O inovaţie a savanţilor din Moldova va permite fabricarea computerelor performante de dimensiunea unui card bancar

sâmbătă, 24 iulie 2010

O inovaţie a savanţilor din Moldova va permite fabricarea computerelor performante de dimensiunea unui card bancar
Foto: wikimedia.org

Un grup de savanţi din Republica Moldova a reuşit să integreze un milion de nanofire metalice într-o fibră optică. Descoperirea reprezintă un record mondial în ceea ce priveşte densitatea de transmitere a informaţiei, iar aplicarea ei ar da posibilitate de a fabrica computere performante de dimensiunea unui card bancar, informează moldpres.md.


Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ion Tighineanu, membru al grupului de cercetare, a precizat că, după aplicarea invenţiei, se va reuşi şi transmiterea informaţiei de la calculatoare într-un volum mai mare şi mai rapid.

Savantul este de părerea că descoperirea are o importanţă mare şi pentru biomedicină şi se va putea utiliza în tratamentul la nivel de celule. Totodată, integrarea a unui milion de nanofire metalice într-o fibră optică va face posibilă elaborarea unor materiale artificiale noi, cu proprietăţi neobişnuite.

Cercetarea a fost efectuată în R.Moldova, de un grup de savanţi de la Institutul "Eliri", de la Academia de Ştiinţe şi Universitatea Tehnică. Activităţile s-au desfăşurat în cadrul Programului de Stat "Nanotehnologii şi nanomateriale" (2009-2012). Pentru efectuarea cercetării, din bugetul de stat s-au alocat 200 de mii de lei (13 mii de euro).

Rezultatele cercetării au fost publicate recent într-o revistă de ştiinţă din Marea Britanie. Anterior, savanţi din SUA, Japonia şi Germania au reuşit să integreze zeci de mii de nanofire metalice într-o fibră optică. O fibră optică este cea care se vede cu ochiul liber şi are dimensiunea unui fir de păr. Un nanometru reprezintă o milionime de milimetru, comunică moldpres.md.

sursa: Unimedia

Mihai Ghimpu: „Toţi sinistraţii vor fi asiguraţi cu case de locuit”

Mihai Ghimpu: „Toţi sinistraţii vor fi asiguraţi cu case de locuit”
Foto: Serviciul de presă al Președintelui

„Toţi cetăţenii, care în urma inundaţiilor au rămas fără locuinţe, vor fi asiguraţi cu spaţiu locativ pînă în toamnă”. Declaraţia a fost făcută astăzi de Preşedintele interimar al Republici Moldova Mihai Ghimpu în cadrul întîlnirilor cu locuitorii satelor Obileni, Cotul Morii, Nemţeni şi Sărăteni, afectate de inundaţiile din vara curentă.


În cadrul întrevederilor cu sinistraţii, şeful statului i-a informat cu măsurile întreprinse de conducerea Republicii Moldova pentru a depăşi această situaţie de criză, creată în urma inundaţiilor, precum şi despre  deciziile adoptate privind asigurarea cu spaţiu locativ a persoanelor rămase fără case.
 
Mihai Ghimpu a menţionat că în urma şedinţei de ieri a Consiliului Suprem de Securitate a fost adoptată decizia, care recomandă Guvernului Republicii Moldova să efectueze un studiu de fezabilitate şi să elaboreze un plan naţional de preîntîmpinare a inundaţiilor pe termen lung, precum şi a minimizării consecinţelor lor asupra societăţii şi mediului.
 
Referindu-se la măsurile întreprinse în direcţia construcţiei caselor de locuit pentru sinistraţi, şeful statului a declarat că structurile specializate ale statului lucrează în direcţia respectivă, desfăşurînd lucrările care se impun pentru studierea terenurilor unde acestea vor fi amplasate. Mihai Ghimpu a mai menţionat că materialele de construcţii vor fi puse la dispoziţia autorităţilor moldoveneşti de România, Guvernul căreia deja a şi adoptat o decizie în acest sens.
 
Şeful statului a specificat că România va ajuta ţara noastră cu materiale necesare pentru construcţia şi reparaţia a circa 900 de case. „Încă un număr de case va fi construit de autorităţile Georgiei. După discuţia cu Mihail Saakaşvili, la Chişinău deja a sosit un grup de specialişti, care după familiarizarea la faţa locului, vor lua decizia în care localitate vor desfăşura construcţiile”, a spus Mihai Ghimpu.
 
Şeful statului i-a asigurat pe cetăţeni că vor fi construite sau reconstruite nu numai casele de locuit, dar şi recompensate toate pierderile materiale, suportate în urma inundaţiilor. Mihai Ghimpu a răspuns la toate întrebările adresate de locuitorii acestor patru localităţi, marea majoritate referindu-se la problemele apărute după pierderile suportate în urma inundaţiilor.

Sursa: UNIMEDIA


Messi îşi lansează propria colecţie de modă

Messi îşi lansează propria colecţie de modă
Foto: blaugranas.com

Reprezentanţii săi în mariel oraşe vor Wayne Rooney pentru Manchester, Frank Lampard pentru Londra, Colin Farrell pentru Dublin, Jay-Z pentru New York şi David Beckham  pentru Los Angeles.


Vedeta reprezentativei Argentinei şi a echipei FC Barcelona, Lionel Messi, vrea să intre în luma modei lansându-şi propria colecţie de îmbrăcăminte, potrivit The Sun.

Lionel Messi îi va face concurenţă lui Adrin Mutu în lumea modei. Vedeta de la Barcelona vrea să intre în lumea creatorilor de îmbrăcăimnte prin atragerea în acest proiect a unor personalităţi din întreaga lume. 

Messi intenţionează să numească în fiecare oraş important din lume un ambasador al colecţiei sale, dintre vedetele din sport, cinema sau muzică.

"Lucrez la acest proiect de câteva luni. În Barcelona ambasador aş fi eu. I-am abordat pe Wayne (Rooney) pentru Manchester, Frank (Lampard) pentru Londra şi Colin (Farrell) pentru Dublin. Am discutat cu Jay-Z pentru New York şi visul meu este ca David (Beckham) să fie ambasadorul pentru Los Angeles. Deja îi am pe fotbalistul Alessandro Nesta şi pe rapperul Lupe Fiasco în Milano şi Chicago", a spus argentinianul.

Lionel Messi a precizat că i-ar plăcea să deschidă primele magazine în care să se vândă colecţia sa, vara viitoare. "Dacă vom reuşi să convingem toate vedetele cu care discutăm, am putea deveni cel mai faimos şi cel mai bun brand din lume în moda masculină", a adăugat fotbalistul.

Mercedes va lansa cutia de viteze automata cu 9 rapoarte

Mercedes va lansa cutia de viteze automata cu 9 rapoarte
Foto: stiriauto.ro

Ceea ce acum un deceniu parea aproape SF, iata ca este pe cale sa se realizeze: o cutie de viteze cu noua rapoarte. Evident, intrebarea fireasca este: cu ce este mai buna, si daca merita efortul, financiar dar si uman.


Totusi, daca cei de la Mercedes au decis ca merita, au facut-o, mai mult ca sigur, in urma unor studii de piata aprofundate. Conform unui raport recent, cei de la Mercedes dezvolta o cutie de viteze cu nu mai putin de noua rapoarte.

