prezentate de Wikileaks sunt false. 

Sursa: UNIMEDIA


Deputaţii rămaşi fără funcţie, fără alt loc de muncă şi care nu au atins vârsta de pensionare, vor beneficia de indemnizaţie unică egală cu 2 salarii medii lunare

Deputaţii rămaşi fără funcţie, fără alt loc de muncă şi care nu au atins vârsta de pensionare, vor beneficia de indemnizaţie unică egală cu 2 salarii medii lunare
Foto: moldova.md

La expirarea mandatului, în caz de demisie, revocare, eliberare din funcţie sau în caz de deces, deputaţii cărora le-a încetat contractul individual de muncă şi care nu au fost încadraţi în noul cabinet al persoanelor cu funcţii de demnitate publică beneficiază de o indemnizaţie unică egală cu 6 salarii medii lunare. Aşa prevedea legea anterior. Acum însă drept la indemnizaţie vor avea doar deputaţii ce rămân fără funcţie, fără un alt loc de muncă, care nu au atins vârsta de pensionare şi această indemnizaţie va fi doar în sumă de 2 salarii medii lunare. Explicaţia a fost acordată pentru UNIMEDIA de către preşedintele Comisiei parlamentare de Economie, Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă.


Deputaţii care nu îşi vor găsi loc de muncă timp de 2 luni de când nu mai sunt în funcţia de demnitate publică, vor primi indemnizaţie pentru încă o lună.

Potrivit hotărârii Parlamentului din 29 martie 2001, la expirarea mandatului de deputat parlamentarii aveau dreptul la o indemnizaţie unică egală cu şase salarii lunare ale funcţiei.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi


Gala premiilor „10 jurnalişti ai anului” se va desfăşura pe 17 decembrie

Gala premiilor „10 jurnalişti ai anului” se va desfăşura pe 17 decembrie
Foto: tv7.md

Gala decernării premiilor pentru cei mai buni jurnalişti ai anului, ediţia a XVI-a, va avea loc pe 17 decembrie la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, informează icomunicat.md.


Serata de decernare a premiilor „10 jurnalişti ai anului” este organizată în mod tradiţional, în fiecare an, de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Comitetul pentru Libertatea Presei.

În cadrul galei de anul trecut, desfăşurate pe 22 decembrie, top 10 jurnalişti ai anului au devenit:

1. Valentina Baciu, ziarul “Timpul de dimineaţă”;
2. Vasile Botnaru, Radio Europa Liberă
3. Oleg Brega, “Jurnal TV”;
4. Angela Gonţa, Pro TV Chişinău;
5. Rodica Mahu, “Jurnal de Chişinău”;
6. Ruslan Mihailevski, “Спрос и Предложение”;
7. Marina Parfionova, compania “Teleradio-Găgăuzia”;
8. Alina Radu, “Ziarul de Gardă”
9. Corneliu Rusnac, “Associated Press” şi “Imedia”;
10. Alexandr Takii, Экономическое обозрение “Логос Пресс”.

Totodată, au fost acordate 7 premii speciale, unul dintre care a fos înmânat echipei UNIMEDIA, pentru abordare inovativă în presa online. Premii speciale:

1. Dumitru Lazur a primit un premiu special pentru investigaţia „Ministrul Baldovici îşi ascunde interesele, minte”;
2. UNIMEDIA - premiul pentru abordare inovativă în presa online;
3. OWH TV studio - premiu pentru filmul documentar “Capcana”;
4. Angelica Jelnova - premiul pentru promovarea diversităţii în mass.media, Radio Jelannoe, Râbniţa;
5. Jurnal Trust Media – premiul evoluţia anului;
6. Tatiana Zabulica, Sor TV şi Observatorul de Nord – premiul speranţa anului;
7. Serafim Saka – premiul pentru excelenţă şi longevitate jurnalistică.

Evenimentul se va desfăşoară cu sprijinul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti, Misiunii OSCE în Moldova, BC „Moldova -Agroindbank”, Î.M. „Suedzucker-Moldova” S.A. 

