AVERTIZARE! Nivelul râului Prut s-ar putea să crească cu 4 metri în următoarele 4 zile!

joi, 8 iulie 2010

AVERTIZARE! Nivelul râului Prut s-ar putea să crească cu 4 metri în următoarele 4 zile!
Foto: Colaj UNIMEDIA

Coșmarul inundațiilor nu a luat sfârșit aici. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că ploile puternice căzute în ultimele zile în cursul superior al râului Prut (Ucraina) vor duce la creșterea substanțială a nivelului râului.

Astfel, o viitură este așteptată în perioada 8-12 iulie pe sectorul satului Criva - or. Costești, care s-ar putea solda cu ieșirea apei în lunca râului în raioanele Briceni și Edineț, transmite PublikaTV.

Apele s-ar putea să inunde și tronsonul de cale ferată din or. Cernăuți - Bălți. UNIMEDIA precizează că datele meteo pentru următoarea săptămână prevăd ploi pe toată perioada. Până în acest moment, mii de oameni au avut de suferit de pe urma inundațiilor în raionul Hâncești din țară.


În Moldova, autoritățile locale dar și centrale fac eforturi pentru a ajuta oamenii afectați de inundații. Totodată, mai multe partide politice au anunțat campanii de ajutorare a persoanelor rămase fără locuințe.  


sursa: Unimedia

Negruţa: Avem bani pentru acoperirea pagubelor provocate de inundaţii

Negruţa: Avem bani pentru acoperirea pagubelor provocate de inundaţii
Foto: moldova.md

Statul dispune de resursele materiale necesare pentru a face faţă situaţiei din regiunile afectate de inundaţii, a declarat ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa pentru Publika TV.

Ministrul a precizat că Guvernul va evalua daunele fiecărei familii în parte şi îi va despăgubi pe sinistraţi.


Acum însă, potrivit lui Negruţa, autorităţile nu sunt atât de preocupate de calcule, cât mai degrabă de produsele alimentare, apa potabilă, combustibilii şi alte ajutoare de care sinistraţii au urgentă nevoie.

Serviciul de presă al Departamentului Situaţii Excepţionale anunţă că 57 de localităţi din 16 raioane ale ţării au suferit până acum din cauza ploilor torenţiale şi a grindinei. Departamentul nu a estimat încă numărul localităţilor inundate.

sursa: Unimedia

Moldova se mobilizează! Autoritățile centrale și locale, dar și partidele politice au demarat campanii de ajutorare a sinistraților

Moldova se mobilizează! Autoritățile centrale și locale, dar și partidele politice au demarat campanii de ajutorare a sinistraților

Mai multe instituţii de stat şi partide politice din Moldova au demarat campanii de colectare a ajutoarelor umanitare, dar şi de donare a mijloacelor financiare pentru sinistraţii ce au avut de suferit în urma inundaţiilor din ultimile zile. Camioane cu produse alimentare, donaţii de bani şi conturi bancare, unde cetăţenii simpli pot transfera bani - acestea sunt primele acţiuni de mobilizare, menite să-i ajute pe cei care au rămas fără adăpost, hrană şi apă.


Partidul Liberal Democrat din Moldova îndeamnă populaţia să depună ajutoare umanitare pentru familiile sinistrate la sediile organizaţiilor teritoriale, inclusiv la sediul central din capitală. Deja 4 camioane cu ajutoare, constînd din apă, pâine, zahăr, paste făinoase, conserve, crupe, haine, detergenţi, în valoare totală de peste 100 de mii de lei, au plecat spre sinistraţii din satele Cotul Morii şi Nemţeni din raionul Hînceşti, şi Măcăreşti din raionul Ungheni.

De mâine, 9 iulie, Primăria municipiului Chişinău va colecta ajutoare pentru localnicii raioanelor afectate de inundaţii. Persoanele fizice şi juridice sunt invitate să doneze produse alimentare, îmbrăcăminte şi articole sanitare. Punctele de colectare vor fi organizate în incinta preturilor de sector, dar şi în incinta Primăriei Chişinău.

Partidul Democrat a donat ieri, 7 iulie, o sută de mii de lei pentru victimile inundaţiilor, după ce Marian Lupu  a înmânat sinistraţilor din satul Corjeuţi, raionul Briceni un ajutor financiar unic, în valoare de 3 - 5  mii lei.

Şi compania Moldtelecom a transferat pe contul Ministerului Finanţelor al Republicii Moldova o sumă de 100 mii lei pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor.

Tot astăzi, Centrul Anticorupţie a trimis un camion cu produse alimentare spre cele mai afectate sate ale raionului Hânceşti şi a donat pentru sinistraţi o sută de mii de lei. La iniţiativa Preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, banii care  trebuiau plătiţi comuniştilor  pentru prezenţa la şedinţele în plen a Legislativului, dar de la care au absentat, vor fi donaţi familiilor din raionul Hânceşti care au avut de suferit în urma revărsării râului Prut.

UNIMEDIA precizează că circa 200 de case au fost distruse în satul Cotul Morii, Nemţeni şi Obileni din raionul Hânceşti, iar locuitorii acestora sunt evacuaţi. Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează că nivelul râului Prut ar putea creşte cu 4 metri în următoarele patru zile, ceea ce ar putea afecta raioanele Briceni, Nisporeni şi Edineţi.

Amintim că Ministerul Finanţelor a deschis un cont pentru colectarea fondurilor băneşti pentru sinistraţi.
 

sursa: Unimedia

Ghelici: Trecerea vamelor în spaţiul CSI sunt ca nişte acturi sexuale fără orgasm

Ghelici: Trecerea vamelor în spaţiul CSI sunt ca nişte acturi sexuale fără orgasm
Foto: i.ytimg.com

Această declaraţie aparţine membrului Congresului Organizaţiilor Neguvernamentale din Republica Moldova Tudor Ghelici şi a fost lansată astăzi, 8 iulie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă. "CSI-ul este doar un termen sexual-erotic. La fiecare vamă cineva ne are şi avem parte de act după act, dar fără orgasm", a declarat Ghelici în acest context.


Membrul Congresului Organizaţiilor Neguvernamentale susţine că în Uniunea Europeană intrarea dintr-o ţară în alta este foarte liberă, spre deosebire de călătoriile în ţările din spaţiul CSI, unde trebuie să treci de vămi.

Ghelici s-a referit în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă la atitudinea pe care o are Federaţia Rusă faţă de Moldova. "Noi suntem o ţară mică şi trebuie să ne comportăm altfel. Dar deşi suntem mici şi proşti, Rusia nu trebuie să ne preseze şi să-şi bată joc de noi", a mai adăugat acesta.

Moldova, de-ar avea alţi parteneri de afaceri şi pieţe de desfacere, i-ar fi indiferent dacă Rusia îi acceptă sau nu produsele. "Partenerii de afaceri au ca obiectiv să câştige bani, nu îi interesează atât de mult politica", susţine Ghelici.

De asemenea, acesta a asigurat că Transnistria nu va fi niciodată a Moldovei de pe malul drept al Nistrului. "Aici sunt interesele Rusiei şi Ucrainei. Moldova mai riscă să piardă şi Găgăuzia. Cel mai bine ar fi să fie pus hotarul la Transnistria, iar Moldova să se unească cu România", a mai adăugat Tudor Ghelici.  

sursa: Unimedia

Filat: Persoanele care au pierdut casele ca urmare a inundațiilor vor beneficia de locuințe noi sau de compensații bănești!

Filat: Persoanele care au pierdut casele ca urmare a inundațiilor vor beneficia de locuințe noi sau de compensații bănești!
Foto: gov.md

Persoanele care și-au pierdut casele în urma inundațiilor de pe râul Prut vor beneficia de case noi sau de compensații bănești. Anunțul a fost făcut de prim-minsitrul țării, Vlad Filat, după ce s-a deplasat azi în satele inundate.


Potrivit serviciului de presă al executivului, reprezentanţii  Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului deja s-au deplasat în zona afectată de inundaţii şi au identificat locul unde urmează să fie construite noile locuinţe, iar pe parcursul zilei de astăzi urmează să fie prezentat şi proiectul tip al noilor case.