Botezata 9G-Tronic, cutia de viteze va reduce consumul de carburant, dar si nivelu emisiilor de dioxid de carbon, fata de vechiul model, 7G-Tronic. 

Noua transmisie va fi montata, pe scara larga la modelele Mercedes, cel mai probabil incepand cu anul 2012. Cu sigurnata, modelul ales pentru premiera va fi faceliftul navei amiral, Mercedes Clasa S. 

Mai mult de 9 nu se poate

Si ca sa atraga atentia consumatorilor sa nu mai astepte altceva pe viitor, Mercedes afirma ca din punct de vedere tehnic mai mult de noua viteze nu ai cum sa obtii. Cel putin in momentul de fata. 

Mai mult, conform studiilor efectuate de constructorul german, clientii marcii nu ar accepta o transmisie cu 10 viteze. Mercedes a omis sa si argumenteze de ce anume soferii s-ar simti intimidati de o posibila cutie cu 10 viteze. 

Revenind la vechea generatie de transmisii automate de la Mercedes, cutia 7G-Tronic, cu sapte rapoarte, a fost introdusa in anul 2003. 

In prezent, aceasta „minune” a tehnicii de la inceputul anilor 2000, a fost depasita de transmisiile marca ZF cu 8 rapoarte, montate pe automobilele BMW si Audi.


Avocatul lui Botnari despre reprezentanții mass-media: „Ia draci de jurnaliști b*ea”

Avocatul lui Botnari despre reprezentanții mass-media: „Ia draci de jurnaliști b*ea”
De la stânga la dreapta: Vladimir Botnari, Gheorghe Avornic, Mihai Murzac, Gheorghe Papuc
Foto: captura Stirea Zilei

Un termen mai noi. Jurnaliștii din Republica Moldova sunt comparați cu „niște draci” și asta pentru că ar fi prea insistenți. „Ia draci b*lea, numai se întâmplă ceva și...” - așa a înjurat Gheorghe Avornic, decanul Facultății de drept USM, avocatul ex-comisarului capitalei, Vladimir Botnari, reprezentanții mass-media, în cadrul ședinței de judecată în cazul lui Botnari și fostul ministrul de interne, Gheorghe Papuc.

Discuția acestora a fost înregistrată de echipa de la www.stireazilei.md, care a și a publicat imagini video de la acest incident.

În cadrul emisiunii „În țara lui Dogaru” de la Publika TV, directorul general al UNIMEDIA, Tudor Darie, și-a exprimat regretul că persoanele publice dau dovadă de un nivel scăzut de cultură și lansează asemenea înjurături la adresa presei. „Explicația poate fi doar una, din cauza evoluției presei, pentru unii, jurnaliștii au devenit cam incomozi prin faptul că critică mult mai mult ca înainte persoanele publice, iar acțiunile lor nu sunt scăpate din vizor”, a mai spus Darie.


Directorul UNIMEDIA a subliniat că, chiar dacă discuția a avut loc într-un cadru privat, putem astfel observa ce cred oamenii publici real depre jurnaliști menționânt totodată că este necesar ca Avornic să-și ceară scuze public, iar presa trebuie să dea dovadă de solidaritate în acest sens.

Potrivit www.stireazilei.md, avocatul Gheorghe Avornic, ar putea fi sanctionat disciplinar pentru ca a injurat jurnalistii. Presedintele Baroului Avocatilor din Moldova, Gheorghe Amihalachioaie, sustine ca va sesiza Comisia de Etica si Disciplina a Baroului si va cere ca juristul sa fie pedepsit pentru incalcarea Codului deontologic al avocatilor.“Nu este normal a te exprima in felul urmator catre ziaristi. Este o incalcare a eticii si normelor de conduita a avocatilor. Ca presedinte de Barou, voi lua atitudine in acest caz. Sanctiunile pot diferite, de la mustare pana la mustare aspra”, a declarat Amihalachioaie.

UNIMEDIA amintește că președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu a numit jurnaliștii „câini turbați”, acesta fiind chiar demis pentru ca mai apoi decizia să fie anulată și Muruianu să revină în funcție.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Iurie Muntean: PCRM ar forma o coaliţie cu orice forţă sănătoasă din AIE

Iurie Muntean: PCRM ar forma o coaliţie cu orice forţă sănătoasă din AIE
Foto: www.mec.gov.md

În cazul în care vor avea loc alegeri parlamentare anticipate pe 14 noiembrie, Partidul Comuniştilor ar forma o coaliţie cu orice forţă sănătoasă din Alianţa de guvernare. Este declaraţia deputatului comunist Iurie Muntean, lansată în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV.


Secretarul general al PCRM a refuzat să specifice care forță din AIE e cea mai sănătoasă, însă a menționat că în Alianța pentru Integrare Europeană sunt mai multe forțe sănătoase, dar „chiar în interiorul partidelor există diferințe alianțe sau centre de luare a deciziilor”.

Muntean a mai adăugat că aceste forțe sănătoase cu siguranță nu sunt din Partidul Liberal.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Publika TV


Top bloguri business: lectură obligatorie pentru a ajunge un antreprenor de succes

Top bloguri business: lectură obligatorie pentru a ajunge un antreprenor de succes
Foto: lapetiteuniversite.com

Blogosfera este plină de antreprenori, investitori si oameni de succes ai business-ului care doresc sa isi impartaseasca din experienta acumulata dupa ani de afaceri. Cele mai importante bloguri care ar trebui sa devina lectura obligatorie pentru orice antreprenor care urmareste succesul, recomandate de bloombiz.ro, sunt cele ale lui Guy Kawasaki, Seth Godin, Jeff Cornwall, Mark Cuban, Steve Blank şi alte două bloguri colective - allbusiness.com şi Wise Bread.


How to change the world este Blogul lui Guy Kawasaki, care a fost votat printre cele mai bune bloguri antreprenoriale de catre Wall Street Journal. Kawasaki, care a dat tonul evanghelizarii Apple la mijlocul anilor '80, reuseste sa-i motiveze si sa-i inspire pe cititori. Guy Kawasaki vorbeste din punctul de vedere al investitorului, dand exemple din experienta sa, incercand in acelasi timp sa-i aduca pe antreprenori cu picioarele pe pamant.

Unul din motivele pentru care blogul lui Seth Godin merita citit este succesul inregistrat in postura de autor de carti de business si marketing. Toate cele 12 carti publicate de acesta au devenit bestseller-uri. Fiecare postare are o doza de intelepciune menita sa provoace cititorul.

The Entrepreneurial Mind este blogul lui Jeff Cornwall, care este profesor la Catedra de Antreprenoriat a universitatii Belmont. Sfaturile lui Cornwall se concentreaza pe probleme de finantare si etica in afaceri.

Mark Cuban, proprietarul televiziunii HDNet si a echipei de bachet Dallas Mavericks, este cunoscut pentru opiniile sale puternice pe care nu ezita sa si le exprime, indiferent de tema in discutie. Postarile lui ofera puncte de vedere interesante si, nu de putine ori, controversate pe teme ca industria IT, strategii de business sau management.