Sursa: UNIMEDIA


(Video) Ghimpu a cumpărat un ”tractoraș” pentru Filat și un ”pinguin” pentru Lupu, în cadrul expoziției cu vînzare a produselor confecționate de persoanele cu dizabilități

(Video) Ghimpu a cumpărat un ”tractoraș” pentru Filat și un ”pinguin” pentru Lupu, în cadrul expoziției cu vînzare a produselor confecționate de persoanele cu dizabilități
Foto: Președinția Republicii Moldova

Expoziție cu vânzare a produselor confecționate de persoanele cu nevoi speciale

Anual, la 3 decembrie, Republica Moldova sărbătorește Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Cu această ocazie, la Chișinău a fost organizată o expoziție cu vînzare a produselor confecționate de persoanele cu nevoi speciale. Președintele interimar Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, miniștri, alți oficiali, dar și oameni simpli au scos din buzunare sute și chiar mii de lei la acest târg, de unde au cumpărat diferite lucrări pentru sine, dar și pentru cei dragi.

”Aceste persoane vor să ne convingă pe noi toți că pot face lucruri foarte frumoase. E o zi importantă pentru ei și trebuie să-i sprijinim. Eu îmi doresc să vină ziua în care acești copii să primească din partea statului tot ce merită fiindcă și așa au o durere sufletească”, a declarat Mihai Ghimpu, care s-a dovedit a fi cel mai generos.  Tot ce a cumpărat, președintele interimar a dăruit jurnaliștilor, altor vizitatori ai expoziției, dar nu a uitat și de colegii săi, Vlad Filat și Marian Lupu.


Pentru Vlad Filat, președintele interimar a cumpărat un ”tractoraș”. ”Am văzut că îi place să prășească și cred că trebuie să trecem la o agricultură mai modernă, cu tractoarele, dar nu cu sapa”, a declarat Ghimpu pe un ton hazliu. Pentru liderul Partidului Democrat Marian Lupu, Mihai Ghimpu a căutat un dar de culoarea roșie cu albastru. A găsit doar o jucărie ”pinguin” și a rugat cea mai înaltă persoană din cadrul Serviciului Pază și Protecție de Stat să-i transmită cadoul.

Prim-ministrul Vlad Filat a declarat că e gata să scoată din buzunar milioane de lei pentru a ajuta aceste persoane. ”Este atât de puțin ceea ce facem noi, deoarece este doar o perioadă dintr-un an de zile în care ei trăiesc. Este important ca noi totuși să începem să trăim cu picioarele pe pământ”, a conchis premierul. Filat a declarat că nu acceptă cadoul președintelui Ghimpu, menționând următoarele: ”Dați-i un sfat domnului Ghimpu, să aibă griji să-și cumpere cadouri pentru dânsul. El are nevoie de multe cadouri...” .

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei, Valentina Buliga a menționat că în cadrul unui asemenea eveniment, persoanele cu dizabilități vin să arate întregii societăți câtă dragoste și muncă depun în aceste lucrări. ”Scopul organizării expoziției cu vînzare este de a schimba atitudinea față de aceste persoane, de a le oferi posibilitatea să se simtă membri deplini ai unei societăți”, a conchis ministrul.

Solidaritatea față de persoanele cu nevoi speciale a fost exprimată și de Ministrul Educației Leonid Bujor, Ministru Apărării Vitalie Marinuță, Ministrul de Externe Iurie Leancă, viceministrul pe probleme sociale Ion Negrei.

La expoziție au fost expuse diverse lucrări sculptate în lemn, obiecte de artizanat, tablouri, jucării, bijuterii, suvenire realizate de persoanele cu dizabilități din cadrul colectivelor din municipiul Chișinău, dar și întreaga republică.