Potrivit lui Veaceslav Negruță, citat de PublikaTV, statul dispune de resursele materiale necesare pentru a face faţă situaţiei din regiunile afectate de inundaţii. Ministrul a precizat că Guvernul va evalua daunele fiecărei familii în parte şi îi va despăgubi pe sinistraţi. Acum însă, potrivit lui Negruţă, autorităţile nu sunt atât de preocupate de calcule, cât mai degrabă de produsele alimentare, apa potabilă, combustibilii şi alte ajutoare de care sinistraţii au urgentă nevoie.

Guvernul precizează că a format un grup de lucru ce se va ocupa de administrarea situaţiei în localităţile afectate de inundaţii. Acesta este condus de ministrul de Stat Victor Bodiu, iar din componenţa lui fac parte Vadim Pistrinciuc, vice-ministru al Muncii, Protecţiei sociale  şi Familiei, Vasile Pântea, director al Agenţiei Rezerve Materiale, Mihai Harabagiu, şeful Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, oficiali de la Ministerul Afacerilor Interne, dar și Cancelaria de Stat.

sursa: Unimedia

PublikaTV va transmite în direct în această seară meciul din preliminariile Liga Europa dintre Dacia și Zeta

PublikaTV va transmite în direct în această seară meciul din preliminariile Liga Europa dintre Dacia și Zeta
Foto: fcdacia.md

Publika TV se pregăteşte să ofere telespectatorilor în această seară un adevărat spectacol fotbalistic.


 Postul de știri va transmite pentru prima dată meciul de fotbal FC Dacia - FC Zeta, conform stadardelor UEFA. Reprezentanții PublikaTV promit 12 camere de vederi pe teren, multe reluaări și momente slow-motion.

Meciul de fotbal va începe la ora 19.30 și se va desfășura pe stadionul Zimbru din capitală. UNIMEDIA precizează că în Europa League, din partea Moldovei joacă Dacia, Iskra şi Olimpia Bălţi, în timp ce muntenegrenii i-au trimis pe fotbaliştii de la Buducnost Podgorica, Mogren şi, bineînţeles, Zeta, cei pe care moldovenii îi vor întâlni astăzi pe stadionul din Chișinău.



sursa: Unimedia

Comuniştii îndeamnă la boicotarea Referendumului din 5 septembrie: "Este o încercare de uzurpare a puterii"

Comuniştii îndeamnă la boicotarea Referendumului din 5 septembrie:
Foto: UNIMEDIA

"Referendumul constituţional trebuie boicotat. Acesta va fi răspunsul poporului nostru celor care doresc lichidarea Republicii Moldova. Alianţa pentru Integrare Europeană foloseşte Referendumul ca un instrument de evitare a alegerilor anticipate şi de uzurpare a puterii." Declaraţia aparţine deputatului comunist, Iurie Muntean, lansată astăzi, 8 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă.


Muntean a afirmat că Partidul Comuniştilor a fost dipus să modifice în Parlament articolul 78 al Constituţiei, numai în contextzul în care Mihai Ghimpu va fi obligat să dizolve Legislativul.

Aceeaşi propunere a venit şi din partea formaţiunii "Moldova Unită", dar a fost respinsă. Vladimir Ţurcan s-a pronunţat pentru legalizarea modificării articolului 78, doar după ce va fi emis decretul de dizolvare a Parlamentului.

UNIMEDIA aminteşte că ieri, 7 iulie, în cadrul şedinţei Legislativului, Mihai Ghimpu a susţinut propunerea lui Marian Lupu de a modifica în Parlament articolulul 78 al Constiţuţiei şi a invitat fracţunea Comuniştilor să participe la şedinţă. Unicul deputat comunist, care a venit în sală a fost Iurie Muntean. Deputaţii au revenit la ordinea de zi şi au votat în unanimitate organizarea referendumului la 5 septembrie 2010. Ulterior, Iurie Muntean a declarat că Ghimpu şi Lupu sunt "fraţi gemeni şi autorii scenariului desfăşurat în cadrul şedinţei Parlamentului".


sursa: Unimedia

PDM: "Cu cât mai rău, cu atât mai bine", acesta este principiul de care se conduc liderii PCRM

PDM:
Foto: colaj unimedia

"Comuniștii nu au venit în Parlament! Refuzul de a veni și de a vota a arătat că toate promisiunile și  declarațiile lor nu fac doi bani. Întreaga țară a văzut că PCRM aruncă vorbe goale și singurul lor scop este revenirea la putere cu orice preţ", aceasta este poziţia oficială a Partidului Democrat din Moldova, ca reacţie la refuzul comuniştilor de a participa la şedinţa Legislativului de ieri, 7 iulie 2010, când a fost votat proiectul de modificare a articolului 78. "Zarurile au fost aruncate! La 5 septembrie Moldova va merge la referendum, iar ulterior la alegeri. În sfârșit oamenii, fără intermediari, vor decide cum vor să trăiască în continuare", susţine PDM.


"Comuniştii au insistat ieri ca Parlamentul să ia o pauză pentru ca fracțiunea lor să poată ajunge la ședință", declară PDM. În rezultat din cei 43 de deputați comuniști s-a prezentat numai Iurii Muntean.

"Apariția în sală a deputatului Muntean, în locul întregii fracțiuni, cu o pretinsă declarație, însemnă că PCRM nu a avea argumente, nu putea riposta. Nu intenționau comuniștii să facă pace, nu intenționau să voteze", susţine PDM într-un comunicat de presă.

Ar fi fost mai bine să renunțăm la referendum, iar banii economisiți să fie alocați celor care au suferit în urma inundațiilor, acesta ar fi fost pretextul comuniştilor pentru a determina deputații să nu voteze proiectul de modificare a Constituției în Parlament. Acest pretext a fost desemnat drept "cinic" de membrii PDM.

Partidul Democrat consideră că ieri comuniştii "au încercat să toarne gaz pe focul instabilităţii", asta după ce au refuzat să voteze la 7 decembrie 2009 pentru un nou președinte al țării. "Extremiștii pot fi opriți numai de popor", a menţionat PDM.

sursa: Unimedia

Aeroport din China, inchis din cauza unui OZN

Aeroport din China, inchis din cauza unui OZN
Foto: bloguriturism.ro

Aeroportul din Hangzhou, estul Chinei, a fost inchis timp de o ora, in urma aparitiei pe cer a unui obiect zburator neidentificat.


"Pasagerii au fost imediat informati in legatura cu inchiderea aeroportului", a spus un purtator de cuvant, potrivit NewsIn.

Martorii oculari nu au reusit sa examineze in amanunt obiectul zburator neidentificat. Traficul aerian a fost suspendat timp de o ora. Aeroportul si-a reluat functionarea in regim normal.

sursa: Unimedia

Curtea Supremă de Justiţie a spus "NU" referendumului religios. Pasat: De mâine începem colectarea semnăturilor

Curtea Supremă de Justiţie a spus
Foto: UNIMEDIA

Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul Comisiei Electorale Centrale împotriva deciziei Curţii de Apel de a bloca organizarea referendumului religios. Astfel, decizia Curţii de Apel de a anula hotărârea CEC, prin care a fost înregistrat grupul de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor, rămâne în vigoare.

Valeriu Pasat, iniţiatorul desfăşurării referendumului religios, a declarat că va continua colectarea semnăturilor, în pofida deciziei Curţii Supreme de Justiţie: "Decizia CSJ a demonstrat încă o dată că în ţara asta nu s-a schimbat nimic. Este o decizie luată sub presiunea oponenţilor noştri politici. De mâine vom începe colectarea semnăturilor".


Pe de altă parte, reprezentantul CEC în instanţă, Pavel Midrigan, a precizat că baza legală a acestei acţiuni este "sub semnul întrebării". Acelaşi lucru a fost confirmat şi de avocatul grupului de iniţiativă pentru Promovarea Statului Secular, Sergiu Ostaf.

UNIMEDIA aminteşte că la 15 iunie, Curtea de Apel a blocat desfăşurarea referendumului religios în urma unei sesizări a unui grup de 17 ONG-uri, care au susţinut că procedura de constituire a grupului de iniţiativă a fost încălcată, iar introducerea religiei în şcoli este neconstituţională.

sursa: Unimedia

Moni risca sa intre la inchisoare

Moni risca sa intre la inchisoare
Foto: news20.ro

Pentru gestul din 28 mai, cand a dat cu masina peste un fotograf de la Cancan, doamna Columbeanu s-a ales cu dosar penal.