AllBusiness este un blog colectiv, pe care scriu antreprenori si specialisti in martketing, strategie de afaceri sau management financiar. Continutul blogului este actualizat zilnic si este format din ghiduri, analize si comentarii de la experti din toate domeniile de afaceri.

Steve Blank scrie pe cele mai diverse teme, de la rolul inovatiei in business, pana la importanta unui CEO. La sfarsitul postarilor cele mai lungi, exista o sectiune cu "lectii invatate" pentru a recapitula punctele importante.

Wise Bread este un alt blog colectiv, pe care publica antreprenori specializati in reducerea de costuri. Blogul are scopul declarat de a invata antreprenorii sa faca lucruri mari cu bugete mici.


Cine are cea mai fierbinte siluetă?

Cine are cea mai fierbinte siluetă?
Foto: rimel.ro

Dacă la bărbaţi Kellan Lutz are cel mai “hot” trup vara asta, la femei cea mai bunoacă este Brooklyn Decker!


Conform revistei Women’s Health (nici nu ştiam că există!) cea mai sexy siluetă aparţine manechinului Brooklyn Decker.

Iată clasamentul Best Summer Bodies 2010

1. Brooklyn Decker, Model
2. Jessica Alba, Actor
3. Ashley Greene, Actor
4. Vanessa Hudgens, Actor/Musician
5. Jessica Biel, Actor
6. Carrie Underwood, Musician
7. Katy Perry, Musician
8. Lauren Conrad, Reality Star/Author
9. Jennifer Aniston, Actor
10. Kim Kardashian, Reality Star


















Sursa: rimel.ro


SUA: Legalizarea marijuanei pe scară largă ia amploare

SUA: Legalizarea marijuanei pe scară largă ia amploare
Foto: renne.ro

Un oras californian este aproape de legalizarea culturilor pe scara larga pentru producerea de marijuana. Consiliul municipal al orasului californian Oakland, din Golful San Francisco, a deschis calea legalizarii culturilor pe scara larga destinate productiei de marijuana, utilizata in California in scopuri medicale, potrivit mediafax.ro.


"Propunerea a fost adoptata de Consiliul municipal intr-o prima lectura, cu cinci voturi pentru, doua impotriva si o abtinere, si urmeaza sa fie examinata intr-o a doua lectura la 27 iulie", a declarat Crystal Bing, grefier la Consiliul municipal.

Bing a adaugat ca, dupa adoptarea sa definitiva, masura ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011. Prin autorizarea productiei de marijuana la scara larga - in scopuri medicale, singura productie care este autorizata in California -, orasul Oakland spera sa obtina fonduri suplimentare din taxe. "Este important pentru orasul Oakland sa participe deplin la cresterea si dezvoltarea exploatarilor legale", a declarat consilierul municipal Rebecca Kaplan, pentru cotidianul San Francisco Chronicle.

Californienii urmeaza sa se pronunte in noiembrie asupra unui proiect de lege ce vizeaza legalizarea completa a canabisului, a carui comercializare este autorizata de 14 ani in scop terapeutic.

Noua lege ar putea permite oricarei persoane cu varsta de peste 21 de ani sa detina 28 de grame de canabis si sa cultive pentru uz personal aceasta planta pe o suprafata maxima de doi metri patrati, iar autoritatile locale ar urma sa fie autorizate sa impuna o taxa pe consum. Daca legea este votata, California ar putea deveni primul stat care legalizeaza aceast drog usor.

sursa: Unimedia

În curând un politician important moldovean îşi va lansa blog

În curând un politician important moldovean îşi va lansa blog
Foto: bvbusinessconsulting.ro

Tot mai mulţi oficiali din Republica Moldova anunţă de la o zi la alta că au sau în curând îşi vor lansa un blog. Pe twitter se vehiculează o informaţie potrivit căreia în curând ne putem aştepta la o nouă lansare în blogosferă a unui politician moldovean.


Amintim că pe 19 iulie curent, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a anunţat că îşi va crea un blog. În mai puţin de 72 de ore, acesta a înregistrat peste 3500 de accesări.

Dintre ceilalţi lideri din Alianţă, o pagină web personală mai are premierul Vlad Filat și liderul Partidului Democrat, Marian Lupu.
 

sursa: Unimedia

Inna şi-a postat funduleţul pe net - FOTO

Inna şi-a postat funduleţul pe net - FOTO
Foto: innadaily.com

Inna se bucură din ce în ce mai mult de atenţia presei, în urma succesului pe care îl are atât în ţară cât şi peste hotare.


Recent, vedeta a postat pe contul ei de pe Facebook o serie de fotografii care o surprind pe plajă în Cipru, alături de prieteni.

Ea a fost asaltată repede de fanii care i-au cerut autografe şi i-au admirat formele. O parte din fotografii, cele mai incitante, au fost postate pe www.innadaily.com.




Sursa: click.ro


O stea "vitezomană" se deplasează în afara Căii Lactee de trei ori mai rapid decât Soarele

O stea
Foto: NASA

Una dintre cele trei stele a fost capturată, în timp ce celelalte două, aruncate în afara galaxiei, au fuzionat, formând o stea albastră superfierbinte, care se deplasează cu o viteză de aproximativ 2,5 milioane km pe oră. Steaua, cunoscută ca HE 0437-5439, este una dintre cele mai rapide observate vreodată şi prima care poate fi legată direct de ceea ce se află în centrul galaxiei noastre.



"Datorită telescopului Hubble, putem urmări pentru prima dată de unde vine această stea, măsurând direcţia mişcării în spaţiu. Măsurătorile noastre ne trimit direct în centrul Căii Lactee", a declarat astronomul Warren Brown de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica din Cambridge, Massachusetts.

Steaua "exilată" este deja la o distanţă de aproximativ 200.000 de ani lumină de centrul galaxiei.

Utilizând Hubble pentru a măsura direcţia "fugarului" şi pentru a stabili ca punct de plecare centrul Căii Lactee, cercetătorii au calculat cât de puternic a fost aruncată pentru a ajunge în locaţia actuală.

Totuşi, vârsta acestei stele rămâne un mister pentru astronomi. Bazându-se pe viteza şi poziţia actuală, steaua ar fi trebuit să aibă 100 de milioane de ani, de când şi-a început călătoria din centrul galaxiei.

Însă masa sa, de nouă ori mai mare decât a Soarelui, şi culoarea albastră indică faptul că steaua ar fi trebuit să se stingă după numai 20 de milioane de ani, mult mai puţin decât durata călătoriei ei până în poziţia de acum.

O teorie, propusă prima dată în 1989, susţinea că gaura neagră din centrul Căii Lactee ar arunca o stea în afara galaxiei aproximativ o dată la 100.000 de ani.

sursa: Unimedia

Trei jucători şi antrenorul lor au fost arestaţi după ce au bătut un jurnalist. VEZI VIDEO

Trei jucători şi antrenorul lor au fost arestaţi după ce au bătut un jurnalist. VEZI VIDEO
Foto: captura imagini video

Trei jucători de la echipa braziliană Goias şi antrenorul lor au explodat de furie la finalul meciului cu Vitoria. Victimă a fost un jurnalist, iar cei patru au ajuns după gratii.


Echipa Goias este cu siguranţă cea mai violentă din Brazilia. Antrenorul Emerso Leao şi trei jucători ai săi au fost arestaţi miercuri noapte după ce au bătut un jurnalist, la finalul partidei cu Vitoria. 