Menționăm că este al 18-lea an în care comunitatea internațională marchează Ziua Persoanelor cu Dizabilități.

sursa: Unimedia

Valeriu Matei: O coaliție PDM cu PCRM înseamnă dispariția de pe scena politică a formațiunii condusă de Marian Lupu

Valeriu Matei: O coaliție PDM cu PCRM înseamnă dispariția de pe scena politică a formațiunii condusă de Marian Lupu
Foto: PublikaTV

"Liderii politici simulează un soi de virginitate politică când merg în secret la aceste întâlniri cu partenerii de coaliție. Acest lucru arată pe alocuri și caracterul nostru ca, după o muncă mare, să luăm totul de la început. Coaliția PDM cu PCRM înseamnă dispariția de pe scena politică a formațiunii condusă de Marian Lupu. Aceasta coaliție este ineficientă din punct de vedere politic. Eu vreau să cred că instinctul politic al liderilor de partid le spune să nu facă aces pas, deoarece în PCRM nu există semne că se schimbă ceva. După mine, comuniștii sunt o grupare cu tentă extremă, conduse de interesele corporative, fără a avea o doctrină politică. În Moldova există încă mult loc pentru pentru un partid cu o doctrină de orientare socială".  


 Declarațiile aparțin lui Valeriu Matei, istoric și scriitor, fost parlamentar, făcute în cadrul unei emisiuni la PublikaTV.

De cealaltă parte, fostul președinte al Partidului Social Democrat, Dumitru Braghiș, este de părere că partidele care au acces în Parlament trebuie să se grăbească cu negocierile. "Intrăm în iarnă, sunt probleme de rezolvat, e cazul să se grăbească. Totodată, dvs spuneați că în cazul unor noi alegeri electoratul va sancționa PCRM pentru că nu a dorit să voteze președintele. Iată că, după ultima experiență, electoratul nu i-a sancționat nici pe comuniști, nici pe democrați", a conchis Braghiș. 

Fostul director Moldpres, Valeriu Reniță este de părere că cea mai benefică coaliție pentru Moldova ar fi PCRM-PD. "Mi se pare firească o coaliție de centru-stânga. Cred că PLDM și PL vor trece în opoziție", a precizat Reniță. 

Sursa: UNIMEDIA


Titlu Omega: Filat nu poate împărţi Reşedinţa de Stat cu Ghimpu

Titlu Omega: Filat nu poate împărţi Reşedinţa de Stat cu Ghimpu
Foto: omg.md

După ce s-a întâlnit cu președintele PL, liderul PLDM, Vlad Filat a făcut câteva declarații pentru presă. Întrebat de jurnaliști de ce azi a mers la reședința președintelui interimar, Filat a ținut să precizeze că aceasta instituție nu este a președintelui. "Este reședința de stat, deci nu prezidențială, dar de stat. Asta înseamnă că este și a premierului. Asta e pentru precizare", a subliniat critic Filat. 


Agenția de știri Omega scrie că Filat și Ghimpu nu pot împărți reședința de stat și plasează declarațiile premierului de după întâlnirea cu Mihai Ghimpu:

 

Sursa: UNIMEDIA


Frumoasa și Bestia: Quentin Tarantino a băut șampanie din pantoful Umei Thurman!

Frumoasa și Bestia: Quentin Tarantino a băut șampanie din pantoful Umei Thurman!
Foto: protv.ro

Sunt atat de buni prieteni incat isi permit tot felul de nebunii! Quentin Tarantino a acceptat bucuros sa bea sampanie din pantoful actritei Uma Thurman. Si pentru ca momentul sa fie de-a dreptul savuros, cei doi s-au si sarutat.


Prezenti la un eveniment la New York, Uma Thurman si Quentin Tarantino au fost atractia serii.
Intr-o rochie neagra, mulata si transparenta, actrita s-a cam dat in spectacol, avandu-l ca partener de nebunii pe nimeni altul decat regizorul Quentin Tarantino.

Imediat dupa ce a tinut un discurs de deschidere, Uma s-a descaltat si a turnat in pantofi sampanie. Din unul a baut ea, iar din celalalt Quentin. Momentul a fost incununat cu un sarut al celor doi.

”M-am ales cu o gura de rai!", a spus regizorul.