Victima a depus o plangere la Parchet, pe numele Monicai, care va fi cercetata si risca intre sase luni si cinci ani de inchisoare.


Fotograful de la Cancan are mai multi martori, iar incidentul a fost filmat.

Acesta a depus la dosar si un certificat medico-legal care atesta ca are meniscul fisurat si ligamentele piciorului stang rupte, necesitand, pentru vindecare, 40 de zile de ingrijiri medicale.

sursa: Unimedia

Natan Garștea: 28 iunie

Natan Garștea: 28 iunie
Foto: Blogul lui Natan Garștea

Mamica mea, care e o femeie înțeleaptă, a spus așa acum o săptămână, după „În profunzime” cu reprezentanții AIE:
„Ghimpu a spus aceea ce e adevărat, dar acolo la emisiune toți trei îl atacau, iar el trebuia să stea cu capul plecat în fața lor și să le asculte reproșurile. De ce totdeauna noi, moldovenii, trebuie să menajăm sentimentele naționale ale altora, și să tăcem pentru ca ei să nu se simtă incomodați? Normal că nu avem idee națională dacă ne simțim incomod să vorbim despre istoria noastră așa cum a fost ea.”


Chiar nu văd cum aceea ce s-a petrecut pe 28 iunie 1940 poate fi catalogat altfel decât ocupație. Acest lucru trebuia spus încă de la bun început, din '91. Poate că momentul ales nu este cel mai potrivit (nu pentru mine și voi, ci pentru acei din Alianță, ei numără voturi), însă el trebuia spus.

În fine, după toate acestea am început să-l respect pe Ghimpu. Nu voi vota PL, dar îl respect. Iar mamica mea îl va vota.

Iar tăticul meu, care tot e un om înțelept (și un foarte mare patriot, nu din acei contemporani, ci din acei care avreau pe timp sovietic cărți românești fotocopiate în pod și care a depus pe Aleea clasicilor în fața bustului lui Mihai Eminescu flori și lumânări la comemorarea a 90 de ani de la moartea lui... da, ați calculat bine, asta era în anul 1979), când a fost odată întrebat la o ședință de partid despre importanța zilei de 28 iunie pentru el, a spus: „E o zi foarte importantă pentru mine - e ziua mea de naștere”.

sursa: Unimedia

Ultima oră! Prima victimă a inundațiilor. Un bărbat de 33 de ani a fost găsit înecat în urma inundațiilor din Nemțeni

Ultima oră! Prima victimă a inundațiilor. Un bărbat de 33 de ani a fost găsit înecat în urma inundațiilor din Nemțeni

Prima victimă a inundațiilor din s. Nemțeni. Vitalie Doronceanu, un bărbat de 33 de ani, a fost găsit acum o jumătate de oră înecat.

Bărbatul locuia împreună cu fratele său și este unul dintre cele două persoane date dispărute în s. Nemțeni.

Știrea se actualizează.



sursa: Unimedia

Curtea Constituțională a amânat examinarea decretului lui Ghimpu pentru luni, 12 iulie

Curtea Constituțională a amânat examinarea decretului lui Ghimpu pentru luni, 12 iulie
Foto: romanian.cri.cn

Şedinţa Curţii Constituţionale, în cadrul căreia trebuia să fie examinată sesizarea comuniştilor, prin care aceştia cer să se verifice constituţionalitatea decretului lui Mihai Ghimpu de a declara ziua de 28 iunie drept Zi a ocupaţiei sovietice, a fost amânată pentru 12 iulie.


Motivul amânării a fost faptul că preşedintele interimar a înanintat un dememrs, prin care a cerut ca examinarea să aibă loc mai tîrziu, fără a preciza, însă, când anume. Mihai Ghimpu şi-a exprimat dorinţa de a participa şi el la şedinţa CC. Acum însă, acesta susţine că nu poate întrucât trebuie să prezideze şedinţele Parlamentului, transmite Publika TV.

De cealaltă parte, PCRM susţine că Mihai Ghimpu tergiversează intenţionat examinarea sesizării.

Amintim că ieri, 7 iulie, Academia de Ştiinţe și-a expus poziția oficială referitor la ziua de 28 iunie 1940, pe care a apreciat-o ca fiind o zi de ocupaţie sovietică: „Documentele de arhivă şi cercetările istorice ale experţilor internaţionali demonstrează că anexarea Bucovinei de Nord şi a Basarabiei a fost concepută şi realizată de comandamentul sovietic stalinist ca o operaţiune militară de ocupaţie a acestor teritorii. Iar decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu reflectă,  în principiu, adevărul istoric”.

sursa: Unimedia

Sinistraţii din satul Nemţeni au stat flămânzi o zi, pentru că nu au avut nici timp şi nici ce mânca

Sinistraţii din satul Nemţeni au stat flămânzi o zi, pentru că nu au avut nici timp şi nici ce mânca
Foto: captura PUBLIKA.MD

Zeci de familii din satul Nemţeni au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, după ce apa le-a intrat în case. Preocupaţi să-şi salveze bunurile ce le-au mai rămas, oamenii au stat, ieri, flămânzi toată ziua. Nu au avut nici timp şi nici ce să mănânce.


Autorităţile locale i-au lăsat în grija rudelor şi au organizat un prânz doar pentru militarii şi angajaţii Serviciului Situţii Excepţionale veniţi în sat să dea o mână de ajutor.

Calvarul din Nemţeni a început marţi noaptea, când un dig de protecţie din apropierea satului a cedat sub presiunea apelor Prutului. Casele au fost inundate, iar oamenii au fost evacuaţi forţat.



sursa: Unimedia

Juravschi, Dobrovolschi și Caduc aderă la PLDM

Juravschi, Dobrovolschi și Caduc aderă la PLDM
Foto: PLDM

Mai multe personalităţi notorii în lumea sportului au aderat azi, 8 iulie, la PLDM Organizaţia extrateritorială „Pentru indepenedenţă şi Integrare  Europeană” a Partidului Liberal Democrat din Moldova.


Printre noii membri PLDM sunt preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Juravschi; campionul olimpic la fotbal, antrenorul Igor Dobrovolschi; antrenorul echipei naţionale de box, Petru Caduc; antrenorul lotului naţional la lupte libere, Mihai Rusu; medaliatul cu bronz la Jocurile Olimpice, Veaceslav Gojan; şeful catedrei Educaţie Fizică şi Sport a USM, Boris Boguş; directorii Agenţiilor Teritoriale Olimpice din Ungheni, Căuşeni, Briceni, Hînceşti; preşedinţi şi secretari ai federaţiilor de rugby, kaiac-canoe, handbal, yahting, volei, atletism, fotbal şi a.

Potrivit lui Vasile Revenco, preşedintele Federaţiei de Rugby, decizia de aderare la PLDM este una asumată. „Acest partid are o echipă puternică, competentă. Ne dorim să facem parte din ea, pentru a contribui nemijlocit la realizarea obiectivelor strategice de intergrare europeană şi de asigurare a unui trai decent pentru cetăţenii ţării noastre”.

 „Sportivii sunt mesageri ai promovarii imaginii Republicii Moldova peste hotare. Prin contactele internaţionale permanente pe care le au, sportivii au simţit  deja o schimbare a atitudinii partenerilor externi, ce se datorează politicilor coerente promovate de Guvernul Filat, atât în exterior cît şi în interiorul ţării”, a subliniat Petru Caduc, antrenorul echipei naţionale de box.

sursa: Unimedia

Țurcan îl vrea pe Urechean în fruntea Parlamentului. Ghimpu: „Este Moldova Unită a PCRM”

Țurcan îl vrea pe Urechean în fruntea Parlamentului. Ghimpu: „Este Moldova Unită a PCRM”
Foto: gdb.rferl.org

Moldova Unită din nou boicotează ședința Legislativului, de această dată pentru că deputații nu au votat introducerea în ordinea de zi a proiectului de lege privind demisia Președintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu. Președintele "Moldova Unită", Vladimir Țurcan, spune că funcția de președinte al Legislativului ar putea fi exercitată de prim-vicepreședintele legislativului, Serafim Urechean.