Cei de la Goias au condus cu 2-0, însă au fost egalaţi până la final, lucru care a stârnit furia oaspeţilor. Principalii vizaţi au fost arbitrii, care au scăpat doar datorită intervenţiei poliţiei militare. 

Jurnalistul Roque Santos nu a fost atât de norocos. Încercând să-l intervieveze pe antrenorul Leao, jurnalistul a avut de întâmpinat o avalanşă de injurii şi lovituri. 

Jucătorii şi ceilalţi reprezentanţi ai presei au intervenit pentru a calma spiritele, îndepărtându-l pe tehnician din acea zonă. A fost momentul în care Moura, Marcao şi Romerito au intrat în scenă, cei trei lovindu-l la rândul lor pe ziarist care a fost făcut KO de un croşeu al lui Rafael Moura. 

Roque Santos a depus plângere la poliţie iar cei patru reprezentanţi ai clubului Goias au fost reţinuţi şi escortaţi la o secţie în vederea cercetărilor.


Teodor Baconschi: Legătura între cetăţenia pentru moldoveni şi migrare e artificială

Teodor Baconschi:  Legătura între cetăţenia pentru moldoveni şi migrare e artificială
Foto: paris.mae.ro

Ministrul român de Externe a declarat că afirmaţiile din presa străină potrivit cărora România bagă cetăţenii moldoveni în Uniunea Europeană prin "uşa din dos" sunt false, scrie realitatea.net citând newsin.ro.


Asocierea care se face intre acordarea de cetatenie romana moldovenilor si migratia ilegala din Uniunea Europeana reprezinta o problema "artificiala", sustine ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi: "Orice amalgam intre dobandirea cetateniei de catre cei indreptatiti din Republica Moldova si gestionarea fluxurilor de migratie ilegala in UE este artificial", spune seful diplomatiei de la Bucuresti, citat de Realitatea.net.

"Vreau sa cred ca aparitia simultana a mai multor articole pe aceasta tema in presa din strainatate nu divulga existenta unei campanii de presa pe acest subiect. Noi n-am incalcat nicio norma europeana sub nicio forma, acquis-ul, si ne-am manifestat si in aceasta privinta ca stat suveran. Nu vad in ce fel crearea Agentiei Nationale pentru Cetatenie, cu filialele locale si procesarea mai rapida a cererilor de redobandire a cetateniei afecteaza in vreun fel Uniunea Europeana", a adaugat oficialul roman.

La începutul săptămânii, în presa internaţională au apărut o serie de articole în care Traian Băsescu a fost acuzat că bagă moldovenii în Uniunea Europeană prin "uşa din dos", după ce a acceptat ca numărul paşapoartelor acordate cetăţenilor din Republica Moldova să fie de 10.000 în 2010.

Sursa: REALITATEA.NET cu referire la NewsIn.ro


Puterea.ro: Anual, 5000 de români merg la studii în străinătate, iar 14.000 de străini vin să înveţe la noi

Puterea.ro: Anual, 5000 de români merg la studii în străinătate, iar 14.000 de străini vin să înveţe la noi
Foto: puterea.ro

Aproape 5.000 de tineri români merg să studieze în universităţi din străinătate în fiecare an, iar 14.000 de absolvenţi străini, din care peste jumătate din Republica Moldova, vin să înveţe în instituţiile din România, a declarat, vineri, Ion Ciucă, director în Ministerul Educaţiei. 


Ministrul a precizat că toate universităţile din lume au cel puţin unul sau doi studenţi români la pregătire, iar în România învaţă 14.000 de studenţi străni, mai mult de jumătate fiind cetăţeni moldoveni. "Din păcate, tinerii de azi nu vor să mai înveţe atât de mult matematica, fizica sau chimia, din acest motiv sunt probleme în aceste domenii. Acestea sunt domenii fundamentele, care în străinătate sunt foarte dezvoltate. Spre exemplu, din cei 2.000 de matematicieni români cu rezultate bune, în ţară au mai rămas cel mult 700. În SUA există cel puţin un român cu catedră de matematică", a mai spus Ion Ciucă.

Oferta în învăţământul superior de stat şi particular din România este generoasă, fiind peste 220.000 de locuri fără bani, cu taxă sau în privat, iar concurenţa este pe măsură în anumite specializări. Mulţi dintre candidaţi îşi încearcă şansele mai întâi în sistemul de stat, pe locuri finanţate de la buget, unde însă concurenţa este mare. Astfel, la Universitatea Bucureşti, specializarea Limbi Moderne Aplicate sunt 124 de candidaţi pe un loc, la Studii americane şi Portugheză sunt 30, la Italiană sunt 26,3, iar la Administrarea Afacerilor, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, peste 19 concurenţi pe un loc. Concurenţă mare a fost şi la Academia de Poliţie, la Facultatea de Drept, la Medicină sau Jurnalism. În universităţile de stat, pentru anul universitar 2010-2011 sunt 62.600 de locuri fără taxă şi aproximativ 75.000 cu taxă, dar vor fi ocupate cel mult 55.000. La acestea se adaugă peste 65.000 de locuri în universităţile private. Oferta este mai mare decât cererea întrucât sunt mai puţini absolvenţi de bacalaureat faţă de 2009, a mai spus Ciucă.

Pentru fiecare student statul plăteşte o anumită sumă, în funcţie de profil şi specializare, la fiecare profil existând un anumit indicator. Astfel, pentru pregătirea unui student în profilul socio-uman, care are indicatorul 1, statul plăteşte pe an 2.900 de lei, în profilul tehnic, cu indicatorul 1,75, statul plăteşte 5.075 de lei. De asemenea, la Medicină, unde indicatorul este 2,25, un student costă statul 6.525 de lei, la Teatru, unde indicatorul este 5,37, statul plăteşte 15.573 de lei, la Film (7,40) - 29.007,4 lei, la Interpretare muzicală (5,37) - 15.573 de lei, la Muzică şi Arte (3) - 8.700 de lei, la Sport (1,86) - 5.394 de lei, la Economic (1) - 2.900 de lei, la Matematică (1,65) - 4.785 lei, la Fizică, Chimie, Biologie (1,90) - 5.510 lei. La masterat, alocaţiile pentru pregătire sunt duble, iar la rezidenţiat sunt de 7.560 de lei. Taxele stabilite de către universităţile de stat pentru locurile plătite de candidaţi trebuie să fie cel puţin egale cu alocaţiile pentru locurile bugetate, pentru că dacă sunt mai mici universitatea este sancţionată.

Grație edu.md plec în Cehia la master

Grație edu.md plec în Cehia la master
Foto: edu.md

Hoinăresc prin site-urile cu oferte de scholarship peste hotare pentru master în economie din deprindere. Nu mă pot acomoda cu idea că, în sfârșit, sunt și eu convinsă de plecarea la studii… trecând deja peste așteptări, răspunsuri de 99,9%, dar nu 100, de certificate medicale ne-eliberate, de întârzieri cu depunerea actelor pentru viză. Gata, reușit tot. Plecăm.