Traficul rutier pe str. Columna va fi din nou suspendat. VEZI cum vor circula microbuzele

Traficul rutier pe str. Columna va fi din nou suspendat. VEZI cum vor circula microbuzele
Poză simbol
Foto: friedbeef.com

Pe 6 decembrie, traficul rutier pe str. Columna va fi suspendat pe tronsonul cuprins între străzile Bulgară şi Vasile Alecsandri, în legătură cu executarea lucrărilor de defrişare şi curăţare a arborilor.


În legătură cu aceasta, circulaţia transportului public va fi organizată după cum urmează: 

Rutele de microbuz nr. 105 şi 162 - de la str. Columna pe străzile Vasile Alecsandri, Mitropolit Varlaam, Mihai Eminescu, Alexandru cel Bun şi în continuare conform itinerarului obişnuit.
 
Rutele de microbuz nr. 190 şi 192 - de la str. Columna pe str. Vasile Alecsandri, şos. Hînceşti şi în continuare conform itinerarului obişnuit.
 
Rutele de microbuz nr. 130, 132 şi 134 - traseul rutelor se scurtează până la str. Vasile Alecsandri.
 
Ruta de microbuz nr. 131 - de la str. Ismail pe străzile Mitropolit Varlaam şi str. Bulgară.
 
Rutele de microbuz nr. 102, 108, 135, 136, 160, 171, 174, 185 - de la str. Columna pe str. Vasile Alecsandri, bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt, Ismail şi în continuare conform itinerarului obişnuit.
 
Conducătorii auto care traversează zona sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară instituită în zonă.

Sursa: UNIMEDIA


Discursul Zilei: Limba engleză poate fi vorbită și în limba rusă. VEZI VIDEO și FOTO

Discursul Zilei: Limba engleză poate fi vorbită și în limba rusă. VEZI VIDEO și FOTO
Foto: captura video Youtube

Vitalii Mutko, ministrul Sportului și Turismului al Federației Ruse a demonstrat că se poate - să ții un discurs în limba engleză, citind de pe o foaie în care este inclus discursul cu litere în chirilică. 


Federația Rusă a câștigat ieri organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2018. La eveniment, oficialul rus a ținut să vorbească în limba engleză. 


Vezi mai jos discursul video, dar și cel pregătit de către consilierii ministrului: 






Sursa: UNIMEDIA


NASA a descoperit un microb cu structură similară ADN-ului. Experţii NASA: "Tot ce ştim despre formele de viaţă se va schimba"

NASA a descoperit un microb cu structură similară ADN-ului. Experţii NASA:
Foto: topnews.in

Cinci specialişti ai NASA, dintre care patru în microbiologie şi unul în arsenic, au făcut joi seara publică descoperirea unui microb a cărei formă de viaţă este diferită de a oricărui alt organism viu de pe Pământ. Bacteria înlocuieşte fosforul cu arsenic.


”Din tot ceea ce ştim noi, din tot ceea ce este aici pe Pământ, această descoperire este fenomenală. Este practic o formă de viata intr-un context diferit. Pentru noi e similar cu ceva extraterestru. Este echivalentul unei forme de viata diferite. Vorbim despre un organism care pare sa foloseasca un element diferit de viată. Practic inlocuieste fosforul cu arsenic, ceea ce este o chestie uimitoare, este o descoperire uimitoare", declară cercetătorii.

Potrivit savanților, această descoperire va deschide orizontul gândirii în privinţa locurilor despre care se credea că sunt locuibile.

Arsenicul este un metaloid cristalizat, sfărâmicios, de culoare cenușie, cu miros de usturoi, ai cărui compuși sunt otrăvitori.


Biroul Permanent al Parlamentului a decis: Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova va fi păstrată la Trezoreria Băncii Naţionale

Biroul Permanent al Parlamentului a decis: Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova va fi păstrată la Trezoreria Băncii Naţionale
Foto: justice.gov.md

Biroul Permanent al Parlamentului a trebuit să aleagă astăzi unde să fie păstrată Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. Au existat două variante, fie în Arhiva Parlamentului, fie în Trezoreria BNM. Pentru că membrii Biroului au considerat că cea din urmă este mai sigură, s-a decis ca Declaraţia de Independenţă să fie păstrată în Trezoreria Băncii Naţionale.