Tot în legătură cu demisia lui Mihai Ghimpu, partidul Moldova Unită a organizat în dimineața zilei de azi, 8 iulie, un protest în fața Palatului Republicii. „Jos Ghimpu! Jos unionismul! Cerem salarii și burse! Vrem locuri de muncă, Nu decrete”, astfel au scandat membrii PMU.


Deși președintele Parlamentului a pus la vot introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege înaintat de PMU, membrii legislativuli din componența Alianței pentru Integrare Europeană nu l-au susținut și deputații neafiliați au părăsit sala de ședințe. „Eu am pus la vot, Moldova Unită a Partidului Comuniștilor trebuie respectată”, a menționat Ghimpu.

UNIMEDIA aminteșe că nu este prima dată când deputații neafiliați, membri ai PMU, boicotează ședințele legislativului. Anterior aceștia de arătau nemulțumiți și de neintroducerea pe ordinea de zi a altor proiete de lege, printre care și crearea fracțiunii parlamentare.

sursa: Unimedia

Vizitatorii UNIMEDIA recomandă Orange, Moldcell și Unite să deschidă o linie telefonică de donații pentru sinistrați

Vizitatorii UNIMEDIA recomandă Orange, Moldcell și Unite să deschidă o linie telefonică de donații pentru sinistrați
Foto: UNIMEDIA

Vizitatorii UNIMEDIA recomandă companiilor de telefonie mobilă, Orange, Moldcell, dar și Unite să înființeze o linie specială prin care utilizatorii ar putea trimite sms-uri cu cost sporit, iar banii să fie donați oamenilor afectați de inundații după ridicarea nivelului apei de pe râul Prut.


"Este o metodă simplă prin care putem să donăm bani și este foarte eficientă. Astfel, și suma adunată ar putea fi mai mare ținând cont de numărul de utilizatori de telefonie mobilă", scriu aceștia la rubrica comentarii.

Sursa: UNIMEDIA


Salariile deputaților comuniști, care au absentat de la ședințele Parlamentului, vor fi donate sinistraților

Salariile deputaților comuniști, care au absentat de la ședințele Parlamentului, vor fi donate sinistraților
Foto: UNIMEDIA

La inițiativa Președintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, banii cu care comuniștii trebuiau să fie plătiți pentru prezența la sedințele în plen a Legislativului, dar de la care au absentat, vor fi donați familiilor din raionul Hâncești care au avut de suferit în urma revărsării râului Prut. „Avem economii care s-au adunat ca neplată pentru comuniștii care nu au fost prezenți la ședințe și cred că ar fi bine să donăm acești bani celor care au nevoie cu adevărat”, a specificat Ghimpu.


Decizia a fost luată astăzi, 8 iulie, în cadrul ședinței în plen a Parlamentului, după ce deputații fracțiunii Partidului Liberal au venit cu ideea ca banii de la o zi de muncă în Parlament să fie transmiși în fondul sinistraților.

Menționăm că pentru a realiza inițiativa lui Mihai Ghimpu, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ionită, va întocmi un proiect de lege care va prevedea această amendare a comuniștilor. „Dacă acești bani ar fi donați de fiecare deputat ar fi mai simplu, dar așa e necesară mdificarea legii. Proiectul va fi gata mâine, pentru a fi votat”, a încheiat Ioniță.

UNIMEDIA amintește că 185 de case au fost distruse în 3 localități din raionul Hâncești, satul Cotul Morii, Nemțeni și Obileni și apele continuă să crească.

sursa: Unimedia

UNIMEDIA invită vizitatorii să participe la colectarea de fonduri pentru sinistrați. VEZI AICI CONTURILE BANCARE

UNIMEDIA invită vizitatorii să participe la colectarea de fonduri pentru sinistrați. VEZI AICI CONTURILE BANCARE
Foto: UNIMEDIA

Ministerul Finanţelor a deschis conturi bancare pentru colectarea fondurilor pentru sinistraţi. Doritorii de a ajuta oamenii afectați de inundații sunt rugați să transfere banii pe următoarele conturi bancare:


În lei moldoveneşti
Beneficiar: Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova – Trezoreria de Stat
Contul beneficiarului: 3357003
Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037
Contul trezorerial: 460100000000005
Banca beneficiarului: Ministerul Finanţelor Trezoreria de Stat
Codul băncii: TREZMD2X
Destinaţia plăţii: Inundaţii 2010

În dolari
Beneficiar: Ministerul Finanţelor – Trezoreria de Stat
Contul beneficiarului: 3261584015
Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037
Banca beneficiarului: Banca Naţională a Moldovei
SWIFT: NBMDMD2X
Contul corespondent al BNM: Federal Rezerve Bank, NY, SWIFT: FRNY US 33, account no. 021087125
Destinaţia plăţii: Inundaţii 2010 (460100000000005 - contul trezorerial)

În euro
Beneficiar: Ministerul Finantelor al Republicii Moldova – Trezoreria de Stat
Contul beneficiarului: 3261797815
Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037
Banca beneficiarului: Banca Nationala a Moldovei
SWIFT: NBMDMD2X
Contul corespondent al BNM: De Nederlandsche Bank N. V., Amsterdam, SWIFT: FLOR NL 2A, account no. – 060.01.26.226
Destinaţia plăţii: Inundaţii 2010 (460100000000005 - contul trezorerial).

sursa: Unimedia

Un american riscă închisoarea pentru că l-a ucis pe Obama în versuri

Un american riscă închisoarea pentru că l-a ucis pe Obama în versuri
Foto: seguridadydemocracia.files.wordpress.com

Johnny Spencer, un bărbat din statul Kentucky, a recunoscut că a scris şi a postat pe o pagină de internet o poezie prin care şi-a exprimat intenţia de a-l ucide pe preşedintele american Barack Obama, relatează Telegraph.co.uk.


Johnny Spencer, în vârstă de 28 de ani, urmează să primească o sentinţă pe 2 noiembrie. El riscă o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare şi o amendă de 200.000 de euro.

Poemul rasist al lui Spencer poartă titlul de “Lunetistul” şi descrie asasinarea unui tiran, identificat ulterior drept Barack Obama.

sursa: Unimedia

Fosta directoare a Moldova1, Adela Răileanu, a fost numită directorul postului NIT

Fosta directoare a Moldova1, Adela Răileanu, a fost numită directorul postului NIT
Foto: vipmagazin.md

Fosta directoare a postului public de televiziune „Moldova 1", Adela Răileanu a fost desemnată în funcţia de director al postului privat „NIT". Informaţia a fost confirmată pentru Agenţia Monitor Media de către Adela Răileanu, care a precizat că de la 1 iulie a intrat oficial în funcţie.


Potrivit sursei, noua directoare l-a substituit pe Serghei Reazanţev. Aceasta a declarat pentru Monitor Media pentru început, vor fi făcute eforturi în vederea extinderii numărului de emisiuni proprii ale NIT. „Acum analizăm grila NIT şi vom lua decizii în acest sens în timpul ce urmează", a spus Răileanu.

Adela Răileanu a exercitat funcţia de director al TV „Moldova 1" din 10 aprilie 2007 până la 20 februarie 2010. Ea a fost demisă la 31 decembrie 2009, dar a deţinut interimatul la postul public de televiziune până la 20 februarie. Răileanu a fost substituită de Angela Sârbu .

Postul privat „NIT" este cunoscut pentru apropierea față de Partidului Comuniştilor din R. Moldova

sursa: Unimedia

"Problema camioanelor cu vin blocate în vama rusă se va rezolva în 2 săptămâni", declară Ioniță

Foto: gizmoblog.net

"Din ceea ce cunosc eu este nevoie de două săptămâni pentru a rezolva situația cu referire la camioanele cu vin blocate în vama Federației Ruse. Atunci când R. Moldova vrea probleme cu Rusia - ele au loc, atunci când Moldova nu vrea probleme în relațiile cu Federația Rusă - când apar - ele se rezolvă". Declarația aparține preşedintelui Comisiei parlamentare pentru Economie, Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă, lansată în cadrul unei emisiuni de la PublikaTV.