Realizez că marea majoritate a colegilor mei (activi) fac același lucru, adică pleacă la studii la alte universități decât cele din Moldova sau cel puțin foarte mult își doresc acest lucru. Defapt, e și altă parte a explicației: sunt foarte puțini din acei colegi care-și doresc (care-și văd) viitorul în Moldova. Trist să fie asta sau nu, nu știu, dar cred că e o reacție normală a unui organism sănătos: să vrei ceva mai bun, undeva unde e mai bine.

Pentru cei care încă nu au făcut alegerea, voi fi generoasă și ne-egoistă să împart careva link-uri ceva mai importante decât altele (pe care le știu) unde puteți găsi oferte de burse de studii, conferințe, școli de vară etc. Nu fiți nici voi zgârciți, dacă aveți vreun link interesant feel free to share it with me/us! 

4. www.edu.md – site-ul grație căruia plec în Cehia la master.

Sursa: Blogul Nataliei Bejan 


ŞOCANT! O fetiţă de 13 ani va deveni mamă

ŞOCANT! O fetiţă de 13 ani va deveni mamă
Foto: superbebe.ro

Minora se numeşte Dorina, este din satul Hârbovăţ, raionul Anenii Noi, şi a conceput copilul cu un tânăr de 23 de ani, informează jurnal.md. Fata însărcinată este elevă în clasa a şasea şi spune că nu are de gând să abandoneze şcoala, dar planifică să prelungească studiile după naştere. „Mama deja a vorbit cu profesorii şi ei sunt de acord, iar copilul îl vom creşte cu toţii împreună. Mama a spus că o să mă susţină”, a menţionat Dorina. Fata a aflat că este gravidă abia în luna a șaptea, însă minora spune că, chiar dacă ar fi aflat mai devreme, nu ar fi întrerupt sarcina.


Prietenele minorei sunt la curent că tânărul Andrei, viitorul tătic al copilului, a ademenit-o pe Dorina acum 1 an. Minora le-a povestit acestora că într-o zi a observat cum Andrei se uită lung la ea. Ea l-a întrebat ce s-a întâmplat şi el i-a spus că o place şi a chemat-o la întâlnire la el acasă. Dorina se ducea des la Andrei, iar apoi povestea prietenelor sale ce făceau împreună. „Este într-o clasă cu mine. Mai înainte eram prietene, dar acum nu cred că mă voi apropia de ea”, ne-a spus Elena, colega Dorinei.

„Eu nu mă mai joc cu păpuşile de la vârsta de opt ani. Mama ştia că eu mă întâlnesc cu Andrei şi îmi spunea de fiecare dată să fiu atentă la ceea ce fac”, a povestit Dorina.

Părinţii Dorinei, care pe lângă ea mai au doi copii de 9 şi de cinci ani, nici nu bănuiau că fiica lor este însărcinată. Minora se plângea de dureri de spate şi, în urma unui control medical, părinţii au fost şocaţi când au aflat că fiica lor este însărcinată în luna a şaptea. „Mama are 33 de ani şi lucrează la ferma de păsări, iar tata are 30 şi nu lucrează nicăieri. Mai înainte se ducea în Rusia, dar acum stă acasă fiindcă a fost operat la stomac”, a spus Dorina. „Andrei i-a spus tatălui că mă iubeşte şi că se va căsători cu mine, dar nu acum, fiindcă eu am doar 13 ani şi nu se poate”. Dorina spune că iubitul ei vine des la ea la maternitate şi îi aduce de toate celea.

După ce a devenit cunoscut cazul Dorinei, profesorii de la şcoala din sat au adunat fetele din fiecare clasă pentru a le povesti cazul minorei gravide şi a le informa cum ar trebui să procedeze ca să nu intre şi ele în lista fetelor care au născut la o vârstă atât de fragedă.

Minora spune că nu-i este frică să nască, fiindcă Andrei este alături de ea şi o susţine. Când a aflat că este însărcinată, tânărul a lăsat baltă lucrul la Moscova, şi-a strâns bagajele şi a venit acasă. Peste o lună, va vedea lumina zilei o fetiţă pe care o vor numi Anastasia. „Numele l-am ales împreună”, a spus Dorina zâmbind.

Medicii de la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău, unde este internată Dorina, spun că în experiența lor nu au avut o viitoare mămică atât de tânără.

UNIMEDIA menţionează că, potrivit jurnal.md, de la începutul anului 2010, peste 30 de minore din diferite zone ale Republicii Moldova au devenit mămici.

sursa: Unimedia

Grecia: Româncă omorâtă de o maşină de curăţat nisipul

Grecia: Româncă omorâtă de o maşină de curăţat nisipul
Comentariu: poză simbol
Foto: 4.bp.blogspot.com

O romanca a fost omorata si un barbat se afla in stare critica, dupa ce o masina de curatat nisipul a trecut peste ei pe o plaja din din Palaio Faliro, o suburbie din sudul Atenei, relateaza Kathimerini.Incidentul s-a petrecut vineri dimineata, in jurul orei locale 4.00, potrivit politiei, informeaza NewsIn.


Cuplul dormea pe plaja, iar soferul utilajului de curatat nisipul a crezut ca erau doar niste haine lasate pe nisip.Desi avea farurile aprinse, operatorul utilajului nu si-a dat seama ca era vorba despre doua persoane invelite in saci de dormit.

Cuplul de romani avea obiceiul sa doarma pe plaja cam de o luna, spune politia. Femeia a fost dusa la spitalul general Nikaia, unde doctorii au constatat decesul. Barbatul a fost transportat la spitalul local Erythros Stavros si se afla vineri seara intr-o conditie critica. Conducatorul utilajului a fost arestat sub acuzatia de omor din culpa.

sursa: Unimedia

(Video) Un ţânţar a sufocat o prezentatoare din Taiwan în timpul unei transmisiuni în direct

vineri, 23 iulie 2010

(Video) Un ţânţar a sufocat o prezentatoare din Taiwan în timpul unei transmisiuni în direct
Foto: captură youtube.com

Huang Ching prezenta stirile in direct, cand un tantar a intrat in gura ei. Insecta a reusit sa ajunga in traheele prezentatoarei, provocandu-i sufocarea, Prezentatoarea, cu un extraordinar profesionalism, a reusit sa-si continue transmisiunea.


Televiziunea chineza a trebuit sa puna o reclama de 4 minute timp in care un inlocuitor al prezentatoarei a fost adus sa continue stirile.

“Nu am crezut niciodata ca un tantar poate avea asa o putere mare.Intr-adevar mi-a dat o zi proasta”, a declarat Ching. Prezentatoarea a fost dusa la spital dupa incident si a petrecut o zi sub observatie pentru a-si reveni.



sursa: Unimedia

Partidul Conservator în cursa pentru referendum fără să spună „pentru” sau „contra”

Partidul Conservator în cursa pentru referendum fără să spună „pentru” sau „contra”
Foto: daphnecaruanagalizia.com

Comisia Electorală Centrală a mai înregistrat, azi 23 iulie, un participant la referendumul republican constituţional. Este vorba de Partidul Conservator care a fost înscris în calitate de participant la referendumul republican constituţional din 5 septembrie 2010 , însă nu şi-a exprimat nici una din opţiunile „pentru” sau „contra” în problema supusă referendumului.