Amintim că Declarația de Independență, care a fost distrusă în timpul acţiunilor violente din aprilie 2009, a fost semnată din nou la 26 aprilie curent. Deputații din primul Parlament al Republicii Moldova și-au pus semnăturile pe noul document, în cadrul unei ședințe solemne a Parlamentului.

UNIMEDIA menționează că la 30 martie curent, Procuratura Generală a constatat distrugerea originalului Actului de Independență care a ars totalmente în timpul incendiului produs în Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv în depozitul de arhivă, ca urmare a devastării imobilului în cadrul dezordinelor în masă de la 7 aprilie 2009.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi


(video) Liderii PLDM și PL s-au întâlnit azi la reședința de stat. "Nu am discutat despre funcții. Încep negocierile", anunță cele două formațiuni

(video) Liderii PLDM și PL s-au întâlnit azi la reședința de stat.
Foto: Colaj UNIMEDIA

(UPDATE, 14.15) Vedeți mai jos imagini video de la întâlnirea PLDM-PL.

Liderii PLDM și PL s-au întâlnit astăzi la ora 12.00 pentru a purta discuții cu privire la situația post electorală. Întâlnirea dintre cei 6 a avut loc la reședința de stat de pe str. Nicolae Iorga. Atât Mihai Ghimpu, cât și Vlad Filat au ieșit bine dispuși de la întrevedere.  

La ieșirea de la întâlnirea cu liberalii, liderul PLDM, Vlad Filat a declarat că a dialogat cu Mihai Ghimpu, Ion Hadârcă și Anatol Șalaru, dar negocierile vor începe de săptămâna viitoare. "Eu nu beau cafea. Eu beau ceai. Aici servesc ceai bun. Așa cum am spus, la ora actuală avem discuții cu partidele care au acces în Parlament. Ieri am discutat cu PD, azi cu PL - urmează să discutăm și cu reprezentanții Partidului Comuniștilor", a subliniat acesta.  


"Începând de săptămâna viitoare vor începe negocierile. Șansele de reconstituire a AIE sunt foarte de mari deoarece peste 60% din cetățenii cu drept de vot au optat pentru continuare acțiunilor guvernării din ultimul an. Avem relații de prietenie și colaborare cu Mihai Ghimpu. Nu am vorbit despre funcții. Până în momentul în care nu vom conveni asupra principiilor Alianței, nu vom discuta despre funcții. Funcțiile sunt instrumente care vor duce la realizarea angajamentelor în fața cetățenilor, atât", a mai precizat liderul liberal-democraților.

Întrebat despre o posibilă coaliție mai largă, Filat a menționat că discuțiile nu au ajuns la un astfel de nivel. "Am făcut o analiză despre rezultatele alegerilor, situația R. Moldova, ce urmează să facem", a conchis prim-ministrul.

De cealaltă parte, Mihai Ghimpu consideră că discuțiile cu reprezentanții PLDM "au fost bune". "Știți ce mă bucură pe mine - când văd atâta presă liberă. A fost o întâlnire bună. M-am convins că mergem pe un drum corect. Am discutat și despre principii, valori. Nu am avut discuții cu PD până acum, dar vom avea și cu ei un dialog. Relațiile dintre mine și Vlad Filat nu a fost atât de dure în campania electrorală. Fiecare avea diferite viziuni despre cum se guvernează. Acum, toți trebuie să tragă concluziile necesare. Eu nu am motive să spun azi că PD nu va fi împreună cu noi", a conchis președintele PL. 

UNIMEDIA amintește că președinții PLDM și PL au discutat ieri seara la telefon. Cei doi au programat o întâlnire pentru ziua de astăzi. Întâlnirea dintre liderii PLDM și PL vine după ce ieri, Vlad Filat, Alexandru Tănase și Mihai Godea s-au întâlnit cu Marian Lupu, Dumitru Diacov și Vladimir Plahotniuc din Partidul Democrat. Cei 6 au fost surprinși de jurnaliști la un restaurant din Chișinău în jurul amiezii.   