De cealaltă parte, expertul economic, Valeriu Prohnițchi este de părere că în acest moment, Ministerul de Externe trebuie să aplice mecanismul de "Damage Control" - să gestioneze o criză și să încerce să revină la situația care era înainte de cele întâmplate.

"Vreau să cred că este vorba doar de o problemă tehnică", astfel s-a pronunţat pe marginea acestui subiect premierul Vlad Filat ieri, 7 iulie 2010, după şedinţa Executivului. Acesta susţine că la moment se colectează mai multe informații, iar poziţia oficială urmează să fie stabilită în curând. "Relațiile cu Federația Rusă vor continua, vom elimina aceste bariere tehnice și vom depăși această situaţie dificilă", a ţinut să asigure prim-ministrul.

UNIMEDIA amintește că peste 40 de camioane moldovenești pline cu vin sunt blocate într-o vamă din apropierea Moscovei. Șeful serviciului sanitar rus, Ghenadii Onișcenko a declarat în urmă cu două zile că vinul moldovenesc s-a stricat deja și nu este bun decât pentru vopsit gardurile.

sursa: Unimedia

Urechean: PCRM era gata să plătească 10 milioane de euro pentru "votul de aur". Dacă votam cu PCRM, eram azi prim-ministru. În schimb, sunt autorul AIE

Urechean: PCRM era gata să plătească 10 milioane de euro pentru
Foto: www.politik.md

"La 5 aprilie comuniștilor nu le ajungea un vot, pe care, până la urmă, puteau cu uşurinţă să-l găsească printre democraţi. Voronin a crezut că AMN este de partea lui. Anume astfel l-am dus de nas până la 3 iunie. În acea zi, a venit în fracţiunea noastră şi m-a întrebat: „Votăm?”. Am râs şi i-am spus sincer că nu votăm. A urmat o conferinţă de presă, unde el a spus că Urecheanu s-a jucat cu comuniştii. Dacă mă duceam să votez cu PCRM, eu eram azi prim-ministru, AMN avea şi viceprim-ministru, dar şi câţiva miniştri." Declarația aparține liderului AMN, Serafim Urechean, lansată în cadrul unui interviu pentru Timpul de dimineață.

"Într-adevăr, unuia i s-a propus un apartament cu patru odăi şi bani, altuia - postul de vicepriministru, celuilalt - de vicepreşedinte al Parlamentului etc. Unei persoane, la 2 iunie, i s-au propus 2 mln. de euro, iar dimineaţă, pe 3 iunie - 10 mln. de euro. Dar cunoaşteţi ce s-a întâmplat - nimeni n-a trădat", a mai adăugat Urechean.


Liderul AMN susține că el este cel care contribuie la împăcarea liderilor AIE: "Întotdeauna când cuiva i se urcă fala Puterii la cap, ne străduim să-l punem la punct. Chiar comportamentul preşedintelui interimar al ţării, inclusiv preşedinte al parlamentului, şi al primului-ministru depăşesc, uneori, limitele care se cer respectate în coaliţie. Uneori, ei se comportă de parcă i-ar fi ales întreg poporul, ci nu o coaliţie formată din patru partide politice."

Întrebat ce părere are despre unele migrări ale unor membri AMN către PLDM, Urechean a menționat: "Am îndemnat permanent colegii mei din Alianţă să facem tot posibilul ca cele 53 de mandate pe care le avem să se transforme, după alegeri, în 67. Dar, dacă se vor începe migraţii în interior, acest lucru va diminua stabilitatea Alianţei. Unii dintre primii conducători ai statului îi cheamă la ei pe unii lideri ai AMN şi fac presiuni asupra lor. În clasa politică din Moldova sunt şi profitori care, cândva, au trecut la AMN (...) Le-o spun cu toată siguranţa: dacă îi acceptă, ei vor fi următorii care vor fi trădaţi. Chiar sunt curios să văd care va fi următorul politician „folosit” de acest grup de… profitori permanenţi."

sursa: Unimedia

Primul lucru pe care il fac femeile dimineata, cand se trezesc: Intra pe Facebook!

Primul lucru pe care il fac femeile dimineata, cand se trezesc: Intra pe Facebook!
Foto: hit.ro

O treime dintre persoanele de sex feminin, cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani îşi verifică în fiecare dimineaţă, chiar înainte de a merge la baie, conturile de Facebook, potrivit unui studiu efectuat de Oxygen Media and Lightspeed Research.

Studiul relevă faptul că tinerii internauţi, în special persoanele de sex feminin au devenit tot mai dependente de reţelele sociale, în timp ce Facebook ocupă un loc din ce în ce mai important în rândul site-urilor de socializare pe internet.


Datele arată că peste 40% dintre tinere consideră că a posta fotografii indecente pe reţelele sociale este o activitate perfect normală, în timp ce, mai mult de jumătate dintre ele (57%) susţin că socializează mult mai des prin intermediul internetului decât "faţă în faţă".

Totodată, acelaşi studiu arată că 50% dintre femei şi 65% dintre bărbaţii utilizatori de reţele sociale sunt de acord să îşi dea întâlnire cu străini pe care i-au cunoscut doar în mediul online. Mai mult, 9% dintre femei s-au despărţit de prietenii lor prin Facebook, în timp ce 24% dintre masculi au procedat în acelaşi mod.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1600 de utilizatori de Facebook în perioada mai-iunie.

sursa: Unimedia

Pasat se alătură grupului care cere anularea decretului lui Mihai Ghimpu

Pasat se alătură grupului care cere anularea decretului lui Mihai Ghimpu
Foto: UNIMEDIA

"Instituirea aşa-zisei „Zile a ocupaţiei sovietice” este o încercare absurdă, înr-un spirit antirusesc, de a revizui evenimentele care s-au produs cu 70 de ani în urmă. Deja pe 24 iunie, cînd a fost deferit publicităţii decretul cu privire la instituirea unei noi „sărbători”, am declarat că consider acest act ca unul neconstituţional şi am solicitat anularea lui". Declarația aparține lui Valeriu Pasat, liderul grupului care promovează introducerea religiei ca obiect de studiu obligatoriu în școli.


Potrivit lui Pasat, acţiunile date au cauzat prejudicii enorme atît politice, cît şi economice statului moldovenesc. Începînd cu 1 iulie a crescut preţul la gazul livrat din Federaţia Rusă. "Companiile noastre de producere a vinurilor suportă pierderi enorme în legătură cu blocarea accesului pe piaţa rusească a producţiei sale. Sute de mii de cetăţeni moldoveni care lucrează în Rusia au temeri ca autorităţile ruseşti vor introduce un regim de vize pentru cetățenii Republicii Moldova", se mai precizează în poziția lui Pasat.

UNIMEDIA amintește că după decretarea zilei de 28 iunie drept zi a ocupației sovietice, reprezentanții Federației Ruse au avut o retorică negativă față de R. Moldova.

Ieri, Academia de Științe a luat atitudine și a declarat că „documentele de arhivă şi cercetările istorice ale experţilor internaţionali demonstrează că anexarea Bucovinei de Nord şi a Basarabiei a fost concepută şi realizată de comandamentul sovietic stalinist ca o operaţiune militară de ocupaţie a acestor teritorii. Iar decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu reflectă,  în principiu, adevărul istoric”.

sursa: Unimedia

185 de case distruse și mii de oameni disperați. Prutul continuă să înece satele din raionul Hâncești. VEZI GALERIE FOTO

185 de case distruse și mii de oameni disperați. Prutul continuă să înece satele din raionul Hâncești. VEZI GALERIE FOTO
Foto: UNIMEDIA

Inundații puternice în satele din r. Hâncești

În jur de 185 de case din 3 localități din raionul Hâncești, satul Cotul Morii, Nemțeni și Obileni, au fost luate de apele Prutului și nu mai pof fi restabilite. O femeie în vârstă de 57 de ani ne-a mărturisit că de când locuiește acolo nu a mai fost niciodată așa ceva. Oamenii caută disperați ajutorul, au rămas în ape, dar cu toate acestea refuză să-și părăsească locuințele la care au muncit o viață întreagă.