UNIMEDIA amintește că Comisia Electorală Centrală a mai înregistrat, la 20 iulie, 4 formaţiuni politice în calitate de participanţi la referendumul republican și anume:
1. Partidul Naţional Liberal cu opţiunea „pentru” problema supusă referendumului;
2. Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Moldova „Patria-Rodina” care nu şi-a exprimat nici una din opţiunile „pentru” sau „contra” în problema supusă referendumului;
3. Partidul Republican din Moldova, cu opţiunea „pentru” problema supusă referendumului;
4. Pаrtidul Politic „Partidul Ecologist „Alianţa Verde din Moldova”, cu opţiunea „pentru” problema supusă referendumului.

Primele partide politice care s-au înregistrat au fost:  Partidul Comuniștilor, Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Alianța „Moldova Noastră”, Mișcarea Acțiunea Europeană, Partidul Popular Creștin Democrat, Mișcarea social-politică Republicană „Ravnopravie” și Partidul Popular Republican.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Seceta a distrus 10 milioane de hectare de teren agricol în Rusia

Seceta a distrus 10 milioane de hectare de teren agricol în Rusia
Foto: Reuters

O secetă cum n-a fost de decenii în Rusia. Pe lângă hectarele de teren agricol afectate de acest hazard, localnicii se confruntă cu tot mai mulţi urşi, care intră în sate dupa hrană sau în căutare de apă. Autorităţile au constatat că şerpii şi paianjenii atacă oamenii.


Potrivit Ministerului rus al Agriculturii,Elena Skrinnik, acest comportament agresiv este direct determinat de vremea caniculara din ultimele săptămâni. În regiunea Moscova, peştii putrezesc în râuri, iar în câmpii sunt găsite hoituri de animale moarte. 

"Situaţia este foarte complicată, mult mai dificilă decât anul trecut. Din cauza secetei, starea de urgenţă a fost decretată în 23 de regiuni. 10 milioane de hectare, adică 20% din terenurile agricole, au fost distruse", a spus ministrul agriculturii, relatează RIA Novosti. 

Ministrului rus a mai menţionat că a venit vremea să se întocmească un program naţional de irigare artificială a terenurilor. Temperaturile anormal de ridicate au provocat numeroase incendii. 9,6 milioane de hectare de teren arabil au fost distruse la 20 iulie. 

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Gândul


Bruxelles invită Serbia şi Kosovo la dialog

Bruxelles invită Serbia şi Kosovo la dialog
Foto: 1235.ro

"UE se arată gata de a facilita dialogul între Belgrad şi Pristina", se arată într-un comunicat de presă al Înaltullui Reprezentant Catherine Ashton, care adaugă că viitorul Serbiei şi al Kosovo se află în Europa.


Şefa diplomaţiei europene este pe cale de a studia avizul Curţii Internaţionale de Justiţie privind independenţa Kosovo şi crede că acesta marchează începutul unei noi relaţii sârbo-kosovare.

Relaţiile bune de vecinătate, cooperarea regională şi dialogul stau la baza relaţiilor europene. Practic comunicatul de la Bruxelles dă de înţeles că la o astfel de înţelegere vor trebui să ajungă cele două ţări.

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, spune că reconcilierea nu se poate face prin hotărâri judecătoresti ci prin dorinţa popoarelor din Balcani de a trăi armonios împreună.

"Comunitatea internaţionala", adaugă el însă, "trebuie să respecte avizul Curţii Internaţionale de Justiţie anume, cele două părţi trebuie să folosească acest prilej pentru reconciliere şi să nu mai continue disputa".

Iar raportorul Parlamentului European pentru Balcanii de vest, Doris Pack, vede în hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie o presiune făcută asupra ţărilor ce nu au recunoscut statul Kosovo.

Cinci state membre ale UE printre care si România nu au recunoscut noul stat, pentru Kosovo nu există, însă, o altă alternativă, a adăugat deputatul european.


sursa: Unimedia

Jurnalistul italian Gianni Boninsegna: Situația descrisă în ziarul italian ”Il Giornale” este un borş moldovenesc condimentat cu prejudecăţi

Jurnalistul italian Gianni Boninsegna: Situația descrisă în ziarul italian ”Il Giornale” este un borş moldovenesc condimentat cu prejudecăţi
Foto: mec.gov.md

„Situația, descrisă neîndemânatic, pe paginile ziarului italian ”Il Giornale”, care la rândul său s-a inspirat din săptămânalul german Der Spiegel și din cel britanic Daily Express, pare a fi scenariul unei adevărate catastrofe”, scrie jurnalistul italian Gianni Boninsegna în cotidianul Il legno storto.  Articolul publicat în „Il Giornale” şi semnat de către Gian Micalessin este „un adevărat borș moldovenesc, condimentat cu prejudecăți şi preconcepţii trăsnite despre această republică ex sovietică, a cărei populație abia dacă ajunge la cifra de 4 milioane”, declară Boninsegna.


Potrivit autorului articolului din Il legno storto, „Republica Moldova și moldovenii, în special, sunt o oportunitate și nici într-un caz o povară atât pentru Italia cât și pentru restul Europei”.  Jurnalistul îl critică pe autorul articolului ”Il Giornale” Gian Micalessin, care scrie că  „Bucureştiul are grijă de a face cadou Uniunii Europene un nou, invizibil şi nedorit stat membru”.  “Gian Micalessinși, la sigur nu ştie nimic despre Moldova şi despre locuitorii săi, ba mai mult ca atât, nici măcar nu știe unde se află pe harta geografică”, susţine  Boninsegna.

 Acesta ţine să amintească de asemenea că, conform datelor făcute public de către Ministerul Afacerilor Interne din Italia și Institutul Național Italian de Statistică referitor la încălcările de lege săvârșite de către străinii aflați în Italia, emigranții moldoveni sunt ultimii în această lista.

„Imigranții moldoveni în Italia au drept scop îmbunătățirea propriei situații socio-economice.  Ei încearcă să-și depășească propria condiție. Astăzi Moldova, mai mult ca oricând, este apreciată, susținută și încurajată, nu numai  de către Uniunea Europeană, ci și de alte Organisme Internaționale”, mai scrie Gianni Boninsegna în cotidianul Il legno storto.

Amintim că la 19 iulie 2010, ziarul "Il Giornale" a publicat un articol, în care cetățenii moldoveni sunt caracterizați ca un pericol public pentru Uniunea Europeană, Republica Moldova este caracterizată drept "cea mai abandonată ţară europeană, un reziduu al fostului imperiu sovietic" și "o lume a mizeriei uitate", iar cetățenii moldoveni din Italia ar practica "activităţi subscrise sectorului criminalităţii".

Pe 21 iulie a fost lansată o petiţie online către publicația italiană "Il Giornale" şi Ambasada Republicii Moldova în Italia, prin care se cere ziarului să dezmintă public această informaţie. Dacă ieri, petiţia a fost semnată de 24 de persoane, astăzi numărul acestora s-a ridicat la 182. Printre semnatari sunt moldoveni din ţară şi din Italia, precum şi câţiva cetăţeni italieni.

sursa: Unimedia

Astăzi, Monitorul Oficial a publicat Hotărârea cu privire la neconstituţionalitatea Decretului lui Ghimpu

Astăzi, Monitorul Oficial a publicat Hotărârea cu privire la neconstituţionalitatea Decretului lui Ghimpu
Foto: UNIMEDIA

Decizia prin care a fost declarat neconstituţional Decretul prezidenţial cu privire la 28 iunie 1940, zi a ocupaţiei sovietice a fost publicată, azi 23 iulie, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, scrie PUBLIKA.MD.