Atât PLDM, cât și PD au declarat pentru jurnaliști că după procesul de consultări între membrii AIE va exista și un dialog cu Partidul Comuniștilor. Informațiile au fost confirmate de Marian Lupu, dar și de Vlad Filat.   





Sursa: UNIMEDIA
VIDEO: Privesc.EU


În noiembrie 2010, numărul pasagerilor deserviţi de Aeroportul Internaţional Chişinău a crescut cu 18,04%

În noiembrie 2010, numărul pasagerilor deserviţi de Aeroportul Internaţional Chişinău a crescut cu 18,04%
Foto: allmoldova.com

În luna noiembrie 2010 Aeroportul Internaţional Chişinău a deservit un număr de 64871 pasageri, în creştere cu 18,04% comparativ cu luna noiembrie a anului 2009. Rezultatele înregistrate în primele 11 luni ale anului 2010 demonstrează o creştere a traficului total de pasageri cu 15,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, constituind 872009 de persoane, se arată într-un comunicat de presă al companiei, publicat pe icomunicat.md.


Cea mai mare rată a creşterii fluxului de pasageri comparativ cu luna noiembrie 2009, a fost înregistrată pe destinaţiile Bucureşti (+101,1%), Roma (+46,4%), Milano (+22,06%), Timişoara (+22%), Moscova (+17,43%), Vienna (+14,95%).

Cele mai populare destinaţii sunt Moscova (27,12%), Istanbul (13,98%), Verona (6,82%), Bucureşti (5,84%), Milano (5,03 %), Frankfurt (4,87%).

În prezent, 17 companii aeriene efectuează zboruri charter şi zboruri regulate pe/de pe Aeroportul Internaţional Chişinău spre 28 destinaţii mondiale. Pe Aeroportul Chişinău activează 4 transportatori aerieni naţionali şi 13 companii aeriene străine. În anul 2009 de serviciile aeroportului au beneficiat 809072 pasageri.

Sursa: UNIMEDIA


Spray-ul cu celule stem pentru tratarea arsurilor

Spray-ul cu celule stem pentru tratarea arsurilor
Foto: technologyreview.com

O echipa de doctori americani lucreaza la un spray cu celule stem care sa ajute la vindecarea mult mai rapida a arsurilor de piele, inregistrand deja succese initiale in acest tip de tratament.


Echipa condusa de doctorii Amit Patel si Amalia Cochran, de la Universitatea din Utah, a reusit deja sa accelereze procesul de vindecare a unor arsuri de piele, folosind o combinatie intre celule stem si alti compusi chimici, precum calciu si thrombin - un anticoagulant, intr-o solutie aplicata intr-un spray special.

Obiectivul lor, despre care afirma ca poate fi atins in viitorul apropiat, este tratarea rapida si eficienta chiar si a arsurilor extinse si profunde, prin grefe de piele create din propriile celule ale pacientului. Folosirea celulelor stem are ca efect nu doar o vindecare mai rapida a arsurilor, dar si eliminarea, intr-un grad mai eficient, a urmelor cicatrizarii.

Controversa din jurul tratamentelor cu celule stem este provocata in special de originea acestora, cum este cazul celor recoltate de la embrioni. In cercetarea lor, insa, doctorii americani folosesc celule stem recoltate de la pacienti adulti, aceasta fiind si noua directie a studiilor de profil.

"Speranta mea este ca, in decursul carierei mele, celulele stem sa revolutioneze complet tratamentul pacientilor. Nu doar in privinta arsurilor mici care se dovedesc dificil de vindecat, dar si a arsurilor grave si extinse", a declarat dr. Amalia Cochran.

Am putea vedea astfel, peste cativa ani, si in farmacii produse similare spray-ului folosit de echipa americana, pentru tratarea arsurilor superficiale. Iar cercetarile specialistilor sunt analizate cu atentie si de oficialii militari americani, interesati de potentialul unor tratamente eficiente si comode pentru teatrele de razboi, unde astfel de rani sunt foarte frecvente.