În Cotul Morii mai găsești doar pe alocuri persoane care chiar dacă nu au plecat, vor fi evacuate forțat. Întreaga localitate a ajuns sub apă și ploile încă continuă. Cetățenii acuză primarii, președintele raionului - Anatolie Chetraru, premierul - Vlad Filat, de faptul că nu au fost avertizați asupra pericolului și că nu au fost construite diguri. Șeful Guvernului, Vlad Filat a anunțat că oamenii deja primesc ajutoare (plapume, ape, conserve), iar fiecare sinistrat va fi despăgubit și ajutat de către stat.


Mai mult, sinistrații refuză să meargă și în școli și grădinițe, acolo unde pot fi cazați, primi apă și hrană. Aceștia preferă să meargă la rude în apropiere sau să stea în stradă și să urmărească apele care cresc tot mai mult.

Produsele de primă necesitate au fost deja livrate în Cotul Morii, Nemțeni și Obileni, și urmează să mai fie transmise și altele. Conducerea raionului a specificat că au fost alocate, din fondul de rezervă, toate mijloacele necesare, Guvernul de la Chișinău arătându-și disponibilitatea de a cheltui atât cât este necesar.

Copiii din raionul Hâncești vor fi repartizați la taberele de pe teritoriul Republicii Moldova, iar pentru adulți se mai caută soluții. Ministerul Apărării a transmis câteva zeci de soldați în satele inundate și urmează să mai fie repartizați încă 250, iar Ministerul Afacerilor Interne va dota cu echipamentul necesar pentru comunicare toți participanții la lichidarea consecințelor inundațiilor.

Autoritățile locale așteaptă o creștere și mai mare a apei în zilele de 10 - 13 iulie.










Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


Experiment: La indicaţia lui Onişcenco, reporterii unei publicaţii ruse au vopsit gardul cu vin moldovenesc. Rezultat: "Nu e bun de vopsit gardurile!"

Experiment: La indicaţia lui Onişcenco, reporterii unei publicaţii ruse au vopsit gardul cu vin moldovenesc. Rezultat:
Comentariu: Nr.1 este urma lăsată de vinul moldovenesc
Foto: kp.ru

La indicaţia şefului Serviciului Sanitar rus, Ghenadie Onişcenco, sau aşa cum l-a botezat publicaţia "Komsomoliskaia Pravda", "urgia tuturor producătorilor de produse de pe glob", reporterii ruşi au realizat un experiment, pentru a vedea cât de bun este vinul moldovenesc pentru a vopsi gardurile. Rezultatul nu s-a lăsat aşteptat - din trei soiuri de vin din trei ţări producătoare, vinul moldovenesc s-a dovedit a fi "cel mai transparent".


Drept concurenţi pentru vinul din Moldova au fost alese o sticlă de vin rus şi o sticlă de vin chilean. În urma vopsirii pe gard, s-a demonstrat că vinul chilean este cel mai roşu şi cel mai potrivit pentru a vopsi gardurile. Pe ultimul loc s-a plasat tocmai vinul moldovenesc, acesta, practic, nelăsând nici o urmă pe gard.

UNIMEDIA aminteşte că la 6 iulie curent, şeful Serviciul Sanitar rus, Ghenadie Onişcenco a declarat că vinul moldovenesc e bun de vopsit gardurile. Această declaraţie vine ca urmare a blocării vinului din Moldova în vama rusească, acesta fiind calificat drept necalitativ.


sursa: Unimedia

Consiliul Europei ajută Republicii Moldova să protejeze copii împotriva exploatării sexuale şi abuzurilor sexuale

Consiliul Europei ajută Republicii Moldova să protejeze copii împotriva exploatării sexuale şi abuzurilor sexuale
Foto: jenichiriac.ro

Problema protecţiei copiilor împotriva exploatării sexuale şi abuzurilor sexuale va fi dezbătută astăzi, 8 iulie, în cadrul unei mese rotunde organizate de către Comisia protecţie socială, sănătate şi familie în cooperare cu Oficiul Consiliului Europei în Republica Moldova.


La şedinţă va participa managerul Programului comun privind susţinerea democraţiei în Republica Moldova, Ulvi Akhundlu, care va prezenta suportul şi asistenţa care îl poate oferi acest program Parlamentului în vederea ratificării Convenţiei Consiliului Europei pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale, expertizării cadrului juridic naţional şi elaborării politicilor.

De asemenea, la această masă rotundă au fost invitaţi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi organizaţiilor neguvernamentale de profil, care urmează a stabili politicile Republicii Moldova în domeniul eradicării acestui fenomen.

Consiliul Europei a lansat spre semnare Convenţia pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2010, iar în octombrie 2010 va fi lansată o campanie paneuropeană pentru a stabili un „termen limită” violenţei sexuale contra copiilor.

Republica Moldova a semnat  Convenţia Consiliului Europei pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale , fiind unul dintre primele state membre care şi-a manifestat voinţa politică de a contribui la stârpirea acestui flagel ruşinos.
 
UNIMEDIA precizează că tema respectivă este parte a strategiei Consiliului Europei 2009-2010 – „Prestaţie, Protecţia şi Participare pentru copii în Europa”. Această strategie, fiind parte componentă a campaniei „Să construim o Europă pentru şi cu copiii”, vizează în mod special eradicarea tuturor formelor de violenţă vis-a-vis de copii.

sursa: Unimedia

CCCEC trimite sinistraţilor de la Hînceşti un camion cu provizii şi transferă pe contul acestora salariul colaboratorilor pentru o zi de muncă

CCCEC trimite sinistraţilor de la Hînceşti un camion cu provizii şi transferă pe contul acestora salariul colaboratorilor pentru o zi de muncă
Foto: cccec.md

Un camion, încărcat cu produse alimentare, a plecat astăzi 8 iulie, ora 10.00, de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei spre satul Obileni, raionul Hînceşti.  Aceasta este o donaţie făcută de angajaţii CCCEC în contextul susţinerii sinistraţilor care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor din ultimele zile, transmite un comunicat de presă remis către redacția UNIMEDIA.


Potrivit sursei, ajutorul constituie 5 tone de apă, făină, paste, ulei, crupe, conserve din carne – toate vor fi repartizate de către colaboratorii Centrului locuitorilor satelor Nemteni, Cotul-Morii, care şi-au părăsit locuinţele şi s-au concentrat într-o şcoală din Obileni.

Totodată, CCCEC va transfera pe contul de susţinere a sinistraţilor 100 000 lei, salariul colaboratorilor pentru o zi de muncă. 

UNIMEDIA aminteşte că ieri, 7 iulie, Partidul Democrat din Moldova a donat o sută de mii de lei pentru sinistraţii care au suferit de pe urma inundaţiilor din ultimele zile. La moment, circa 185 de case din cele trei sate ale raionului Hânceşti au fost luate de apa Prutului şi nu mai pot fi restabilite. Sinistraţii sunt evacuaţi şi adăpostiţi în şcoli, grădiniţi şi primării.


sursa: Unimedia

Tablouri din colectia familiei printesei Diana, vandute cu 42 de milioane de lire

miercuri, 7 iulie 2010

Tablouri din colectia familiei printesei Diana, vandute cu 42 de milioane de lire
Foto: christies.com

Zeci de tablouri din colectia familiei Spencer, printre care si capodopera "A Commander being armed for Battle" realizata de Rubens, au fost vandute cu 42 de milioane de lire, in cadrul unei licitatii organizata la Londra de casa Christie's.

Potrivit reprezentantilor casei Christie's, valoarea totala a tablourilor vandute in cadru licitatiei Old Master & 19th Century Paintings, Drawings and Watercolours a fost de 42 de milioane de lire sterline.


Cel mai mare pret din cadrul licitatiei a fost obtinut de pictura lui Peter Paul Rubens (1577-1640), noua milioane de lire, al doilea cel mai mare pret oferit pentru o lucrare a artistului, scrie NewsIn.

Lucrarea "King David", realizata de Il Guercino (1591-1666), inalta de peste doi metri, a fost vanduta pentru 5,1 milioane de lire.

Licitatia a stabilit noi preturi record pentru artistii Georg Pencz ("Portrait of Sigismund Baldinger" - 5,6 milioane de lire), Giovanni Bellini ("The Madonna and Child in a landscape" - 3,5 milioane de lire) si Antonio Joli (pentru setul de picturi "Four views of London", vandute cu 1,4 milioane de lire).