Precizăm că argumentele care au stat la baza hotărârii Curţii Constituţionale sunt acelea că statutul preşedintelui ţării este inferior celui al Parlamentului, iar şeful statului nu are dreptul să acţioneze fără a ţine cont de voinţa Legislativului şi fără să consulte poporul. Curtea mai motivează că semnarea decretului a încălcat ierarhia actelor normative şi principiul separării puterilor în stat.

În acelaşi timp, judecătorul Victor Puşcaş a prezentat o opinie separată. Potrivit acestuia Mihai Ghimpu avea obligaţia civică şi morală de a nu se implica, pe perioada interimatului, în probleme controversate şi incerte. Puşcaş mai susţine că şeful statului ar fi trebuit să se consulte cu poporul, fie să iniţieze un proiect reglementare a cadului legal necesar.

Curtea Constituţională a sugerat Parlamentului să reglementeze prin lege statutul decretelor prezidenţiale.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la PUBLIKA.MD


Momentul zero pentru sistemul bancar european: Azi se publică testele de stres realizate la 91 bănci din UE

Momentul zero pentru sistemul bancar european: Azi se publică testele de stres realizate la 91 bănci din UE
Foto: abc.net.au

Comitetul european pentru supravegherea sectorului bancar (CEBS) va publica astăzi, 23 iulie 2010, rezultatele testelor de stres aplicate la 91 de bănci europene. Momentul este aşteptat cu deosebit interes de investitori, fiind considerat un adevărat moment al adevărului. Primele date vor fi date publicităţii la ora 19, ora Moldovei, după închiderea burselor.

Presa internaţională a relatat faptul că testele vor arăta cu siguranţă faptul că multe bănci se află într-o stare critică şi asta din cauza creditelor neperformante.


Wall Street Journal a scris chiar că o parte dintre băncile europene au ajuns să depindă de fondurile oferite de Banca Centrală Europeană (BCE). Printre acestea s-ar afla multe bănci din Spania, Grecia, Portugalia, ţări care se confruntă cu grave probleme structurale. Pe lista băncilor cu probleme s-ar afla şi băncile germane, dar şi cele austriece care au expuneri mari în Europa de Est.

În cealaltă tabără, a optimiştilor, se află autorităţile europene care au afirmat, în repetate rânduri, că sistemul financiar european este un solid şi că poate face faţă provocărilor. Oficialii au lăsat însă de înţeles că dacă vor fi totuşi bănci cu probleme, acestea vor fi ajutate. Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn a avertizat însă că, până să apeleze la ajutorul fondului de stabilitate de 440 de miliarde de euro, băncile ce nu vor trece testul vor trebui să apeleze în primul rând la fonduri private.

Testele de stres asupra băncilor europene vor fi publicate în două etape. Astăzi, după închiderea burselor, Comitetul european pentru supravegherea sectorului bancar va prezenta rezultatele consolidate, iar peste două săptămâni vor fi incluse mai multe detalii de la autorităţile naţionale de reglementare.

Amintim că anterior, guvernatorul Băncii Naţionale din Moldova Dorin Drăguţanu a declarat că pentru evaluarea stabilităţii şi siguranţei financiare a băncilor comerciale din Moldova este necesar ca acestea să fie supuse unui test de stres. „După acest test se vor reevalua bilanţurile băncilor şi BNM va stabili o diagnoză pentru fiecare bancă pentru a le putea recomanda pastila”, a menţionat Drăguţanu. Testul de stres, conform explicaţiilor guvernatorului BNM, ar însemna un test personalizat pentru fiecare bancă în parte, în funcţie de specificul activităţii sale şi expunerea la risc pe care o are într-un domeniu sau altul.

sursa: Unimedia

(doc) Deputații actualului Parlament au acumulat 1326 absențe, 1175 nemotivate - 94% din ele fiind ale deputaților comuniști

(doc) Deputații actualului Parlament au acumulat 1326 absențe, 1175 nemotivate - 94% din ele fiind ale deputaților comuniști
Foto: parlament.md

1326 - acesta este numărul de absențe pe care l-au acumulat deputații Parlamentului de legislatura a XVIII-a în perioada septembrie 2009 - iulie 2010, 1175 dintre acestea fiind nemotivate. Dintre acestea, 1102 sunt numai ale comunișilor, care sunt urmați de fracțiunea AMN cu 24 absențe, deputații neafiliați - 19, PLDM și PDM cu câte 13 absențe și PL - cu doar 4 absențe. Din numărul total de absențe, reiese că deputații comuniști sunt cei mai bolnavi - asta datorită absențelor pe motiv de sănătate.

Dintre deputații Comuniști, cel mai mult a lipsit de la sedințele Legislativului liderul PCRM, Vladimir Voronin, care are 47 absențe. Acesta este urmat de Igor Dodon cu 37 absențe, Zinaida Greceanâi și Grigore Petrenco - cu 28 și Mark Tkaciuc - cu 27 absențe.


Din Partidul Liberal Democrat, liderul fracțiunii - Mihai Godea are doar o absență, Vitalie Nagacevschi, Veaceslav Ioniță și Streleș Valeriu - câte 4 absențe, iar Palihovici Liliana - 2. Deputații liberali: Mihai Ghimpu - o singură absență, Bodrug Oleg - 11, Hadârcă Ion - 10, Guțu Ana - 6 și Moldovanu Mihail - o singură neprezență.

Marian Lupu, președintele Partidului Democrat are și el o absență, Igor Corman - 4, Valeriu Guma - 3, Dumitru Diacov și Stela Jantuan au câte 2 absențe de la ședințele Parlamentului.

Deputații din AMN sunt cei mai exemplari, cu excepția lui Platon Veaceslav, care a acumulat 9 absențe și Chepteni Valentin cu 2 lipse, ceilați având o prezență de 100%.

UNIMEDIA menționează că unele absențe ale deputaților sunt motivate, acestia fiind pentru deplasări sau concedii medicale. Detalii despre absența fiecărui deputat în parte puteți vedea mai jos:

Descarcă aici și aici informatii despre absențele tuturor deputaților din parlament.






sursa: Unimedia

Cel mai ieftin laptop din lume costă 35 dolari SUA

Cel mai ieftin laptop din lume costă 35 dolari SUA
Foto: reuters.com

Guvernul indian a lansat cel mai ieftin laptop din lume, un device cu ecran tactil care costa numai 35 de dolari, potrivit Reuters, citat de bloombiz.ro. Laptopul low-cost, creat in special pentru studenti, a fost prezentat de ministrul indian pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, care a afirmat ca a demarat deja discutii cu cei mai importanti producatori de hardware, pentru a incepe productia in masa.


"Am ajuns la un stadiu de dezvoltare care ne permite sa integram partea de procesare, de conectivitate si de afisare intr-un device de 35$", a declarat ministrul.