"Reconstruirea intr-un bioreactor a propriilor tesuturi de piele este un concept foarte realistic si care poate fi atins chiar si in mai putin de 5 ani. O sa incepem cu un bandaj biologic dar speram sa ajungem la crearea de piele sintetica derivata din propriile celule", afirma si chirurgul Amit Patel, specializat in interventii cardio-toracice.

Sursa: corect.com


Putin garanează un turneu final al CM 2018 desfăşurat "în cele mai bune condiţii"

Putin garanează un turneu final al CM 2018 desfăşurat
Foto: commons.wikimedia.org

Premierul Vladimir Putin a declarat, joi, după ce Rusia a fost desemnată gazdă a ediţiei din 2018 a Cupei Mondiale de fotbal, că ţara sa are tot ceea ce este nevoie pentru ca această competiţie să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Premierul rus se va întâlni cât mai curând cu reprezentanţii FIFA pentru a discuta despre organizarea CM 2018.


"Rusia iubeşte fotbalul şi ţara are tot ceea ce este necesar pentru ca CM din 2018 să se desfăşoare la cel mai bun nivel. Votul de la Zurich înseamnă că se acordă credit Rusiei, capacităţilor sale, chiar dacă unele instalaţii sportive nu sunt finalizate", a afirmat fostul lider de la Kremlin.

După ce şi-a contramandat participarea la ceremonia de desemnare a gazdelor CM 2018 şi CM 2022 pentru ca prezenţa sa la Zurich să nu fie interpretată drept un mod de a pune presiune pe Comitetul Executiv al FIFA, Putin a anunţat că se va deplasa în Elveţia pentru a discuta cu membrii forului mondial despre pregătirile pentru Cupa Mondială de peste opt ani.

Rusia a fost desemnată ţară organizatoare a CM 2018, în urma votului exprimat joi, la Zurich, de cei 22 de membri ai Comitetului Executiv al FIFA. Au mai candidat Anglia şi tandemurile Belgia / Olanda şi Spania / Portugalia.

Pentru Rusia, organizarea unui turneu final de Cupă Mondială este o premieră, însă este a doua competiţie majoră pe care o va găzdui în următorii opt ani, după Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014, de la Soci.

Iată celebrităţile care şi-au pierdut virginitatea la vârste fragede!

Iată celebrităţile care şi-au pierdut virginitatea la vârste fragede!
Foto: libertatea.ro

Site-ul celebuzz.com a dezvăluit cum şi-au petrecut prima noapte de amor unele vedete de la Hollywood. Se pare că mai multe celebrităţi şi-au pierdut virginitatea la vârste extrem de fragede.









Frumoasa actriţă Angelina Jolie (35 de ani) a mărturisit că şi-a pierdut puritatea de la o vârstă extrem de fragedă. Mai exact, la 14 ani, cu prietenul ei din liceu.


Britney Spears (28 de ani) a devenit cunoscută drept virgina Americii, după ce s-a jurat că, până la vârsta de 20 de ani, relaţia ei cu Justin Timberlake era una pură şi nevinovată şi că nu şi-a pierdut puritatea. Însă mama artistei, Lynne Spears, a afirmat că fiica ei şi-a pierdut virginitatea de la 14 ani cu un fotbalist, coleg de şcoală cu ea.


Actorul britanic Daniel Radcliffe (21 de ani) şi-a pierdut fecioria la vârsta de 16 ani. Protagonistul din “Harry Potter” a fost iniţiat în tainele sexului, chiar în ziua în care a împlinit 16 ani, de iubita lui de la vremea respectivă.


Jessica Simpson (30 de ani) a declarat că şi-a păstrat virginitatea pentru soţul ei, Nick Lachey. Însă, un fost iubit de-al ei o contrazice, spunând că era absolut fantastică în pat. Se pare că actriţa şi-a pierdut puritatea la o vârstă mult mai fragedă, la 22 de ani.


Actorul Johnny Depp (47 de ani) şi-a pierdut fecioria la 13 ani, în timpul unui turneu pe care starul l-a avut cu formaţia sa, The Flame.