Printre cele mai scumpe lucrari vandute la licitatia Christie's se numara "The Bacino di San Marco, Venice", realizata de Michele Marieschi (1710-1743), vanduta cu 1,6 milioane de lire, "Portrait of Anne Sophia, Countess of Carnarvon" de Sir Anthony van Dyck (1599-1641) - 1,6 milioane lire si " Nina en la playa" realizata de Joaquin Sorolla y Bastida (1863-1923) - 1,4 milioane de lire.

sursa: Unimedia

Parlamentul a decis folosirea efectivelor Armatei Naţionale la prevenirea şi lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale

Parlamentul a decis folosirea efectivelor Armatei Naţionale la prevenirea şi lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale
Foto: Ministerul Apărării

Acum câteva minute Parlamentul a adoptat proiectul de hotărâre ce prevede folosirea Armatei Naţionale la exectarea misiunilor de prevenire şi de lichidare a consecinţelor calamităţilor naturale. Acesta a fost înaintat spre examinare Parlamentului de către Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al Republicii Moldova.


Amintim că un contingent de militari ai Armatei Naţionale a fost detaşat în dimineaţa zilei de azi, 7 iulie, pentru evacuarea forţată a locuitorilor din satul Cotul-Morii şi Nemţeni, unde au fost inundate peste 150 de gospodării, anunţă serviciul de presă a Ministerului Apărării.

sursa: Unimedia

Lindsey Lohan, din nou la închisoare

Lindsey Lohan, din nou la închisoare
Foto: dailymail.co.uk

Lindsey Lohan a fost condamnata la 90 de zile de închisoare după ce aceasta şi-a încălcat condiţiile eliberării pe cauţiune.Actriţa a izbucnit în lacrimi în momentul în care judecătoarea i-a dat sentinţa şi a criticat-o că nu şi-a respectat condiţiile de eliberare pe cauţiune în repetatele cazuri de conducere sub influenţă, scrie 9am.ro cu referire la Daily Mail.


Lohan îşi va începe executarea sentinţei în 20 iulie, iar după terminarea celor 90 de zile va fi înscrisă într-un program pentru reabilitarea consumatorilor de băuturi alcoolice.

Actriţa a protestat, spunând că nu şi-a dat seama că nu a îndeplinit toate condiţiile eliberării, iar programul său de lucru aglomerat a impiedicat-o să respecte termenii.

"Am făcut chiar tot ce mi s-a spus. Am făcut ce a fost mai bine pentru a păstra un echilibru între meseria mea şi apariţiile publice", a spus actriţa judecătorilor.

Pe 26 mai 2007, actriţa se afla într-o maşină care s-a izbit de un gard viu pe Sunset Bulevard, din Los Angeles, iar după doua luni a fost arestata în Santa Monica pentru conducere sub influenţa alcoolului. Şi-a petrecut 84 de minute la închisoare şi a fost eliberată condiţionat pentru trei ani. Sentinţa a fost prelungită cu un an în octombrie 2009 pentru că a lipsat de la câteva ore de educaţie alcoolică, transmite Daily Mail.

În mai 2010 a lipsit de la o audiere la tribunal pentru că se afla la Festivalul de Film de la Cannes, iar pe 6 iunie brăţara ei de supraveghere a indicat că a băut alcool, lucru interzis de eliberarea condiţionată.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la 9am.ro


SUA: A trait 10 ani in casa cu cadavrul sotului

SUA: A trait 10 ani in casa cu cadavrul sotului
Foto: dosarelepix.wordpress.com

O batrana din America nu a reusit sa se desparta de sotul sau dupa ce acesta a murit, ascunzandu-i cadavrul timp de 10 ani in casa in care locuia.
Jean Stevens, in varsta de  91 de ani, a mai adapostit si trupul surorii sale gemene care a murit anul trecut.


Potrivit The Telegraph, dupa ce membrii familiei au murit, batrana a angajat oamenii pentru a le dezgropa trupurile imbalsamate ai a le aduce in interiorul casei sale, unde le-a pastrat cu sfintenie pana luna trecuta cand politia a fost informata pentru a lua masuri.
 
Pe sora decedata in octombrie 2009 a gazduit-o intr-unul dintre dormitoare, imbracata in cele mai bune haine, pe o canapea veche, parfumata cu o esenta extrem de scumpa si mergea adesea sa o viziteze si sa stea de vorba cu ea. Sotul si-a gasit "linistea" timp de 10 ani in garajul casei.

Jean Stevens a declarat potrivit politistilor ca "Moartea este un lucru foarte greu de acceptat pentru ea, si ca odata ce ii pui in pamant iti iei la revedere cu adevarat", adaugand ca a facut acest lucru pentru a-i mai atinge, a-i mai privi si a le mai vorbi, dandu-i senzatia ca se poate raporta altfel la fenomenul mortii.

sursa: Unimedia

Ghimpu: Dați comandă să fie invitați comuniștii la ședința Parlamentului

Ghimpu: Dați comandă să fie invitați comuniștii la ședința Parlamentului
Foto: PL.md

Acum în Parlament. Ghimpu a cerut secretariatului Parlamentului să invite la ședință fracțiunea Partidului Comuniștilor. "PCRM a declarat că este gata să voteze modificarea art. 78 din Constituție în Parlament. Haideți să-i invităm, să vedem dacă sunt sinceri. Între timp, haideți să facem o pauză și să discutăm în Alianță situația creată", a declarat Ghimpu în urmă cu câteva minute. Poziția președintelui Parlamentului este susținută și de liderul democrat, Marian Lupu.

De cealaltă parte, deputații PLDM consideră că aceasta este o cursă a PCRM pentru a tărăgăna lucrurile și au propus ca ședința să continuie cu deciderea datei referendumului de către Parlament. Propunerea a fost respinsă de majoritatea parlamentară prezentă în sală. 


În acest moment deputații se află în pauză, dar și în așteptarea deputaților comuniști.

Vom reveni cu detalii.

Sursa: UNIMEDIA


Alertă pentru miniştri! Apele trec, responsabilităţile de funcţionar public rămân

Alertă pentru miniştri! Apele trec, responsabilităţile de funcţionar public rămân
Foto: saptamanalul.ro

Catan - să investigheze cine şi ce măsuri a luat în această situaţie excepţională, Hotineanu - să fie prezenţi permanent medici şi psihologi, Bujor - copiii evacuaţi să fie duşi în tabere de copii, Răducan - să fie reamplasate şi construite locuinţele sinistraţilor, Negruţa - să fie creat un cont special pentru acumularea banilor necesari, Leancă - să se analizeze posibilităţile de atragere a resurselor de la partenerii externi, acestea au fost ordinele date de premierul Vlad Filat în cadrul şedinţei Comisiei Situaţii Excepţionale, convocată astăzi, 7 iulie 2010. "Instituţiile pe care le conduceţi să funcţioneze zi şi noapte", a dispus premierul.


Potrivit prim-ministrului, eforturile depuse în vederea minimizării pierderilor provocate de inundaţii nu au fost suficiente. "Sunt indignat pentru că ieri am văzut că comunitatea şi conducerea raională nu este deloc implicată în luarea de măsuri urgente", a declarat Filat. Acesta a pus în sarcina ministrului Afacerilor Interne Victor Catan investigarea acţiunilor întreprinse de fiecare persoană cu funcţii de răspundere la nivel de autorităţi publice locale.

Ministerul Sănătăţii trebuie să pună la dispoziţia sinistraţilor un număr suficient de personal medical, dar şi psihologi. "Să fie prezenţi permanent lângă oameni, nu să vină la chemare", a menţionat Filat.

Acesta a dispus de asemenea ca ministrul Educaţiei Leonid Bujor să asigure copiilor care au avut de suferit în urma inundaţiilor locuri în tabere de odihnă.

"Casele care au fost distruse nu cred că mai pot fi reabilitate. De comun acord cu cei de la faţa locului vom decide să reamplasăm şi să construim locuinţe noi", s-a adresat premierul ministrului Construcţiilor Marcel Răducan, solicitând ca toate măsurile necesare a fi întreprinse în acest sens să fie realizate "într-o formulă rapidă".

De asemenea, Filat a cerut să fie creat un cont special în care urmează să fie acumulaţi banii necesari pentru acoperirea pierderilor suportate de localităţile Moldovei în urma inundaţiilor. În acest context, sarcini au de îndeplinit ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă.