Gadgetul, care va functiona cu sistemul de operare Linux, va avea instalat un browser de Internet, un reader PDF si un software special pentru video-conferinte.

Potrivit reprezentantilor indieni, laptopul va fi introdus in facultati din 2011, asteptandu-se ca in cativa ani, pretul sa scada pana la 10$.

sursa: Unimedia

Americanii i-au conferit academicianului Mihail Dolgan Medalia de Aur

Americanii i-au conferit academicianului Mihail Dolgan Medalia de Aur
Foto: moldova.md

Institutul American de Biografie North Carolina, USA, i-a conferit academicianului Mihail Dolgan Medalia Internaţională de Aur – pentru contribuţii remarcabile aduse în domeniul ştiinţei, criticii şi istoriei literare.


"Pe această cale, meritele individuale ajung să fie recunoscute nu numai în ţara de origine, ci şi pretutindeni. Prin Medalia de Aur ce ţi se conferă, vei reprezenta Ţara cu demnitate şi cu onoruri de campion", se spune în scrisoarea  de felicitare a preşedintelui institutului, J. Evans către academician.

Criticul şi istoricul literar Mihail Dolgan este autor a 60 de cărţi şi a peste 1000 de studii, articole, cronici literare

Şi-a făcut un nume consacrat în domeniu prin exegezele: Metafora poetică şi semnificaţiile ei în poezia contemporană moldovenească (1974), Poezia: adevăr artistic şi angajare socială (1988), Literatura română postbelică. Integrări, valorificări, reconsiderări (1998), Orientări artistice şi stilistice în literatura contemporană (2003).

De circa 40 de ani Institutul American de Biografie este un lider internaţional, înalt apreciat în cercetarea personalităţilor notorii.


sursa: Unimedia

Trei scriiitori din Republica Moldova au fost decoraţi cu Ordinul "Gloria Muncii"

Trei scriiitori din Republica Moldova au fost decoraţi cu Ordinul
Foto: 2.bp.blogspot.com

Pentru dezvoltarea literaturii, contribuţie la afirmarea valorilor spirituale naţionale şi activitate publicistică prodigioasă, trei scriitori din Republica Moldova au fost decoraţi cu Ordinul "Gloria Muncii". Un decret în acest sens a fost semnat astăzi, 23 iulie, de către Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu.


În decret este menţionat că înalta distincţie de stat este conferit
scriitorilor - Alexandru Bantoş, Argentina Cupcea-Josu şi Todur Fedor Zanet.

Alexandru Bantoş este redactorul-şef al revistei "Limba Română". Printre recentele texte publicate de el se numără- "Situaţia limbii de stat în Republica Moldova: de jure şi de facto", "Un incoruptibil avocat al limbii române", "Limba română şi suma de adevăruri ştiinţifice”.

Eseista Argentina Cupcea-Josu, a fost profesoară de română la Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău, cercetător ştiinţific la Institutul de Limbă şi Literatură al Academiei de Ştiinţe din R. Moldova. A semnat studii şi articole critice despre procesul literar contemporan: „Conceperea şi realizarea chipului artistic”, „Evoluţia caracterului”, „Talentul scriitorului şi măiestria literară”.

Todur Fedor Zanet este un jurnalist, publicit şi poet găgăuz.

Sursa: UNIMEDIA


La licitația privind achiziția serviciilor de reconstrucție a lacului „Valea Morilor” nu a participat niciun candidat

La licitația privind achiziția serviciilor de reconstrucție a lacului „Valea Morilor” nu a participat niciun candidat
Proiectul primăriei Chișinău pentru parcul „Valea Morilor”
Foto: UNIMEDIA

Direcţia Construcţii Capitale a Primăriei municipiului Chişinău organizează o licitație publică privind achiziția serviciilor de reconstrucție a lacului „Valea Morilor” din capitală. Astfel a sunat anunțul lansat de primăria municipiului Chișinău la licitația care s-a desfășurat fără prezența vreunui agent economic, care ar fi interesat de proiect.

Potrivit șefului Direcției Constucții Capitale, Sofroni Roman, licitația a avut loc, însă au fost prezenți doar membrii comisiei. Acesta spune că 4 agenți economici au cumpărat caietul de sarcini, însă astăzi, 23 iulie, la licitație nu a venit niciunul.

„Probabil nu au avut timp pentru a se pregăti, sarcinile sunt dificile sau au refuzat să participe din cauza surselor financiare”, a declarat Sofroni pentru UNIMEDIA.


Menționăm că Consiliul Municipal a acceptat alocarea resurselor bănești pentru această licitație în valoare de 5 milioane de lei. 

UNIMEDIA amintește că printre ceea ce Primăria mun. Chișinău și-a propus pentru a construi în parcul Valea Morilor este și un  hotel cu restaurant pe apă, un traseu de bobslei, un centru acvatic, teatru contemporan, două  cluburi de sport, un bussiness centru, un shopping centru, o alee în stil japonez, o zonă de agrement cu o plajă, în total, pentru amenajarea parcului fiind necesară o sumă estimativă de circa 218 mln. euro.

Mai multe detalii, dar și imagini foto puteți vedea aici.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


(FOTO) Maserati Quattroporte a primit un tuning german discret

(FOTO) Maserati Quattroporte a primit un tuning german discret
Foto: TopGear

Chiar dacă performanţele maşinii au fost îmbunătăţite cu 37% faţă de varianta de serie, interventia germană asupra lui Maserati Quattroporte S, aspectul exterior a rămas aproape neschimbat. Singurele noutăţi pe care le aduce Novitec pentru exteriorul lui Quattroporte S, sunt jantele de 21 de inchi, încălţate în pneuri Pirelli P Zero, precum şi un eleron din carbon, pe care cu greu îl poţi observa, scrie revista TopGear.


Motorul, însă, nu a scăpat atât de uşor din mâna nemţilor, astfel că puterea a urcat de la 430 la 590 CP, iar demarajul de la 0 la 100 de km/h a coborât sub patru secunde, ajungând până la 4,6 secunde. În ceea ce priveşte viteza maximă, cei de la Novitec au fost puţin cam modeşti, astfel că acul vitezometrului se va opri cu doar 5 km înainte de gradaţia celor de 300 de km/h. Performanţele au fost atinse cu ajutorul supraalimentării, a unui nou intercooler, precum şi a resoftării motorului.

Quattroporte Sport GT S Awards Edition din gama Maserati, a debutat oficial la Salon de la Geneva, de anul acesta. La şase ani de la apariţie, maşina care a creat segmentul Sedan sport de lux îşi celebrează succesul cu o versiune superlativă ce îmbină eleganţa şi sportivitatea emblematice brandului, datorită combinaţiei detaliilor extrem de rafinate, finisajelor realizate manual şi caracteristicilor cu adevărat sportive.

Pe perioada celor şase ani de existenţă, Maserati Quattroporte a primit 56 de premii din partea celor mai prestigioase publicaţii auto şi de lifestyle, din 14 ţări de pe patru continente - o recunoaştere la nivel mondial pentru o maşină care a ştiut cum să se reinventeze de-a lungul anilor, reuşind întotdeauna să păstreze liniile şi puritatea formelor create de Pininfarina, forme ce au transformat-o imediat într-un model clasic.




Sursa: UNIMEDIA cu referire la TopGear