Actorul Dustin Hoffman (73 de ani) a devenit bărbat, din greşeală, la vârsta de 15 ani, la o petrecere de Revelion, cu o femeie mai matură, care l-a confundat cu fratele său.


Lenuţa Burghilă vrea să rămână în politică: Voi combina viaţa mea de artist cu cea de politician. Cred că este frumos şi original

Lenuţa Burghilă vrea să rămână în politică: Voi combina viaţa mea de artist cu cea de politician. Cred că este frumos şi original
Foto: UNIMEDIA

Lenuţa Burghilă se declară mulţumită de rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie şi anunţă că are de gând să-şi continue activitatea sa în domeniul politic. "Când am văzut lista de candidaţi am crezut că voi fi susţinută doar de familia mea, însă oamenii m-au votat. În continuare voi combina viaţa mea de artist cu cea de politician. Cred că este frumos şi original", a precizat Lenuţa Burghilă în cadrul unei conferinţe de presă.


Burghilă nu exclude că va adera la vreun partid sau mişcare politică în viitor. Cât despre participarea la alegerile locale din 2011, aceasta a specificat că nu vrea să candideze de una singură şi că ar prefera să fie înaintată din partea unei formaţiuni. "Nu sunt sigură că mă va înainta cineva în funcţia de primar al capitalei, de aceea poate voi susţine pe altcineva în această funcţie", a spus ea.

Totodată, Lenuţa Burghilă a anunţat că va realiza câteva acţiuni caritabile până la Anul Nou la azilul de bătrâni din Chişinău şi că va lansa un nou colind de Crăciun. "Colindul l-am scris în timp ce mergeam în microbuz, acum lucrez la melodie. Sper să găsesc şi un sponsor, pentru că nu mai vreau să solicit ajutor din partea guvernului. Nu mai vreau să fiu învinuită pe nedrept, de aceea voi căuta suportul din partea oamenilor de bună credinţă", a mai spus artista.

UNIMEDIA precizează că în calitatea de candidat independent Lenuţa Burghilă a reuşit să acumuleze 0,02% din sufragii sau 369 de voturi.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


Vlad Filat, Alexandru Tănase, Mihai Godea se întâlnesc în acest moment cu Mihai Ghimpu, Anatol Șalaru și Ion Hadârcă

Vlad Filat, Alexandru Tănase, Mihai Godea se întâlnesc în acest moment cu Mihai Ghimpu, Anatol Șalaru și Ion Hadârcă
Foto: Colaj UNIMEDIA

(UPDATE, 12.20) Înainte de ședință, rugat de jurnaliști să precizeze ce ofertă are pentru PL, Vlad Filat a declarat că nu a venit cu oferte. De cealaltă parte, Mihai Ghimpu a lăsat să se înțeleagă că PL aspiră la una din cele 3 funcții înalte în stat. Vezi mai jos imagini video de la începutul întâlnirii. 

Liderii PLDM și PL se întâlnesc astăzi la ora 12.00 pentru a purta discuți cu privire la situația post electorală. Întâlnirea dintre cei 6 are loc la reședința de stat de pe str. Nicolae Iorga. Vom reveni cu detalii după terminarea întrunirii dintre cele două partide liberale.   

UNIMEDIA amintește că Președinții PLDM și PL au discutat ieri seara la telefon. Cei doi au programat o întâlnire pentru ziua de astăzi, urmând să discute despre viitoarea guvernare.  


Întâlnirea dintre liderii PLDM și PL vine după ce ieri, Vlad Filat, Alexandru Tănase și Mihai Godea s-au întâlnit cu cei mai importanți oameni din Partidul Democrat - Marian Lupu, Dumitru Diacov și Vladimir Plahotniuc. Cei 6 au fost surprinși de jurnaliști la un restaurant din Chișinău în jurul amiezii.  

Atât PLDM, cât și PD au declarat pentru jurnaliști că după procesul de consultări între membrii AIE va exista și un dialog cu Partidul Comuniștilor. Informațiile au fost confirmate de Marian Lupu, dar și de Vlad Filat.   





Sursa: UNIMEDIA
VIDEO: Privesc.Eu