Prim-ministrul a solicitat directorului Apele Moldovei Ion Lupu şi şefului Departamentului Situaţii Excepţionale Mihai Harabagiu să comunice mai eficient. Aceasta pentru că în cadrul şedinţei Comisiei Situaţii Excepţionale de astăzi aceste două insituţii au raportat date diferite privitor la zilele când cel mai probabil vor avea loc inundaţiile şi va trebui să fie instituită alertă maximă.

Premierul a cerut de asemenea ca toţi sinistraţii să fie evacuaţi, "în primă instanţă - prin convingere, sau chiar forţat".

sursa: Unimedia

Următorul roman al lui Umberto Eco, o poveste cu spioni şi conspiraţii în secolul XIX

Următorul roman al lui Umberto Eco, o poveste cu spioni şi conspiraţii în secolul XIX
Foto: wikimedia.org

Romanul spune povestea unui falsificator angajat de serviciile secrete din Europa care se află în centrul unor comploturi şi atacuri care au marcat contextul istoric şi politic al vechiului continent, scrie Cotidianul.ro.


Următorul roman a scriitorului italian Umberto Eco, "Il cimitero di Praga", care va fi lansat în Europa în luna octombrie, este o poveste cu spioni şi conspiraţii desfăşurată în secolul al XIX-lea, potrivit presei italiene.

Reprezentanţii editurii responsabile de publicarea romanului lui Eco spun că povestea este una intensă, făcând referire la evenimente secrete din politica secolului al XIX-lea.

Subiectul celui de-al şaselea publicat de Umberto Eco se învârte în jurul unui falsificator angajat de serviciile secrete din Europa care se află în centrul unor comploturi şi atacuri care au marcat contextul istoric şi politic al vechiului continent.

Semiotician şi teoretician al artei, Umberto Eco, unul dintre exponenţii avangardei culturale italiene a anilor '60, a predat la cele mai faimoase universităţi din lume, fiind numit Doctor Honoris Causa la peste cincizeci dintre ele. Romanul "Numele trandafirului", distins cu Premiul Strega şi Premiul pentru cea mai bună carte a anului, a fost ecranizat de Jean-Jacques Annaud în 1986, cu Sean Connery, Christian Slater şi F. Murray Abraham în rolurile principale.

Umberto Eco este un pedagog, scriitor, semiotician, filosof, critic literar şi romancier italian, cunoscut în special pentru romanul său Numele trandafirului (Il nome della rosa, 1980) şi romanul Pendulul lui Foucault (1988).

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Cotidianul.ro


Rospotrebnadzor ține blocate în vamă 46 de autocamioane cu vin moldovenesc. Filat: Vom avea o poziție oficială, vreau să cred că este doar "o problemă tehnică"

Rospotrebnadzor ține blocate în vamă 46 de autocamioane cu vin moldovenesc. Filat: Vom avea o poziție oficială, vreau să cred că este doar
Foto: AP

Onișcenco: Vinul moldovenesc e bun de vopsit gardurile!

Deocamdată, din partea Rospotrebnadzor nu a parvenit niciun document oficial prin care să fie anunţată instituirea embargoului la producţia vinicolă moldovenească. Declarația aparține ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, lansată azi, 7 iulie, în cadrul unei ședințe la Guvern cu reprezentanţii sectorului viti-vinicol, convocată de premierul Filat.

Potrivit ministrului, actualmente la terminalul Solnţevo de lângă Moscova se află 23 de autocamioane cu producţie vinicolă îmbuteliată, alte 23 de autocamioane cu vinuri în vrac şi încă 2 vagoane cu vinuri în vrac, iar procesul de certificare a vinurilor este stopat.


În acest sens, premierul Vlad Filat a declarat că vrea să creadă că ar fi vorba doar de "o problemă tehnică". "S-au colectat mai multe informații și urmează în scurt timp să avem o poziție oficială. Relațiile cu Federația Rusă trebuie să continue, să eliminăm aceste bariere și să depășim această relație dificilă", a mai adăugat Filat.

În cadrul şedinţei au fost prezentate informaţii privind asigurarea calităţii producţiei vinicole destinate exportului.

Filat a declarat că sectorul viti-vinicol "este unul important pentru Republica Moldova", că exportul de produse vinicole trebuie tratat cu maximă atenție, iar "problemele care apar pe parcurs trebuie să fie soluţionate cu eforturi comune".     
 
În cinci luni ale anului curent exportul producţiei vinicole a crescut cu 17% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi a atins un volum de 69 mil. dolari, iar volumul producţiei în ansamblu a sporit cu 23 la sută.

sursa: Unimedia

Curtea Supremă de Justiție examinează mâine recursul grupului de inițiativă care promovează introducerea religiei în școli

Curtea Supremă de Justiție examinează mâine recursul grupului de inițiativă care promovează introducerea religiei în școli
Foto: UNIMEDIA

Curtea Supremă de Justiţie va examina joi recursul împotriva deciziei Curţii de Apel Chişinău de a bloca referendumul pro-Ortodoxie, promovat cu insistență de către Valeriu Pasat și Mitropolitul Vladimir.


Recursul a fost depus atît de Grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referndumului republican legislativ privind predarea în şcoală a disciplinei Bazele Ortodoxiei, cât şi de Comisia Electorală Centrală.

UNIMEDIA amintește că la 15 iunie, Curtea de Apel a blocat desfășurarea referendumului religios în urma unei sesizări a unui grup de 17 ONG-uri, care au susținut că introducerea religiei în școli este anti-constituțională. Anterior, Dmtri Ciubașenco, purtătorul de cuvânt al grupului lui Valeriu Pasat, a declarat că ONG-urile sunt dirijate de anumite forțe politice, fără a preciza despre care este vorba. În replică, Arcadie Barbăroșie, unul dintre liderii ONG, a calificat aceste acuzații ca fiind nefondate, deoarece se reprezintă pe sine însăși și consideră inițiativa de a organiza referendumul drept una anti-constituțională.

Mai mult, și premierul Vlad Filat a acuzat Mitropolia Moldovei că se implică într-un proiect politic.

De câteva săptămâni, Valeriu Pasat, alături de mitropolitul Vladimir,  apare în spoturi video și bannere publicitare costisitoare pe străzile din toată țara.

sursa: Unimedia

Moment istoric: General Motors a vândut mai multe maşini în China decât în SUA

Moment istoric: General Motors a vândut mai multe maşini în China decât în SUA
Foto: Automarket.ro

În primele cinci luni ale anului 2010, General Motors a reuşit să vândă mai multe vehicule pe piaţa chineză decât pe cea americană, după 102 ani, scrie Automarket.ro.


Primele cinci luni ale anului au confirmat ceea ce mulţi specialişti anticipau: superioritatea pieţei auto din China, capabilă să depăşească chiar şi Statele Unite. În perioada iunie-mai, în Ţara Marelui Zid s-au înmatriculat în total 7.1 milioane de automobile, cu mult peste cele doar 4.6 milioane înregistrate în Statele Unite.

Acest fenomen influenţează decisiv şi evoluţia unuia dintre cei mai mari constructori auto mondiali. General Motors îşi revine din faliment cu ajutorul Chinei, constructorul american consemnând anul acesta un adevărat moment istoric. Conglomeratul din Detroit a reuşit să vândă în primele luni ale lui 2010 mai multe maşini pe piaţa chineză decât pe cea americană, după 102 ani în care SUA a reprezentat centrul atenţiei.

Între lunile ianuarie şi iunie, GM a vândut în China un total de 1.209.138 de unităţi, în creştere cu 14.3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Un aport deosebit la acest succes comercial a fost adus de Buick, care s-a bucurat de creşterea cu 48.5% a pieţei auto din China, reuşind să bifeze rezultate peste aşteptări.

Cifrele publicate de constructorul american, confirmă poziţia sa pe piaţa din China, unde este depăşit în vânzări doar de grupul Volkswagen.

UNIMEDIA aminteşte că pe 1 iunie 2009 General Motors a intrat oficial în faliment după 100 de ani de existenţă. Planurile guvernului american presupuneau investiţii de încă 30 de miliarde de dolari în GM.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Automarket.ro